Čo hľadať skôr, pozemok alebo projekt?

Ahojte Mal by som malú prosbu pre tých čo stavajú alebo majú už postavené. Vyberali ste najprv projekt domu alebo najprv hľadali pozemok. Pýtam sa pretože bolo určite veľa prípadov,kde keď už mali pozemok zistili,že nie každý projekt domu sa hodí a naopak. Ďakujem Vám za postrehy. Prosím Vás vyjadrujte sa k téme :-)
Odpovedať
@blackomt samozrejme že najprv pozemok.
Odpovedať
@blackomt Projekt ne, ale samozřejmě nějakou představu o domě je třeba mít - jeho velikost, zda patro či přízemní, podsklepený nebo ne atd. A pak shánět pozemek, kde je reálné vysněný dům postavit. A nejlépe se ještě před koupí pozemku poradit s architektem či projektantem, vidí to trochu jinýma očima a určitě dobře poradí. A samozřejmě také zajít na obec a zjistit, zda a jaká omezení mají v územním plánu pro danou lokalitu.
Odpovedať
@aneri53 @blackomt vôbec sa neviazať na predstavy o dome, aby prípadná utkvelá predstava neodradila od kúpy inak vhodného pozemku. Tých pozemkov - vhodne orientovaných dobre dostupných, v peknom prostredí nie je zas až tak veľa a je to vec ktorú nezmeníš. Dom sa dá navrhnúť akýkoľvek a kdekoľvek a niekedy dôjde k Osvieteniu ohľadom požiadaviek a predstáv na bývanie až keď sme niečim obmedzovaný (správne nasilu nasmerovaný :-) ).
Odpovedať
@blackomt najprv som hladal pozemok. /lokalita, tiche prostredie, dostatocna velkost, dobre orientovane svetove strany, susedstvo , infrastruktura atd./ A potom individualny projekt. Samozrejme. Co ine? Ani jeden zo stovak katalogovych mi nevyhovoval. Som tazky individualista :-D
Odpovedať
@blackomt urcite hladaj ako prve pozemok, najst pekny a dostupny pozemok je naozaj zlozite...
Odpovedať
Profilova fotka
Da sa ist oboma sposobmi... ak mas uplne presnu a netypicku predstavu o dome - napr. chces byvat v kostole alebo na ranci, poprípade chces si postavit mrakodrap, tak budes musiet na to najst vhodny pozemok. V opacnom pripade odporucam hladat najprv pozemok, ktory ti bude vyhovovat lokalitou a infrastrukturou ci velkostou a potom ti ten pozemok napovie, aky typ domu by sa nanho hodil (napr. vyhladmi).
Odpovedať
Pozemok!
Odpovedať
@slavoslav V tom s Tebou úplně nesouhlasím. My např. věděli, že chceme stavět přízemní dům - bungalov. Z patrového, kde jsme bydleli 15 let, jsme utíkali. Tak přece nebudu kupovat pozemek, kde bych ho nakonec nemohla postavit. Ale samozřejmě projekt až na míru konkrétnímu pozemku.
Odpovedať
@blackomt Tiez si myslim ze najskor treba vybrat pozemok. Ked riesis nove byvanie klucova je predsa lokalita kde chces zit. Dom to je len kopa tehal obrazne povedane, ktoru mozes prestavat ak sa ti znepaci. Ale pozemok si neprenesies ;) Ale samozrejme to predpoklada ze nebudes kupovat 10 metrov siroky sliz, lebo to by ti nasledny navrh projektu dost skomplikovalo :)
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt my osobne najskor projekt a potom sme ladili pozemok k domu, je to komplikovanejsie... Ale ak nechces upustit od toho tvojho vysnivaneho domu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@luck4 ty si ale dala... kopa tehal ktoru mozes prestavat ak sa ti znepaci :D :D pobavila...
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt POZEMOK Zbytočne si vysnívaš dom, ak Ti nezapadne k pozemku (svetové strany, ulica, svahovitosť....). Čo samozrejme neznamená, že sa nemôžeš ešte predtým prehrabávať v rôznych projektoch, aby si (až zoženieš pozemok), mohol urýchliť definitívny výber.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@blackomt najprv asi rok sme hľadali pozemok, keď sme už vedeli aké má rozmery a orientáciu, tak sme zadali projektantovi vypracovať návrh - štúdiu pôdorysu, ktorú sme asi 6x prepracovali...až sme dospeli k finálnej verzii. Veľa zdaru pri oboch veciach.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom no vidis a my presne naopak.. najdem si dom aky chcem a ktory mam vysnivany a potom hladam pozemok a moznosti pozemkov.. nekupim si predsa pozemok a potom , aha tento dom tam nemoze ist? tak musim hladat iny dom a cely zivot aby ma to skrelo? nakoniec by som pozemok predal... takze my najskor dom a potom pozemok... je lahke vybrat si dom z ponuk na nete, a na hocijaky pozemok ho navalit..ale je dolezitejsie vybrat si to v com budem zit a potom kde... vzdy sa to da skombinovat, je to asi komplikovanejsie.. Ale vacsina ludi je lahko ovplyvnitelna a volia prvy pozemok a potom upustaju od svojich predstav... kazdy ma pravo na sen a plnit si ho predsa... nie ? nie mat sen a ustupovat mu... priklad ze sa to da .. u nas..
Odpovedať
Pre mna je najdolezitejsie KDE ten dom bude, ak y, je az na druhom mieste. Takze my sme dom prisposobovali pozemku,aj ked dost velkemu a dobre orientovanemu. kedze urcite sme nehladali katalog, architekt nemal problem prisposobit dom nasim poziadavkam, svojim napadom a pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
čo tam po pozemku a dome.. najskôr predsa treba vybrať sedačku, obklady a dekorácie... ako to tu niektoré dievčence riešia.. :-D :-D :-D
Odpovedať
Su viacmenej tri cesty 1) najprv pozemok, bez poziadaviek na dom, potom hladat vhodny dom, ci individualny projekt - najekonomickejsia cesta, proste ked sa uvidi vyhodny pozemok (cena v akceptovanej lokalite), tak sa kupi, ak je cas tak aj na hypo a dom zacat riesit po par rokoch. Ja som siel touto cestou, dom mame upraveny katalog. 2) najprv dom - su ludia co maju predstavu idealneho domu, casto podla katalogov, ten si najdu a potom sa hlada vhodny pozemok, co moze byt drahe riesenie, kedze potom treba zaplatit cenu za pozemok aka je stanovena. Koli projektu su uz totiz definovane pozadovane rozmery, orientacie, ... 3) kombinacia - najprv hlboke uvahy o idealnom dome, ten si aj nacrtnut, nastudovat si volno dostupne ci popularno-naucne materialy o orientacii domu a pod. Niekto napriklad tuzi po dome zasadenom do svahu, niekto radsej dokonalu rovinu, ... Nasledne si hladat pozemok, ktory by tejto predstave domu vyhovoval, kupit ho a potom naprojektovat idealny dom na konkretny pozemok - najidealnejsia cesta.
Odpovedať
podla mna to chce urcite najprv pozemok na mieste ktore vas oslovi ( kto ma RD predpokladam ze ho nema len koli tomu aby mal len dom a je mu jedno kde stoji ci je to10 metrov od hlavnej krizovatky alebo hned vedla JRD )a mat len pribliznu predstavu o dome, pozemok sa zhana ovela tazsie v dobrej lokalite nez postavit dom, dom sa da na 99% prisposobit pozemku a poziadavkam na byvanie je to hlavne o sikovnosti projektanta navrhnut to kde sa budete skvele citit a volat to domov. Mat dopredu vybrany dom a potom hladat pozemok je velmi dlha cesta k vlastnemu byvaniu . Drzim palce
Odpovedať
len dodam za my sme za vyse 4roky hladania nenasli ten vysnivany katalogovy taky proste nebol a to sme sa nahladali aj na nete , aj v casopisoch a katalogoch (individualny projekt koli cene sme zavrhli), tak sme nakoniec vybrali taky co sa aspon na 50% podobal (mal steny, strechu , okna) :-D a staviame to co chceme a potrebujeme pred dokoncenim je dohodnute ze projektant upravi projekt podla toho co postavime takze sme volili cestu pozemok, dom a potom bude projekt :-D :-D :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?