Garáž spojená s domom - áno či nie?

Garáž súčasť domu - áno alebo nie? Aj dôvody prosím.
Odpovedať
1
2
Keby že mám dostatočne veľký pozemok tak ju dám mimo domu ale keďže zákon a susedia nepustili tak som ju dal ako súčasť domu ktorý ideme stavať.
Odpovedať
Profilova fotka
Áno, ale oddelená minimálne 2 dverami /ja mám až 3/ od obytnej časti, z garáže prejdem technickou miestnosťou a potom špajzou do kuchyne. Prší, prejdeš suchou nohou dnu, vykladáš nákupy v suchu. Skladuješ tam kosačku, vyrtiklutator, fúrik, čerpadlo, iné potrebné veci pre domácnosť. Pri výstavbe ušetríš jednu stenu v porovnaní so samostatnou garážou. Negatívum, výpary benzínu, nebezpečenstvo vznietenia motora a tým vznik požiaru. Napriek tomu mám garáž ako súčasť domu.
Odpovedať
Z môjho pohladu ak su na to moznosti tak urcite prepojene s domom. Ked je zle pocasie prsi/zima/horucava, nemas problem. Vykladanie nakupu, balenie na dovolenku, sukromie, odkladaci priestor... My dvere do domu z garaze nezamykame, tym padom nemusim riesit dalsie kluce, staci ovladac od bran.
Odpovedať
mame uz druhu ako sucast domu ani sme nerozmyslali inak, ziaden benzin ani smrda necititi v dome. Keby mala byt mimo dom tak to staci len pristresok.
Odpovedať
@topvideo Ušetríš jednu stenu s domom ... Fajn, a čo ostatok ? Keď je garáž súčasťou domu, tak jej musíš zabezpečiť rovnaké "tepelnoizolačné" vlastnosti, ako domu samotnému ... Kdežto keď staváš garáž ako samostatný objekt, tak sa na tepelnoizolačné vlastnosti pozerať nemusíš a tým pádom je stavba citelne lacnejšia :) @anpevi Garáž ako súčasť domu je jednoznačne komfortné riešenie ... Ale za komfort sa platí, takže aký máte rozpočet, to už je na Vás ... Ak sa garáž postaví mimo domu, ako príslušenstvo, resp. nejaká drobná stavba a nepotrebujete je cez zimu vykurovať, resp. bude slúžiť len na parkovanie auta/sklad tak vyjde finančne podstatne menej :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 máš pravdu...napr. zateplenie na garáži mám rovnaké ako na dome. Ale aj teplotná pohoda v nej je niekde inde ako v nevykurovanej samostatnej. Mne to tak vyhovuje, dokonca mám v nej aj jeden malý radiátor, hoc vykurovaný iba ako podlahovka v dome.
Odpovedať
@topvideo Ako sa píše lubk0 s tým súhlasím je to o komforte. Síce ušetríš na jednej stene ale steny a základy môžu byť tenšie a to isté zo strechou. A nemusia sa riešiť detaily prechodu tepelných mostov medzi garážou a obytnou plochou za stenou.
Odpovedať
Profilova fotka
@jumt v pohode, ja som vyjadril moje pocity a "argumenty" za...
Odpovedať
Ďakujem za Vaše názory. Tak teda asi pôjdeme do garáže v rámci domu. Len pôdorys, ktorý máme navrhnutý má garáž o rozmeroch 3300 x 5500. No a neviem, či to bude postačujúce.
Odpovedať
@anpevi na auto a otvorenie dverí to stačí ale ak tam chceš skladovať bicykle a iné veci tak nie a spravil by som širšiu aspoň o 500mm
Odpovedať
@lubk0 Ja ju mam prepojenu priamo s domom, garaz nie je sucastou domu. Garaz je nevykurovana a odizolovana od domu. Stale platia argumenty pre ako som napisal, ziadne pachy z garazu do domu necitit. Vykurovana garaz ako sucast domu je nieco ine, tam je problem s odizolovanim a vykurovanim hlavne ked mas 5m branu :-)
Odpovedať
Za mna nie, ja viem ze technika ide vpred, ale byvala som chvilu v takomto dome a rano pocuvat v posteli ako drahy otvara branu o 5tej, tak to nie... detto neporiadok z garaze, vsetko by mi vlacili cez nejaku miestnost + este aj cez klasicky vchod. A dalsia vec... pozeram okolo seba a 99% ludi tam neparkuje, prirobili pristresky ku brane a parkuju vonku. Garaz sluzi na odkaldanie haraburd. U svokrovcov sa tam parkuje napr. nepouzivane auto + skladisko... ALE u nich je garaz v pivnici...cize z garaze idu do pivnnice a z tade vychadzaju do domu, vyjdu v chodbe pri vchodovych dverach. Rizika neriesim, tomu sa hadam da vyhnut. Ale hlavne ta hlucnost otvarania a nosenie neporiadku je mne proti srsti... musela by som este aj garaz upratovat :) V zime ked nam z auta padaju haldy kadecoho ci to neviem predstavit (nemyslim, ked odchadzame ale ekd vecer prichadzame a zapichneme mokre auto pod pristreskom... to co tam ostane na jar drhneme strojom... ) Teraz mame naplanovanu samostatnu dvojaraz, vjazd rovno z cesty a z vrchu bude skryta pod travnikom (vyssi pozemok oproti ceste mame, teraz je tam murovany plot), pripadne este nad tym urobime nizsi altanok, na odkladanie zahradnych potrieb) spojene schodmi a chodnikom krytim s domom. Dost miesta na vsetko v nej bude.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mishkabb Hlučnosť nemusí byť problém, ak máš automatickú garážovú bránu. Ja môžem stáť na dvore a nepočujem, ako sa otvára brána. @anpevi Je tam ešte jeden parameter, ktorý treba zohľadniť, a to max. percento zastavanosti. Ak máš garáž ako stavebnú súčasť domu, tak plocha garáže vstupuje do max. zastavanosti. Ak máš malý pozemok, môže to byť problém, že to prekročíš. Vtedy je lepšie garáž úplne oddeliť ako samostatnú stavbu. Potom do zastavanosti pôjde iba dom a garáž bude ako drobná stavba (jasné, že musí byť do 25 m2). Ja som to dal len tak tak. Dom má 175 m2, s garážou 222 m2. Pozemok 886 m2 a max. zastavanosť je 25%.
Odpovedať
@mishkabb preco by som drhla podlahu v garazi? je to garaz, nie jedalen. prach kamienky aj sneh metlou vytlacim von a hotovo inak ma podlaha netrapi a urcite nanosim menej neporiadku z garaze ako z ulice. hlucnost brany je individualna a zalezi ako je projektovany aj postaveny dom. Mame dost velku garaz pre dve auta pre bicykle lyze korcule clny sane, nosice, pre niekoho haraburdy pre nas potrebne veci.
Odpovedať
@anpevi Napisali ti tu aj rozumne, je to len o poziadavkach na byvanie, dristy a hluku, teplote mostoch spine izlaciach su kraviny. Garaz na jedno auto co pises je tak na auto, vies ze v dome su veci ktore treba odlozit a garaz je casto obetou - uz len bicykle tazke ratajs tym ze bude naplnena bordlom aj ked si to nemusis pripustit ale bude to tak. Takze haraz co chces bude skor taky skladik. Ked su prachy najlespie je cim vacsia garaz, keby som nato mal dam na 5 aut spojenu s domom alebo pod domom. .
Odpovedať
@atlaska ja mám inú skúsenosť a napísala som ju:) to že nesúhlasis je ok, nepíšem i drhnuti ani o tom že sa z tade má jesť, iba že to .. Ale nám napr v snehu odpadnú z auta kusiska špinavého snehu, ťa spina je priam nevyčísliteľna. V bytovke sme mali podzemné garáže a tento bordel bol roztahany na celom ďalšom poschodí. Z ulice si ja teda špinu nenosím :) a deti mi aj tak chodia z ulice, aj návštevy, aj ja... ja mám proste averziu na túto možnosť garáže :D @chrobak7 veď som písala že technika isla dopredu určite, ale ja mám skúsenosť takúto. A nebolo to dávno a išlo o automatickú bránu. Len bolo to pod spálňami :)
Odpovedať
Ja som za odelenu garaz. Ale len preto lebo velka garaz v dome mi pride ako zla investicia. Ale ked je maly pozemok tak garaz na jedno auto preco nie. Ja mam garaz 8x8 a neviem si ju predstavit v dome. Je asi praktickejsia v dome. Blizsie k autu. Suchou nohou do domu. Atd. Ale je to o pozemku velkosti a preferenciach. Miliony neusetris ani neprerobis
Odpovedať
@anpevi ak bude mat tvoj muž sustruh v garazi,pochopis 8-)
Odpovedať
rozpravame sa o garazi a nie o dielni. Ano start auta bude rusit, ale na druhej strane ked ho bude startovat zlodej, tak by som to vyrusenie celkom prijal :-o
Odpovedať
@mishkabb pises ... to co tam ostane na jar drhneme strojom... tak neviem ci slovo drhneme citam zle. Ze je spina nevycistitelna mna vobec netrapi, tu nevycistim ani v garazi ktora je spojena s domom a ani v garazi ktora je mimo dom. Toto nieje argument.
Odpovedať
Profilova fotka
za mna nie, uz len s presvedcenia, je mi to az divne staviat izbu pre auto je to pre mna nepohodlne,,sucha noha je blbost to sa da rtiesit aj pristreskom,, casto garaz pokazi vzhlad domu je to drahe a tepelne nie dobre riesenie, som za pristresok,
Odpovedať
@jblaze ano ak niet penazi nazvys treba zvolit inu alternativu, ale ruku na srdce castejsie su tie prilepky -pristresky ohyzdy zahrad aj samotnych inak peknych domov castejsie uz naprijektovany dom spojeny s garazou vyzera 100x lepsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska nie prepac, nesuhlasim, mozno ano u poniektorych co nemaju vkus, tak len naplacaju pristresky ale da sa to aj pekne, a funkcne
Odpovedať
@jblaze da, cestujem dost a pozeram sa okolo seba aj realit na predaj som presla stovky a niekedy clovek zasne doslova nad zlepencami.
Odpovedať
@atlaska aha tak slovo drhnut som použila preto že lepšie na to nie je. My si to teda vydrhne, nakoľko nebudeme po spibavom kameni chodiť celu jar leto... Keď tebe vyhovuje metla je to ok. Je to vec vkusu. S prilepkami tiež s tebou nesúhlasím. Ludia si to nepostavia hocikde v záhrade. Väčšinou pri v jazde do dvora. My ho máme v projekte domu, keďže máme strechu prístrešku prilepenu o dom. Ten je využívaný aj na iné aktivity ako parkovanie a sme nadmieru spokojní. Ja si viem priestor garáže v dome predstaviť inak, napr v pôvodnom projekte sme mali garáž v dome, našťastie sa to zrušilo aj tak chyba v mensich domoch skôr sklad aj s prístupom z vonku, väčšie technické miestnosti, práčovňa alebo jednoducho ďalšia izba. Nie garáž. Aj toto je zase vec vkusu, čiže názor má každý iný... A je to v pohode, inak by sme mali všetci rovnaké domy aj dvory :D
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska tak to máš svätú pravdu...keď vidím tie prístrešky a dorabane garáže... No hruza des... Z krásnych pozemkov,zahrad,narobia "stodolky" ako kedysi..
Odpovedať
@jblaze, @mishkabb Téma bola garáž a vy tu stále meliete o nejakých prístreškoch. To akože prístrešok mi má plnohodnotne nahradiť garáž? @anpevi Keď garáž, tak určite ako súčasť domu a aspoň temperovanú.
Odpovedať
@ruren vôbec, iba som sa vyjadrila k ohyzdkom atlasky. V prvom príspevku píšem že u nás bude dvojgaraz plnohodnotná. Samostatná a skrytá.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren aha prepac, myslel som ze definicia garaze je , kryte statie pre auto
Odpovedať
v temperovanej garazi sa ti zakazdym sneh a lad z auta roztopi na slanu vodu,a na auto posobia agresivne soli + vysoka vlhkost v garazi..v pristresku ostane vzdy lad zamrznuty..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?