Dom a jeho poloha na pozemku

Poprosím Vás o radu. Začíname si vytvárať projekt domu, ale potrebujeme poradiť. Základ je že máme pozemok uložený tak že z východnej strany je les a zo západnej je krásny výhľad. Z južnej bude sused a slniečko máme po celý deń. Vstup na pozemok autom a cesta je zo západnej strany (čiže zo strany kde je krásny výhľad). Nevieme ako by sme mohli vytvoriť základný nákres projektu tak aby sme mali zachované to že chceme mať aj oddychovú zónu na les a teda na východ, potom niečo aj na JUH (terasu kvôli slniečku) ale zároveň aj zachovať výhľad na západnej strane. DAKUJEM za rady a tipy!!!!!
Odpovedať
oslovte architekta :)
Odpovedať
@tankavranka Neviem, ci to mate v DS alebo na Lomnicaku, ale v zasade terasa na juh je zly napad. Lutoval som ho kazdy jeden den toto leto. Detto plati pre velke plochy okien (ktore jedine s externym tienenim!). Cize na zapad mozno okno z izby, ci balkon, ale terasu urcite na vychod.
Odpovedať
Profilova fotka
@tankavranka Všetko, čo píšeš je správne... Len si treba dať pozor na tropické letá, lebo vtedy sú terasy smerom na juh a západ (a samozrejme juhozápad) nepoužiteľné. Aj preto je výhodné koncipovať domček tak, aby mohli byť - a u Vás to podľa popisu možné bude - terasy 2. A vždy využívať tú, ktorá dáva viac pôžitku s kontaktu s exteriérom... A tie terasy na slnečne exponované strany sú lepšie drevené, než betónové.
Odpovedať
Úplně souhlasím s @leonardom. Máme u domu dvě terasy, vždy je jedna ve stínu a na druhou svítí. Ta na západ je ve velkých vedrech odpoledne fakt nepoužitelná, ale zase se na ní dá klidně obědvat (svítí tam až tak od 14 hod.,) a je neocenitelná na jaře a na podzim. Pokud je slunečno, klidně již v březnu sedíme na terase.
Odpovedať
@matorado ja mám naopak veľké okná na juh , tam sú denné miestnosti, no presah strechy je vypočítaný tak , že od mája do augusta strecha tieni , v zime zas vykúri pri slnečných dňoch, veľmi teplo je tak 3 mes do roka no ostatok je chladno, terasy sú ozaj dobré dve na juh i na sever
Odpovedať
Profilova fotka
tvar pozemku je obdlznik alebo nieco nepravidelne? ak chcete bazen, tak ten orientujte na juhozapad, prekryta terasa k nemu bude fajn, hlavne na jar a na sklonku leta - bude uzasna. Ako pise leonardom, urcite terasy 2 - aj na vychod. Popoludnie v tieni s vyhladom na les v letnej horucave bude fajnovy. A nejakym sposobom prepojit tie 2 terasy - vysadbou vhodnych rastlin s chodnickom, pripadne lezadlami na opalovanie blizsie k bazenu.
Odpovedať
Ďakujem Vám za Vaše reakcie a podnety. Začíname ešte len uvažovať nad tým ako by sme to celé skoncipovali. Nemáme ešte nič, zatiaľ len uvažujeme, hľadáme inšpirácie a nápady. @sissik Tvar pozemku je obdlžnik s tým že prístupová cesta je po celej dlžke oblžníka, teda zo západnej strany.
Odpovedať
VIete mi ešte poradiť kde nájdem inšpirácie na domčeky typu bungalov? DAKUJEM.
Odpovedať
@tankavranka Hladaj katalogove domy, na nete su desiatky katalogov na stiahnutie. V zasade, vsetko, co ti napadne uz asi niekde stoji.. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?