Individuálny projekt - pomoc s projektom

Zdravím, potrebovali by sme poradiť ohľadom projektu. S manželom sme si sami navrhli pôdorys domu, podľa našich potrieb, keďže v katalógových nám stále niečo nevyhovovalo. A teraz by sme potrebovali radu, čo by ste tam zmenili, resp. ako inak usporiadať atď.. Chceme ale zachovať 4 izby a kuchyňu oddelenú od obývačky a taktiež orientácia terasy nám takto vyhovuje, keďže z ľavej strany nemáme a asi ani nebudeme mať susedov.. Vopred ďakujeme za každú radu.. :)
Odpovedať
1
2
@ancik24 MYslím, že tam netreba nič vylepšovať. Premysleli ste to dobre. Možno ja by som presunul okno, čo je pri jedálenskom stole na pravú stenu, pokiaľ tam nemáte susedov (alebo ak je to stavebne možné) a dal tam väčšie okno, nech máte pri stole svetlo. Ešte by som zvážil umiestnenie okna v tej hosťovskej izbe za kuchyňou. Ak bude orientované na (asi zastrešenú) terasu, svetelný zisk bude menší, než keby bolo na južnej strane. Ale je to len na zváženie.
Odpovedať
@ancik24 v zasade ok, len trochu neproporcne miestnosti..kuchyna 2x vacsia ako detska a vyrazne vacsia ako spalna? v jedalni bude dost tma
Odpovedať
@ancik24 Podla mna moc clenite vnutorne priecky. Viem, ze je "moda" umiestnovat vstavane skrine do "stavebneho " otvoru, ale podla mna zbytocna murarska praca, viac odpadu, horsie omietanie,... /spapa to viac €/ Krb by som dal viac do priestoru - na stenu oproti jedalenskemu stolu /dvere do kuchyne prehodil s rohovou sedackou v kuchyni, pripadne jedalen v kuchyni zrusil - dve mat je asi zbytocne, ked mate velku mimo kuchyne.../ - aby vyhrial viac celu plochu domu. Kupelne, kuchynu, tech.miestnost by som orientoval pri seba - kratsie trasy vody, odpadu. V kuchyni bude asi malo denneho svetla - mozno by to riesil svetlovod. ;-) Aky je rozmer podorysu?
Odpovedať
Profilova fotka
Oddelena kuchyna OK,ale uzavreta kobka uprostred domu bez okien??? Co je fajn, ze viete co chcete a preco. Staci to zadat sikovnemu projektantovi.
Odpovedať
Profilova fotka
@ancik24 Je tam všetko, čo tam má byť... Ale..... proporcie, nápad, vtip.... - akosi pokrivkávajú. Teraz by ste si mali od toho oddýchnuť a po 1-2 týždňoch sa k tomu vrátiť... A zjednodušiť trochu ten dom. 8-(
Odpovedať
@chrobak7 Ďakujem za reakciu, no to okno pri jedálenskom stole som chcela na tú veľkú stenu, ale neviem koľko musí byť stena od hranice pozemku, aby to bolo možné. Susedov tam síce nemáme ani z jednej strany, ale majitelia toho pozemku vpravo, kde je jedáleň, sú dosť komplikovaný, takže keby to nebolo možné podľa predpisov, oni by nám to neumožnili.. Takže to ešte zistené nemáme. No a čo sa týka hosťovskej, tam nebude možné okno z južnej strany, lebo tam si dávame odstup od hranice pozemku len 60 cm.. A mala som reakciu od jedného architekta, že chodba bude tmavá, tiež sa toho obávam a neviem či budú postačovať na presvetlenie dvere so sklom v izbách, resp.ešte sme rozmýšľali nad zásuvnými dverami do kuchyne aj z chodby, čím by sa chodba presvetlila, ale asi je už veľa troje dvere do kuchyne (z obývačky, z terasy a z chodby).. čo si myslíte.. ?
Odpovedať
Ja si proste nemôžem pomôcť, mne sa tie malé kuchyne v katalógových domoch vôbec nepáčia, stále som chcela a aj chcem veľkú kuchyňu, trávime tam dosť veľa času.. Chem kuchyňu a obývačku priestrannú.. V byte sme bývali a práve preto chceme dom, aby bol priestrannejší, aby som mala pocit keď do neho vojdem, že som v dome a nie v byte, kde je všetko pokope.. Terasu sme chceli krytú strechou a aspoň z dvoch strán stenami, keďže výstavbu altánku neplánujeme, tak aby tam bolo možné sedieť aj za menej priaznivého počasia.. A snažím sa rozmýšľať ako inak to usporiadať, aby to bolo upratanejšie a aby to zároveň spĺňalo naše požiadavky, ale neviem si dať sama rady, preto som založila túto diskusiu.. :)
Odpovedať
@megdesign dvere do kuchyne som dala takto, lebo som chcela aby bola dobrá viditeľnosť do kuchyne zo sedačky a aby návšteva z jedálenského stola nepozerala na bordel v kuchyni.. :D rozmery domu sú, vpredu 15 m vľavo 13 a vpravo niečo cez 15m.. Úžitková plocha domu je cca 170 m2. Aj to by sme chceli ešte asi trochu zmenšiť, keďže financie sú obmedzené :D a ideme stavať svojpomocne..
Odpovedať
@ancik24 "A mala som reakciu od jedného architekta, že chodba bude tmavá" - svetlovody. Uz nie draha zalezitost: http://shop.estrechy.sk/detail/96-Sve... "Chem kuchyňu a obývačku priestrannú.. " - Tak preco ich idete rozdelovat...? Ak ich spojite, priestor vznikne omnoho vacsi... "chcem veľkú kuchyňu, trávime tam dosť veľa času" - ale tam budete stale svietit. Ziadne prirodzene svetlo, resp. minimalne s terasy....
Odpovedať
ááá zasa mame bordelarov v kuchni .-) Ci spojena-nespojena kuchyna obyvacka, aj tak kazda navsteva pride aj do kuchyne, pokecat s domacou,pomoct odniest veci na stol, chlapi pomocz vybrat vino..... To sa vam bude chciet chodit so vsetkym do tej jedalne? Uplne zbytocny priestor,ktory ostane nevyuzity,max.tak Vianoce. Zbytocne mala obyvacka,dala by sa zvacsit nebyt toho stola a uplne zbytocneho vyklenku. Svetelnost treba prejst s prjektantom, dom by bol takto velmi tmavy.
Odpovedať
@ancik24 "návšteva z jedálenského stola nepozerala na bordel v kuchyni" Cize navstevu na sedacku nepustis a budete sediet len pri jedalenskom stole? ;-) Mozno tak spolocny obed, Vianoce so svokrovcami, oslava narodenin pri tom jedalenskom... ale do tej obyvacky pojdu, ver mi ;-) My ideme do sice mensieho bungalovu /9x13/, ale "finalnych" navrhov, co sme kreslili so zenou asi rok bolo 22. ;-) Projektantovi sme fakticky dodali na 90% spracovanu dispoziciu. Dorobil len zadverie a zvacsil kupelnu. ;-) Tiez sme najskor chceli velke, ale ked som si zratal, ze 1m2 vide na priemerne 700€, hned sme zmensovali... Deti casom odidu a co vo velkom baraku? Budeme sa so zenou hrat na schovavacku? ;-) Ale tak ked su peniaze a chcete velke, treba sa drzat sna. ;-)
Odpovedať
@megdesign chcem ich rozdeliť a chcem aby aj napriek tomu pôsobili priestranne, preto sú väčšie. Nechcem aby bola obývačka spojená s kuchyňou, lebo chcem aspoň trochu zamedziť aby celá obývačka "smrdela" za jedlom. A keďže varíme každý deň a tá vôňa napr. z vyprážania je intenzívna, tak chcem aspoň trochu zamedziť tomu šíreniu, aj keď jasné že to nebude 100% ale určite to bude lepšie, ako keby to bolo spojené v jednom priestore..A pre mňa je kuchyňa že do 10 m2, ako je to vo väčšine projektov, fakt maličká.. V byte sme mali cca takú a bola fakt malá, nedalo sa tam hýbať a to nehovorím keď nás tam bolo viac..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@atlaska aaa nemáme, ale keď je oslava a treba chystať pre 15 ľudí cca, tak tie riady sa nakopia, to nech mi nikto nehovorí že nie. A keď sa chcem venovať aj návšteve, tak nemôžem všetko priebežne upratovať.. :) A bude sa mi chcieť, teraz u našich to máme oveľa ďalej a nemáme ani najmenší problém s prinášaním a odnášaním vecí.. A ako sa hovorí iný kraj iný mrav, všade to funguje inak. U nás je to tak, že keď príde návšteva, tak sedí v obývačke za stolom a nosíme jedlo sami.. Samozrejme stane sa že príde do kuchyne a to je vlastne úplne jedno, tak aspoň nebudú vidieť úplne všetko.. :D Ale ako vravím, nie je to finálna podoba, preto táto diskusia, ak má niekto lepší nápad sem s ním, budem len rada, lebo si fakt sama neviem pomôcť..
Odpovedať
@ancik24 "zamedziť aby celá obývačka "smrdela" za jedlom" to uz davno neplati. To bolo dakedy. Poznam xy ludi, co maju spojenu obyvacku a kuch. a bol som navsteva, ked sa vela krat varilo a v obyvacke bolo minimalne citit jedlo. Su vykonne digestory /mam aktualne 2-izbak, digestor nema odtah - len uhlik. filter a pohoda/. A zas na druhu stranu, keby celym domom rozvoniavala pecena kacka, vobec by mi to nevadilo ;-) "A pre mňa je kuchyňa že do 10 m2, ako je to vo väčšine projektov, fakt maličká" My mame v projekte 12m2....
Odpovedať
@megdesign tiež by sme ho chceli zmenšiť a zachovať počet izieb, ale stále premýšľame ako. Tiež nie sme milionári, na dom beriem hypo, ale tak väčšiu časť prác si vieme spraviť sami a našťastie máme známych, ktorý nám hádam pomôžu.. :) Fakt si toho veľa vieme vybaviť. Inak by sme sa do takého domu ani nepúšťali.. Čiže ta cena za m2 je veľmi individuálna.. A už som sa stretla s fakt rôznymi cenami za m2. Všetko záleží od toho, kto si vie čo vybaviť, kde ma kto známeho a v neposlednom rade ako je kto šikovný. Jasné budeme ten dom stavať dlhšie, ale bývať v ňom hádam budeme oveľa dlhšie, tak nech je to aspoň približne podľa predstáv.. :)
Odpovedať
Cize ti ludia mozu vidiet svoj spinavy tanier ked dojedia na jed.stole v obyvacke,ale nemozu ho vidiet v kuchyni. Ja nepoznam nikoho kto ma zvlast kuchynu aby tam zatvaral dvere, vsade ich maju otvorene. deti behaju sem-tam a urcite nezatvaraju za sebou dvere na kuchyni. Spinavy riad davam do mycky a ked je ho vela do prazdnej skrinky,nemam rada zapratanu kuchyn. dosku. A kym nanosis to jedlo na stol, kym prestries aj tak ti tie vone prejdu do obyvacky.
Odpovedať
@megdesign Akože ja nevravím, že to nie je pekné takto spojené, ale my to chceme oddelené, ale tak je normálne, že každý má iné predstavy a akurát som minule v telke počula (neviem kde konkrétne), že sa začína opäť vracať k oddeleným kuchyniam.. A ja chcem trochu členitý dom, chcem krytú terasu z dvoch strán a aj vpredu nechcem aby to bolo v jednej línii.. Ale ktovie, aká bude nakoniec finálna podoba. Keď si nájdeme šikovného architekta, tak možno nakoniec dáme na jeho odborné rady.. :)
Odpovedať
dost komplikovany podorys, skuste do L, alebo obdlznik. vyjde vas to aj financne menej. vovnutri by som tie odskoky a skosene steny tiez premyslela.
Odpovedať
@atlaska koľko ľudí toľko názorov. ďakujem aj za ten tvoj.. Proste netreba každého chytať za slovíčka.. ja by som špinavý riad do žiadnej skrinky zase nedala, to už nech je radšej na tej pracovnej doske, to je môj názor.. Každý je zvyknutý na iný spôsob života.. My keď máme oslavu a pripravujem jedlo (samozrejme niekoľko chodov), nebavím sa o občerstvení typu jednohubky, tak mám všade v kuchyni nejaké jedlo, zeleninu, mäso, proste kadečo porozkládané.. Ale uzavrime to tým, že diskusia, je o zmene pôdorysu so zachovaním našich predstáv a nie o špinavom riade v kuchyni pri väčšej oslave.. ďakuejm :)
Odpovedať
@megdesign stavebne oddelena kuchyna je super vec akonahle viacej varis. len teraz je moda to spajat. ano ma to aj vyhody, ale samostatna kuchyna ma ozaj velku vyhodu. co sa tyka svetlikov, tak moc svetla bohuzial nedodaju, je to radovo menej ako sa to reklamuje. rodicia ked rekonstruovali dom, tak si to dali do kuchyne, lebo im bola za tie roky tmava, ten svetlik bol vtedy dost mastny, konkretne taketo nieco http://www.velux.cz/produkty/svetlovo... a ked uz tak svetlik, tak aspon taketo nieco http://www.velux.cz/produkty/svetliky @ancik24 : co mate podla mna v kuchyne zle vyriesene je kde mate dres, ladnicku a varnu dosku. zachod vedla spalne tiez nie je najstastnejsie riesenie .
Odpovedať
@m168 tak kúpelňa v spálni by mohla byť bez záchodu, ale to sa ešte rozhodneme a dohodneme. Veď keď ide človek len na malú potrebu, hlavne v noci, tak si myslím, že wc tam vadiť nebude.. A fakt neviem ako presvetliť tú kuchyňu, možno ju umiestniť niekde inde.. Netuším.. A konečne človek, ktorý zdieľa môj názor o oddelení kuchyne. Presne ako píšete ak sa veľa varí, čo u nás sa veľa varí, je lepšie oddeliť. Jasné ľudia, čo varia len cez víkendy a stravujú sa cez týždeň v práci, tak tam je to viac menej jedno..
Odpovedať
@m168 jasne, vsetko ma svoje za aj proti. Stavebne oddelena kuchyna je ok, ak je v nej aj jedalen a nenosis jedlo do jedalne, ktora je aj tak spojena s obyvackou.... A ak ti zhori maslo, mlieko, olej, tak aj tak to bude citit v celom baraku a mas problem to vyvetrat :-) Situacia: Nesies v servirovacej mise vrelu polievku na stol do jedalne, dvere su otvorene. Nevidis za dvere vpravo-vlavo. Decka sa nahanaju po byte a jedno do tych otvorenych dveri vrazi.... Asi nic prijemne. Mensia ujma na zdravi je, ked nesies taku narodeninovu tortu..... Ale zas pokazena oslava a decka maju tyzden "zaracha" :-D Jasne, ak mas plochu strechu, tak si "na koni", nakolko neriesis svetlovod, ale svetlik. ;-) S tym rozmiestnenim spotrebicov vs. drezu - suhlas.
Odpovedať
@ancik24 Varime cca kazdy druhy den. Mna to aj celkom bavi a vraj to aj viem :-)
Odpovedať
Spajanie kuchyn a obyvaciek,nieje novinka, ale kazdy si da ako chce. Tiez si myslim, ze tie dvere aj tak budu viac otvorene ako zatvorene. Ale vzdy sa daju zatvorit ak sa chce. Dom bude tmavy,ako uz pisu vyssie, ak chces zachovat svoje predstavy a mas obmedzenia od susedov, treba inu dispoziciu. Skoda mat tmu v novom dome.
Odpovedať
@megdesign no my varíme fakt každý deň.. a je fajn ak chlap vie variť.. :D výhra pre manželku, ale zas aj mňa to dosť baví.. Každý je zvyknutý na niečo iné, to je normálne. My sme teraz u rodičov a v prípade osláv máme veľký stôl v obývačke, ktorá je dosť ďaleko od kuchyne, mám 2 deti a aj keď príde návšteva tak sú ďalšie deti a chvalabohu sa zatiaľ nič také nestalo.. A na bežné rodinné stolovanie máme stôl aj v kuchyni. Čiže fakt jedáleň v obývačke je na oslavy a iné príležitosti..
Odpovedať
Ja nie som za dve kúpelne v dome, už vôbec nie za 2 vane, len za 2 WC. My v rodine máme WC vo vstupe, návšteva ti nemusí do kúpelne. Dcéra má len 1. veľkú kúpeľňu, teraz ľutuje. Je zbytočne veľká, mohla mať o to väčšiu práčovňu. Ja by som vašu detskú kúpeľňu zmenšila a dala vedľa práčovňu, alebo šatník pre deti. Tým by si mohla do práčovne dať WC pre návštevy. Ak nie, tak by si zväčšila detskú izbu. Zdá sa mi, že máš málo skladových priestorov. Ak budeš mať pivnicu, príp. pôjd, tak je to iné. Kuchyňa oddelená, či spojená je vecou vkusu. Vchody na terasu super.
Odpovedať
Teraz som si všimla WC zo vstupu. Aj 3 WC sme mali, ako ty, boli sme piati, ale stačili 2. Pri rekonštrukcií sme ho zrušili.
Odpovedať
@oli18 tak ja asi chcem 2 kúpelne, lebo keď sa treba ráno nachystať viacerým v tom istom čase tak je to komplikované.. ale rozmýšľame nad vypustením wc v spálni, to sa ešte prehodnotí.. A presne to wc vo vstupe využijú návštevy.. :)
Odpovedať
@natalka13 Tak ako píšeš, možno budú tie dvere stále otvorené, ale je tam možnosť ich zavrieť.. :) A to svetlo v dome, to už budeme musieť nechať na niekoho kto sa vyzná, lebo v tomto smere nemám ani šajnu že čo a ako. Ale jasné že tam nechceme mať tmu.. :)
Odpovedať
@megdesign ani nie, rodicia ako aj v terajsou dome mame oddelenu kuchynu od obyvacku v domu a je to ozaj velmi velka vyhoda. ta moda je skor o tom, ze nemusi sa riesit extra okno aj pre kuchynu, spojenie kuchyne a obyvacky je vlastne lacnejsia a jednoduchsia alternativa. a tiez nie je problem, ked je jedalensky stol mimo kuchyne. som uz videl viacero domov, kde mali kuchynu samostatnu a bola ozaj len na stojaka, lebo pani domaca vela varila a nechcela to mat spojene. a nemozu si to vynachvalit, najma ozaj pre to, ze nesvieti ti vsetok "bordel" z kuchyne na ociach, aj ked to zase nuti ho upratat (ked uz nie manzelka :) ) @ancik24 myslel som skor to WC pre navstevy pri vchode co je hned vedla spalne. ale hej celkovo sa pohrajte este s tymi kupelnami, lebo ich mate zbytocne velke a rozhadzane po celom dome, co dost predrazi a skomplikuje rozvody, najma kvoli teplej vode, ktora vam bude de-facto chladnut v rurach v celom baraku a bude vzdy 2-3 minuty trvat kym ti zacne realne tiect tepla voda. bohuzial tento problem mame v terajsom baraku a neodporucam. nakoniec sme to riesili tak, ze mame pridavne cerpadlo na obeh teplej vody, kedy ked chceme rychlo teplu vodu, tak ho stlacime a prezenie teplu vodu potrubiami. tri WC je ozaj vela, aj dve vam budu stacit v pohode (aj pri 5tich dospelych), kupelna pri spalni je zbytocne velka, tam staci mini kupelna 1,8x,1,8m, kde mas sprchovy kut, umyvadielko a ked moc chcete aj WC. ad kuchyna, zvacsite okno az po dvere a kedze je to na zapad svetla by ste mali mat dost, toho sa neboj.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?