Je možné riešiť takto pôdorys?

Statici, prosim poradte. Je mozne riesit takto podorys? Nosne budu iba obvodove steny hr. 25cm (porobeton). Krov bude z priehradovych vaznikov. Preklady + veniec budu zelezobetonove. Otvory pre okna: S x V: 200 x 150 cm. Na terasu su dvere S x V: 200 x 200 cm. Moj statik mi odporuca bud plne debnenie pod krytinu, alebo cez stred nosnu stenu, alebo plne debnenie pod vaznikmi a tak pod to izolaciu a SDK strop. Ja vsak by som nechcel ani jednu z tychto moznosti :). Zo skuzenosti bolo by to takto v poriadku? Dakujem
Odpovedať
@dominik_boksansky mozne to je, zalezi aky je sklon strechy.
Odpovedať
Mna by viac zaujimalo, co spravis, ak ti to po rade nejakeho anonyma na fore spadne. To nie v zlom, len mi to trochu pripomina otazky typu "Tuto vpravo ma boli, je to slepe crevo?" :-)
Odpovedať
Vyhodou krovu z priehradovych vaznikov by malo byt aj to, ze na steny tlaci iba zhora, nevytvara sily, ktore posobia na veniec zboku, teda nedochadza k jeho "roztlacaniu". Zavetrenie krovu by malo byt samozrejmostou a malo by byt navrhnute dodavatelom vaznikoveho krovu (ondrejske krize a pod.). Z uvedeneho dovodu sa mi zda pouzitie OSB dosiek len ako zbytocna poistka zavetrenia krovu. Nie som vsak statik, takze odborne to posudit neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
Mame podobny projekt, ale so sedlovou strechou a statik rovnako navrhol stredom pozdlzne ale aj priecne nosne mury. Pocuvli sme, aj ked to stavbu dost skomplikovalo ale predsa len asi to nerobil od brucha ... Preklad nad obyvackou ze zvyseny tak aby ho nebolo vidiet, pozri moj fotoblog.
Odpovedať
na tvojom mieste, by som si nechal urobit staticky posudok u firmy, ktora ti doda priehradove vazniky, s tym, ze nosne mury budu len obvodove. Na zaklade toho, by ti mali navrhnut take vazniky, aby ti to unieslo. Ved priehradove vazniky su prave na to urcene, ze nepotrebujes ich podopierat niekde v strede apod.
Odpovedať
namiesto porobetonu dajte riadne vyarmovany liaty beton a veniec aj predopnut a vydrzi, ale budete v peknej betnovej klietke. porobeton bude mat s tymto problem pri tychto rozpatiach strechy. nemusite davat nosne steny ale nosne stlpy v rohoch priecok by som urcite dal a na tie polozil aj cast strechy. radsej usetrite na niecom inom co sa da v buducnosti vymenit alebo dokupit ale nie na nosnych muroch.
Odpovedať
Profilova fotka
Z vlastnej skusenosti s nasim dvojposchodovym domom: obyvacka spojena s kuchynou, vnutorny rozmer 6.7m...obvodove murivo Ytong 25cm... a su s tym problemy (t.j. predrazuje to stavbu) - dlhsie nosniky, kladenie podpier, rozne zeleza, masivnejsie strecha atd. Takze pouvazuj spravit tych par priecok v strede nosnych (mas to tam symetricke) - budes moct podopriet krov v strede. A tuto temu si mal dat ako diskusiu a nie otazku :)
Odpovedať
Profilova fotka
nie
Odpovedať
Statik v podstate nepozná slovíčko nedá sa. Ide len potom o otázočku čo to bud stáť. Tiešil by som to nejakým skrytým prievlakov s pár stĺpami.
Odpovedať
Pri týchto rozponoch by som to s hrúbkami nosných múrov 250 bez akejkoľvek podpory neriskoval. Môže to v budúcnosti vyrobiť problém. Počúvni statika.
Odpovedať
Porobeton 250 nie...ak trvate na potporobetone tak 300..inak zalezi hodne na klone strechy a stresnej krytine
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?