Čo hovoríte na tento predbežný pôdorys?

zdravím, chcel by som vedieť Váš názor na dispozíciu projektu domu, čo hovoríte na orientáciu domu, veľkosť okien a pod. je to vlastne radovka, suseda mám len z pravej strany preto tam nie sú okná. akékoľvek názory a postrehy privítam. dom je 11,4x7,7. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Je to skor byt ako dom .. chyba tam spinava zona ked zaspinis chodbu navlacis to do izieb a kupelky chcelo by to kvazi predsien . Inak fajn da sa to aj bez toho .
Odpovedať
Taký byt. Chýba oddelenie nočnej a dennej časti, vo vstupnej chodbe nemáte vôbec priestor na skriňu alebo čokoľvek. Mini kuchyňa, málo úložných priestorov. Kuchynský stôl sa takto naozaj zmestí? A vchod musí byť vpredu? Nemôže byť z tej ľavej strany? Ak musí byť dom úzky kvôli pozemku, je potom vstup spredu len ďalšie veľké obmedzenie. No ťažko radiť, toto je asi taký prvý nástrel, ale popozerajte katalógové projekty na úzke pozemky, určite by ste aspoň pre inšpiráciu niečo lepšie riešené našli.
Odpovedať
áno, máš pravdu, je to vlastne byt,pre mňa alternatíva bytu. predsieň chýba, len natiahnuť alebo rozšíriť nemám možnosť.
Odpovedať
@azzflo je to prvý nástrel, viac menej s izbami nemôžem hýbať, vstup tiež nie(kazilo by vzhlad ostatných domov). kuchyňa je síce menšia, priestor pre nás bude dostačujúci (v kuchynských štúdiach boli viacmenej identické rozmery kuchýň) ešte presne nevieme či bude ten stôl vstavaný v linke, alebo dáme kuchyňu len do "L" a stôl samostatný. čo tá orientácia domu?
Odpovedať
@ivo7 Chápem. Teda aj vonkajšie rozmery sú pevné? Nedá sa to už nijako rozšíriť/natiahnuť? A čo poschodie? Musí byť bungalov? S orientáciou asi tiež veľa nespravíte, ale izby sú takto asi v poriadku a pri obývačke a kuchyni budete musieť zrejme premyslieť zastrešenie, ale to ti poradí už skôr niekto technicky zručnejší :-D
Odpovedať
Ak vám nevadí že nieje oddelená nočná a denná časť domu, tak v tom prípade by som odporúčala uzatvoriť zádverie a možno ho čiastočne rozšíriť na úkor tej izby na juhu. Rozšírenie z dôvodu umiestnenia botníka a vešiaku na oblečenie. Uzatvorenie z dôvodu ktorý popísal wolodymyr a z dôvodu prievanu cez celý dom keď budete mať otvorené v obývacej izbe okno a niekto vstúpi do domu.
Odpovedať
@ivo7 Pridám svoje postrehy: - dom poriadne zaizoluj a vykašli sa na plynový kotol, elektrické kúrenie je jednoduché, spoľahlivé a lacné - záchod a kúpelňa by mohli byť potom užšie, vznikol by priestor pre skrinku na topánky a rohožku na blato - linku by som zostavil do "L", aby sa tam dalo ľahšie chodiť - gauč by som nepchal pod okno, kvôli prístupu a pliesňam - ak má byť hala priechodzia, riešil by som odhlučnenie stie a dverí, napríklad betónová akumulačná stena do stredu a dvere z masívu - chýba mi tam skladík
Odpovedať
Skus premyslier inak stymto nebudes spoko
Odpovedať
@ivo7 Ja by som zrušil kachle a kredenc by som potiahol popri stene ku telke. Teraz je tam málo pracovnej dosky. Jedálenský stôl by som dal na stred voľného priestoru. Sedačku by som otočil tak, aby z nej bol výhľad do záhrady a na telku. WC by som dal tam, kde je šporák, hneď od susedovej steny. Tam, kde je teraz WC, by som dal sprchu a kúpeľňu by som zúžil, aby sa dala spraviť na chodbe skriňa a topánkovník. Orientácia izieb je v rámci možností dobrá
Odpovedať
@azzflo rozšíriť alebo naťiahnuť asi nie, poschodie vôbec ( som celkom rád,že nie :D ) zastrešenie bude potiahnuté tam kde je balkón a vstup. strecha klasika "Ačko". s orientáciou nič nespravím, len som rozmýšľal či sa bude byt prehrievať, či bude treba klímu, alebo vhodné exteriérové tienenie. @marika2912 o tej nočnej dennej časti ma to napadlo hneď na začiatku, ale keď si to tak zoberiem,v domoch čo som doteraz býval tiež neboli oddelené,nejako mi to nevadilo. tá chodba je jednoducho malá, zväčšiť asi nemám ako. prievan by nemusel byť, plánuje sa rekuperácia, avšak samozrejme ak budú obe otvorené prievan bude. @modranuda2 zaizolované by malo byť relatívne dobre( 20cm podlaha, 15cm steny,40 cm strop), neuvedomil som si že to je označenie kotla, má to byť boiler na vodu, poprípade tam schovať vedro, metlu. pod.kúrenie bude elektrické. ten výklenok kde sa nachádza boiler by som chcel nechať,keby náhodou v budúcnosti chceme solárny ohrev TUV(podľa existujúcich zostáv by som to tam mal napchať). ten skladík chýba,resp aj technická miestnosť. tá betonová akumulačná stena by potom potrebovala aj spevnenie základov? resp.o čo sa to predraží? @jakino kachle mám len ako záložný zdroj v prípade výpadku el.prúdu, inak by som ich tam ani nedával.ja viem, že tie výpadky sú skôr výnimočné prípady, ale keď nastanú tak bude problém. výhľad by som mal akurát tak na plot ktorý bude za terasou, bez kachlí by sa to dalo poprehadzovať. Ďakujem za reakcie.
Odpovedať
@ivo7 Lepšia záloha pre prípad výpadku elektriny je elektrocentrála za 400€. Kachle len zakúria, ale centrála aj ohreje vodu, navarí, zasvieti...
Odpovedať
Profilova fotka
@ivo7 ja by som sa myslienky byvat v tejto radovej zastavbe rychlo zbavila a hladala ine moznosti na inom pozemku. Sklad/komora ti bude chybat - to maju k dispiziciu este aj panelakove byty. Aj ked vacsinou mimi bytu, ale aj tie 2 stvorce na "bordel" su na nezaplatenie. A to v byte nedrzis kosacky, lopaty, hrable... Kam si to vsetko das? Nuz a obyvacka na sever bude tmava aj keby si to mal cele presklene. Kuchyna duplom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@maslenka47 sklad mám ešte k tomu 3m2 mimo bytu, takže spomenuté veci budem mať kam dať. tá obývačka s kuchyňou sa mi zdali, že môžu byť tmavšie.
Odpovedať
@ivo7 Dobrý deň. Dom je zateplený dobre, viď priložený graf. Pokojne môžete použiť eleketrické radiátory a bojlér, platby za elektrinu budú nízke, viď údaje nižšie. Pokojne si dajte piecku, je to váš dom. Je to romantika, záložné vykurovanie a likvidátor dreveného odpadu. Repuráciu dajte poriadnu, s 90 % účinnosťou: http://cofa.blog.cz/1202/rekuperacni-... . Na chladenie a odvlhčovanie v lete stačí zemný register, to je 30 metrov odpadových rúr zakopaných 1,5 m hlboko v záhrade. Rúry sú lacné, bezporuchové a platí sa za elektrinu len pár drobných na činnosť ventilátora. Vlastnosti domu: Straty: 3.8 MWh Tepelné zisky: 1.3 MWh Vykurovanie: 2.5 MWh = 34 kWh/m2a Podlaha: 73 m2 Vzduch: 200 m3 Energie (odhad): - kúrenie: 2.5 MWh - teplá voda: 2.0 MWh - elektrospotrebiče: 1.5 - spolu: 6 MWh - platba za elektrinu: 740 eur/rok = 60 eur/mes
Odpovedať
@ivo7 V Trenčíne je v lete horúco aj v noci, preto do domu nie je vhodná akumulačná stena. Akumuláciu je dobré mať mimo dom, je to zemný register. Zvukoizolačnú stenu možno spraviť zo širšieho a hustejšieho pórobetónu, povedzme 20 cm biely Porfix P4-600, alebo iného materiálu, viď priložená tabuľka. Uvedené steny potrebujú základy navyše, čo je asi 4 m3 betónu za 300 eur. Ak drevené plné dvere nie sú natrené, treba ich natrieť fermežou alebo epoxidovým lakom. Obyčajné laky po roku začnú opadávať.
Odpovedať
@ivo7 Asi by bola lepšia stena 25 cm Porfix P4-600, 47 dB je dosť. Z betónu by mala 60 dB. Stena môže podopierať strechu, šikmú aj plochú. Múr k susedovi postavte s 10 cm medzerou, aby sa hluk od neho neprenášal k vám.
Odpovedať
@modranuda2 Dobrý deň, ďakujem za výpočet, náklady vychádzajú takmer identicky, zemný register by sa mi páčil ale obával by som sa toho že by sa v ňom plesne tvorili, ale nemám s tým skúsenosť.pravdepodobne by som aj tak nerealizoval túto možnosť. čím širšie priečky by som si dal, tým by som si zmenšil plochu. a od suseda by mal byť porotherm 30 akustik, tak dúfam,že splní odhlučnenie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ku kachliam...ja som sa kachli na tuhe palivo vzdal na zaklade tychto faktov. - Bordel, bordel a este raz bordel. - Kvoli rekuperacii tam musi byt speci, rozumej drahsi, komin. - ziadna regulacia, cely dom to aj tak nevyhreje. - za tu cenu el. centrala ktora potiahne nie len kurenie(vypadok energie)- vdaka za napad- jakino
Odpovedať
@ivo7 Ľudia čo to majú písali že sa pliesne netvoria, vzduch z registra je dobrý. Je možnosť register prepláchnuť savom, ale nebolo to za pár rokov treba.. Kondenzát sa tam tvorí len pár týždňov v roku, inak je register úplne suchý. Na vstupe je filter, register je čistý. Nemajú dôvod sa tam tvoriť pliesne. Dom je dosť široký na to aby sa spravila škára aspoň 2 centimetre medzi domami. Aby neboli pevne spojené a neprenášal sa hluk mezi konštrukciami, ako keď sa v činžiaku dupe nad hlavou. Priečka širšia o 10-15 cm tiež nezoberie veľa miesta. Ten maximálny rozmer domu čo uvádzaš je aj so zateplením?
Odpovedať
@kaspy Na vstupnom ventilátore sa nastaví vyšší tlak ako na výstupnom, a tým sa zabráni nasávaniu smradu z komína. V čom je ten komín drahší? Myslel som že treba utesniť kachle a prívod vzduchu. Vyniesť trochu popola by som nenazval bordel. Ale to sálavé teplo, to je niečo. Viem, existujú aj elektrické sálavé panely.
Odpovedať
@ivo7 porotherm 30 akustik neizoluje. Ak sused prestane kúriť, ty prekúriš kopa peňazí. K susedovi treba tiež izolačnú stenu, nejaký pórobetón. Dierované tehly je ťažké vymurovať tak aby cez ne neprúdil vzduch, čo znižuje izolačné schopnosti. Medzera pár cm medzi domami sa môže vyplniť kamennou vlnou a upchá sa po okrajoch, nebude ochladzovať stenu. Utlmí to hluk prenášaný cez konštrukcie.
Odpovedať
@ivo7 Čo povieš na tento návrh? Do veľkej krbovej vložky vojdú veľké kusy dreva, ktoré horia slabo a dlho. Akumulačná obstavba ešte zníži tepelný výkon krbu a predĺži dodávku tepla. Krb by bol v strede medzi halou a dvoma spálňami. Komín má prívod vzduchu. Bojlér môže byť nad práčkou. Sprchovať sa dá vo vani, po sediačky je to pohodlnejšie. V linke je miesto pre 60 cm umývačku riadu.
Odpovedať
@ivo7 opravené
Odpovedať
@ivo7 Ešte pár opráv ... skrátka tam vojde všetko aj pri vnútornej stene 250 cm, a medzere k susedovi 5 cm. Rekuperácia by šla do záchodu do zadu.
Odpovedať
25 cm, nie 250 cm
Odpovedať
trochu presnejšie
Odpovedať
Profilova fotka
No teraz to už vyzerá fajne. Musím povedať, že na mňa je tá šírka domu trocha málo, ale tak to je len tak povediac môj problém. No ako sa tak pozerám na tie miestnosti, tak je to ok. Dobre sú rozložené a aj ich veľkosť je na ten projekt akurát.
Odpovedať
@modranuda2 tento posledný návrh vyzerá celkom fajn, len okná na detských izbách by som dal 2x väčšie a jedálenskú súpravu by som asi otočil o 90°
Odpovedať
@modranuda2 dvere na WC a kúpeľne otvárať do vnútra a v kúpeľni opačné a odsunula by som ich od vane, kde by sa dala schovať práčka alebo kotol, umývadlo by bolo viac v kúte oproti dverám . Odsunutím dverí do kúpeľne od vchodu, v chodbe získate priestor na širšiu skriňu.
Odpovedať
@modranuda2 a ešte okná v izbách š. aspoň 1,20 m
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?