Dispozičné riešenie domu podľa svetových strán

Chcela by som sa opýtať aké by malo byť dispozičné riešenie domu podľa svetových strán, aby sme využili v maximálnej miere slnko? Aké máte skúsenosti, je lepšie orientovať obývačku na JZ aleb JV? Ďakujem za každú radu :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, ja som tiez riesila ako polozit dom spravne podla feng a slnka a pomohlo mi toto: http://suncalc.net/#/51.508,-0.125,2/... zadas si tam mesto, dedinu, ulicu a vidis kedy a ako ti na pozemok dopadaju slnecne luce cez cely rok. Tiez je to na tebe a partnerovi, ci mate radi viac slnka alebo nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@kavejoro Ide o to, čo myslíš slovom obývačka - teda či nie náhodou "obývačko - kuchyňu". Lebo pokiaľ je dispozícia prepojená, ja by som sa prikláňal k orientácii: V - Z. V chladnejších obdobiach privetrávaš podľa toho, kde Ti svieti slniečko, počas letných horúčav podľa toho, kde máš tieň. Nechcem nikoho uraziť, ale teóriami Feng-Šuj by som sa veľmi neriadil. Jedna vysoko postavená majsterka mi napríklad smrteľne vážne ukazovala, kam (na ktoré okno a ktoré dvere) si mám zavesiť akého draka. Aby odohnal zlé sily. Sorrry, ale toto hádam nie, či....?
Odpovedať
Riešili sme rovnakú otázku. Myslím si, že je lepšie mať slniečko cez deň a v popoludňajších hodinách, čiže J-Z ako ráno (hoci aj ranné slniečko vie potešiť hlavne v lete na terase), lebo to viac oceníte, keď sa vrátite z práce a v chladnejších mesiacoch. Spálňa je fajn aj chladnejšia, no pre mňa bolo dôležité, aby mali deti slnečné a teplé izby, čiže na J.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?