Individuálny projekt domu - Bungalov

Ahojte. S manželkou uvažujeme o stavbe domu. Rozhodli sme sa pre bungalov v tvare L, strecha pultová/valbová. Za projektantom sa zatiaľ ešte len chystáme. Na prvé stretnutie chceme prísť už s nejakou predstavou, ktorú sme si nakreslili po prezretí mnoho iných projektov dostupných na internete. Rozhodli sme sa pre dom bez garáže. Garáž by sme riešili ako pristavaný (rovná strecha, drevená konštrukcia?), alebo ako prístrešok. Chcel by som Vás poprosiť, tých, ktorí sa problematike rozumejú či tam už teraz vidia podstatné nedostatky. Resp. vidia priestor pre úpravu. Ďakujeme za všetky Vaše komentáre .
Odpovedať
1
2
@paldo_5 pekný, luxusný dom. Dúfam a verím že naň naozaj máš. Aký máte rozpočet?
Odpovedať
to vazne taky miniobrazok? normalny nevies prilozit, kde vsetko pekne vidno. v dolnej casti su nejake schody, ci co tam je? :-)
Odpovedať
Igor myslíš že to bude nejaká palka?koľko odhadujes, tiež plánujem stavať a mám obavy či sa ceny tyka
Odpovedať
@atak77 ešte som tu fotky nepridával, skúšam teda v lepšej kvalite.
Odpovedať
@igor256 najprv by som chcel vedieť koľko by to stálo, pri výstavbe štýlom zháňania majstrov a riadenia stavby mnou, poprípade technicky ľahšie práce by sme robil svojpomocne. Samozrejme že to je len prvý nastrel a v prípade vysokej sumy by som ešte pouvažoval o zrušení pracovne, dielne resp. úpravy veľkostí izieb. No zatiaľ sú tam všetky naše predstavy,
Odpovedať
Profilova fotka
Pekný, zaujímavý pôdorys 🙂 Nad tou pracovnou by som možno pouvazovala, jedine ak ste si istý, že ju budete reálne využívať, no miesto pracovne by som tam dala ten šatník a možno aj tie detské izby by sa mohli trochu zmenšiť...
Odpovedať
@paldo_5 Pekné riešenie, len by som riešil možnosť uzavrieť chodbičku pri detských izbách od jedálne.
Odpovedať
@ernesttyukos uvažoval som nad tým, len už by som tam nedostal toľko svetla. Možno oddeliť nejakými sklenenými dverami, ale tam pri deťoch to môže byť riziko že sa to rozbije. Neviem, nemám skúsenosť s takými sklenenými dverami ale určite sa na to budem pýtať projektanta.
Odpovedať
@simona_polakova tiež uvažujem s takýmito zmenami v prípade vysokej predpokladanej ceny výstavby.
Odpovedať
@paldo_5 celkom fajn projekt ale mne osobne by nevyhovoval aj kvôli tomu že spálňa je úplne na opačnej strane domu ako sú detské izby, my keď sme učili nášho syna spat samého tak pri tomto riešení by to bol ešte ťažší oriešok :-D a dalej sa mi nepáči že obývačka je prechodná a taktiež je podľa mna spálňa velmi malicka aj napriek tomu že skriňa tam nebude keďže máte šatník no kamarát ma 12m2 tiež bez skríň ale pôsobí to na mna veľmi klaustrofobicky a keď si človek chce dať poriadnu posteľ do izby tak priestoru zostane žalostne malo na prechádzanie
Odpovedať
@paldo_5 nevyznám sa v tom natoľko žeby som Ti vedel odpovedať relevantne. Len viem že náš dom je menší a stál dosť. Poznám ľudí čo stavajú veľké domy a potom nariekaju že sú drahé. My mame obytnú 105m2 a vyšlo nás to 165k cca. A to sme robili všetko samy. Ty máš oveľa väčší dom. Počul som dáke sumy 1000€/m2 800€/m2 tak čítaj fóra a zisťuj. Ale je to fajn projekt (vzdialenosť izieb od spálne je veľká ale ak vám to nevadí tak OK).
Odpovedať
@adiso je pravda že to nie je najväčšia spálňa, plánujeme mať aj rekuperáciu, takže z hygienického hľadiska by to malo byť OK. Uvažujem nad tým že na vstupe do miestnosti spálne nedám dvere, tak by sa to možno nezdalo byť také malé ale priestor by sa tým prevzdušnil. A pri deťoch nám ostáva dúfať, že nebudeme mať problém zo spánkom 😄 no vstať k nim bude treba tak či onak, a či to bude 5m od detskej izby či 15m tak snáď to až tak veľký problém nebude.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@igor256 105m2 a 165 000 eur pri svojpomoci? toto mi rozum neberie, co tam mate zlatom zdobene klucky na oknach a podlahu za 100e/m2 a podobne? podla mna si sa pomylim s tou sumou ... ved firma bez toho aby si pomohol prstom by Ti to postavila o 50 000 lacnejsie ... ked sa bavime o 1000e/m2 ...
Odpovedať
@atak77 rátal som tam aj pozemok. kúpili sme hrubú stavbu s oknami, garáž 45m2 od garáže na kľúč a záhradný domček pre sklený za 110. Je pravda že sme nešetrili na materiáli. (podlaha za 30, v kúpeľni skrinka za 1000 atď.). Inak sme si robili sami vodu kúrenie elektriku omietky stropy atď. (poter a fasádu nie). Takže tá moja cena je trošku odveci, pravda.
Odpovedať
@igor256 vďaka za vašu oriantačnú cenu domu. Tiež ale sa mi to zdá byť priveľa. Pozemok už mám je takmer rovinatý a vcelku dobre orientovaný takže to je fajn. ak by som sa s domom dostal na 850-900€ za m2, bol by som spokojný. Samozrejme všetko potom závisí od kvality použitých materiálov. Neplánujem ale kupovať predražené veci.
Odpovedať
@paldo_5 no ja mať taký dom rozmerovo so šatníkom, takou veľkou technickou, dielnou a pod. Tak by som určite na spálni pridal aby ste neskôr neľutovali..ja mám 16m2 no čistých 13m2 pretože nemáme šatník ale skriňu a je to tesné keby je menšia tak to vyzerá až komicky a hlavne neprakticky...šírka 285cm čo máš tak ti ostane nejakých 60cm na prechod, dalej mne osobne by sa nepáčilo asi hneď oproti take veľké okno dal by som ho na pravú stranu smerom na terasu alebo rohové to by krasne ukázalo :-) ale samozrejme každému sa páči niečo iné
Odpovedať
@paldo_5 Kľudne by som tam dal plné dvere, prípadne nadsvetlík, budú otvorené, zavrú sa len v prípade potreby. Tá diskusia o cene je podľa mňa irelevantná, samozrejme, že väčši dom je drahší a kto chce mať priestor musí si doplatiť. Cena sa dá stlačiť napríklad dobrou projektovou prípravou, hlavne TZB a interiér ( kúpelňa, kuchyňa, osvetlenie ), aby sa nemuselo nič robiť na dva krát, prerábať a dorábať. Tiež je dobré dojednať sa so stavebnou firmou, aké materiály vedia používať, na aké sú zvyknutý, aby sa na vašom dome neučili.
Odpovedať
@igor256 OK, s pozemkom je ta cena samozrejme OK 8-)
Odpovedať
@adiso myslím že ešte tu veľkosť spálne prehodnotim a pravdepodobne to tam ešte s projektantom upravime aby sme tie m2 v spalni mali dostatocne dost. S tým oknom mi to prišlo pekne moderne s výhľadom na exteriér. No obavam sa toho slnka v lete z južnej strany. Plánujem tam mať predsunutu strechu tak na 1000mm.
Odpovedať
@ernesttyukos s tým nadsvetlikom nad dverami to znie celkom dobre. Skúsim ešte popozerat na nete nejaké varianty aby to dobre vyzeralo. Vďaka za dobrú myšlienku.
Odpovedať
@paldo_5 Mali by sme sa trochu pozerať na juh, keď staviame. Na domoch v oblastiach s vyššou teplotou ( čo bude aj u nás ) strechy tienia fasádu, aby sa neprehrievala, domy sa dajú v noci prevetrávať prirodzene ( západ-východ ), vnútri sú používané materiály s vysokou akumláciou tepla, strechy majú dvojplášťové prevetrávané, cez deń zatvárajú vonkajšie okenice a v lete varia vonku. To by malo byť lacné riešenie na to, aby ste nepotrebovali umelé chladenie domu.
Odpovedať
@ernesttyukos je taky typ ludi, ktori placu uz ked im po zime zasvieti prve jarne slnko na hlavu. V lete pootvaraju okna ked je v noci 10 stupnov a potom sa chvalia, ze "prijemne" vychladili dom na 21 stupnov... Inak k tomu projektu. Orientacia na okno je uplne v poriadku, akurat presklena spalna su len vyhodene peniaze. Radsej by som si tam dal pracovnu, kde sa to aj da vyuzit.
Odpovedať
@ernesttyukos snažil som s orientovať okná smerom na juh pre tepelné zisky ktoré by boli v zime užitočné. V lete verím že to predsunutie strechy bude stačiť pre zabránenie prehrievaniu v lete. V izbách ale plánujeme francúzske okná (spalna, detské izby a obývačka) ak to nebude stačiť tak asi budú potrebné exterierove žalúzie. Rátal som že si urobím pre ne predpripravu aby v prípade potreby by sa doplnili.
Odpovedať
@vykricnik prečo pracovnu na mieste kde je spalna? ce okno na východ by ale nebol pekný výhľad. tak to mame smerom na dvor kde by bola aj plánovaná okrasna zahrada...
Odpovedať
@paldo_5 neviem ako ty, ale ja budem mat spalnu iba na spanie, takze vyhlad ma nezaujima. Okrem toho po vacsinu roka sa mi aj tak nepaci pocasie vonku, tak radsej nech to ani nevidim, este k tomu hned po zobudeni ;-)
Odpovedať
Skúsil som ešte upraviť pôdorys. Urobil som to trošku kompaktnejšie a viac sa mi pozdáva pracovňa umiestnená bližšie pri vstupe do domu. Dielňu som zrušil. Ešte ale tam stále mám rezervu kde by som vedel ušetriť nejaké m2 v detských izbách a technickej miestnosti. PS: Viete odporučiť skúseného projektanta rodinných domov? Košice okolie, Prešov. Za vaše odporúčania vopred Ďakujem.
Odpovedať
@paldo_5 to sa mi celkom paci. Spalnovu cast ja by som mala radsej keby sa vstupilo najprv do chodbicky alebo satnika a nie hned do postele. Pracovnu by som vymenila s detskou 2 a urobila ich rovnako velke. Ci jednu detsku potrebujes vacsiu pre dve deti? Potrebujes klasicke schody do podkrovia? Projektantku ti viem doporucit ale priamo v kosiciach ked mas zaujem.
Odpovedať
@wivik áno, uvažujeme s jednou väčšou izbou pre dve deti, teoreticky by sa detská izba 2 dala zmenšiť a pracovňa trochu zväčšiť. Slúžila by ako hosťovská izba. Do podkrovia chcem schody buď betónové alebo drevené s vyšším schodom a menšou šírkou oproti klasickému schodisku. Určite nechcem sklápacie podkrovné schody. Ak ťa môžem poprosiť o kontakt na projektantku. Ak je z Košíc, tak by to bolo super. Vďaka.
Odpovedať
@paldo_5 My sme uz tiez mali hotovu dispoziciu ked sme k nej isli. Ale potom sme zistili ze dom musime este o pol metra zuzit a velmi sikovne nam to vyriesila. Nas by to takto asi nikdy nenapadlo. https://m.facebook.com/leart.design.a...
Odpovedať
@wivik Ďakujem za kontakt.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?