Domy bez zateplenia. Názory ludí ktorí takýto dom majú .

Výberám materiál z akého staviať dom a rád by som sa pokúsil o stavbu bez zateplenia. Zaujala ma zatial tehla plnená Heluz 50 family 2 v 1 , ale som otvorený možnostiam ytong, porotherm , termalica atd Dakujem za každy podnet informacií už mám pre a proti habadej preto prosím stavbárov ktorí takýto dom majú a prežili zimu ako pasivný /nizkoenergetický dom /
Odpovedať
1
2
6
:-D
Odpovedať
Čo chceš počuť?Jasné že kto býva v nezateplenom nemôže vedieť koĺko by platil za energiu v zateplenom.Pretože nemá zateplené.Jedine že by zateplil a potom odteplil steny 😂Ďalej neviem čo by si chcel počuť?Akože niečo v tom štýle že nám sa býva komfortne aj bez zateplenia?
Odpovedať
@tslivovic je tu kopec tém o tom, ako ľudia murovali z 500ky, z 450ky, dokonca z ytong lambdy 375 a ľutujú to a niektorí nakoniec aj tak zateplily.. skús popozerať ak máš čas.. (ja som dnes náhodou natrafil na dva prípady).. stále sa to tu opakuje dookola tá heluz family 2in1, je to dražoba a stojí to za h*** /je to len marketing, tak isto ako má AAA auto a ľudia tam stále chodia a naletia im :D :D/. Je to tvoj dom a staviaš to pre seba, sprav to čo najefektívnejšie, nie čo najhrubší múr a majiteľ stavebnín pak vysmiaty že ti predal niečo čoho sa nemohol striasť alebo "novinku".. Neviem po koľko ti dáva m2 tej heluz 50ky, no skús si dať naceniť 30ku alebo 25ku ak to statika dovolí (heluz, porfix, termalicu, aj solbet) + k tomu eps 15/20cm a uvidíš 4 rozdiely.. 1. rozdiel v cene (druhá varianta je samozrejme lacnejšia) 2. rozdiel v tepelných vlastnostiach (druhá varianta je taktiež samozrejme lepšia a o dosť, nie o desatinku). 3. rozdiel vo váhe (je inšie murovať 8. 9. 10. 11 a 12. rad s 30kou a 50kou) 4. viac obytného miesta vďaka tenšiemu murivu Ak smiem vedieť, aké si našiel ty výhody v tom keď postavíš z 50ky? Ja ťa neprehováram je to tvoja vec len ma to veľmi zaujíma prečo ľudia v terajšej dobe keď je toľko informácií všade takto zmýšľajú a nechájú sa zavádzať.. Ja som zvolil Termalicu (keby som mal možnosť tak idem do Solbetu len nikde v okolí som ho nemohol zohnať keď som ho priam potreboval - proste čo najlacnejšie a nato riadnu izoláciu) a verím že budem o dosť viac vysmiaty než tí čo dali polmetrový múr a ničim nezateplili.
Odpovedať
zateplená tehla heluz 50 family 2v 1 sa da zohnat bezne na internete za 5 € na hrubu stavbu. o výhodach a plusach so zateplením a bez som videl mnoho plus precital a bolo to tu rozoberané dost ako píšete skôr by ma zaujimal pohlad cloveka ktorý si s týmto vystavil dom ... nemám pocit ze by som prerobil samozrejme za predpokladu ze tehlu by som uz nezateploval alebo termalicu alebo ytong . pokial nie dom s 50 tkou murivom a nezatepleny tak asi pojdem do klasiky ytong a polistiren z toho mozno východnu stranu do vlny .... Skôr mi ide o to skutočne najsť clovek ktorý stavial 50tkou brusenou zateplenou a je nad mieru spokojny alebo nie
Odpovedať
@johnytlusty nazor cloveka ktorý postavil nizkoenergetický dom bez zateplenia ...tak ako to píšem v nazve prispevku :)
Odpovedať
@tslivovic veď to bude hádam každý :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@johnytlusty Rovnako, ako ten čo býva v zateplenom, nevie porovnať s bývaním v nezateplenom. Mal som možnosť bývať asi šesť - sedem rokov v dome zateplenom 15cm polystyrénom a za mňa NIKDY VIAC !!!! Keď bolo vonku 30°C, tak v byte pri úplnom zatemnení žalúziami bolo 35°C Spať sa nedalo ani náhodou. Potom sa vonku ochladilo a v byte bolo ešte 5 dní stále 35°C. Bývam v nezateplenom kamennom dome s 70cm hrubými múrmi a tá úžasná klíma, aká v tom dome je, tak takú nedosiahne nikto ani s klímou, ani s rekuperáciou, ani s tepelným čerpadlom. Je to proste prirodzená regulácia klímy. :-)
Odpovedať
@jamk1 No bol som v dome čo ma múr 40cm a nezateplený ma asi 25 rokov ale keď príde mráz stačí aj -20 čo je v naších podmienkach bežné tak večer je v dome + 24 stupnov o cca. 22:00 sa prestane topiť a rano okolo 7:00 máš v dome okolo 19 stupnov a niekedy aj menej. Ak by som mal kúriť nonstop a dať si do takéhoto domu plyn tak nechcem vidieť tu faktúru za kúrenie :) Keď chlapík chce takto stavať v pohode ale určite len na tuhé palivo a ako píšete v lete bude mať príjemne v dome :) a samozrejme okná sú dnes inej kvality ako boli pred 25 rokmi aj cez nich dosť ťaha. Dnešné sú kvalitnejšie.
Odpovedať
@jamk1 no, netreba preháňať ;-) tiež som tu už mal diskusiu na tému akumulačných vlastností materiálov, v zásade platí, čo píšeš, má to jeden zásadný nedostatok - dnes nebude nikto stavať z kameňa a už vôbec nie 70cm steny, pretože sa nikto neberie o 1,5 metra z rozmeru domu, keďže dnešné parcely sú nasekané na min. rozmery, druhý point je, že sa nedá generalizovať, záleží na lokalite, orientácii a pod., btw. úplne ideálnu klímu majú jaskyne, bez reku, bez klímy, stačí v zime založiť otvorený oheň
Odpovedať
Profilova fotka
a daju ti stavebne povolenie bez zateplenia?
Odpovedať
@kamilka22381 vydanie SP nijako nesúvisí so zateplením
Odpovedať
Profilova fotka
@sgi320 to som nevedela, myslela som, ze po novom uz musia byt zateplene. :-.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kamilka22381 a čo v prípade, že by som si chcel postaviť kompletne presklený dom, s oceľovou nosnou konštrukciou, stavebný úrad by mi nariadil nalepiť na sklo polystyrén? ;-)
Odpovedať
@sgi320 tak možno by ti SU nedal povolenie na základe energetickej normy.
Odpovedať
@igor256 ;-) otázka sa týkala zateplenia, aj celosklenený dom môže spĺňať energetickú bilanciu
Odpovedať
my máme 50ku, nezateplenú, dokonca to nie je ani 2 v 1, okná sú 1,8 x 1,8m a v pohode máme aj EC, myslím že sa dá bývať aj v dome bez zatepletia ;-)
Odpovedať
@jamk1 súhlasím s tebou.Ja netvrdím čo je lepšie,len som chcel povedať že vždy sa budú dohadovať zateplovači s nezateplovačmi o tom kto má pravdu.O kamennom dome nepochybujem.Má to svoje kvality.A to si ešte nebol v dome z OSB dosky v ktorom je nábytok z ikey a plávačka z merkury.To už je zdravé bývaníčko.
Odpovedať
Profilova fotka
@sgi320 Aký je už len rozdiel medzi 60 -70cm stenou z kameňa a stenou z 40cm tehly zateplenou 20cm polystyrénom? 0 - 10cm a okrem toho podstatne lepšie klimatické vlastnosti kamenného domu, nehovoriac o tom, že koľko energie sa spotrebuje pri výrobe tehly a polystyrénu a koľko sa pri tom vyprodukuje škodlivých emisií. Všetko je dnes len o marketingu a o tom, že je to moderné. O nejakých výhodách sa moc nehovorí. :-)
Odpovedať
@jamk1 z duse mi hovoris. Tie leta teraz, to je sauna a hoci vonku je v noci uz davno prijemne, tak dom drzi to teplo este niekolko dni aj po ochladeni.,... Neviem, kde najst ten spravny bod, samozrejme, ze nezateplene domy pocas tuhej zimy viac prekuria, ale zas zabednit barak zateplenim a potom riesit rekuperacie a klimy, tiez nie je vyhra. my sme postavili z Heluz 30tky a zateplenie 16tka polystyren. Naklady na kurenie su minimalne s TC, ale vravim, v lete, jak za trest a hoci som klimu nechcela ani za boha, budem nutena ju dat urobit. Predtym sme byvali v radovke, co zateplena bola 20tkou polystyrenom, tehla neviem aka hruba bola, tak aj tak v zime sme prekurili aj gate, bol tam kotol na plyn a v lete hic. Teraz byvam v byte, ktory zatepleny nie je, a teda neviem si to vynachvalit. V zime v pohode teplo, a v lete aj napriek horucavam, sa vecer byt okamzite schladi s poklesom teploty vonku.
Odpovedať
@slummdog @jamk1 Prepacte, ale vase skusenosti sa nezhoduju s mojimi. Predpokladam, ze ste mali interierove zaluzie, alebo ziadne. Ja obyvam zatepleny dom, ziadna klima, ziadne chladenie podlahovkou, alebo rekuperaciou s predchladenym vzduchom a ani v podkrovnych izbach sme este nikdy nemali viac, ako 25’C. Poctivo sme vsak v najhorucejsich dnoch v noci vetrali a rano zavreli okna a privreli zaluzie. Rodicia maju stary nezatepleny dom s hrubymi stenami a otec uz velakrat olutoval rozhodnutie nezateplovat (argumentoval, ze on aj tak uz za par rokov zomrie, a ze sa mu to uz neoplati..). V lete naakumulovane steny hreju celu noc, uz rano maju vnutri 25-27 stupnov, v zime je takmer nemozne dom vykurit len radiatormi na pohodovu teplotu, preto prikuruju aj v peci.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to veľmi individuálne. Teraz máme nadstavbu 30 cm ytong + 15 cm polystyrén a v strope 30 cm vaty a ešte 20 cm zateplený aj štít v podkroví. Dom máme orientovaný na juh - čiže celý deň naň pečie slnko. V tých horúčavách fakt stačilo ráno vyvetrať a pozatvárať okná (nemáme ani žalúzie) a v dome bolo tak 26 °C. A to máme aj veľké okná. Ešte nebývame, je to len stavenisko, ale sme veľmi spokojní s klímou v dome. Na druhú stranu naši stavali 30 rokov dozadu a nezateplili. Kúria len plynom, presne čísla neviem, ale keď ich moja mama povedala zatepľovačovi, čo sa ju snažil presvedčiť na zateplenie, tak keď ich zistil, tak sa len usmial a povedal, že on platí vyššie náklady na kúrenie v byte ako ona v dvojposchodovom nezateplenom dome. Jediná zmena bola výmena okien a to naši hodnotia ako najlepšiu investíciu.
Odpovedať
@jamk1 sorry, ale 40cm tehla + 20 cm polystyren je rovnaka blbost ako 70cm kamen bez zateplenia. Strasne hrube steny v oboch pripadoch. Vobec nie je treba taku hrubu nosnu stenu, stena +zateplenie spolu max 40-50cm, tak ako pisal @stefanl . Neviem, co si to mal za dom s tou 15polyst., ale mat v nutri 35st, ked je vonku 30st, tak nieco bolo velmi zle..
Odpovedať
Profilova fotka
@maracana99 Ale je to realita a ľudia tak stavajú... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Postavit dom s 50 alebo 29+20 je uplne jedno ak sa bavime o teple v lete velmi zalezi od orientacie domu a od toho kolko tepla prime cez okna Ked si pozriete EC tak tam mate sice napisane aj kolko tepla dostanete cez okna podla lokality ale pri priemernej teplote za rok co byva 5-13 stupnov co je pekne ale v lete neviete kolko tepla takto dom absorbuje a to nehovorim o tom ak ma clovek interierove zaluzie a mysli si ako sa mu nebude prehrievat interier tak sa pletie lebo takmer 75% ziarenia sa premeni na teplo priamo na tych zaluziach a nasledne sa zohrieva interier A kedze na jeden lux pripada priblizne 0.0079 W/m2 tak pri 50000 luxoch co je bezny slnecny dne v lete vam na m2okna dopadne priblizne 395w krat plocha okien na juh krat 8hodin( ostatny cas intenzita klesa a teda aj dopadane teplo a to sme tam uz nezaratali) a ake tepelne straty ma vas dom? Ma to teplo kam odist? Ano pri hrubsich muroch je akumulacia dlhsia ale ked sa to zohreje nasledne dlho trva aj chladnutie pri zateplenom dome ma murivo s vonkajseh strany ochranu voci ptehrievanu no zase mu to zateplenie brani v chladnuti takze je to jedno Maj-september mame teplo s toho extremne horucavy asi 2mesiace a aj to zalezi od konkretneho roku oktober az april sa zvatcsa vykuruje preto sa viacej pocita s kurenim a ochranou voci chladu ako teplu kedze toto obdobie trva dlhsie a navyse v lete sa da vetrat a ochladzovat priestor kdezto v zime musite iba kurit solarne zisky su minimalne kedze v zime toho slniecka je menej a nieje take intenzivne A este k argumenyu ze si uberam priestor hrubsim murivom je kravina lebo stena 29+20 je rovnako hruba ako 50cm cisty mur
Odpovedať
Profilova fotka
@jekaterina25 ked tam budes byvat bude to ine lebo budes varit pouzivat spotrebice a plus kazda osoba ma tepelny vykon priblizne 100w takze ta teplota pojde smerom hore a to vyrazne
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser K prvej polovici - áno, mal som len interiérové žalúzie. A k tej druhej polovici - ja mám v mojom dome celé leto, aj keď je vonku 30 - 35°C najviac 24°C Predpokladom je však to, že mám zatiahnuté závesy, neotváram okná (len cez noc, keď je vonku chladnejšie) Keď prídu po lete chladné dni, ako bolo teraz asi týždeň okolo 20°C cez deň a nad ránom bolo vonku 6-7°C - ja mám v dome dlhodobo 22-23°C. Pamätám si diskusiu z minulého roka. Vonku bolo už relatívne chladno a niekto sa pýtal, či už ľudia kúria. Mnohí, ktorí majú zateplené domy napísali, že už prikurujú a ja som stále kúriť nemusel, lebo napriek tomu, že kamenný dom nemám zateplený som mal stále 22-23°C. :-)
Odpovedať
@sappa len k poslednej vete... 50cm mur postavis tak ze 30cm je na doske a 20cm je mimo zakladovej dosky?
Odpovedať
Mame to podobne ako @jekaterina25 len my mame 12 cm polystyren, my už byvame mamle izolacne trojsklo drevene eurookna a klima v dome je velmi dobra viac ako 26 stupnov nebolo priemerne bolo tak 24... po restahovani sa z bytu si nevieme vynachvalit. Inu skladbu obvodového musriva by som nevolila na podkrovi mame 32 cm minerálnej vlyn (tzv. vata) 50 mur by som urcite nevolila. Nasi murari ked murovali z 30 uz to bola celkom tazka praca posledne rady muriva...
Odpovedať
Profilova fotka
@slummdog Som rád, že aj napriek všeobecnému trendu zateplľovať a vychvaľovať zateplenie do siedmeho neba sa nájde niekto, kto potvrdí moju skúsenosť, že zateplenie nie je bohvie čo. Verím, že v zime to má nejaký prínos, ale osobne nie som ochotný kvôli tomu, aby som ušetril nejaké € na kúrení v zime trpieť v lete a umierať od tepla. :-)
Odpovedať
@jamk1 v sucastnosti sa uz kamenne domy nestavaju, predpokladam, že to mate stary dom. Taže autorovi prispevku to velmi nepomoze odporucat kamennz dom ked on sa chysta stavat novostavbu...
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?