Je od 01.01.2016 v novo stavanom dbungalowe povinná rekuperácia ?

Vraj domy musia od 01.01.2016 splať energetickú triedu (A) a tam je povinná aj rekuperácia. Je to pravda ?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
nejedna sa o triedu A do 25kW/m2 ale o eng. triedu A1 do 50kW/m2. V príslušných vyhláškach sa nehovorí o žiadnych iných povinnostiach ako dodržať 50 kW/m2. Je na vás akými energetickými opatreniami to dosiahnete rekuperácia je len jedna z variant. Môžete zväčši hrúbku izolácie , pridať tepelne čerpadlo, fotovoltaiku alebo kotol na biomasu. Dost dokáže urobiť ak orientácia okien v projekte ako aj členitosť stavby.
Odpovedať
@wladivostok http://www.modrastrecha.sk/forum/urad... http://www.modrastrecha.sk/forum/urad...
Odpovedať
@liet Veľka vďaka za odpoveď
Odpovedať
Profilova fotka
@liet pleties hrusky z jablkami :) Jedna sa o triedu A1 primarnej energie do 108kWh/m2/rok :) . To druhe co spominas su hranice mernej potreby tepla... @wladivostok
Odpovedať
@majkoj ak sa môžem opýtať, je teda rekuperácia povinná ? Alebo sú iné dôležité ukazovatele pre dosiahnutie triedy A1 ?
Odpovedať
@wladivostok Ale veď už ti to sem písali :) Povinná proste nie je, ako dosiahneš požadovaný parameter je už na tebe resp. projektantovi ...
Odpovedať
Naco je dobra rekuperacia? Co to vlastne je?
Odpovedať
@originalx pri klasickom vetrani vyvetras aj teply vzduch, pri rekuperacii ti vymennik odovzda teplo zo vzduchu z domu cerstvemu vzduchu z vonka. Laicky povedane ti teplo z domu neutecie.
Odpovedať
Profilova fotka
@wladivostok nie nie je povina, ak tie ukazovatele splnis bez nej, nepotrebujes ju. @originalx znizuje straty vetranim, tie mozu tvorit aj polovicu potreby tepla na vykurovanie
Odpovedať
Profilova fotka
Už som na to prišiel :) V podstate je jedno aký je dom, ak sa vrátim ku klasickému kúreniu ako mala moja babka, tak splním normu A1 a kľudne aj A0 :) . Toto môžu dať do zákona len ..... neskutočné kam spejeme. Kto vie rátať, vie čo píšem :)
Odpovedať
@plamen Tak ono je to hlavne o produkcii CO2, ktore je pri kureni drevom najmensie. Akurat neviem, preco s tym ma kazdy taky zasadny problem, ved dostat sa na A1 nie je vobec problem ako to tu niektori vykresluju....
Odpovedať
Profilova fotka
Je aj nie je... Aj ten najlepší dom pokiaľ budeš vykurovať elektrinou a nedáš rekuperáciu nesplní normu a môžeš mať aj 500 mm izolácie. Preto vravím že stačí kúriť drevom a si hneď v A1 aj v A0 aj v neviem v čo ešte naši múdri vymislia či A -3 možno aj také bude :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
V energetickom hodnoteni budovy v projekte mam E1=15,9 ; E2=55,2. Otazka znie: Vydaju mi tento rok stavebne povolenie a skolaudujem buduci rok bez problemov???
Odpovedať
Profilova fotka
Áno je pravda, že možno CO2 bude po 2020 spoplatnené, pretože všetci budú mať hlavne kúrenie na tuhé palivo. Nechajme sa prekvapiť kam to spejeme....
Odpovedať
@plamen Ale ved kurenie drevom ma najnizsiu produkciu CO2, v podstate takmer nulovu. Je to obnovitelna energia, na rozdiel od plynu, elektriny, ropy, .....
Odpovedať
@danculd no len vtedy ak sa správne drevom kúri, t. j. na vysokú teplotu spaľovania, dnes to má málokto a ulica vypadá akoby stále chodil parný rušeň,a vonku je CO a nie CO2, je problém i vetrať nie ešte vonku chodiť bez masky, pri teplotách okolo nuly je stále hmla.
Odpovedať
Profilova fotka
@plamen nie jedno aky dom nie je, pretoze je obmedzena merna potreba tepla.
Odpovedať
Profilova fotka
Veď OK, ja sa nehádam. Ja som len trošku rozčarovaný s našich noriem a celkovo kam spejeme....
Odpovedať
Profilova fotka
Hej viem, no zaujímavé je len konečné zaradenie domu do kategórie Triedy energetickej hospodárnosti budovy a tam sa to dá ponížiť tabuľkou - Transformačné a prepočítavacie faktory účinnosti výroby a distribúcie tepla, emisií oxidu uhličitého, primárnej energie a hodnoty výhrevnosti palív. Takže ak si zvolím hlavné kúrenie krb tak dosiahnem krásne číslo A1 - A0 . Možno sa mýlim, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@plamen tym ale zmenis jedine primarnu energiu, potreba tepla na vykurovanie zostane rovnaka.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja viem, ale ide o primárnu energiu. Či? Môžeš mať dom kúrenie B príprava vody B a ak dáš kúrenie plyn si na B ak elektrinu si na C ak tuhé palivo si v A1. Či mýlim sa? Ide o to posledné číselko.
Odpovedať
Profilova fotka
@plamen ciastocne sa mylis :), ty hovoris stale o vyhlaske 364/2012 ale existuje aj norma STN 73 0540 2 /2012 ktora definuje aka moze byt maximalne potreba tepla na vykurovanie. Ta hovori, ze ak mas napriklad faktor tvaru domu 0,7 , tvoja potreba tepla na vykurovanie nesmie byt vyssia ako 39,30 kWh/m2/rok. Podla vyhlasky je Acko do 42kWh/m2/rok, teda dom musi byt A pri potrebe tepla na vykurovanie. S ostatnym mas pravdu,ak do takeho domu das cisto elektricke kurenie nemas A1 pri primarnej energii, s plynom asi prejdes z drevom to bude este menej.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Keď splním normu STN 73 0540 myslíš že na základe toho dosiahneš A ? Určite nie, iba ak tam budeš mať rekuperáciu. Nie? Áno samozrejme stavebné konštrukcie domu treba navrhnúť podľa normy. Lenže ak aj dom navrhneš podľa normy od 2020 čiže stena R 6,5, strop pri bungalove R 6,5, prípadne plochá strecha R 9,9 tak máš iba B. Nemáš šancu dosiahnuť A. Prípadne daj typ ako. Úrady zaujíma konečné zaradenie domu do skupiny tak ako som to písal vyššie. Čiže dá sa s tým pracovať. Pokiaľ sa mýlim prepáč.
Odpovedať
Profilova fotka
@plamen Ak splnis normu tak pokial nekuris elektrikou budes v A1 (pri plyne npr (50+20)*1,3 je 91 norma pripusta 108). Rekuperacia s tym nic nema, ta ak je, je zaratana v potrebe tepla. Problem je v tom, ze stale miesas hrusky z jablkami. Samotne R konstrukcii nerozhoduje ci to bude A. To zavisi od tvaru domu, niektore domy bud v A aj pri R 6,5 a niektore nebudu ani pri 10. Ako som tu uz niekolko krat pisal, moj dom by mal aj bez TC ale s plynovym kotlom A1 s prstom v zadku a z odretymi usami aj bez rekuperacie. Takze stale sa tu robi panika okolo hluposti, specialne ked nie su jasne ludom suvislosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Áno faktor tvaru je dosť podstatný beriem. Nebudem sa hádať, dám konkrétny príklad o týždeň - čakám na jeden prepočet domu ktorý mi robia z B na A1, aby sa dal dom postaviť a skolaudovať. Ďakujem za info. Mimochodom ani úrady nevedia čo majú vlastne robiť a ako postupovať.
Odpovedať
Profilova fotka
no, napísať sa to dá vždy správne, do toho domu nikto nevidí a merania sa nerobia. Rekuperácia nie je povinná, ale bez nej sa v dome žije ťažšie a to som odporca (bol) @plamen
Odpovedať
Profilova fotka
Ja nie som odporca rekuperácie. Sám som si pred 3 rokmi spravil prípravu, len nie je spojazdnená nakoľko mi chýba jednotka. Mám len rozvody. Keď budú peniaze, určite si ju dám, pretože vidím v nej pohodlnosť. Avšak rozdiel je ten, že ja som ju chcel a nikto mi nemusel prikazovať, aby som si ju dal. A to je to! Malo by to byť na slobodnom rozhodnutí. V podstate akú má človek motiváciu získania triedy A? Na slovensku? Áno keby som pri kolaudácii preukázal v certifikáte triedu A a preukázal, že dom spĺňa normu pasívneho domu a štát by mi vrátil 30% nákladom na stavbu tak ako to je v Rakúsku, budem ticho potom ako mucha a sám budem mať motiváciu dať drahú nenávratnú avšak s dotáciou návratnú investíciu.
Odpovedať
@plamen zijeme v EU, musime sa riadit (casto hlupymi) rozhodnutiami EK a zakonmi schvalenymi v Europarlamente. preto vo velkej casti novych aut nosi clovek nadrz na mocovinu. preto nekupis v obchodoch zahnute cukety, alebo salatove uhorky. preto sa do predaja dostanu len jablcka urcitej velkosti. co sa tyka energetickej uspornosti domov, je podla mna lepsie minat menej. ze je lacny plyn a elektrina, to nie je nemenny stav. Ukrajina robi vsetko pre to, aby sme na tom zahucali. v momente, ked Rusi prejdu na NordStream, pripadne dobuduju NordStream2, pride Slovensko o 300-400mega euro rocne a vlada to necha zaplatit ludi. a s ohladom na dalsie a dalsie hlupe napady z EU budeme mat tolko dani a poplatkov (navrh extra dane z PHM kvoli utecencom je len mala perlicka), ze bude kazdy stastny, ze ma usporny dom.
Odpovedať
Profilova fotka
Plne s tebou súhlasím :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?