Čo si treba ujasniť pred návštevou architekta/projektanta

Ahojte tento týždeň mám stretnutie s architektom ohľadom projektu. Chcem si dať spraviť individuálny projekt. Prosím Vás o rady ktoré je potrebné prekonzultovať pri stretnutí. Takže chcel by som stavať dom na pozemku š 20m a dĺžka 30m Pozemok je orientovaný od komunikácie keď stojím čelom k pozemku za mnou Juh, v pravo východ, v ľavo západ predo mnou sever. Dom chcem stavať podlažie a obytné podkrovie, zastavaná plocha do 88 m2 Stavať chcem z Itongu 30cm a zatepliť 20 polystyrén, okná plastové 3 sklo, Siete na pozemku el. voda, kanalizácia, .......plyn nieje. Moje otázky na ktoré by som rád vedel Váš názor: Najväčšiu dilemu mám pri otázke kúrenia kedže chcem poriadne zatepliť neviem sa rozhodnúť čo poviem architektovi pri stretnutí na otázku aké chcem kúrenie. Na základe toho že nebudem mať plyn premýšľam nad vykurovaním domu pecou na peletky napojenou na podlahové vykurovanie, verím že rozmýšľam dobre po preštudovaní tém na túto tému. Ohrev teplej vody dole v sprche el. prietokový ohrievač, neviem ešte ako poriešiť ohrev teplej vody či teda aj teplu vodu zohrievať pecou na peletky alebo el. bojler čo by ste poradili. Dole v obývačke chcem k existujúcemu podlahovému vykurovaniu kachľovú pec na drevo. Neviem teda či architekt potrebuje vedieť ešte pred začatím kreslenia projektu aký kotol sa nakoniec rozhodnem mať či elektrický alebo na peletky. Prosím poraďte na čo sa zamerať pri konzultácii čo všetko sa pýtať architekta resp. na čo si dať pozor. Ďakujem za váš čas.
Odpovedať
Profilova fotka
@mondio hlavný vstup budeš mať od cesty?
Odpovedať
Ten projekt, ktory tu mas chces stavat alebo je len orientacny? Vypocuj si nazory projektanta na tvoje otazky, je tu na to, aby ti poradil nieco na mieru pre tvoju lokalitu, podmienky a pod.
Odpovedať
pardon pôdorys má byť takto otočený takto budú izby otočené obývačka kuchyňa na juho západ, jediné čo chcem je vymeniť presne na opak kuchyňa dozadu a obývačka dopredu terasa bude na západ možno potiahnem za dom také Lko aby sa dalo aj na severe skryť ak by bolo moc teplo. Od tohto pôdorysu sa odrážam rozmiestnenie izieb a všetko by som nechal tak len, dom chcem užší povedzme š 8 m a d 11 m takže 88 m2 zastavaná. Ďakujem moc za Vás čas a pomoc.
Odpovedať
Profilova fotka
Dost zle umiestnena kupelna na prizemi. Zo spalne cez zadverie do kupelne?
Odpovedať
@puxo dakujem za tvoj čas, áno vstup bude z juhu od cesty a dom chcem natlačiť čo najviac na východnú stranu 2 metre od hranice susedného pozemku aby som získal čo najviac z južnej a západnej strany a taktiež dom chcem zatlačiť cca 10 metrov od cesty.
Odpovedať
@stanica dakujem za reakciu je taký cca na 90 percent ako by som to chcel len rozmer izieb sa trocha zmení dom chcem užší a dlhší 8x 11
Odpovedať
@madein1974 ta izba vzadu ude akože slúžiť na všetko ako napr. hostovská, žehliareň office, spálňa bude hore.
Odpovedať
Profilova fotka
@mondio aha jasne, vidim hlavnu spalnu hore.
Odpovedať
Profilova fotka
@mondio hlavne technicku miestnost tam treba zakomponovat.
Odpovedať
@mondio ked budes kurit peletami musis mat dost miesta v technickej miestnosti na uskladnenie tych pelet. Elektricke kurenie, podla mna najdrahsia varianta. A nerozmyslal si este o napr. tepelnom cerpadle? Inak ku domu: ódznievajuca moda 90 ych rokov, ale ked ti to nevadi...balkon maximalne zbytocny...okna by som do zahrady volil urcite vacsie a o to ich mensi pocet, cele by som to vlastne prerobil.
Odpovedať
Podla mna sa tato orientacia na pozemok nehodi. Ak budes mat vstup z juznej strany, vychadza mi terasa za domom na sever, takmer vobec tam nedostanes slnko... Ako chces riesit okna na poschodi v izbe a kupelni napravo? Balkony ako tu uz bolo spomenute su uz prezitok...zbytocne predrazuju stavbu a su lahkym miestom pre vznik tepelnych mostov. Ku kureniu...ak z domu nespravis lepsi NED tak do elektriky by som nesiel...
Odpovedať
Profilova fotka
@mondio ak máš ten vstup z juhu, tak máš potom strašne moc okien na sever a ani jedno okno na východ, čo sa mi zdá dosť veľká blbosť - skús si to prejsť s tým architektom a ešte to poprerábať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jancusa2000 @snowy66 @puxo Ďakujem za rady, zrejme som mal hneď na začiatku napísať že okná budú samozrejme inak ako na pôdoryse, ide mi len o rozmiestnenie izieb zhruba takto to chem, bez balkonov, aké kúrenie by ste dali vy pokiaĺ chem stavať itong 30 polystyren 20cm ....dole v obivačke bude poriadna kachlová pec a neviem ako ohrievať teplú vodu a podlahové kúrenie čo chcem dať hore aj dole všade.....Dakjuem moc
Odpovedať
@mondio ja by som na Tvojom mieste zainvestoval do podlahoveho kurenia - tepelne cerpadlo. Ako dalsia alternativa k tomu - krb na drevo, alebo skor elegantna pec - to skor take spojene aj s estetickym zazitkom.
Odpovedať
Profilova fotka
@mondio No ked chces poriadnu kachlovu pec, neviem, ci sa po zakureni neroztopis, ked takto zateplis. My mame takisto ytong 30-tku a k tomu 20 cm zateplenie planujeme, ale krbovu vlozku sme davali 2-6 kW. Tepelna strata pri takomto zatepleni je nizka a tym padom sa prudko zvysi teplota, ked tam das takyto zdroj tepla. Tiez by som na tvojom mieste riesila radsej tepelne cerpadlo a mini krb. vlozku alebo kachle - prilezitostne topenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@mondio inak aj na ohrev teplej vody existuje usporny bojlerik - ariston nuos http://ohrievace-vody.heureka.sk/aris... Je sice drahsie ako normalny el. bojler, ale myslim, ze uspornejsi, alebo to riesit v ramci tepelného cerpadla.
Odpovedať
@mondio my kurime peletami,aj ohrev vody je na pelety,ak chceš,pýtaj sa.
Odpovedať
a ked dolu prehodíš kuchynu s obyvačkou, kupelna na druhom konci, zda sa mi to trošku nakladnejšie ťahať vodu na dva smery...len moj názor..
Odpovedať
Profilova fotka
@mondio presne tak ako ti radia aj ostatný - ísť do tepelného čerpadla, ktoré ti podľa výpočtov tepelnej straty celého domu vykúri podlahovkou ako prízemie tak aj podkrovie a hneď ti môže ohrievať aj úžitkovú teplú vodu. S tým krbom alebo kachlami si to rozmysli, lebo naozaj ak tam zakúriš, tak do pol hodiny budeš otvárať okná, takže radšej možno nejaký elektrický krb s plamienkom na imidž, ale akonáhle začneš kúriť kotlom alebo tepelným čerpadlom, tak krb potrebovať nebudeš... a s tými izbami a oknami si to teda ešte riadne premysli - určite by som si nedával obývačku na sever...
Odpovedať
Tvoj problem,ale neriesi architekt,ale kurenar,za nim treba ist. Projekt ako vidim uz mas vybraty.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?