Denná časť

Ahojte, chcela by som počuť váš návrh na nákres dennej časti. Kreslil arch, určite budeme komunikovať aj s ním ale chcem počuť názory ľudí, ktorí to majú podobne alebo to tak plánovali a nakoniec nespravili. Ide o dennú časť bungalovu, kde je vpravo špajza, potom kuchyňa a neskôr obývačka. V ľavej časti je jedáleň a v podstate čistý priestor obývacej izby s východom na terasu. Ide mi o to ze najviac času trávime s deťmi v kuchyni alebo obyvacke kde sa hrajú a preto sme chceli mať čo najviac svetla tam. Okno v kuchyni je orientované na západ a tam sa naskytá moja otázka. Bude to na prácu v kuchyni stačiť? Nechcem si celé dni svietiť, od okien v jedálni určite prejde svetlo ale neviem ci natoľko. V prípade ze kuchyňa 3x3 sa dá pekne zariadiť (vždy som túžila po kuchyni s ostrovcekom ale už aj tak je ZP veľká, tak nechcem moc zväčšovať kuchyňu), myslite, ze to okno bude dostačujúce? Príp ako by ste rozmiestnili dennú časť? Fotky kuchýň 3x3 potešia
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Architekt o tom vie, ze si vzdy tuzila po kuchyni s ostrovcekom? Preco ti take riesenie neponukol? Lebo co sa tyka m2, vyhradenych na dennu cast, su postacujuce. Krb moze byt napr zakompovany v ostrovceku. Osobne sa mi takyto prechod cez kuchynu a jedalen do obyvacky nepaci. Neviem si predstavit zariadenie obyvacky. Gauc ma byt hore vpravo a TV na stene s krbom? Pred oknami volny priestor na piano? Hracky deti na 3 roky ? Ci len tak? Volna plocha na nic? -->> Pretoze 3,8 od gauca po TV je malo, (aspon 4,5) no zato mas volny nevyuzity priestor pred oknom. Sirka spajze 1,1 poskytuje ~ police 40 cm, prechod 70 cm pre dvere 50-60cm. Ak by si mala moznost stravit cas v miestnosti orientovanej na zapad, mohla by si tak predstavit svetelnost priestoru. Tieni nieco kuchynske okno? Mur, stromy...
Odpovedať
@bellatrix27 pokiaľ bude to okno v kuchyni na západ normálne vysoké (160cm cca) a nie iba také úzke nad pracovnou plochou a široké tých cca 2 metre (podľa obrázka) tak tam bude dosť svetla. Mám linku do U o šírke presne 3 metre a keby sa dalo, zúžim ju aspoň o 30-40cm. Zbytočne veľa miesta je medzi ramenami kuchyne. Skús ešte pouvažovať nad kuchyňou s ostrovčekom, keď si ju veľmi chcela.
Odpovedať
@bellatrix27 za mňa denné miestnosti len na juh , nie len pre svetlo to máš i zo severu,ale hlavne pre teplo, @lenkito10 vzdialenosť TV s ktorej ju pozeráš sa určuje podľa veľkosti uhlopriečky a zároveň od jeho rozlíšenia a signálu napr. SAt poskytovatelia vysielajú najviac v 1080i -FUL HD, vtedy je vzdialenosť 2x uhlopriečka, pri 4K stačí len veľkosť uhlopriečky najväčšia uhlopriečka u nás je 77" to je.195 CM
Odpovedať
@duzu ale obývačka nie je len o pozeraní TV Za mňa tých 3,8m, prípadne pár desiatok centimetrov pridať z kuchyne a pre obývačku to postačuje.
Odpovedať
@zltalienka , písal som len o vhodnej vzdialenosti k TV , to kde si čo kam dá je vec názoru jeden má rád to druhý ono, teraz mám spoločnú kuchyňu s obývačkou na juh, 8x4,5m a dostatočné veľké okná 5,5 m2 viac ako stačí na svetlo , no nie zas veľa aby zbytočne veľká plocha neochladzovala, niekto má na takú plochu i 15m2, dnes by to na pasív neprešlo
Odpovedať
@lenkito10 A ako by sa to podľa teba dalo poriesit aby sa nešlo do obyvacky cez kuchyňu? Naopak to nie je dobrý nápad asi tiež . Nevedel o tom ze chcem ostrovček lebo stále sa neviem rozhodnúť. Esteticky sa mi to veľmi páči ale nechcem sa moc v kuchyni nachodit ale zároveň chcem veľa úložného miesta. Volný priestor je hlavne pre decká. Myslím ze 3,8 medzi stenami na TV s uhlopriečkou 140cm je v pohode. Okno v kuchyni je 2m od susedovho múru ktorý je vysoký asi 1,8m @zltalienka Kolko máš miesta medzi linkami? Máš dosť úložného priestoru? Koľko členov v domácnosti? @duzu ak bude aj v obyvke okno za gaučom, svetla tam bude dosť. Ale skôr sa bojím toho svetla v kuchyni. Nech nemám svetlo od chrbta pri varení.
Odpovedať
@bellatrix27 mam kuchynoobyvacku orientaciu sever-juh, na juhu cela stena presklena, kuchyna je v severnej casti, ma male okno nad linkou. Co sa tyka svetla, podla mna ho je dost, v zime nam slnko svieti az po linku, v lete nie, co je samozrejme fajn. Ja si tak ci tak zapinam vzdy svetlo nad varnou doskou, aby som videla do hrncov. Ale inak nepocitujem ze by bolo treba vietit cez den..
Odpovedať
@bellatrix27 schválne som odmerala - 172cm je medzi linkami. Medzi stenami je 295cm, nie 300. Úložného priestoru mám habadej, ani špajzu nemám. Sme doma 6.
Odpovedať
@akvi tiež mám takto orientovaný denný priestor. Akurát že mám v kuchyni jedno okno na sever (sv) a druhé na východ (jv) pracovná plocha pod oknom je úplná pecka 🙂 kým sa vonku nezotmie, svietiť nepotrebujem.
Odpovedať
@akvi @zltalienka Môžem poprosiť foto do správy? Stačí pôdorys, ta časť kde je kuchyňa a obývačka. Pre lepšiu predstavu. Ak nie, nič sa nedeje 😊
Odpovedať
@akvi mame to tak podobne, akurat ze nemame okno nad linkou, ale vedla nej vacsie okno az po podlahu a oproti HS portal siroky 4,5 metra, takze svetla je tam dost. ,,, aj ked... ked je zamracene, v kuchyni si tiez prisvietim .-).
Odpovedať
Profilova fotka
@bellatrix27 v prvom prispevku pises ze si vzdy tuzila po ostrove, potom ze si si nie ista a architekt o tom nevedel. Pytas sa na svetelnost ale nenapises ze tam ma byt mur. Poriesit aby sa cez kuchynu neslo do obyvacky - treba zmenit podorys. Ak ste pri prvom plane, povedz architektovi ze ste rozmyslali a chceli by ste to, to a to. Ostrov sa dava do otvoreneho priestoru. Tu vidim obyvacku za stenou. Co je pri stole, nie je citatelne. Sirka obyvacky uz len pocitovo menej ako 4m v takomto polozeni je stiesnena. A vzhladom na to aky mas vedla priestor je to nedomyslene. Deti sa tam hravat vecne nebudu. Teraz mam miesto medzi linkou 150 cm, je to uplne fajn, aj ked sme tam traja. Tych ~120 - 150 je postacujuce. Ak chces, pridaj podorys celeho domu. @duzu keby mam sediet od TV 2x uhlopriecka, nevydrzala by som. Sme od nej 4x. Zvyk. Mat obyvacku uzsiu ako 4m a pritom mat vedla nevyuzity priestor je mrhanie priestoru.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zltalienka mne sa nezdá, že v tomto návrhu sa ide cez kuchyňu do obývačky. Ide sa len popri kuchyni a to je rozdiel. Veď ak by si mala kuchyňu s ostrovčekom zrejme spojenú s obývačkou, tiež by si popri nej musela mať priestor na prechod. Ja tu ako najväčší problém vidím to, že na jednej strane chceš otvorenú kuchyňu s ostrovčekom a na druhej strane si necháš do návrhu nakresliť uzavretú kuchyňu. Z tej uzavretej kuchyne nebudeš vidieť na deti za rohom, ani na telku a zrejme bude aj tmavá.
Odpovedať
@bellatrix27
Odpovedať
Možno by bolo na mieste presne toto, čo si nám tu napísala aby si povedala tomu čo návrh robil 🙂
Odpovedať
Nooo pravda, vždy som túžila po veľkej kuchyni s ostrovčekom. Neviem či som jediná nerozhodná, stále sa snažím spísať pre a proti či menšiu kuchyni alebo väčšiu. Preto sme s architektom nekomunikovali hneď veľkú kuchyňu, mali sme požiadavky na počet miestností, potom na tvar domu kvôli studni, ktorá je na pozemku. Dnes som bola u známeho, ktorý má veľkú kuchyňu a s ostrovom. Cítila som sa tam ako v kráľovstve ale prišlo mi, že v takej kuchyni sa človek veľa nachodí. A je nám zbytočná, keď k tomu máme mať ešte špajzu. Bývame teraz v dome kde je kuchyňa 7m2, tak som zvyknutá mať všetko potrebné po ruke a iba sa od hrnca načiahnuť a koreniť, miešať, umývať riad. Proste všetko poruke. Týmto u mňa menšia kuchyňa vyhrala. Arch tvrdí, že svetla bude dosť, uvažujem, či nespraviť jedno rameno tak, aby bola kuchyňa v tvare G a príp tam sa bude niečo krájať keď budú decká jesť alebo sa hrať na voľnom priestore alebo na dvore. Nejaká tá viditeľnosť na nich tam bude. Máte niekto 3x3 kuchyňu a v tvare G? Je tam dosť miesta na prechod?
Odpovedať
@bellatrix27 vždy záleží od toho aké funkcie budeš robiť okrem varenia, musíš mať miesto na jedenie, jedáleň len pre to a ostatný čas volná ako spálňa?, to isté v obývačke, neslúži len na jeden účel, , niekedy som mal obývačku len na poli no kuchyňa ako svet a tu som, to je vždy kompromis hlavne ak tam bývaš dlhšie, vždy je tam iný počet ľudí a nakoniec ti ostane barák ako svet kde môžeš tak hrávať i skrývačku
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@zltalienka mohla by som Vás poprosiť tiež pôdorys dennej časti pre predstavu? Ja som zúfalá z toho čo dať kuchyňu na východ alebo západ...ja som za západ ale bojím sa horúca ale mám tam nádherné výhľady a chcem svetlo led prídem z práce v kuchyni V obývačke sme aj tak keď je tma...
Odpovedať
@bellatrix27 my máme šírku obývačky 4m a nepôsobí to priestranne, je to tak akurát, kreslo tam už máme dosť natlačené, lepšia by bola šírka 4,5m. Ak sa ti veľmi páči ostrovček, tak si ho daj, lebo budeš potom ľutovať.
Odpovedať
@morenitka nemám náš pôdorys vo formáte na zdieľanie. Ale v princípe som za to, aby každá denná časť (kuchyňa aj obývačka) mala denné svetlo aspoň z 2 svetových strán. U nás kuchyňa SV a JV, obývačka SV a JZ. Ak slnko páli z jednej strany, môžem ju spokojne zatiahnuť, mám dostatok prirodzeného svetla z druhého okna. Či kuchyňu na východ alebo na západ, to máš jedno. V zime ráno v kuchyni nebudeš mať prirodzené svetlo ani keď bude kuchyňa na východe (lebo kým slnko vyjde, tak už nebudeš doma) zas kým prídeš domov tak bude tma, takže z výhľadu na západ máš opäť... nič. Zas v lete, ak bude kuchyňa na východe, ráno budeš okno na východ zaťahovať, ak bude kuchyňa na západe, budeš tieniť ostré zapadajúce lúče. Skôr by som sa zamyslela nad tým, že keď pracuješ v kuchyni, či máš čas vychutnávať si skvelé výhľady. Lebo ja v kuchyni zvyknem chystať jedlo a nie sa kochať výhľadom. Za mňa škoda dávať kuchyňu na tú stranu kde sú skvelé výhľady. Skôr by som tam dala miestnosť, kde sa oddychuje a je čas a priestor na užívanie si krásneho výhľadu a nech si ho môžu užiť aj ostatní členovia domácnosti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?