Je lepšie kúpiť projekt z internetu, alebo si dať naprojektovať?

Nevieme co je výhodnejšie...zmena kupeneho alebo dat naprojektovat
Odpovedať
Profilova fotka
Lacné projekty z netu dokážu predražiť stavbu o niekoľkonásobok svojej ceny.
Odpovedať
Dobrý den. Na to neexistuje jednoznačná odpověď. Ono to tak trochu závisí na tom, zda budete stavět dodavatelsky na klíč celý barák, nebo dodavatelsky na klíč jednotlivé profese nebo si to vlastnoručně odmakáte celé sama s manželem a rodinou. antonšpelecostrostřelec zase kecá a pravděpodobně by to tak dopadlo, kdyby jste se obrátili na něho. Jinak u každého je to trochu jinak. Někdo poreferuje svůj vlastní vkus a řešení a nechá si to tak namalovat, někdo si vybere katalogový projekt a někdo si nechá draze vnutit projektantovu představu. Nicméně, každý barák musí odpovídat pozemku a být v souladu s okolní zástavbou. Také musí splnit podmínky územního plánu a pod. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
Otazka je aka je ta zmena katalogoveho projektu. Ak je mala - posun nenosnych priecok, zmena farby a materialu fasady, a niekedy aj zmena velkosti a polohy okien, tak to ani nemusite riesit s projektantom - ak to nema dopad na statiku, mala by stacit zmena stavby pred dokoncenim s potvrdenim stav. dozoru. Ak tie upravy su vaznejsie, tak asi nechat naprojektovat na zakazku. Pri katalogovom projekte mate jednu velku vyhodu - mozte skusit zistit, ci to uz niekto postavil (a male zmeny tam nehraju ulohu), a ci to slo dobre, ci tam boli nejake prekvapenia a aj kolko to asi stalo. A pripadne sa ist aj pozriet na navstevu, ak vam to dovolia. Postavene to moze vyzerat uplne inak, ako na papieri. To pri projekte na mieru nejde - tam sa musis spolahnut na to, ze ten architekt resp. projektant to naprojektoval dobre a ze tam nic nezanedbal. Ako laici to nemate sancu zistit, a dokonca ani ked si to nechate niekomu skontrolovat.... to zistite az pri stavbe.
Odpovedať
Nedá mi podotknúť že nie je nad naprojektovanie si svojho vlastného projektu. Zožerie to síce veľa osobného času ale výsledok je na nezaplatenie. Je to radosť ak si niekto tvorí svoj vlastný dom a vidí ho na obrazovke pred sebou a mení si veľkosti aj tvary svojich priestorov. Architekt môže byť akokoľvek šikovný aj sa môže snažiť ale nikdy nepochopí zmýšľanie toho ktorého stavebníka. Ani keby vyštudoval desať psychologických nadstavieb a čojaviem čím sú schopní sa oháňať. Ja si osobne neviem predstaviť tú cenu koľko by som musel zacálovať za toľko zmien čo som si sám pre seba nakreslil. Neuveriteľne veľa možností poskytuje také samostatné tvorenie. A stačí iba pár hodín štúdia ako to všetko funguje. Už len keď si predstavím koľko času by moja manželka musela tráviť s takým projektantom....no brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, radšej ani nemyslieť na neslušné veci ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
Je to tazko povedat co sa vyplati viac kazde ma svoju výhodu aj nevyhodu ja budem rozpravat teda pisat o mojej skusenosti uvazovali sme s manzelkou nad individualnym projektom a nakoniec sme si vvybrali uplnu tuctovku s katalogu ale cez architekta sme si ju upravili podla nasich predstav ako sa nam pacilo a mozem povedat ze islo o komplet zmenu projektu od zakladu po strechu (fotoblog) s tym ze ostali zachovane obvodove mury a dokonca sme riesili aj pristavanu garaz zmenu sklonu strechy, kurenie, posuvalo sa schodiste no bolo toho dost katalogovy projekt bolo treba komplet prekreslit a musim povedat ze sme sa zmestili do 1300€ aj so situackou a predbeznym napojenim na siete a v tom je uz aj cena katalogoveho projektu. Nevyhody asi len jedna museli sme vychadzat z nejakej predlohy a boli sme mierne obmedzeny pôvodnym projektom. Výhody no tych je celkom dost aspon podla mna kompletny rozpocet odsuhlaseny firmou co projekt predala nemam problem vybavit uver mam co dolozit kolko bude stavba stat, sprievodna sprava myslim ze napisana uplne skvele a na stavebnom musi prejst do detailov rozkreslene zakladay, balkony, armatury, skratka vsetko a je to v sulade s platnymi normamy cize nieje problem pri kolaudacii a ak by ano mam sa ist kde stazovat samozrejme ak si to nepomenim bez vedomia hlavneho projektanta co ten projekt nakreslil. Projekt na stavebne povolenie krasne nabaleny o nic sa nestaram je to nachystane priamo na to myslim ze nemoze mat nikto namietky.Cize zaver odomna okrem napojenia domu na siete kde treba projekty este dorobit a bolo mi slubene ze to nebude viac ako 100€ za vsetko mi v tom katalogovom projekte nechyba nic vsetko mam pod jednou strechou a hlavne je ze projektant co mi to upravoval mi do toho nekecal ale vsetky moje zmeny akceptoval a dokonca ich aj vylepsil co bolo obrovske + my sme s manzelkou maximalne spokojny. Drzim palce pri vybere a myslim si ze katalogove projekty niesu az take naprd mozno len to ze taky dom moze mat kazdy ale zas za individualitu a vynimocnost sa plati a pri velmi aktivnom a cerstvo vyskolenom projektantovi sa moze stat ze vam vas individualny projekt urobi tak ze skoncite hrubu stavbu a budete na 150.000€ ako moj znamy je taky individualny ze nema uz peniaze na dokoncenie :) trochu skodoradosti na zaver ved vecne tu nebudeme a deti to mozno raz predaju alebo zburaju a postavia si svoje :)
Odpovedať
Ak katalógový "sadne" na pozemok a je detailne vypracovaný, môže byť. My sme si radšej dali individuálny, cena bola iba trošku vyššia od katalógového.
Odpovedať
Tiež sme riešili nedávno túto otázku,dopadlo to tak, že keď sme chceli zmeny v katalógovom projekte vyšlo to viac ako keď nám podľa toho projektu projektant urobil celý projekt nanovo. A okrem ceny sme na tom katalógovom projekte našli niekoľko zádrheľov...takže sme ukázali projektantovi katalógový projekt a on s úpravami urobil nový. A aj počas výstavby keď sme mali nejaké doplňujúce otázky, bol projektant k dispozícii.....
Odpovedať
pre dakoho je môže byť niektorý z katalógových projektov úplne dokonalý a pre niekoho nebude dokonalý žiadny, ani ten, ktorý si sám nakreslí |-| my sme si dali nakresliť, resp. sme sa inšpirovali katalógovým, ktorý sme riadne upravili
Odpovedať
keby sme si hneď boli dali naprojektovať dom podľa našich predstáv (prípadne keby sme kúpili nejaký vhodný od napr. Apex) tak by sme síce neušetrili 500e ale boli by sme na tom istom..najprv sme kúpili kópiu kamarátovho domčeka po úpravách a ten vyšiel 500e a hneď nato sme sa rozhodli pre niečo iné a to nás vyšlo 780e a ešte aj nervy z čakania..ale cena ešte záleží v akej ste lokalite aký projektant architekt vám to bude robiť lebo každý má svoju cenu..tu u nás na Orave tie ceny ešte nie sú také vysoké ako už napr. v žiline..
Odpovedať
katalogove projekty su lacne. my sme kupili, manzel vsetko prerobil podla nas a architektka potom uz len skontrolovala a opeciatkovala. zalezi od zmien a aj od projektanta. ale prerabanie je vzdy zlozitejsie ako robit nieco od zaciatku. a pokial si to neviete prerobit sami, tak urcite nekupovat a neprerabat, ale dat si nakreslit podla mnastnych poziadaviek.
Odpovedať
Profilova fotka
Pozrite si čo najviac pôdorysov, nepozerajte na to, ako dom vyzerá zvonka. Pôdorys je základ. Ak sa vám niečo zapáči, upravte to a dajte spracovať projektantovi.
Odpovedať
My sme si dali urobiť individuálny , asi aj preto, že v katalogovych projektoch je vstup zo severu alebo severozápadu a my máme vstup z juhu a okrem toho na náš tvar pozemku sme tiež nenašli žiaden čo by nám vyhovoval. A sme spokojní...hoci teraz ked už staviame zisťujem že mi 1 stena vadí, čo som v projekte nevidela, lebo steny nestáli a to človek zistí až ked to vidí v reále., ale to nesuvisi s tým či je to katalogový alebo individuálny projekt.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?