Co hovoríte na pouzite materialy?

Ahojte plánujeme si dať firme postaviť náš NED na kluč, kde nám firma navrhla tento postup . Neuvádzam všetko, zaujímam sa hlavne len o hrubú stavbu, keďže sa jej najmenej rozumiem. Základové konštrukcie sú oceľobetónové monolitické (základové pásy, pätky, základová doska) s izoláciou proti zemnej vlhkosti. Zvislé nosné i nenosné konštrukcie RD sú navrhnuté z tehál Porotherm (alternatívne z tvaroviek Heluz) v dvoch variantoch : 1/ Porotherm 30 Profi + zateplenie kontaktným zatepľovacím systémom hr.120mm 2/ Porotherm 44 Ti Profi Veniec pod pomúrnicou strešnej konštrukcie je oceľobetónový monolitický. Stropnú konštrukciu tvorí sadrokartónový podhľad s tepelnou izoláciou uchytený do konštrukcie krovu. Zastrešenie rodinného domu tvorí drevený krov, strešná krytina je ťažká betónová. Klampiarske konštrukcie (žľaby a zvody) sú poplastované. Vonkajšie parapety sú hliníkové. Komín je oplechovaný pozinkovaným plechom. Všetky výplne otvorov v rodinnom dome (okná a balkónové dvere) sú plastové, zasklené izolačným trojsklom. Fasáda je riešená z tenkovrstvovej ušľachtilej silikátovej omietky. dakujem vám za rady
Odpovedať
Profilova fotka
@lalio Ťažko na to niečo povedať keď si vybral len pár typov materiálov, lepšie by bolo keby si sem dal asi skladby konštrukcií celé ako sú navrhnuté. S toho čo si napísal mi to príde ako najlacnejšie varianty zo všetkých materiálov na trhu, tehla je v súčasnosti najlacnejšia rovnako ako betónová krytina, SDK strop tiež, plastové okná tiež čudujem sa že tam je klasický krov a nie s priehradových nosníkov lebo ten by mal byť trochu lacnejší, možno hliníkové parapety by mohli byť niečo kvalitnejšie. Ale moc informácii tam chýba oplechovanie komína pozinkovaným plechom ale či tam je typ komína nejaký Polský za 400 eur alebo Shiedel za 1400 eur nepíšeš. Sdk uchytený na krove ale neviem na akej konštrukcii alebo koľko tepelnej izolácie bude v tom strope prípadne v streche a tak ďalej, čiže dosť podstatných veci si nenapísal.
Odpovedať
Profilova fotka
@lalio A zabudol som samozrejme sa priprav na to že ťa tu všetci vysmejú že zateplenie máš len 120 mm izolantu, lebo tu panuje taká dogma že kto nezateplí aspoň 200-vkou nie je ani chlap.
Odpovedať
My sme zatial dostali len takúto ponuku bez nejakych vačších detailov (značky materialov, kolko mm izolacie od spodu a na streche a akej som sa v ponuke tiež nedočítal...) sme zatial úplne na začiatku... dakujem za tvoju reakciu
Odpovedať
@lalio najprv si odpovedz. Chces dom so zateplenim, ci bez. Chces hrubu stavbu za co najmenej penazi a s co najlepsimi tepelnymi vlastnostami alebo s dobrymi tepelnymi alebo najlepsimi bez zateplenia na ukor penazi. Moze ta to stat vela aj malo. Za mna tehla bez zateplenia je nezmysel.
Odpovedať
@pistikus ahoj samozrejme ako píšeš za najmenej peňazí čo najlepšie tepelné vlastnosti, tiež si myslím že tehla bez zateplenia je nezmysel preto určite so zateplením. budem vďačný za každú radu
Odpovedať
@lalio ja som staval 38 tehla a na to pojde 15 cm zateplenie. Ide o poschodovy dom a nechcel som 30ku. Len subjektivne. Ale za mna najlepsi pomer ceny a tepelnych vlastnosti by boli tvarnice ako termalica 300 a na to 200 mm polys. Ak tehla tak najlacnejsia 300 mm a na to 200 mm polys.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako môžu byť pätky monolitické? Inak je to celé sprostosť alebo úplne vytrhnuté z konextu. Niečo ako keby chcel niekto napísať obsah 900 stránkovej knihy tromi vetami. Ak vám dali len tento zdrap papiera tak utekajte kade ľahšie.
Odpovedať
@mesarosanton jaj pan stavbar. To co za prispevok. Normalny stavebny slovnik monoliticke zaklady su jednoducho tie, ktore su odliate naraz ci uz do debnenia alebo do zeme. A ake by mali byt ak niemonoliticke. A co je vytrhnute z kontextu. Ved je to len popis pouzitych materialov pri vystavbe. A standardne sa takyto popis nachadza aj v nejakej suhrnej technickej sprave k PD.
Odpovedať
neviem čo tu riešiet kto má kolko mm alebo cm hrubý dôležité je aby súčet tepelného odporu bol aspon 6,5 na stene a je jedno z čoho to bude , samozrejme 30+20 vychádza najlepšie ale pozor akých 30+20
Odpovedať
@lalio pred podpisom zmluvy si nájdi nezávislého projektanta (technika, stavebného inžiniera, odborníka), ktorý ti skontroluje projekt, podľa ktorého bude firma stavať a tento projekt nech je ako príloha k zmluve. Ak ti tvoj odborník nájde v projekte niečo zlé alebo zanedbané žiadaj zmenu. Všetky použité materiály, technológie a skladby konštrukcií je potrebné mať vopred jasné. Tiež ideálne aj od ktorého dodávateľa. Akonáhle podpíšeš zmluvu, budeš v ťažkej vyjednávacej pozícii. Tiež do zmluvy, že akúkoľvek zmenu oproti projektu (ktorý je súčasť zmluvy) musíš písomne odsúhlasiť. Toto je základ, no a potom veľa iných dôležitých vecí.
Odpovedať
Profilova fotka
@lalio Aj tak mi príde že ideš na to nejak divne ako tebe môže firma ponúkať, nájdi si projektanta daj si urobiť projekt na mieru dorieš všetky skladby konštrukcií materiály a potom si to daj firme naceniť. A potom s tým istým projektom môžeš ísť do inej firmy a zistiť cenu za to isté inde, a nie aby ti zasa iná firma ponúkla zasa čo majú oni. Dúfam že si sa nenechal zlákať nejakou akciou že dostaneš projekt zadarmo keď od nich kúpiš stavbu na kľúč alebo niečo podobné.
Odpovedať
ďakujem za názory, nakoniec sme sa sa s firmou nedohodli..
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?