Energetický posudok - projekt domu

Pekný deň prajem všetkým. Tieto dokumenty som dostal od projektanta. Pomohli by mi rady od vás - prosím vyjadrite sa k výpočtom a výsledným hodnotám. V prípade potrebných údajov mi dajte vedieť - čo najskôr odpoviem. Info od projektanta: Konečný výsledok vyhovuje aj po r. 2016. Terajšie výsledky čiastočne znižuje tvar domu t.j jeho zvýšený povrch vplyvom zalomenia domu a tým, že je dom jedno podlažný.Všetko sa dá ešte vylepšiť pri zachovaní domu zlepšením izolačných vlastností okien sklo na U 0,5 a rám na U 0,8 a vstupných dverí na U 0,6. Možno ešte aj zlepšením podlahy o 5 cm polyst. izolácie.
Odpovedať
1
2
@majkoj @antonmesaros @leonardom Páni rad by som vás požiadal o názor , dosť by ste nám pomohli, keďže ste ľudia čo sa tomu rozumejú. ďakujem
Odpovedať
@onats ja sa síce nerozumiem, ale dvere by mali byť podľa normy od 1.1.2016 Uw = 1,0 a primárna energia zodpovedá triede B, čo je po 31.12.2015 nevyhovujúce, od 1.1.2016 je vyhovujúca trieda A1. tam ale tam záleží čím sa bude kúriť a ohrievať voda.
Odpovedať
@stastnyjim Ahoj dakujem za odpoved. Ani ja sa tomu moc nerozumiem (niečo hej niečo nie). Vyjadrenie od projektanta je : Konečný výsledok vyhovuje aj po r. 2016. Tak si ma dosť prekvapil :-| V celom dome bude podlahové kurenie. Kurienie + ohrev vody bude zabezpečovať kondenzačný kotol (plyn). Plus vyjadrenie projektanta: Všetko sa dá ešte vylepšiť pri zachovaní domu zlepšením izolačných vlastností okien sklo na U 0,5 a rám na U 0,8 a vstupných dverí na U 0,6
Odpovedať
@onats Ahoj. Co chceš zjistit ? Výpočet evidentně odpovídá pravidlům a vychází ze zadaných konstrukcí. Každé vylepšení, která jsi vypsal, zcela jistě trochu vylepší celkové TZ domu. Ale největší úsporu jednoznačně dosáhneš instalací rekuperační jednotky. Když vynásobíš celkovou měrnou tepelnou ztrátu ( bod 4 ) teplotním gradientem třeba 35 °, tak dostaneš celkovou tepelnou ztrátu domu. ( teplotní gradient je rozdíl vnitřní teploty +20°C a výpočtové teploty venkovního vzduchu pro danou oblast třeba -15°C . Pak to je uváděných 35° ). Ve tvém případě by to byl součin : 194,7 x 35°= 6.815 W. Čili TZ je v tomto případě necelých 7 kW. Když instaluješ rekuperační jednotku s účinností 70 %, tak se to sníží na 142,67 x 35 = 4.994 W, čili cca 5 kW. Jestli jsi v jiné výpočtové oblasti, tak to bude jiné. U Bratislavy lepší, v Popradě horší. ;-)
Odpovedať
@onats aha, tak potom to bude primárna energia určite trieda A1, čiže vyhovujúce. Veľa nechýba a možno splníš aj normu po 2020. ;-) Primárna energia sa počíta takto. Príklad: potreba energie na vykurovanie x faktor pre plyn + potreba energie na prípravu TUV x faktor pre plyn = primárna energia
Odpovedať
@onats ako je vypocitana priemerna konstrukcna vyska 3,012m? Prihod rez.
Odpovedať
Profilova fotka
@onats na papieri to vyzera dobre, az na tu primarnu energiu, neviem co pocital ,ale po od 1.1.2016 je naozaj povolena max trieda A1. Ale priznam sa, ked vidim Lko dom a stenu 30+15 nejak mi ten super vysledok nesedi :) . Ako dosiel pri tom zlozeni steny projektant na U 0,11 ?
Odpovedať
@majkoj Ahoj. Nosná část stěny je z 30 nějakého nového materiálu se součinitelem tepelné vodivosti lambda v hodnotě 0,055 W/m2K. :-D
Odpovedať
@praoteccech Ahoj Dakujem za odpoved (takéto rady su premna na nezaplatenie !) Chcem zistit (okrem iného) aj aké by boli náklady na kurenie, ohrev vody. Ja som myslel ze projektant tam uvazoval pri výpočtoch aj s rekuperáciu (vid bod 3). Každopádne s rekuperáciou uvažujeme - s centrálnou. nie nie Ináč dom sa bude stavať kusok od Trnavy.
Odpovedať
@stastnyjim Dakujem za odpoveď aj priložené tabuľky ! Takže bude splnať požadované parametre ? (plán je začať s výstavbou začiatok roka 2016)
Odpovedať
@majkoj Ahoj jedná sa o TermoBRIK SUPRA PLUS 290 PD brúsená. U = 0,1964. R = 4,9216. CO sa týka izolácie tak ta je bud 15 alebo 16 - ISOVER EPS GREYWALL. V tomto sa dost stracam ak je povolena po 1.1.2016 max trieda A1, tak to hovori o max povolenej :), čiže to môže byť aj horšie ? Resp. podla projektanta, vypocítana trieda je B (primarna energia), co tam treba zmenit podla teba ? Dakujem za odpoved.
Odpovedať
@spiderhst Ahoj v prílohe posielam rez
Odpovedať
Článok sa načítava...
@onats tak pri tej tehle a izolácii to na U=0,11 steny určite nevychádza. Nemôže to byť horšie, trieda A1 a hotovo. ;-) pozri do tabuľky, tam je uvedený rozsah.
Odpovedať
Profilova fotka
@onats uff, projektant dostal hranicu na hrubku steny, alebo len sikovne zabudoval najdrahsiu tehlu (za ktoru ma slusnu proviziu) co sa da najst ? TermoBRIK TD 290 PD P12 + 20cm GEPS ma U 0,11 a cenu 17€/m2 + 16,50€/m2 co je 33,50€/m2 TermoBRIK SUPRA PLUS 290 PD +15cm GEPS ma U 0,11 a cenu 52€/m2 + 10,40€/m2 co je 62€/m2 stoji ti tych 5cm hrubky steny za skoro dvojnasobnu cenu muru ?
Odpovedať
Profilova fotka
@onats Dobrý deň, projektové hodnotenie sme prepočítali a vyhovuje. Energetická trieda (vyhláška 364/2012 Z.z. Čiastka 90, tabuľka F., zdroj: www.zbierka.sk) sa vyhodnocuje na základe "Primárnej energie - globálny ukazovateľ" a ten je A1, a nie na základe celkovej potreby energie. :-) Náklady na energie ohrevu TUV a vykurovanie na základe PHEHB vychádzajú cca. 512,56€/rok.
Odpovedať
@aphaus Velmi pekne dakujem za prepocet a aj objasnenie problematiky !!!
Odpovedať
@majkoj DAKUJEM !!! si mi ušetril dosť penazi ! čo sa týka materiálu ten som "navrhoval" Ja, ale za podmienky, že mi projektant ponúkne alternatívne riešenia. Musim sa o nato opýtať ! ]-( Hrúbku obvodovej/nosnej steny som povedal nech je 290 ( možno zlá idea, no myslel som si, myslím si, že nosna stena ma plniť ulohu nosnosti a k tomu dať izoláciu, resp. izolácia už v samotnej stene) + z hladiska statiky to musí byť ok. chcem sa ta opýtať ešte na toto: 1. TermoBRIK TD 290 PD P12 + 20cm GEPS ma U 0,11 a cenu 17€/m2 + 16,50€/m2 co je 33,50€/m2 2. TermoBRIK SUPRA PLUS 290 PD +15cm GEPS ma U 0,11 a cenu 52€/m2 + 10,40€/m2 co je 62€/m2 Z hladiska ceny (plocha vonkajších stien je cca 162m2) vyhráva riešenie 1. - cca 50% úspora oproti riešeniu 2. Otázka je teda "len" riešenie jedna nebude mať výsledné R horšie ako riešenie 2 ? Resp. čo mám brať do úvahy R alebo U ? - aby som do buducna vedel. Ked sa pozres na ten moj energeticky posudok, bol rataný aj s rekuperáciu alebo nie ? + Zaujímal by ma aj tvoj názor celko na daný dom. Dakujem
Odpovedať
@stastnyjim majkoj napisal že : TermoBRIK SUPRA PLUS 290 PD +15cm GEPS ma U 0,11 ALE su aj lacnejsie riešenia !!!! alternaticu hned aj ponukol.
Odpovedať
@onats tak ale platíš projektanta, tak tú nosnosť ti on musí vypočítať čo stačí. Správne píšeš nosné steny majú plniť úlohu nosnosti, a izoláciu budeš dávať aby izolovala. Nosná stena nemusí izolovať, na to máš izoláciu, aby sa to poriešilo tým. Ak z hľadiska statiky bude na nosné steny stačiť 25 - 20 - 17,5 cm, tak treba dať čo najtenšie bude možné a izoláciu budeš riešiť izoláciou. ;-) by si mal poslať @majkoj nejakú províziu, že ti ušetril pár tisíc na murive, ak to z hľadiska statiky obstojí čo ti navrhol.
Odpovedať
Profilova fotka
@onats U je len prevratena hodnota R :), cize ak je rovnake U je rovnake aj R. Samozrejme treba to pozriet podrobnejsie, pretoze ja som zobral udaj zo stranky vyrobcu a ten zvykne trosku zavadzat s hodnotami za sucha, ale velky rozdiel tam nebude. Co sa tyka statiky, ak je staticky v poriadku ta draha, urcite bude aj ta lacnejsia, ale to aj tak overi statik. Osobne si myslim, ze ta 29cm tehla je dobre riesenie, statika totiz nie je len tlak (ked sa "posadis" hore na stenu), ale aj namahanie na vzper (ked "chytis" stenu hore a chces ju zvalit). K rekuperacii, to je ratane s rekuperaciou, inak ta hodnota nie je dosiahnutelna. Dom je strasne individualna zalezitost, takze tazko hodnotit. Z energetickeho hladiska ma trosku zlozity tvar, ale na ten tvar a velkost je ta hodnota (ak je to poriadne vypocitane :) ) dobra. @stastnyjim nepotrebujem provizie, uplne mi staci, ze si na tomto fore niekto necha poradit a nepocuvam reci typu " v ziadom pripade nebudem zateplovat, dom musi dychat, tu tehlu netreba zateplovat " :-D
Odpovedať
@aphaus @onats myslim si, ze je zle urcena priemerna konstrukcna vyska 3,012m. Preco je to takto? Ak je to zle, tak je potom zle urceny obostavany priestor, plocha obvodoyvh konstrukcii, faktor tvartu budovy a v konecnom dosledku bude vysledok iny ako je uvedene. Mozete mi to vysvetlit? Dakujem
Odpovedať
@onats pocuj tak nahodou som si vsimol: suma bx * Ui * A.i = 17.8+18.4+22.09+3.36+37.78 = 99.43 Ty mas uvedene 91.85 ???? preco? to robi uz aj sucet problem? No neviem ci by som tomuto vypoctu doveroval.
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst @onats Výška na výpočet objemu sa ráta ako priemerná výška v celom objekte vo vykurovaných priestoroch(viď obrázok). Pokiaľ je vo vašom projekte konštatná, bude jej hodnota 3,4m. Na výsledok to nemá vo vašom prípade vplyv, teda dom ostáva A1. Mení sa faktor tvaru budovy ktorý je 0,91. Pri výpočte sme uvažovali s tehlou hrúbky 300mm ( U=0,5 [W/m2K] ) @majkoj k hodnote U, presný výpočet je U= 1/ (Rsi+R+Rse) ;-) , kde U je hodnota posudzovanej konštrukcie.
Odpovedať
Páni chcem sa vás ešte opytat. @aphaus @majkoj Prívod "čersvtého" vzduchu mám z rekuperácie na streche (vid obrázok). vizuálne sa mi to nepči. Je možne aby bol prívod z boku domu, tak ako to mám zakreslené (červenou farbou) ? ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@onats je, len treba davat pozor co to moze nasavat :)
Odpovedať
@majkoj Ahoj dakujem za rychlu odpoved. PResne neviem co mas na mysli. myslíš nejaký hmyz, alebo "nekavlitny" vzduch ?
Odpovedať
@onats ja som sa vyhol vsetkym prestupom cez strechu. Ak moze niekde zatekat, tak aj bude. Mne stacilo rocne zatekanie komina. Nasavanie zboku je v poriadku, ak tam nenechas nastartovane auto.
Odpovedať
Profilova fotka
@onats napriklad nasavas, kde ma sused vyvod digestora, zachodove okno atp.
Odpovedať
Ahoj, pozeram ze mam relativne "podobny" dom co sa tyka tvaru. Prikladam ti moj podorys a energeticky posudok. Bez rekuperacie,tehla 25 + 25 eps. Okna trojskla,podlaha myslim 16cm eps a strecha 40 izolacia. Ta rekuperacia ti urbi vela, ale az tolko? Mozete sa inak vyjadrit aj k mojmu. Fakt ze po r. 2015 neprejdem a pod. prosim nepisat. :)
Odpovedať
@aphaus vy ste projektanti domu pre @onats ? Vypocty su vasa praca? Zhodneme sa ze vyska ma byt 3,40m a nie 3,012m. A tato nezrovnalost nema na vysledok vplyv? Podla mna ano a nie zanedbatelny. Tak ako to teda je?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?