Dom s plochou strechou - vlastny navrh

Ahojte, toto je moj prvy prispevok na modrej streche :). Navrhol som si takyto dom s plochou strechou (fotky), chcel by som vas poprosit o vase nazory, komenty. S akym obnosom by som mal zhruba pocitat, da sa to postavit za cca 80000 eur? Bude to svojpomocne menezovana stavba, hrubu stavbu chcem aby stavala jedna firma, na ostatne prace si budem volat mensie specializovane firmy, poliakov atd.., aby som co najviac usetril. Material budem zaobstaravat sam, co najlacnejsi samozrejme, nieco cez znamych + posielanie dopytov kade tade a vyberanie - klasika. Pridavam par udajov: - zastavana plocha 180m2 - material - vapenopieskove tehly KM-Beta 175mm + 260mm EPS - hlinikove okna 3-skla - rekuperacia - krb s exterierovym antikorovym kominom - toto zatial zvazujem kvoli minimalnej vyske komina 6m, dost by trcal - strecha mozno zelena, mozno nie. Konstrukcia z hranolov, izolacia fukana celuloza, hydroizolacia fatrafol - kurenie - plynovy kotol a podlahovka Dajte pls vediet ci som uplne mimo a mam sa uskromnit, alebo je to aspon trochu realne. Samozrejme za tu cenu necakam ze bude full zariadeny. Dakujem.
Odpovedať
1
2
6
Ahoj, vsetko je realne az na tu hrubku vonkajsieho muriva, to je murivo pre NENOSNE vnutorne priecky a nie pre obvodove murivo
Odpovedať
Ahoj, dakujem. Tieto tvarnice su riadne tvrde a tazke, daju pouzit ako nosne murivo uz od 175mm. Aspon tak to deklaruje vyrobca ako jednu z vyhod oproti ostatnym materialom (uspora miesta), ale potvrdil mi to aj projektant. Vnutorne priecky dam 115mm. Nevyhoda je, ze sa s nimi tazko pracuje.
Odpovedať
@mirpec Nechaj si čas a pošpekuluj s dispozíciou, materiálmi, zakresli si do miestností nábytok či tam vojdete, skús naceniť. Postrehy: Čo tak menej výklenkov a jednoduchšie línie? Zelená strecha je ťažká, môže zatekať, treba ju kosiť a lezú tam potvory. Radšej pultovú strechu, alebo štandardný dom so sedlovou strechou, obývaným podkrovím a podpivničený. Skús zverejniť aj náčrt okolitých pozemkov, kde je príjazdová cesta, okolité stavby, kde je sever. Napíš svoje požiadavky.
Odpovedať
@mirpec Podľa izolácie čo navrhuješ, asi nechceš pasívny dom. Možno by stačili 40 cm porobetón Porfix 480 na obvodové múry. To ti postaví každý murár relatívne lacno. Ušetríš na izolácií základov a penoskle. Aby sa dom v lete neprehrieval, stačí železobetónový strop alebo vnútorné akumulačné priečky.
Odpovedať
Treba 3 spálne, obývačku, kuchyňu s jedálňou, technickú miestnosť, sklad potravín, možno garáž, dielňu, terasu. Skús to vyznačiť. Výklenky zväčšujú tepelné straty, môžu sťažiť pohyb po dome. Vo výklenku má zmysel asi len zastrešená terasa.
Odpovedať
@radopp Dakujem. Takto si kreslim uz 2 mesiace, toto je uz asi siesty dom :), zacal som so sedlovou, postupne som presiel na plochu. Mam tam nakresleny aj nabytok, ktory mam teraz v byte (na tieto fotky som ho nedal), kazdopadne interier este dokreslim poriadne. Tento tvar som zvolil kvoli tomu, ze je to na pozemku 18x45m, terasa je orientovana na juhozapad. Zvolil som tvar L, aby som nebol s terasou na plote a zaroven je vytvorene sukromie od cesty, ktora ide pozdlz pravej strany. Dam tu neskor aj nakres okolia + nabytok a popis miestnosti. Tiez som uvazoval nad zrusenim toho vyklenku pri garazi, otazne je co je drahsie. Ci zachovanie vyklenku, alebo jeho zrusenie s tym, ze sa zvacsi zastavana plocha.
Odpovedať
Myslel som 37,5 cm porobotón Porfix Plus 420 alebo Ytong Lambda. Ak by si volil verziu 30 cm porobetón + 20 cm EPS, ušetríš na kúrení povedzme 7 eur/mes, a to je na zváženie či kôli tomu dávať polystyrén na steny.
Odpovedať
@mirpec Výklenok na terasu kôli súkromiu je dobrý nápad. Zatial ho nechaj. Veľkosť zastavanej plochy nerieš, viac peňazí sa dá ušetriť návrhom domu a materiálov, prípadne keď miesto firmy budeš robotníkov zháňať sám. Na pár ušetrených eur si nespomenieš, ale chýbajúca plocha ti bude chýbať.
Odpovedať
Vchod je z prava (od cesty), dalej je predsien, male WC, spalna, to cierne je garaz, pri spalni je chodba so satnikovou skrinou. Dalej horna cast: kupelka, technicka miestnost, spajza, kuchyna prepojena s obyvackou. Dolna cast su 2 detske. Nasiel som nejake starsie foto, prikladam.
Odpovedať
@mirpec A čo poukladať miestnosti tak: http://s2.postimg.org/krt8t7t3b/navrh... . WC daj niekde vedľa kúpelne.
Odpovedať
Profilova fotka
Detske izby otocene na terasu - nie moc stastne riesenie ked chces vonku kecat a decka vnutri spat... Jedalen - neni ten stol prilis blizko linky? Ten co bude sediet pri stene sa od stola asi nedostane...ci? Hlavna spalna by si zasluzila vlastnu kupelku...
Odpovedať
@radopp Noo, to nevyzera zle, skusim nakreslit :). Dikes.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mirpec A čo tak halu otočiť o 90 stupnov a vznikne menšia kompaktnejšia terasa: http://s9.postimg.org/rqfkq3xr1/navrh... . Terasa môže byť vrámci jedných záladov a (čiastočne) zastrešená.
Odpovedať
@madein1974 No, tiez ma to napadlo pri detskych izbach. Spolieham sa na zvukotesnost okien, bude rekuperacia takze budu zatvorene. Ale kazdopadne porozmyslam este. Pri tom stole je este nejaka rezerva, dufam ze to nebude moc natesno. Pripadne bude len 4-miestny, rozkladaci pre pripad potreby na 8 miest.
Odpovedať
@radopp Ten navrh1 sa mi pacil trocha viac, ale zaujimava ja aj ta dvojka.
Odpovedať
@mirpec Izby budú mať okná na juh a nie na západ ku terase. Na terase si človek zvikne vkľude posedieť, normálne porozprávať, žiaden krik alebo hluk. Nerieš to. Jedálenský stôl daj radšej väčší, aspoň 6-miestny napevno, do veľkého domu predsa musí vojsť. Je dobré mať dostatok miesta na stole.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ked sa 6-8 ludi normalne rozprava, je to slusna vrava... Hlavne ked sa nieco popije, cez leto grilovacka do noci...
Odpovedať
@madein1974 Detská izba môže byť na opačnej strane domu ako terasa. Nemyslím si že pri zavretom okne bude z vonkajšej terasy v detskej väčší hluk ako keď partia bude v hale. Partia sa môže presunúť aj na lavičku pod stromom ďalej na západ od domu. A tak ďalej. Nedramatizuj takú nepodstatnú vec. Za pár rokov deti vyrastú.
Odpovedať
@mirpec Ako vysoko chceš mať podlahu nad terénom? Pol metra stačí?
Odpovedať
@mirpec Komín stačí 1,5 m nad plochou strechou. Výška komínu povedzme 4,5 m stačí pre krbovú vložku aj pre kachľovú pec. Komín si vyskladáš aký chceš vysoký. Betónový komín sa mi zdá pevnejší.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ok, uz teda nebudem dramatizovat. Sak neide o moje deti takze mne to je v podstate jedno.
Odpovedať
@madein1974 Deti tiež dokážu vrieskať a rušiť dospelých unavených z práce. Vieš to vyriešiť návrhom domu? :-)
Odpovedať
@radopp Podlahu nad terenom do pol metra, myslim ze aj menej. Je to na rovine, nemam moc dovod to dvihat vyssie.
Odpovedať
@mirpec Trochu by to nad terénom malo byť, aby ti do domu nezatekala voda alebo nešiel sneh. Pôvodný polmeter sa ešte zníži obsypaním domu hlinou z výkompu základov, tým sa odvádza voda preč od základov. Vykopeš základ 50 cm široké, zašaluješ nad zemou jedným radom dosák 15 cm nad zemou podľa nivelačky, zaleješ betónom, vnútro zažabuješ a vyspyeš štrkom 16/32, na to deku 15 cm. Do podlahy 20 cm EPS, an to 5 cm železobetón. Spolu 55 cm. Takže pol metra je taká normálna výška.
Odpovedať
Prave pred chvilkou som dostal navrh od projektanta, dufam ze sa nenahneva ked to tu zavesim. Vyzera to dobre, som spokojny :)
Odpovedať
Profilova fotka
@mirpec do 80 sa krasne zmestis uz aj so zariadenim ako malovky, dlazby, parkety atd.... my sme to dali tiez. Jedine to predrazi reku a hlinikove okna, ale tie su uz dnes lacnejsie ako pred 3rokmi :(( ... co sa tyka nerez. komina. Zo zakona je 6m, ale po kolaudacii mozes dat jeden diel prec , ak si na otvorenom priestranstve tak bude mat stale dobry tah. My sme mali dobry tah aj bez toho jedneho dielu navyse, ale dali sme ho tam spat potom, co s nim... drzim palce
Odpovedať
@mirpec - dom je veľký 12 x 20 m, bude drahý a zmenší záhradu, návrh2 má 10 x 16 m. - úzka garáž, minimálne 3 m, radšej 3,5 m. - malá detská izba - WC bez okna, vaňa sa mi zdá krátka - chýba mi výhľad z haly do záhrady - okno pri stole s výhľadom na susedov plot 2 metre od domu
Odpovedať
Vaňa je asi dobrá. Kde budeš v zime sušiť prádlo? V hale je trochu natlačený nábytok.
Odpovedať
Pivnicu netreba?
Odpovedať
@mirpec navrh od projektanta zatial najlepsi z tychto vsetkych zverejnejych, ale - kupelka sa mi zda mala, wc by som dala odtial uplne prec, ked chcete aj dvojumyvadlo - garaz je uzka - spajza je zbytocne velkorysa, radsej obdlznikovy tvar a pridat na kuchynskej linke aby si mql dostqtocnu pracovnu pllochu
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?