Dom na úzkom pozemku

Prosim Vas oplati sa stavat dom na pozemku sirokom 9m?mate s takymto pozemkom niekto skusenosti?
Odpovedať
1
2
ked si zoberiete ze podla zakona musi byt odstup od hranic pozemku 2m a 3 m tak vam ostanu 4 m asi tazko dom , ale mate este moznost na dom v stiesnenych podmienkach, neviem naisto ale asi to plati v mestach.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka2010 myslim ze velmi zalezi na tom co susedi s pozemkom ale v kazdom pripade to chce velmi dobreho architekta - a to nie je lacne, takze zalezi aj na vasom rozpocte. Par sikovnych architektov poznam, takze ak budete hladat niekoho v okoli ZA, ozvite sa.
Odpovedať
Skus pridat nejaky obrazok z katastra s touto parcelou. Oplati sa stavat, podmienkou je, ze aspon z jednej strany sa budes moct nalepit na hranicu pozemku. Inak to zvacsa nema zmysel.
Odpovedať
ako vyssie ludia napisali, zavisi ako sa vam so susedmi podari dohodnut. ak sa podari, tak da sa postavit krasny dom aj 6m siroky. poriadne si zvazte aj orientaciu domu voci svetovym stranam. a asi potom individualny projekt by som volila, aby ste z pozemku vytlkli maximum.
Odpovedať
Profilova fotka
Urcite sa oplati stavať, z jednej strany odstup 1m, a druhej 2m a vznikne vam dom so sirkou 6m, na hranici neodporucam stavat ( mozu vzniknut problemy so susedom a podla nasich skusenosti stavebny urad to nechce povolit ani v stiesnenych ppdmienkach) - pamatajte ze medzi stavbami musi byt min.4m. Momentalne navhujeme dve takéto domy a mozemw Vám povedat ze vzdy z toho vznikne zaujimavy dom. Ak by ste potrebovali poradit tak napiste.
Odpovedať
Sorry za nazor, ale co sa da "vytlct" z pozemku uzkeho ako sliz a uzkeho domu natesno vtlaceneho medzi dalsimi domami? A o rozvrhnuti domu podla svetovych stran tiez moze zadavatelka jedine snivat,lebo sa musi prisposovat susedom,ktori pravdepodobne nebudu suhlasit,aby im niekto rusil sukromie a cumel do dvora. A dostat sa neskor do dvora autom asi tiez nebude mozne... A dalo by sa pokracovat...
Odpovedať
@zuzka2010 - budete to mat tazke. my mame pozemok 12m siroky - suseda nam nepovolila sa pripojit na el. stlp ktory ma v zahrade a nedovolila nam ist na 1m od hranice pozemku. Skuste ist za susedmi a uvidite. Treba verit ze sa Vam to podari a drzim Vam palce Je to o ludoch - susedoch. P.S: tna susedu uz mame plan odplaty....
Odpovedať
@adam_janka aky plan odplaty ? :-)
Odpovedať
@majki555 mam sice o modernej architekture len velmi maly laicky prehlad, ale videla som tych domov na nete uz dost na to, aby som mohla povedat, ze z mnohych na pohlad nevyhovujucich pozemkov dokazu sikovni ludia s odvahou pre netradicne riesenia vytlc velmi vela. vyhodou uzkych pozemkov byva vela krat nizka cena, v porovnani s pozemkami tvaru idealneho stvorca, lebo na tie uzke si malokto trufa. vysledok moze byt prekvapivy - moznost postavit si dom v drahej lokalite, a to za cenu vacsieho bytu. urcite, najlepsie je mat ten idealny stvorec, orientovany tak, aby dvor smeroval na juho-zapad. ale nie vzdy nan su peniaze... a ked je uzky, pozemok dobre orientovany za celkom fajn cenu, tak preco nie.... ak by vsak mal byt orientovany tak, ze dvor na sever, tak to urcite nie, to je zabite... ako priklady http://mojdom.zoznam.sk/cl/10063/9735... http://architektura.euforion.sk/clano... a http://new.komarch.sk/?page_id=447 http://www.archstudio.sk/huncovce.html http://www.archdaily.com/126387/famil... http://www.stavajtesnami.sk/katalog/c... http://www.bydleni-iq.cz/inspirace-pr... http://www.archiweb.cz/buildings.php?... to len tak zfleku co mam odlozenych par linkov v tomto PC... v ostatnych kompoch mam dalsie... ano, vacsina z tychto rieseni je vyslovene mega odvazna, alebo nakladna, inak by sa na net nedostali... ale urcite existuju aj obycajnejsie a dobry archtektonicky atelier vie vzdy nieco vymysliet... ale nejake tie potencialy pozemok musi mat (prave spominana orientacia na svetove strany, pristupnost susedov sa dohodnut - najlepsie osetrit si to zmluvne este pred kupou...).
Odpovedať
ten pozemok uz vlastnite? Alebo idete kupovat? Pokial idete kupovat, urcite by som zvazila vsetky pre a proti a triezvo sa pozrela na celu situaciu. Podla mna ak sa clovek planuje kvoli domu/pozemku zadlzit na velmi vela rokov, tak urcite by som isla po inom poozemku.. Myslim po perspektivnejsom, aby vyhovoval vasim kriteriam, a nie aby ste sa vy prisposobovali pozemku :) Myslim si, ze aj keby mal zrovna idelanu cenu a polohu, sirka 9m je velmi malo.. a treba mysliet aj do buducna, ked tam aj nejaky atypicky dom postavite, v pripade nejakych financnych problemov, nebude pre potencionalneho kupca lakavy, uz len kvoli uzkemu pozemku.. ja osobne, v mojom pripade ratam aj s alternativou predaja a preto treba mysliet na to, ze dnes ludia nekupuju ako blazni, vela premyslaju kam investuju svoje peniaze..
Odpovedať
@abbeylee - tajne :)
Odpovedať
@anairda No, na tom dome v Barcelone sa architekt dobre vysantil :-DDD , ten by som ani zadarmo nechcela ;-) Mozno ten posledny je celko zaujimavy...ale je nieco ine vidiet dom v katalogu na peknom obrazku , velakrat fotomontazou upraveny do pekneho prostredia,kde nevidiet susedne ploty,sopy a domy,ale len farebne pozadie,alebo zelene stromceky...uplne inak to vyzera v realite,ako v katalogoch. Neda sa jednoznacne povedat, ci stavat, ci nestavat na uzkom pozemku. Ak su sesedne pozemky siroke,priestranne a domy dalej od plota, tak je sanca aby vynikol dom aj na uzkom pozemku. Ale ak su hned natesno vedla za plotom susedne domy, sopy,ci ine stavby, tak plati to, co som pisal vyssie... Ked su peniaze,tak radsej ich investovat do trochu vacsieho pozemku,ako na specialny projekt...ale to je vec nazoru :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majki555 linky boli len na inspiraciu... niekedy je vyzva na pohlad nemozneho dobra vec... samozrejme, ze urcite by som nekupovala HOCIJAKY uzky :-) len hovorim, ze ano, da sa postavit aj na takom uzkom, ale musia byt splnene dalsie podmienky. napr. moja svokra si na dost svahovitom pozemku uzkom 9,5-10m (s celkovou rozlohou 210m2) postavila maly carovny domcek. celkova povodna rozloha pozemku bola 210m2, teraz dokupili dalsich 200m2 pozemok nad domcekom, takze bude miesto aj na zahradku. domcek sice maly, ale tuzili po byvani v dome a zaroven zostat priamo v danej casti BA... kedze penazi nebolo nazvysk, tak kupili pozemok ktory bol za "lacny peniaz", lebo nikomu inemu nevyhovoval, nikto v nom nevidel potencial (mas rozdiel ci das 200E alebo 50E za m2... na tych 200E by nikto nenaskrabali). a podarilo sa im splnit si sen, domcek je sice malicky a skromny, ale je ich, je de facto v lukrativnej lokalite kde stravili vacsinu zivota, a poskytuje viac pohodlia ako byt... samozrejme, ze okolite pozemky/stavby/susedia boli zasadnym faktorom preco ten domcek bolo mozne postavit (susedia suhlasili, aby popri dome mali po oboch stranach cca 1,5m).
Odpovedať
@zuzka2010 aj tu na MS je dost albumov,kde su uzke domy aj ako inspiracie, ale aj uz realne stavby... my mam pozemok 11,8m sirku a kedze sme chceli aj garaz, tak dom ma sirku 6,5metra a uplne nam vyhovuje, kupeny projekt sme prerobili... zalezi samozrejme aj na vasej narocnosti a co od domu ocakavate, myslim priestorovo a pod... inak niektotu stavia ovela uzssi dom,myslim, ze nema sirku ani 5metrov a na to ako vyzeral pozemok,tak podla mna sa s tym super popasovali, najdem jeho fotoblog
Odpovedať
@ resoro , dovolila som si Ta pripojit k teme:-) teda Tvoj fotoblog http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/r... http://matusrobertresoro.blogspot.com/ "
Odpovedať
@zacko dakujem za odporucanie fotoblogu @resoro . uzasne! bude z toho originalny dom, iny ako stovky ostatnych. taketo veci milujem :-)
Odpovedať
@anairda :-) na to, co im dovolil pozemok, tak sa s tym naozaj vyhrali, dom je fakt super, preto som nazoru,ze uzky dom nie je ziadna tragedia 8-)
Odpovedať
Zdravím... "nechodím" sem často ale teraz som akurát trafil................. 8-) ... najprv ďakujem za pozitívne ohlasy.... Môj názor na využitie úzkeho pozemku je viacmenej jasný z nášho riešenia... treba si zvážiť plusy a mínusy daného pozemku... na úzkom pozemku to bývanie nebude úplne ideálne ale skoro vždy sa dá nájsť riešenie, ktoré bude akceptovateľné aj pre investora, stavebný úrad či susedov... ...všeobecne o odstupoch stavieb je na internete popísané dosť, ostatne aj tu, ale dá sa s tým hýbať ...myslím, že dôležité bude dodržať osadenie okien z obytných miestností - aj tu však existujú rôzne možnosti ako to vyriešiť ... samozrejme vždy najviac záleží na vašich požiadavkách, očakávaniach či možnostiach...
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravim,nas pozemok je 10.5m siroky a mame na nom postaveny rd milenium 224 s tym ze jednou stranou sa lepime na suseda a z opacnej je odskok 1.5m-museli sme dat prerobit projekt a zrusit bocne okno na poschodi...kuchynske ostalo,to je povolene...sirka domu 9m...existuje kopec peknych projektov aj na uzsie pozemky... :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
@rady_architekta prosim vas a je mozne postavit nejaky súci dom aspon 8m siroky na pozemok siroky 13m, ked z jednej strany ma sused dom nalepeny na hranici okna na "nas" pozemok by mal take male z wc,spajzi a z druhej strany maju dom predavajuci asi tak 1m od "nasej"hranice maju mur/jednej izby/ s tym ze je tam okno a na poschodi maju balkon. a my by sme chceli bungalov.Je nejake riesenie?
Odpovedať
Profilova fotka
@milagros skus i pozrie bungalov 122 od prodomu.
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 ten som uz pozerala len problem je ta izba 11,1 by mala okno na mur a este nemam kde dat garaz
Odpovedať
Profilova fotka
@milagros tak si nechaj vypracovat od projektanta vyhovujúci projekt , ktorý ti sadne na tvoju situáciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 viem viem len by som chcela aby mal aspon 8m sirku ten dom a nie nejaky sliz,zatial zistujeme na staveb.urade co by tam bolo mozne postavit teda kolko nam dovolia od hranice a podla toho sa rozhodneme ci ten pozemok kupime
Odpovedať
Profilova fotka
prajem vela štastia
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 dakujem
Odpovedať
@zuzka2010 my staviame na pozemku sirokom 12,4m a dlhom 95m.Dom ma sirku 6,75m
Odpovedať
Ahojky, rozmýšľame nad domom, máme ale úzky pozemok, niekde 10, niekde do 12 m , dá sa však so susedmi dohodnúť, aj tak som však našla vcelku vyhovujúci projekt, hlavne vnútorné rozloženie sa mi pozdáva, akurát, sme ho chceli čiastočne podpivničiť a tak som rozmýšľala kam s komorou, keďže tam budú schody nadol, môže projektant priečky pomeniť? Alebo tie, čo sú hrubšie označené musia zostať ako sú? Budem rada za každý názor ;-), je to tento http://www.erlis.sk/projekt/jantar-90... , rozhodli sme sa pre takýto typ, lebo musíme zachovať okolie obce, nemôžme ísť do moderného
Odpovedať
@zacko , čítala som, že ste kúpený projekt prerobili, to Vám nejaký projektant prerobil? Alebo ako? Pre niekoho asi banalita, ja však ešte zatiaľ nemám žiadne skúsenosti =-)
Odpovedať
@ozi pri kupenom projekte ked robis zmeny, tak za ne platis. moze sa stat ze s tymi zmenami ta to vide ako individualny projekt, ktory mas presne sity na mieru aj na pozemok, aj okoliu aj ako sa ti to lubi. zisti si co by ta to stalo s tymi zmenami a aké zmeny sa mozu prerobit. tie hrubsie priecky su asi nosne. My mame tiez uzky pozemok so sirkou 10m. Mame tam stary dom - sliz a ten ideme prerabat - spodok bude 5,5 sirska a 16m dlzka a vrch bude 7m sirka a rovnaka dlzka. a stoji na hranici pozemku. Kazdy dom sa da pekne vymysliet aj uzky. Nakolko ide o rekonstrukciu tak mame individ. projekt.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?