Dom bez plynovej pripojky? Pre a proti...

Prosim o vas nazor a skúsenosti... Vopred sa priznavam, ze nemam tuto oblast prestudovanu na 100%... Nevieme sa dohodnut, ci do domu tahat plyn. Muz hovori, ze len potiahnut so sietami - len predpripravit do buducnosti - ak by bolo nahodou treba, ale nepripajat a tym aj neplatit plynarom. Teda len potahnut K domu, do domu nie zatial... Chce cely dom tahat na fotovoltaiku, elektriku, ale ja tej elektrike az tak velmi neverim, radsej by som klasicky dala zaviest aj plyn. Co si o tom myslite vy? dakujem za kazdy nazor...
Odpovedať
@zozo111 Ako veľmi je Váš dom / budúci dom energeticky náročný? Ak bude potrebovať veľa energie, tak treba dať plyn, ak je pred domom. Tým pádom netreba riešiť iný zdroj kúrenia či ohrevu vody. Ak potrebuje málinko tepla a ročne Vás kúrenie vyjde napr. 200-300 € v elektrine, tak možno výhodná beude elektrina. Taktiež do toho vstupuje spotreba TUV. kto spotrebuje málo, môže si dovoliť ohrievať elektricky. Kto veľa, musí zohrievať lacným teplom =plynom, kotlom na drevo, solárom, TČ... Je to individuálne dom od domu, rodina od rodiny. My máme len elektrinu, lebo sme práve ten prípad, ktorý minie málo energie. x-) x-) x-)
Odpovedať
@zozo111 pre
Odpovedať
Profilova fotka
@zozo111 zacnime od konca :), pokial nestavias (takmer) pasivny dom, elektrika nepripada do uvahy lebo nesplnis hranicu primarnej energie.
Odpovedať
Profilova fotka
@zozo111 :-N tiez som mal taku dilemu :-) prave ze pripojka k pozemku je najdrahsia mna molo 8m stat 1860e +150 vyjadrenie plynarov !!!! a moze to robit iba autorizovana firma!!! je to kartel tak pozor!!! ked uz chcete mat (zadne vratka ) tak si dajte spravit rozvody v dome lebo ked uz budete byvat tak asi vysekavat steny nebudete ci? :-N netreba zabudat ze za plynomer cca 60e rocne + rev.sp. cca 60e rocne co pri olektrike odpada ;-) Ja mam TC za od 21.2-21.3 spotreba iba na vykurovanie cca140m2 21° bola 274kw !!! ;-) a to este nieje zaizolovany !
Odpovedať
Ja som za to, ze je plyn zbytocny. Ked chcete, tak si mozete tu predpripravu do buducna spravit. Ale opacne, od domu smerom von. Ked sa raz rozhodnete plyn pripojit, tak si "rozkopete" dvor a nemusire "vrtat" steny, izolacie a podobne. Osobne byvam 8 rokov v byte z kvadrov, s betonovou podlahou a stropom bez izolacie. Kurime infrapanelmi a ohrev TUM mame obycajnym bojlerom. Samozrejme bez zatepenia robia neplechu tepelne mosty koli tym betonovym "stropom" ale aj napriek tomu si myslim, ze mame lacnu prevadzku. Je to 3 izbovy byt, 84m2 zijeme v nom 4clenna rodina a naklady na elektriku mame 80e mesacne +-10e meni sa to v rokoch. Kedze deti su male, tak poslednych 5 rokov je manzelka doma, to jest cely den je nastavna komfortna teplota na termostatoch a spotreba elektriky je tiez celodenna :D. Prave riesim projekt noveho domu a myslienka tahat do neho plyn mi ani na sekundu hlavou nepreblisla. S najvyssou pravdepodobnostou pojdem zase do infrapanelov (aj nariek tomu, ze projektant ked to pocul, dost divne na man pozrel :D), pretoze mam pocit, ze je to velmi efektivny, jednoduchy zdroj vykurovania (pocit vychadza z tych 8rocnych skusenosti :D)
Odpovedať
Profilova fotka
@zozo111 Ja som mal prípojku na hranici pozemku, ale šiel som do elektriny - z viacerých špecifických dôvodov, ktoré tu nie je potrebné rozvádzať. Kúrim elektrickou podlahoukou a vodu zohrievam TČ. Kolaudoval som 07/2015. Ale od 1.1.2016 sa mnohé zmenilo v legislatíve a dnes by som s elektrinou neprešiel - tak, ako píše povyše aj @majkoj ... 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@huhu333 neboj ona ti ta myslienka prebleskne, ked nedostanes na kurenie s infrapanelmi stavebne povolenie :)
Odpovedať
Profilova fotka
Nemame plyn, elektrinu sme nechceli, vykurovana plocha 108 m2. Dali sme peletkovy kotol s podlahovkou. Certifikat mame B, primarna energia A0 . Tento rok sme nespalili este ani 2 tony ( kurenie aj TUV ) . Peletky doplnam raz za tyzden. Je to vsak financne narocnejsia technologia Zatial max. spokojnost :-)
Odpovedať
@pksoo a viete nam tu financne narocnejsiu technologiu dat aj v €/mesiac?
Odpovedať
Profilova fotka
@jano2007 napisal, ze potrebuje 2 t a tona stoji 200-250 €/t :)
Odpovedať
no ani dve tony este nespalili tento rok, trochu presnejsie by to chcelo
Odpovedať
Profilova fotka
Presne 1920 kg zatial :-) Peletky cez leto su aj pod 200e/t v zime samozrejme kludne 280e/t . My sme kupovali za 200 + 10 Doprava. Iba dodavam, ze nekurime na 21 ako niektory setrilkovia, ale na sladkych +- 23 . Uvazujem ze necham kotol zapnuty aj v lete na ohrev TUV, som zvedavy kolko to bude mat spotrebu. Minuly rok sme totiz sli cez leto s ohrevom vody na elektrinu + klimatizacie a pocas stavby non-stop odvlhcovace, zalohove platby nam prepocitali na 32,- / mesiac.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pksoo Ak niekto kúri na 21C neznamená automaticky, že je šetrilko ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pokakany_trpaslik Tak ano, skpr som to myslel obrazne. Mne je to malo, ja tak 23. Mam kamarata ktory min 25. Ale v noci tych 21 aj mne staci, len zabijem sa ked ten barak nejde len tak schladit ? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pksoo ono je velky rozdiel ci mas zatepleny barak a povrchovu teplotu steny 19C, alebo nezatepleny a 16C. V tom prvom to mozno bude stacit na pohodu 21C v druhom ti bude aj pri 23C zima :). Podlahovka hra tiez rolu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zozo111 my mame plyn v ceste pred pozemkom, ale nedavame ho. Varit budeme na indukcii a kurenie a TUV zabezpeci tepelne cerpadlo zem-voda.
Odpovedať
@majkoj no nepreblesne, kedze na pozemku plyn nieje :) Mozes mi pls dat voditko, kde najdem podrobnosti k zmenam v legislative od januara? Dik.
Odpovedať
@majkoj resp. preco si myslis, ze s infrapanelmi nedostanem to povolenie. Vsade som nasiel odporucane hrubky izolacii poziadavky na tepelny odpor obvodovych konstrukcii a pokial viem, tak vysledna "spotreba" (neviem ako sa to presne vola) mysi byt pod 50w/m2/r. (dufam, ze aj jednotka je spravna) a po roku 2020 to musi byt 15 ak sa nemylim... Neviem ale odkial mas podozrenie na to, ze by to nevyslo... alebo kde sa hovori o podmienkach pre zdroj vykurovania....
Odpovedať
@huhu333 50kW/m2/rok
Odpovedať
@huhu333 ...napr. tu...http://www.nzeb.sk/dokumenty/prezentacieza/sternova.pdf
Odpovedať
Profilova fotka
@huhu333 mas dve zakladne podmienky (okrem inych) musis splnit potrebu tepla do 50kWh/m2/rok (v realite podla faktoru tvaru domu) a musis splnit podmienku pre globalny ukazovatel primarna energia A1 do 108kWh/m2/rok. Ak splnis tu prvu budes mat potrebu energie 50kWh/m2/rok na vykurovanie k tomu povedzme 20kWh/m2/rok na TUV co je 70. Plyn ma faktor primarne energie cca 1,3 co dava cc 91kWh/m2/rok a splna A1. Ak das infrapanel, elektrina ma ten faktor cca 2,76 co dava cca 193kWh/m2/rok a uz si mimo A1 a neskolaudovatelny... dokument co dal @y2kba je dobre voditko... PS: to nie je podozrenie, to je istota :)
Odpovedať
@majkoj @y2kba Dik, idem studovat a asi dam pokec s projektantom. Ak teda dobre chapem, ak chces kurit elektrikou tak mozes mat potrebu energie do 108/2.76 = 39.13kWh/m2/rok. Ked budem mat cca 150m2 dom, tak do roka mozem minut len 150x39.13 = 5869.5 kWh elektriky. Dobre tomu chapem? Ak ano, tak ten udaj rocnej spotreby energie bude v energetickom certifikate? Alebo sa spocita? Alebo aka je kontrola? A pokial teda nieje plyn, tak ake mam moznosti? Jednoducho lepsie zateplit? Ked dam fotovoltaiku, tak sa to pripocita k "dobru" alebo to nema ziadny vplyv? Nic idem studovat, hadam sa dozviem, co potrebujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
Toto by aj mna zaujimalo plyn nebude mat iba elektrinu a krb plus fotovoltaricke panele. Nahodou nemat info ci treba fo stavebneho povolenia dolozit nieake papiere o fotovoltaroch alebo staci ku kolavdacii?
Odpovedať
Profilova fotka
@huhu333 ten udaj je potreba (model), nie spotreba(realita) a jedna sa len o energiu na vykurovanie a ohrev vody a bude aj v EC. Moznosti mas - postavit pasivny dom, potom by to mohlo vyjst - na kurenie pouzit zdroj z lepsim faktorom primarnej energie, drevo, peletky - pouzit zdroj ktory znizuje potrebu energie ako npr TC @lucydk moc ti nerozumiem, ale to treba mat spocitane uz k SP.
Odpovedať
@majkoj ako sa ráta spotreba na TUV ?
Odpovedať
@majkoj Dik! Uz som co to pocital, zacinam sa orientovat v pojmoch a cislach. Uz nemam az taky strach, Myslim, ze to vyjde. Chcem dat dom na penosklo (ak nie, tak zateplit komplet zaklady), na steny chem dat 25 - 30 cm polystyren a na strop min 40cm niecoho asi fukaneho :) Na pasivny dom to nevyda (kus "rozcapeny" bungalov) a urcite planujem rekuperaciu a fotovoltaiku. (aspon na ohrev TUV) tak to hadam pomoze aby som sa aj napriek tak nevyhodnemu koeficientu do normy vosiel. Musim skocit za projektantom, ako to ma premyslene on :D @zozo111 Prepac, ze sme ti "kus" odklonili debatu od temy :)
Odpovedať
Profilova fotka
@tino2 mam dojem, ze vo vyhlaske je to deklarovane ako nejaka tabulkova hodnota na m2.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?