Čo vedie ľudí k stavbe domov veľkých rozmerov?

Keď tu tak prechádzam jednotlivé fotoblogy, tak zisťujem, že ľudia stavajú domy stredne veľkých a veľkých rozmerov, čo sa týka obytnej plochy. Čo ich k tomu vedie? Ste všetci takí solventní? :-) My sme sa rozhodli pre stavbu malého domu z dôvodov nenáročnosti na výstavbu, čas a prevádzku(upratovať a kúriť treba). V rozhodovaní však zavážilo aj to, že nepotrebujeme o veľa viac ako máme. Už niekoľko rokov žijeme v malom dvojizbovom byte avšak v peknej a tichej lokalite neďaleko mesta. Dom bude len o niečo väčší a hlavne bude NÁŠ. Najviac sa však teším na priestor okolo domu a súkromie. Už žiadne príspevky do fondu opráv, poplatok za práčovňu a osvetlenie spoločných priestorov!!! :-DD Známi z môjho okolia postavili veľký dom(10x8m a dve podlažia) v ktorom každé z ich dvoch detí má vlastnú izbu s rozmermi 5x4m. Niekedy ani nevedia, kto z členov rodiny je doma a kto nie. Niekedy sa musia hľadať :-). Myslím, že to by som nechcel. Od malička som žil v jednej izbe s dvoma súrodencami a možno aj preto "nedoprajem" mojím deťom, aby mali každé vlastnú izbu :-) Toľko moje zamyslenie. Prosím, pridajte vaše názory a dôvody na stavbu veľkého (alebo malého) domu. Možno niekomu pomôžeme, aby si ujasnil čo chce a čo potrebuje :-)
Odpovedať
Podla mna je to kazdeho osobna vec. Nikdy by ma nenapadlo zamyslat sa nad tym preco Janko Hrasko ktory je sam so zenou byva v novostavbe 200m2 obytnej plochy. Nikto za nich nebude platit ucty ani hypoteku. Myslim ze dospely clovek je dostatocne svojpravny aby si ujasnil co chce a potrebuje.
Odpovedať
ahoj,absolutne suhlasime s tebou,tiez s manzelkou niesme zastancovia velkych domov,mnohym deti odrastu a vacsinou maju vlastne byvanie a zostat prevadzkovat dnesnej dome taky vacsi dom... :-) my staviame dvojpodlazny,8 x 5 metra podorys,domcek je krasny,utulny,na prizemi je vstupna chodba,obyvacka,jedalen,kuchyna so spajzou zvlast a kupelka,na poschodi su dve izby a velky satnik na chodbe medzi nimi a na tretom poschodi vo vacsej izbe je drevena galeria.Aky staviate domcek?My sme vo faze krovu + krytina. Drzime Vam palce,nech sa Vam dari....p.s.90% znamych,vratane rodicov by druhykrat postavilo taky domcek ako my,takze ten maly dom ma svoje opodstatnenie aj zo skusenosti inych-starsich,skusenejsich :-)
Odpovedať
@trustrk , ahoj, my mame dom celkovo cez 200m, dvojpodlazny, dole je kuchyna, obyvacka, jedalen, spalna, kupelna, komora a vstupna chodba, hore su dve kupelne a tri izby +technicka miestnost... my sme chceli takyto dom tj aby mal priblizne taketo m2, chceme aby mali deti vlastnu izbu, sukromie je v istom veku dost dolezite, + predpokladam ze ani neskor nebude jednoduche dostat sa k byvaniu tak je mozne ze s nami budu zit aj dospele deti mozno chvilu aj s partnerom... a keby aj nie, tak sa nic nedeje, hore vypnem kurenie a hotovo .. ja mam 2 surodencov pricom sestra je o 11 rokov mladsia a ver ze zdielat s nou izbu v istom case bolo take narocne ze som sa odstahovala k starym rodicom... :-D, a verim tomu ze nas vztah to zachranilo, dnes sme okrem sestier aj najlepsie kamosky ;-) , udrzba a prevadzka patri k veci, takze ked uvazujem o dome musim zvazit a stavat taky aby som mala aj na udrzbu a prevadzku... okrem ineho sme spolocenski ludia takze kazdu chvilu mame hosti co u nas prespavaju a v byte to nie je bohvie co... vacsinou cast navstevy musime prenocovat na druhom byte:-D... takze sa tesime ked sa prestahujeme do domu a mozeme ulozit aj priatelov alebo rodinu uplne konfortne... to ze sa v tom dome budeme hladat.. to je uhol pohladu a vec osobnych vztahov a vychovy v rodine... pokial sa mate radi a radi travite spolu cas, mate spolocne zazitky a zaujmy tak vzdy budete vyhladavat spolocnost jeden druheho bez ohladu na pocet miestnosti..
Odpovedať
@trustrk Ja si tiež myslím, že je to až príliš individuálne. My sa chystáme stavať ešte o niečo väčší dom ako si ty opísal, ale je to predpríprava na početnejšiu rodinu, ktorú s manželom plánujeme. Náhodou si myslím, že 8krát10 podkrovný dom je ešte z tej menšej kategórie... Ale v niečom s tebou aj súhlasím - tiež som sa čudovala, načo moja sesternica, ktorá má s mužom jedno dieťa a viac neplánujú, postavili 6-izbový dom s tromi kúpeľňami... potom im tam chodí upratovať služba. Ale veď kto na to má, ten stavia vily. Podľa mňa je to o peniazoch.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak my máme dum 9x11m- 2 plnohodnotná patra + garáž s dílnou cca 55m2 Velký mi nepřijde,... Mohl byt klidně o metr širší... Jsme obyč. Pracující par... Kromě práce jsme oba po práci ještě pracovali, abychom si mohli dum postavit....jsme jen my dva - první přírůstek na ceste. Já i manžel potrebujeme vlastní pracovnu... Dětské pokojicky samostatne - já i manžel jsme vyrostli se sourozenci v 1 pokoji a hrůza, to našim dětem neuděláme- kdyz se budou mít moc radi, tak jim pokojicky propojime...v dome je víc pokojů, ale všechny jsou okolo 12m2.... Takže zádné zbytečně obrovske prostory.... Takže proč jsme postavili takový dum? Jsme toho nazoru, ze každy potrebuje svůj prostor a napřed. Obývací pokoj je pouze obývacím pokojem a neni tam stůl a počítačem, rotoped, nezehli se tam prádlo atd... Je to jen místnost se sedackou, televizi, kde se sejde rodina....
Odpovedať
Ked mi deti odidu z domu, postavim si treti a maly dom. A preco velky? Koly priestoru,preco ine asi?
Odpovedať
vela ludi stavia maly dom aj preto, ze rozmyslaju, co bude o 20 rokov, ked deti odidu z domu... Ale ja staviam dom na najblizsich 20 rokov - na prave to krasne obdobie zivota, ked deti budu byvat s nami. Nebudeme sa teraz vsetci tlacit v mini domceku len preto, ze o 20 rokov deti odidu a co potom s domom? No co? Predame a postavime alebo kupime si mensi. Teraz si uzijeme priestor, vzdusnost a luxus toho, ze kazdy ma aj svoju izbu, ak potrebuje sukromie.
Odpovedať
Profilova fotka
Viaceri moji znami postavili velke 8 izbove domy s priestrannymi izbami. Preco? Maju 5-6 deti a planuju este dalsie...Okrem toho si chcu zobrat k sebe rodicov, ked ich bude treba doopatrovat. My osobne mame 5 ibovy bungalov s pripravou na obytne podkrovie, ked to raz bude treba. Obyvka s kuchynou, dve detske, spalna, hostovska, ktora je aj polopracovna. Cakame 5.babatko.Mozno sa niekomu to, co mame, zda v tomto pripade male-deti doteraz fungovali v jednej izbe-vo vacsom ako 65m2 byte sme zatial nebyvali a mam pocit ze 140m2 v domceku by nam teda malo stacit az az.Aj na upratovanie.Nase decka zas su radi, ked su spolu v izbach...Myslim, ze kazdy zvazuje podla toho, na co ma a na co sa citi , aku ma situaciu a asi aj vzhladom na buducnost. Nuz, ale v tom, co clovek planuje, sa casto moze aj mylit, resp.sa okolnosti vyvrbia uplne inak. A tak casom zisti, ze postavil dom maly. Alebo privelky. :)) Ale kiez by toto boli jedine nase omyly :))))
Odpovedať
Dobrý den. Proč lidi stavějí velké domy? A proč lidi staví malé domy? A proč lidi staví středně velké domy ? Na to má každy stavebník svůj dlouholetý myšlekový vývoj a nakonec se dopracuje k tomu konkrétnímu domu. Každý stavebník má také nějakým způsobem omezené finanční možnosti a ty ho do jisté míry limitují. A nejde jenom o investici, ale i o provozní náklady, čili jakési réžie. Takže jedna stránky tohoto problému jsou finance. Druhá stránka z toho vychází a když na to mám, tak si dopřeji jistý komfort a svým dětem taktéž. Další věc vstupující do hry je věk stavebníka, kdy má jiné požadavky rodina s malými, či očekávanými dětmi a jiné rodina s dětmi před odletem z rodného hnízda. A prodat dům, když jsem ho vlastmíma ruklama postavil jenom proto, že je větší, než potřebuji, je velmi těžká věc. To je to samé, jako přestěhovat důchodce z bytu na Václaváku na periferii Prahy, aby platil menší nájem. Nevěřím tomu, že by spousta lidí přemýšlela, co bude za 20 roků, až děti odejdou. Zde je to o finančních možnostech. A mimochodem ochota dětí odejít z domova a postarat se sama o sebe je čím dál tím menší a z domova už neodcházejí ve 20 letech, ale drží se maminčiny sukně tak dlouho, jak jim to dovolí. A v takových malých domech a zejména bungalovech není dostatek soukromí pro dospělé děti a rodiče. A ve volbě velikosti domu nelze říci, že by to byl nějaký omyl. Když nastane situace, že se Vám místo druhého potomka narodí trojčata, dá se to považovat za omyl ? No nedá. A velikost domu najednou je někde, kde jsme to nemohli ani předvídat. Pokud jsem pročítal a vnímal diskuze, tak velmi frekventovaný názor je, že než platit hypoúvěr za byt 3+1, je lépe postavit ( prý za stejné peníze ) malý bungalov a bude to jiná kvalita. Asi bude. To ale posoudí každý až tam bude bydlet. S pozdravem Laďa
Odpovedať
My sme byvali v cinziaku,kupili sme 3i. domcek. Izby pekne ,velke priestranne,mysleli sme, ze to staci,aj tak sme cele leto vonku v zahrade. Ale teraz hladame nieco vacsie,5-6i. Zistlil sme, ze potrebujeme jednu miestnost pre navstevy,aby mali kde v pohodli prespat,ked vysedavame v lete do noci pri grile na zahrade a pracovnny kutik s pocitacmi,tlaciarnami a sanonmi v rohu obyvacky tiez nie je bohvie co... Ta izba pre hosti by v zime sluzila aj ako chladnejsiaa miestnost na prezimovanie kvetin,ktorych mame z roka narok vo dvore viac,nie je to kde prezimovat,lebo v izbach sa samozrejme kuri. Tiez ratame s eventuallitou, ze mozno bude treba niektoreho z rodicov na stare kolena prichylit a doopatrovat.. Boli sme pozerat vela nehnutelnosti,medziinym aj tie moderne "katalogove minidomceky".Nechapem,ako mozu ludia byvat v izbach, ktore maju cca 3x3 metre. Mna tam chytala klaustrofobia a neviem si predstavit,ako tam umiestnit nejaky nabytok. Preto hladame radsej trochu starsiu nehnutelnost,kde su izby priestranne. Ale je to vec nazoru,kazdemu vyhovuje nieco ine... :-)
Odpovedať
Niekoho trapia male diamanty v sperkovnici, niekoho male hrasky v polievke. Susit si hlavu, preco si nieko postavi sportovu halu ? To nemate dost vlastnych problemov? :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@trustrk My máme 3-izbák (menší rozmer), stačí nám to...domček chceme 5-izbový...možno je to blbosť, ale okrem tých 3, čo máme, si chcem pripraviť izbu pre maminu, o ktorú sa budem raz starať (to beriem ako samozrejmosť a chcem, aby mala súkromie. Poznám prípad, kedy si mamu žena nasťahovala do spálne z nedostatku miesta, manžel skončil v obývačke na gauči a nakoniec v posteli inej) a jedna izba 3x3 bude môj kumbálik, nakoľko som tvorivý človek a momentálne sa moje kreatívne vecičky nachádzajú "všade"... takže pojem "veľký dom" 5-izbový nie je o veľkosti, ale o rozložení priestoru... mal by byť (čo sme kreslili) cca 8x14m bez podkrovia... takže je to tiež v rozmere 5-izbového bytu... a že potom budú deti (plánujeme aj ďalšie) v jednej izbe, to vidím ako pozitívum... malý má 2,5 roka a je stále s nami v izbe... som pred známymi (čo dali dieťa v 10-tich mesiacoch do svojej izby) blbá, keď som sa vyjadrila, že detskú izbu dostane až v cca 6-tich, keď bude chápať, načo to má, čo tam robiť môže a čo nie... ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?