Individ. projekt - dispozicia, izolacie, kurenie...

Ahojte strechaci. Prosim vas skusenejsich, kuknite sa na tento nas navrh na individualny projekt, kym ho predlozime projektantovi. Privitam vase pripomienky, postrehy, viem, ze viete dobre poradit. Dom je na Liptove, na kopci, ma paradnu orientaciu. Co sa tyka dispozicie, zaujimalo by ma najma, ci takto riesene schodisko bude dost pohodlne. Dalej co sa tyka chodieb - su navrhnute len 1 meter. Spajza je bez okna (nechceme male okienko na prednej stene domu) s odvetracou rurou smerom nahor. Strecha bude jednoducha sedlova, bez vikierov, s jednym stresnym oknom hore v kupelni. Treba okno aj v satniku? Ak ano, rozmyslame to vyriesit malym oknom nad podestou. Izolacie: Obvodove steny- ytong 30 cm + 20 cm polystyren Podlaha 15 - 20 cm polystyren Strecha 40 cm mineralna vlna Okna 3-sklo Bude taketo zlozenie vyhovujuce? Este vystava otazka, akym sposobom zateplit jedalensky kut pod balkonom. Mozno mi poviete, ze ho nemame robit, ze je to nemoderne... ale nam sa taky jedalensky kut paci. Kurenie planujeme kotol na ekohrasok so zasobnikom + na romantiku a na prekurenie v prechodnom obdobi krb v obyvacke. Planovali sme vsade radiatory, ale poslednu dobu zvazujeme kombinaciu hore radiatory, dole podlahove kurenie, pricom na celom spodku by bola dlazba. Viem, ze to nie je najlepsie riesenie, ale hore chceme radiatory urcite. A zas dole je dobre mat taky komfort, ze radiatory nezavadzaju (napr. chcem okno v kuch linke). Co sa tyka kurenia, este sa chcem opytat na krb. Ak by sme ho spravili bez prieduchov do horneho podlazia, bol by to len drahy kus nabytku. Ale zas predstava prieduchov s ventilatormi sa mi moc nepaci. Nestacilo by, keby sme prieduchy potiahli len do izieb hore pri komine - pracovne, detskej a prieduch v chodbe. Nestacilo by, ak by sa otvorili dvere na prednych izbach a tam by sa ten teply vzduch ciastocne dostal aj z chodby? Vopred velmi pekne dakujem za pripomienky a postrehy.
Odpovedať
Ku kotlu krb netreba, na romantiku stacia lacnejsie kachle. Prieduchy uz vobec nie. Kotol vykuri bez problemov cely dom. Krb sa pouziva ako rezerva k elektrickemu kureniu, dva zdroje na tuhe palivo su nevhodne. Co bude kurit, ked nikto nebude doma? Alebo nebude mat kto kurit? Nemas plyn? 10 cm EPS do podlahy staci, usetris tak jeden rad tehal. Porotherm je lacnejsi ako Ytong, a nebyva problem s vlhkostou po nastahovani.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankapalko Pravdu....? Materiálová skladba (konštrukcie, izolácie...) na 1+++, dispozícia a tá apsida (výklenok na jedálenský kút), schodisko.. a pod. na 3 - . Aké vnútorné zariadenie plánujete k tomuto výkriku postcocialistickej rustikálnej architektúry....? Veď pogooooooogli tu po albumoch. Je tu kopa inšpirácie. Podľa fotky máš okolo 30-ky. Ale tá dispozícia ....(?) Nechcem sa nikoho dotknúť, ale ako dôchodkyňa z Hornej Dolnej... Ak má projektant aspoň štipku profesionálnej cti, povie Vám to isté... A ponúkne to, za čo je platený. Teda nie zato, aby pečiatkou prikryl toto nešťastné riešenie, ale zato, aby Vám ponúkol niečo z toho, čo ho naučili profesori architektúry na VŠ.
Odpovedať
@peto99 Ak sa nemylim, tak kotol na ekohrasok (uhlie) je automaticky, podobne, ako na pelety. Napriek tomu by som ale do takehoto "spinaveho" riesenia v 21. storoci fakt nesiel. Len neviem, ako potom s TUV. Ak nie je plyn, tak TC urcite. @jankapalko Mate cudne proporcie izieb a vobec miestnosti. Pekne velke detske, ale malicka spalna, takisto vzhladom k velkosti domu aj mala obyvacka. Krb urcite bez prieduchov, akumulacny. @leonardom Si drsnyyy :-D Ale ja ti drukujem..
Odpovedať
myslím, že téma skončila... peto a leonardom povedali všetko....
Odpovedať
@matorado ano, je to automat, to vsak neznamena, ze vydrzi bez kurenara 1-2 tyzdne. Ja by som ho zrusil, aj drahy krb, a za tie peniaze instaloval TC zem-voda alebo vzduch-voda. Na ohnik sa mozem pozerat aj do lacnych kachli :-)
Odpovedať
@peto99 plyn nemame a kotol na ekohrasok bude automaticky. A krb by sme radi mali. Kachle mame teraz, tie nechceme. Tak 10 cm bude stacit do podlahy?
Odpovedať
@leonardom vobec si sa ma nedotkol, pisala som, ze prijimam akekolvek pripomienky. Je pravda, ze som konzervativny typ, a moj muz este viac ako ja... horko-tazko som ho presvedcila na takuto skladbu konstrukcie. Co sa tyka toho vyklenku, stale uvazujeme, ci ho dat, alebo nie. Jedna sa predsa o to, aby sa to pacilo tomu, kto tam bude byvat. So schodiskom som si dlho lamala hlavu, chcela som, aby bolo priznane - viditelne z priestoru, kedze sa da schodisko urobit ako pekny doplnok interieru. Nechcela som, aby bolo obstavane prieckami, nedajboze s dverami... Este sme zvazovali aj rovne - konzolove, ale sa mi zda, ze to zaberie dost miesta.
Odpovedať
@matorado preco sa ti proporcie miestnosti zdaju cudne? Je pravda, ze spalen je mensia, ale tam okrem postele, nocnych stolikov a nejakej komody nic viac nebude. Obyvacka by sa dala zvacsit na ukor kuchyne, ta by mozno stacila aj mensia. Pobehali sme par novostavieb, aj miestnosti sme merali, rozmery mali velmi podobne a nezdalo sa mi to cudne. Mozes to prosim konkretizovat?
Odpovedať
Profilova fotka
@jankapalko Priznané schodisko je pekná vec... ;-) Ale teraz už pusti k slovu projektanta. Volil by som mladého, plného ideálov... ]-(
Odpovedať
@peto99 TC neviem, ci by nam v nasich podmienkach stacilo, ako som spominala, byvame na Liptove, kde pomaly 9 mesiacov v roku treba kurit. Sme v hornatom kraji pri lese, na kopci, kde je velmi veterno. Co sa tyka kurenia, momentalne byvame vo velkom rodinnom dome bez zateplenia, kotol je na drevo, uhlie. Je to taky zrut, ze treba prikladat kazdu tristvrte hodinu a rano je aj tak poriadna zima. Takze nejaka starost s naplnenim zasobnika a vymetenim kotla raz za tyzden mi pripada oproti tomuto ako uplny luxus. Viem, ze sa to da aj bezstarostnejsie, ale zas nie sme az take fajnovky. @matorado
Odpovedať
@leonardom projektanta budeme mat mladeho, vsak snad nam dobre poradi.
Odpovedať
@jankapalko pises, ze pozemok ma paradnu orientaciu, hodil by sa tam potom dom, ktory to maximalne vyuzije, co sa teraz neda posudit, no satnik na juznej strane o tom velmi nehovori. Dost tam chyba vykreslene zariadenie, prazdne to posobi uplne inak ako ked tam das aj zariadenie a hlavne v spravnej mierke. Ako bolo uvedene, takyto styl sa robil v minulosti, no ak sa ti paci, co ti poviem. Kazdpadne by som pouvazoval aj o inych styloch. Na dispozicii by sa tiez dalo popracovat. Treba uzavriet vstupnu cast - urobit zadverie uzatvorene. Teraz je to otvoreny priestor k obom poschodiam. Co nie je vhodne hlavne v zimnych mesiach. Nastupna cast schodiska je zo spinavej zony, co nie je dobre riesenie. Mate zakreslenych 16 stupnov, mozno ich bude aj 18 to je dalsi polmeter v priestore, treba s tym pocitat. Sirka chodby 1m v 1NP by mohlo byt, no v 2NP je to malo, je to uzka a dlha chodba, skor by som volil 1200mm. Nezda sa to, no aj tych 200mm urobi velmi vela. Tiez treba mysliet na nabytok, musis sa vediet z uzkej chodby zo vsetkym vytocit do miestnosti. Dvere do izieb je vhodne odsadit od stien, ak v miestnosri uvazujes so satnikouvou skrinou. Spajza sa da bez okna vyriesit to problem nebude, tiez zalezi ci chces vetranie riesit len prirozene, alebo nutene(vzduchotechnika). Navrh izolacii nechaj na projektanta, je to jeho praca. Ty mozes mat predstavu, no on musi minimalne posudit ci vyhovuju, moze sa stat, ze sa trafis spravne, no optimalizacia hrubok by mala nastat zo strany projektanta. Jedalensky kut by som vyhodil, ak nie, tak to treba riesit ako plochu strechu!!! Realne to je plocha strecha (pochodzna z hornej casti) a ziada si aj svoju hrubku tepelnej izolacie. Ostatna cast je balkon a tam staci mensia hrubka izolacie a to je problem, ktory treba vyriesit. Komin mas nevhodne umiestneny v stene. Treba ho posunut mimo steny, teraz ti bude kolidovat s vencami nad 1NP (neviem aky strop chces pouzit) a tiez bude kolidovat s vrcholovou vaznicou stechy. V 2 NP potrebujes podperny system pre krov. Preco chces radiatory v 2NP?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@spiderhst Dakujem velmi pekne, konecne konstruktivna odpoved. Mas pravdu, chodbu hore treba asi rozsirit. Co sa tyka orientacie, myslis, ze by bolo vhodne vymenit satnik a kupelnu? Mysleli sme, ze bude dobre, ked bude kupelna nad kupelnou, v tomto pripade bude nad obyvackou, nebude to vadit (napr pri prenose zvukov z kupelne do obyvacky pod nou)? Na to umiestnenie komina som myslela aj ja, lebo takto vychadza presne v strede, co je asi blbost. Radiatory chcem hore preto, lebo tam chceme plavajucu podlahu, pripadne nejaky kobercek do detskych izieb, taktiez nabytok... a to sa mi potom podlahove vidi neefektivne.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankapalko žasnem, ja viem urobiť všeličo, ale veci, ktoré neviem neriešim a obrátm sa na odborníka. Vaša úloha končí požiadavkou na plochy, túto povinnosť nikto nenahradí, ani architekt, môže vysvetliť vzťahy, ale ak chcete jedáleň pre 12 osôb, je to Vaša predstava. Rady, ako kde máte dať nosné steny a kade pôjdu vence sú irelevantné, krov tam nepotrebuje ani stolicu. Ak kúrenie, tak podlahové všade, najmä do detských, dôvody sú na iných odpovediach.. Podľa všetkého projekt Vám bude niekto robiť, viac času venujte jemu, toto Vás len dopletie.
Odpovedať
@jan45 ved mne je jasne, ze projekt presne takto urcite vyzerat nebude, ratam s tym, ale chceme predlozit projektantovi aku-taku predstavu. Asi sa fakt uz prestanem nad tym az tak zamyslat, ved predsa on vie, co robi. Ja som vsak taka povaha, ze vsetko chcem mat pod kontrolou. Jednoducho by som bola rada, keby sa naplnili nase poziadavky - kuchyna a obyvacka na juh, kotolna susediaca s obyvackou = jeden dvojkomin na kotol aj krb, vchod zo zapadu, spajza, na poschodi 3 izby + mensia pracovna, satnik a kupelna. Ziadne vikiere, max. stresne okno. Dalej by som rada mala priznane schodisko, taktiez jedalensky kut (sesthran. vyklenok), ale od toho som schopna upustit. Som moc narocna?
Odpovedať
@jankapalko No viem ti tu spalnu vysvetlit uplne presne - na vlastnom priklade. Mame 14 m2. Tiez sme mali predstavu, ze "ved tam nic nebude" - postel, stoliky, komoda, potazmo toal. stolik mojej drahej a smitec. Ale co deti - postielka..? A to hlavne: Co budete dychat? Traja ludia 8 hodin.. 13 x 2,65 = 34 m3 vzduchu trom, ale ani dvom stacit nebude. Dvere dokoran, celu noc.. Mam vyhrady (teda ak mozem) aj k prizemiu - zbytocna priecka medzi kuchynou a obyvackou, presne na mieste, kde by som ocakaval jedalensky stol. Vy ho asi planujete v tom vyklenku, ale to je out, uz peknych par rokov. Takisto ta minichodba ku kotolni, skratit na polovicu. K tomu schodisku - vyuzite ten priestor krajsie, galeria, pohlad zhora do obyvacky, plus centralne orientovany komin, aby sa aj teplo od krbu lepsie rozliezlo hore. Trosku modernejsie to riesit. Toto fakt vypada, ze ste si to kreslili sami. Chyba tomu vtip a velkorysost, ktoru by som ocakaval od 200m2 poschodoveho domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankapalko dispozičné riešenie nie je zlé, nároky sú rôzne, takže k tomu sa nedá vyjadrovať, konštrukčne je tam problém v schodisku a stropu nad ním, (konzola zavesená na doske, dvojitá výztuž) neprítomnosti zádveria (spiderhst ), úzke chodby, na toľko spální málo hyg. priestorov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?