Chyby v projektovej dokumentácii - ako to riešiť?

Stalo sa niekomu, ze projektant Vam vypracoval projekt s chybami? A nie jedna. Stavbar nas upozornil aspon na sest chyb a po spatnej komunikacii s projektantom sa TO opravilo. Ako by ste to riesili? Ako reklamaciu? Ci je toto bezne? Dalsia vec, dost zavazna. Dom bol zle vsadeny na pozemok a bude kvazi visiet nad pozemkom prve podlazie... Stavbar vravi, ze ide podla projektu, ze to bolo zle navrhnute...Idem v piatok zaprojektantom, neviem ako bude toto riesit. Nejake rady?
Odpovedať
chyby sa môžu vyskytnúť. Každý robí chyby. Ide o to, akého charakteru tie chyby sú. K osadeniu stavby potrebuje projektant súčinnosť geodeta, ktorý terén na pozemku zameria a vypracuje výškopis a polohopis ako podklad pre osadenie domu, prípadne odmeria relevantné výšky susedných objektov. Je to súčasť projektovej alebo predprojektovej prípravy. Bolo niečo také súčasťou projektovej dokumentácie? Je samozrejme veľmi dôležitý výber osoby, ktorá mi takýto projekt bude robiť. Mal by to byť naslovo vzatý skúsený odborník s reálnymi referenciami.
Odpovedať
Ano, aj sucinnost geodeta sme mali. Aj projektanta sme vyberali na zaklade referencii. Doslova sa specializuje na domy v kopcoch. Pri nas mu to nejako nevyslo. Neviem posudit charakter chyb, ktore musel opravovat, ale stavbar vravel, ze sa s tym este nestretol. S takym lajdactvom. A ten je tiez profik v svojom odbore... @a247 Neviem ako sa s projektantom dohodnut, Lebo nakoniec budeme tlaceny nasypavat meter zeminy k domu a stavat oporne mury. S tym sme vo financom rozpocte ani vo sne neratali.
Odpovedať
@a247 napriklad v projektovej dokumentacii nebolo dvojite armovanie zakladov. Statik,geodet a stavbar sa ale zhodli ta to, ze by to tam malo byt, pokial chceme, aby nas dom stal a nepreboril sa v ilovitej zemine. Projektant to opomenul... Velka chyba, mala?
Odpovedať
@jozefsk ktory statik sa zhodol s ostatnymi, ten co robil statiku v PD, alebo iny?
Odpovedať
Iny, stavbarov... @rapidek
Odpovedať
Ako mohol projektant opomenúť niečo z projektu statiky? Z môjho pohľadu je armovanie čisto záležitosť statiky, nie projektanta. Projektant si počká a rešpektuje to, čo doporučí lepšie povedané určí statik a zapracuje to do projektu. Aký dôvod by mohol mať projektant pre vypustenie jedného armovania? Netuším. Znížiť výšku základovej/stropnej dosky? Hra o centimetre? Naozaj neviem odtiaľto posúdiť o čo ide...
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefsk Čo má spoločné armovanie základov zo sadaním stavby teda netuším, keď sa na tom zhodli čím argumentovali.
Odpovedať
@martosko argumentovali to tym, ze zaklady treba spevnit, lebo v takom podlozi, by ten dom jednoducho nestal.
Odpovedať
@a247 tak potom to bola chyba statika od projektanta. Ale zodpovednost nesie konatel firmy. Ci? Projektant je aj konatelom.
Odpovedať
@a247 presne ako pises , lenze vacsina statikov pocita rodinne domy "z hlavy" a potom je vsetko predimenzovane, vsak co zaplati to investor. @jozefsk ja by som zorganizoval stretnutie a obidvaja statici nech vysvetlia ako postupovali a preco a nech predlozia vypocet.
Odpovedať
@rapidek to aj mne napadlo. Zial jeden je z vychodu jeden do zapadu, a tak uz nemam ani energiu a chut nieco organizovat. V PD bolo este viac chyb. Nakoniec ho budem iba konfrontovat a on mna a tak to asi skonci.
Odpovedať
Profilova fotka
Skúste dať dáky pôdorys, rezy domom.... Inak je to debata o ničom. Každý týždeň je na MS dáky "úžasný projekt" ale aj veľa úžasných rád a najlepších riešení od "tiežstavárov", aj keď nie sú žiadne podklady. Dostal projektant aj dáku geológiu ? Čo sa týka podkladov mal som minulý rok taký prípad, že po naprojektovaní vysokého oporného múru ( 4,5m ), mi na stavbe stále niečo nesedelo aj keď investor mal podklady od svojho známeho geodeta ( polohopis+výškopis ). Po hrubom zameraní som zistil rozdiel cca 0,7m v jednom rohu parcely !!! Po reklamácii geodet upresnil a potvrdil cca moje hrubé meranie s odôvodnením, že ten bod bol pod stromom a nemal tam signál.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jozefsk ak teraz nemas energiu a chut, tak ako to bude pokracovat dalej? prihod sem svoj projekt a osadenie, skuseni ti poradia
Odpovedať
@kosto13 @rapidek Dakujem Vam za snahu riesit. Vyzera to tak, ze toto musim osobne vybavit. Asi s nejakou tretou stranou konzultovat a ukazat projekt. Zial dom uz stoji, hruba stavba. Jedine mi ostava zarovnat akosi pozemok, vycalovat viac penazi...
Odpovedať
@kosto13 A ako taka reklamacia prebieha, ked uz dom stoji? Dakujem za odpoved
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?