Drevený verzus murovaný dom

Profilova fotka
Ahojte, chceme stavať dom, ale ešte sme sa nerozhodli z akého materiálu. Ide o to, že manželova rodina vlastní horu, čiže dreva je dosť...Na druhej strane ma strašia s tým, že nám to zhorí :) myslím drevený dom...Máte niekto drevený dom ? Ste spokojní ? Ako by sme sa k nemu dopracovali z vlastného materiálu ? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
@nikusssik co takto pouzit vyhladaviane predtym, ako zalozis temu, ktorych je tu x http://www.modrastrecha.sk/forum/kate...
Odpovedať
To ze dreveny dom zhori je hlupy predsudok, rovnako hori i murovany. Malo ludi vie ze pri poziari ma drevena konstrukcia dlhsiu dobu stability ako ocelova. Ak dojde k poziaru dominantny prinos k poziaru a jeho priebehu maju horlave materialy v dome, t.j. nabytok, koberce, zaclony, podlahy a dalsie vybavenie domu. V takom pripade je jedno ci mate murovany ci dreveny, ak dojde k rozvoju velkeho ci intenzivneho poziaru mozte zburat oba domy, pri murovanom Vam v dosledku vysokych teplot dojde k naruseniu spojov muriva ako aj poskodenie betonovych monolitickych casti so zeleznou vystuhou (vence, preklady, strop a pod.). A po dalsie vsetky splodiny horenia Vam nasiaknu do stien a odstranenie takejto kontaminacie je nakladne. Dreveny dom ma tu vyhodu ze sucastou konstrukcie je uz aj izolacia ale netreba zabudat pri drevenom dome riesit aj nejaku akumulaciu. ALE ! Vystavba dreveneho domu svojpomocne nie je pre kazdeho pokial drevu a drevenym konstrukciam nerozumie.
Odpovedať
Profilova fotka
drevo je podľa mňa najlepší izolant čiže ja osobne ak by som mal na to financie postaviť si drevený dom urobil by som to, ale ako píše niless vyžaduje to naozaj odborníkov na postavenie kvalitného drevodomu.
Odpovedať
@martinl drevo nieje izolant.
Odpovedať
Profilova fotka
dodik85 dobre prepíšem to má tepelno-izolačné vlastnosti ak sa tu chytáme za slovíčka stačí taká formulácia? Drevo je výborný konštrukčný materiál, je ľahko opracovateľné a jeho malá ob-jemová hmotnosť uľahčuje montáž prvkov a dielov konštrukcie. Vyniká pevnosťou v tlaku a v ohybe. Pevnosť dreva závisí od jeho kvality, t. j. od štruktúry, od skladby vlákien a od hrčovitosti, od druhu dreva a jeho hustoty, čiže objemovej hmotnosti a od jeho vlhkosti. Čím je stavba dreva pravidelnejšia, s menším počtom chýb, čím je vlákno rovnejšie a ob-jemová hmotnosť suchého dreva vyššia, tým je pevnosť dreva väčšia. Štiepateľnosť. Je to schopnosť delenia dreva v pozdĺžnom smere pôsobením klina. Dobre sa štiepi rovnovláknité drevo, vždy od hrubšieho konca kmeňa k tenšiemu. Medzi dobre štiepateľné drevá rátame jedľu, ale aj smrek, dub, jelšu, vŕbu a iné. Štiepateľ-nosť nemá v súčasnosti veľký význam. V minulosti sa uplatňovala napr. pri výrobe šin-dľovej krytiny štiepaním jedľového dreva. Vodivosť tepla. Drevo len pomaly a málo prijíma a odovzdáva teplo a chlad. Zle vedie teplo; má veľa pórov. Redšie drevá majú lepšie izolačné vlastnosti ako husté drevá. Drevo dobre izoluje pred zimou a aj preto bolo v minulosti vyhľadávané ako stavebný materiál. Izolačná schopnosť dreva závisí od druhu, objemovej hmotnosti (pórovitosti), vlhkosti a smeru prechádzania tepla (či prechádza v smere kolmo na vlákna, alebo rovnobežne s vláknami). Životnosť dreva. Závisí od podmienok, v ktorých strom vyrástol, a od prostredia, v kto-rom je drevo uložené. Ihličnaté drevo vydrží v suchu 200 až 1000 rokov, vo vode 60 až 100 rokov. Dub vydrží 600 až 1200 rokov, a to nielen v suchom prostredí, ale aj vo vode. Tvrdosť. Závisí od hustoty drevných vlákien a od anatomickej stavby dreva. Čím má dre-vo hustejšie a kompaktnejšie drevné vlákna, tým je tvrdšie. Z našich driev má tvrdé drevo napr. dub, agát, hrab, orech, slivka, jabloň a iné, z cudzokrajných eben a pod. Ohybnosť. Ohybné drevo je také, ktoré parením alebo máčaním v teplej vode mäkne, dá sa ohnúť aj na malý polomer bez porušenia vlákien a po vysušení a vychladnutí si ponechá požadovaný tvar. Táto vlastnosť sa využíva pri výrobe ohýbaného nábytku, športových potrieb a pod. Dobre sa ohýba napr. Buk a mladý jaseň. Trvanlivosť. Závisí od spôsobu použitia. Drevo ako organická látka sa v bežných pod-mienkach pomerne rýchlo rozkladá. Pri priaznivej vlhkosti a teplote trvá rozklad dreva len niekoľko rokov. CHYBY DREVA Chyby dreva vznikajú pri abnormálnom vývoji, sú to nepravidelnosti v jeho stavbe, ktorá zhoršuje vzhľad, opracovateľnosť, pevnosť, ale aj výťažnosť dreva.
Odpovedať
Za seba : drevenny dom nikdy v zivote. To si radsej kupim stan.
Odpovedať
@mrva1 :-D :-D :-D
Odpovedať
http://pasivnydrevodom.blogspot.sk/ my takto drevodom :-)
Odpovedať
http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/d... my takto drevodom tiez :)
Odpovedať
Ked uz hori tak hori rovnako dreveny aj murovany dom. Poznam to, nas sa pytaju otazky ako - a nie je vam v nom zima? Alebo - Kolko rokov vam vydrzi kym spadne? Uplna neznalost problematiky a neochota si o drevostavbach nieco zistit. Na vasom mieste by som sla do dreva. Ak miniete cca 30 kubikov dreva a mate to za babku tak to je hned usetrenych nejakych 8000 eur. Urcite chodte na to systemom klasickej stavby na mieste- nie montovanie v hale dopredu. Zozente si kvalitnu partiu na hrubu stavbu a ostatne prace si robte a manazujte postupne sami. Nie na kluc.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?