Chceme stavať dom... a čo ďalej? (Košice - okolie)

Ahojte, chcem sa poradiť, možno nevhodne... ospravedlňujem sa vopred :). Sme mladá rodina, na SK pomery zarábame pomerne dobre. Chceli by sme vziať hypo a postaviť dom. Pozemok máme a nebudeme ho meniť - jeho problém je, ze je svahovitý. Nie je to zas az taky brutál, ale rovinka to vonkoncom nie je. No a problem je, ze sme sa trosku zasekli, nevieme, co by mal byt nas dalsi krok. Vieme specifikovat zopar veci: - nechceme dreveny dom - chceme dvojposchodovy a zrejme aj ciastocne podpivniceny (pivnicou by sme asi riesili ten sikmy pozemok) - chceme sikmu strechu - chceme 5 izieb (4 spalne - jedna moze byt na prizemi) a obyvacku spojenu s kuchynou - chceme satnik a komoru - pozemok je uzsi, dom musi mat do 9m sirku - asi by sme uprednostnili dom na kluc alebo ciastocne na kluc - budeme financovat cez hypo (vieme vziat okolo 140 000, ale to je uz uplny strop), ale neviem ako to je s rucenim - mozeme rucit pozemkom plus ja mam este jeden pozemok, ktory zvazujeme, ci predat, ci nie. Nevieme, aky by mal byt nas dalsi krok. Pozerame rozne projekty online, aj sa nam niektore pacia, ale nevieme, ako to funguje. Aj som jednu firmu oslovila (Euroline), ze ci mi upravia projekt a ze asi chceme aj na kluc... a oni ze neposobia v Kosiciach... no dovi dopo :D nerozumiem tomu, ze dom na kluc, ale oni mi ho nepostavia, tak koho mam hladat? Hlavne sa vzdy zastavime na tom, ze kraaasny dom, ALE bude sa dat prisposobit na nas pozemok? Vsade pisu ze tento projekt je na rovinaty alebo mierne svahovity... no nemam predstavu, ze ake zmeny treba urobit, aby mohol existovat na svahovitom. Tiez do akej miery sa to potom predrazi, atd. atd. Nebranime sa ani architektovi, ale bojim sa trosku, potrebovali by sme asi aby sa niekto odborne pozrel na ten pozemok a poradil nam, ze co sa s tym da robit, ci su nase plany realne, atd atd. ale kto nieco take urobi? Ako ste postupovali vy? Dakujem za kazdu radu!
Odpovedať
ahoj, pre vás bude podľa mňa najlepšie osloviť konkrétneho architekta, ktorý vám urobí dom presne podľa vašich predstáv, zohľadní šírku pozemku, svahovitosť, dispozíciu, proste všetko, a nebudete musieť upravovať katalógové projekty. My máme tiež užší pozemok, dom môže mať tiež max.9 metrov a veľmi mierny svah. Oslovili sme architekta, ten bol kuknúť na pozemok a všetko ostatné je už v jeho réžii. My sme si povedali, čo tam chceme mať, čo vyslovene nechceme a on to teraz spracúva, som zvedavá, ako to dopadne. Väčšina projektov je na rovinatý pozemok, pri svahu, akomkoľvek prudkom, by som radšej stavila na architekta a individuálny projekt. A čo sa týka firmy, ak budete chcieť na kľúč, je veľa firiem, ktoré stavajú po celom slovensku a je im jedno, že sídlo je v Bratislave a stavebník chce dom v Spišskej Novej Vsi. Akurát odporúčam pri firmách hľadať recenzie, prípadne ak viete, čo postavili, ísť sa na to pozrieť.
Odpovedať
@siska1313 prosimta, a architektovi vies aj povedat cenovy strop? vie aj toto zohladnit, ze aby nenavrhol dom za 200 000?
Odpovedať
Treba určite osloviť architekta. Vacsina z nich vie poradit aj s realizacnou firmou. Tu na MS je sikovny napr. @janvirostko, ktory je z Košíc. Myslim, ze by Vam vedel poradit aj pomoct. Samozrejme ze architekt prisposobi dom aj tvojim cenovym moznostiam. A za 200 tisíc uz mas poriadny dom :-).
Odpovedať
@kreola diki, no my mame prave cenovy strop trosku nizsie... architektovi asi poviem, aby ratal len okolo 110-120 tisic, lebo max 140 chceme vziat hypo a este nabytok atd... ale neviem, ci nas nevysmeje no :D
Odpovedať
@venividivikinka vsetko sa da. Urcite bude arch zohladnovat vase moznosti. Rataj ale s tym, ze m2 vychadza cca 1000 eur, teraz platia prisnejsie pravidla pre stavby, musia splnat urcite energeticke normy, cize stavat sa da len nizkoenergeticky dom. Podla mojich skusenosti cena domu ktoru stanovi architekt je vacsinou nizsia, pretoze s firmami sa da dohodnut a davaju aj zlavy.
Odpovedať
@venividivikinka Architekt či projektant ti nevie garantovať strop pre výstavbu. On naprojektuje stavbu, ako si ju zrealizuješ - t.j. za koľko, je už na tebe. Rátaj s tým, že jednopodlažná stavba stojí cca 600 - 1100 € /m2 zastavanej plochy. Pri poschodových domoch je to ešte viac. Takže by si mala rátať s domom tak do 100 m2, ak chceš poschodový.
Odpovedať
@venividivikinka Kaslite na architekta. Ten si vypyta za projekt tisicky €. Ak nie ste technicky zdatny alebo nemate v rodine niekoho kto by dohliadol na stavbu tak ako dajte si spravit projekt architektovi s realizacnym projektom, aby ste sa mali coho drzat a v cene tusim byva aj stavebny dozor zo strany architekta. Ako prve si zistite pripojitelnost na siete a historiu pozemku (ci tam nie je nejaka navazka, ci dokonca odpad v podlozi, pripadne zosuvne uzemie). Staci vykopat jamu naniekolkych miestach (sondu) a zistite co tam je. V prvom rade zacnite tym ze si na www.suncalc.com najdete svoj pozemok a pozriete si ako svieti slnko na pozemok v roznych rocnych obdobiach (jar, leto jesen zima - zadajte datumy). Je to dolezite aby ste natocili svoj dom idealne na juhovychod ci na vychod aby ste chytali v chladnych dnoch co najviac slnka do okien a na druhej strane minimalizovat velkost okien na juhozapade az zapade (prehrievanie v lete) ci velke okna na severe (vacsie straty tepla). Potom je nutne si nakreslit ako by ste chceli mat rieseny dom (poschodovy, prizemny), odporucam jednoduche tvary, ziadne vymysly. Ja som manzelke nakreslil 8-9 domov v 3D a nakoniec sme nasli inspiraciu v tomto dome http://topdomy.cz/haas-fertigbau-jubi... ktory splnal vsetky nase poziadavky na natocenie, dispoziciu velkost atd. ked budete mat jasnu predstavu treba ist za nejakym projektantom ktory Vam to nakresli. Cena za takyto projekt pre stavebne povolenie sa hybe od 1100-1800 € nie viac, ak chcete architekta s realizacnym projektom pripravte si viac ako 3,5-4 tis. €. Potom zhanat firmu ci SZCO pre stavbu. A najma dobry a zdatny stavebny dozor, vrati sa Vam to na kvalite stavby
Odpovedať
1. V prvom rade zoberte rozum do hrsti. Ak dobre zarábate nemal by vám chýbať. 2. Vyber si dobrého architekta/dizajnéra. Daj si podľa tvojho zadefinovania "kde, ako a na čo vlastne RD chceš používať", spracovať štúdiu-dizajnový návrh RD. Kým sa dopracujete k finálnej verzii asi to bude aj viac návrhov. Odporúčam štúdiu dopracovať do štádia, kedy budeš mať zadefinovaný RD komplet vrátane zariadenia interiéru ...do poslednej stoličky a elektrickej, či dátovej zásuvky. 3. Finálnu verziu dizajnovej/architektonickej štúdie daj potom spracovať projektantovi v rozsahu "Realizačný projekt" ! !! Nie len v rozsahu projekt pre stavebné povolenie !!! Táto hromada papierov ťa bude stáť 6mesiacov času a od 4-6 tisíc EUR, ale garantujem ti, že ušetríš násobky LEBO. A. Len za predpokladu, že splníš všetky 3 body budeš vedieť v každom okamihu výstavby RD, prečo sa robí to a ono práve takto, prečo to nebude inak. B. Nikdy ťa nedostanú "majstri a dodávatelia" do vývrtky a rovnako ťa nikdy nevyvedú "majstri a dodávatelia" bez rebríka na povalu. C. Papiere, štúdie, projekty stoja stovky a tisíce EUR. No každá prerábka, dorábka, oprava, zmena oproti pôvodného projektu, lebo niekto ťa "presvedčí, že takto sa to robí" stojí tisíce a desaťtisíce EUR. Pri tomto systéme dokážeš postaviť "kraaasny dom" aj so zariadením na mieru za 1000-1200 EUR/m2. Je aj druhá možnosť, že na toto prídeš sama pri druhom a treťom dome. :-)
Odpovedať
@venividivikinka áno,architekt sa hneď pýtal na finančný strop a tomu sa podriaďuje
Odpovedať
ja osobne nechapem jednej vete " na slov. pomery zarabame dobre" tak na kyho dabla ti treba vediet cenu domu, vsak ta zavisi od XY a milion faktorov, a najma podla narocnosti vazenych obyvatelov buduceho domu, mne sa najviac rataju tuna prispevky typu stvorak ta vide tolko a tolko, ale stvorak ta moze vijst aj polovicu s tolko a tolko, akurat sa treba prikyvat perinou na aku mam a najma nebrat si hypoteku, pretoze ako tu uz mnohy spominali veci sa daju kupit za X penazi, ale aj za 1/3X penazi, pre priklad ti napisem iba porovnanie mojich dvpoch deti zo slov. / mam ich 5/ dcera vybrala hypo cca 90tis. a postavila dom 120 stvorakov do dnes neni hotovy, lebo kade co chyba uz byvaju, syn nebral hypo a postavil to iste za necelych 40tis., chapes rozdiel v narocnosti??? obaja rovnaka plocha akurat ti napisem rozdiely, zachod geberit vs. obycajny - rozdiel stovka, Ytong vs. tehla rozdiel tisicka, krytina bramac vs. canadska sindel a tym nasledne veci rozdiel niekolko tisic a takto by som mohol pokracovat s vypisovanim do rana, netreba mat velke oci, treba zit v realite na co mam a na co budem najblizsich 20 rokov mat, je pekne si pozicat, ale este krajsie je to dokazat vratit, pretoze dom mojho syna je jeho vlastny, kdezto dcerin bude najbizsich 20 rokov patrit banke, a zaver je ten ze dceru vychovavala matka na slov. a syn chodil za mnou pravidelne do canady, vola sa to stret a rozdiel kultur komu na com zalezi, nam kanadanom zalezi na tom aby sme mali kde byvat, slovakom podla mna zalezi aby sa mali ako prezentovat a to je kurva rozdiel,
Odpovedať
Ahoj, dam ti radu z vlastej skusenosti. Aj ked sa to lahko hovori, ale nesetri hneď na zaciatku, ako som setril ja a nakoniec ma to aj tak vsetko dobehlo. Ked je svah, oko strasne klame a veci sa nemusia zdať tak ako naozaj su. Preto si zavolaj riane architekta, ktory bude chcieť vyskopisy a neviem co všetko, navrhne ti domcek podla tvojho gusta a hlavne ti ho krasne zapusti do svahu, tak aby vsetko sedelo.plus chci skreslit aj vonkajsok aby si videla kde ti aky murik cesta a neviem co pôjde. Toto vsetko bude stáť samozrejme peniaze. Ale vyhnes sa tak kopec problemom a prekvapeniam.
Odpovedať
@kavar veľká pravda....dom má slúžiť mne,nie ja jemu,a de facto,človek toho pre slušný život až tak veľa nepotrebuje. Tiež som mala veľké očičká a chcela to a to, ale nakoniec sme s mužom usúdili,že načo. Najdôležitejšie je pre nás odísť od svokra,byť vo vlastnom. To bude rozprávka aj na 100m2. A bez dlhov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@spee16dee pekne napisane, akurat podotknem, ze netreba ani tak architekta ako pouzit vlastny sedliacky rozum a predstavivost, co v dnesnej dobe uz ludia do cista potratili, nech zije doba internetu a nikto nevie sam nic urobit dokonca ani si predstavit vlastne byvanie, ja osobne som nemal ani architekta ani projektanta a pozemok mam tiez svahovity, ale mal som volu a chcel som to dokazat a okrem tej vole som mal meter vodovahu a olovnicu a ziadne moderne pristroje, a si predstav, ked sme koncili sa mi syn priznal, ze oci zmylili sme sa o 7mm na dlzke 18m tak pytam sa na jaku kristovu mariu su tu ludom kade jake vydumane pristroje ked aj tak su schopny dojebat co sa dojebat da, tu ti prisaham na zdravie svojich vnucat, ze na mojej stavbe sa pouzivala, vodovaha, colstok a pytagorova veta, rohy mam na 90st.presne zazrak? nie, vola sa to poctivo odvedena praca a ked mi dakto povie, ze zdieram svojich ludi tak nech si laskavo zalozi firmu plati za nich odvody a plus im vyplaca na ruku od 600 do 1.200 eur, ale ked poviem, ze za dajaku robotu chcem napr.10eur za stvorak tak je to vela, tak nech sa paci urobte si to sami, vsak slovenko je sami stavebny expert
Odpovedať
@siska1313 moja rec, tak isto som zacinal pred 35 rokmi v canade a ako bonus ti napisem, ze na slov. ste mali WC v dome a my vonku a pozri prezil som to tu som zijem a pochvalim sa dnes sa s toho smejem a som milionar, a vies preco? dopomohli mi k tomu vlastne slovaci, viac asi netreba k tomu dodat, si chapava zenska a mas moj obdiv, pretoze iba ten dokaze co chce, kto si ide za vlastnym snom bez cudzej pomoci a reakcie tipu, bez hypo sa to neda proste neuznavam, vsetko sa da, len treba chciet a mat trpezlivost, lebo boze daj doraz neuznavam
Odpovedať
Profilova fotka
Ak počítate s energetickými kritériami pre projekt považujte a centralnom automatickom systéme riadenia. Dá sa pritom dosť ušetriť a komfort je neporovnateľne lepší. Kúrenie, tepelné čerpadlo, rekuperacia, fotovoltické panely, žalúzie... Zariadenia majú jeden spoločný mozog, vedia navzájom o sebe a ovládanie máte v smartfóne
Odpovedať
@kavar ďakujem😊 ja som zo skromných pomerov a veľa toho nepotrebujem. S mužom nám nikdy nikto nič nedal,všetko,čo máme,sme si museli vydriet a spraviť sami,tak aj teraz pri stavbe domu dvakrát rozmýšľam,komu a za čo dám NAŠE peniaze,lebo nám ich nedal nikto z rodiny,ani banka,ani štátna lotéria. Takže nie som ochotná dať napr.za pozemok 80tis. Preboha. Našli sme od Žiliny 20km malú dedinu,za pozemok 6,5ara dali 18tis. A na jar uvidíme,všetko pôjde za vlastné,síce pomaly,ale pôjde.
Odpovedať
@siska1313 fakt akoze ty si moj clovek, lebo ja som z bohatych pomerov a nejakym zazrakom si rozumieme vies asi cim to bude??? zeby sme nespekulovali? a riesili veci ako osud dal? ja takym ludom ako si ty a tvoja rodina strasne drzim palce, aby tych namyslencov pri stavbe domu dala dole este raz drzim palce a vela zdaru
Odpovedať
@kavar ďakujem😊
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?