Bungalow 1082

Ahojte. Rozhodol som sa pre projekt Bungalow 1082. http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... Potrebujem poradit ci som spravne orientoval dom voci svetovym stranam a kde by som mal dat terasu. Rohy som ocisloval a dal by som asi terasu do tvaru L, asi na miesto 1 tak aby bola na zapadnej strane a zaroven na severnej. Pripadne na ktoru stranu by som mal dom posunut, ci viac dolava, doprava. Moc hore ho nechcem davat, aby nebol vchod do domu daleko od pristupovej cesty. Takisto mi prosim poradte ci je rozmiestnenie izieb spravne. Viem, ze ta 12.5m2 by nemala byt orientovana na sever. Dakujem.
Odpovedať
Este som zabudol napisat, ze z celej vychodnej strany uz mam susedov, ktory maju male domceky z a tej strany je sukromie. Ten susedov dom na zapadnej strane bude predpokladam umiesneny ako na obrazku a bude maximalne 1 poschodovy.
Odpovedať
aj ja som ho staval:) ja mam vchod od severu a z juhu mam izbu 12,5m2, terasu mam na vychode a zapade spalne....viem zeby mali byt spalne na vychode zevraj ale kezde sa zdrzujes v spalni len pomenej casu, tak myslim ze ani moje riesenie nieje zle.....najvacsie zisky mam v obyvacke cez velke dvere a stresne okna....nesprav chybu ako ja, ze som dal len jedno stresne okno, je tam potom menej svetla v obyvke:) a este sa priprav ze pri tom vysokom strope trosku unika teplo hore, ale kurenie podlahovkove to spravi:) vela stastia so stavbou:)
Odpovedať
Profilova fotka
@stekyy Ak je cesta súkromná a končí pri tvojom dome tak by som navrhoval niečo takéto - otočiť dom zrkadlovo a ešte tak aby zo severnej strany bolo minimum až žiadne okno. V podstate je najlepšie ak máš solárne zisky zo slnka aj počas zimy / v lete si dom zatieniš pergolou apod. Ak by si chcel poradiť viac s domom alebo s interiérom, prípadne projekt tak daj vedieť. Väčšinou sa hodia na nie ideálne pozemky individuálne projekty ktoré vyriešia alebo obmedzia nedostatky pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@stekyy a este by sa dala dokonca otvorit terasa aj na juhovýchod + nejakou peknou drevenou zástenou by sa dala oddelit smerom od prístupovej cesty ;)
Odpovedať
@stavbar_tamy, @architekt_mikulec dakujem obom za odpovede. Rozmyslali sme aj nad variantou otocenia domu ako pise architekt_mikulec. Este to zvazime, ale tvoje argumenty su fakt rozumne a zvazime to. Ten napad s tou drevenou zastenou je super. Dakujem este raz.
Odpovedať
Profilova fotka
@architekt_mikulec WOW...! 100 x lepšie riešenie - táto východno-západná orientácia. A terasa zasahujúca AJ za roh - na východ by tiež nebola zlá. @stekyy Ale architekt má pravdu - na škodu by nebol ani individuálny projekt - aj keď tento konkrétny bungalov nie je špatný.
Odpovedať
@leonardom Rozmyslal som nad individualnym projektom, ale tu ma tlaci cas. Musim rychlo vybavit SP, pretoze sa chysta zmena uzemneho planu a musel by som znizit po novom zastavenu plochu domu o takmer 25% a kedze s priatelkou chceme vyslovene bungalov, tak sme hladali idealny katalogovy projekt. Proti tomuto projektu vyslovene nemame ziadne velke namietky a jedina zmena bude, ze pridame do kupelne este spchovaci kut a trosku zuzime tu izbu vedla kupelne. Ale ano, ten navrh otocenia domu je fakt super, lebo staci iba to jedno okno zo severu dat na vychod a nebudem mat tu 12.5m2 izbu orientovanu na sever. A ano aj ta terasa, ktora by bola na juhu aj na vychode je super napad. Teplomilna priatelka sa bude slnit na juhu a ja tienit na vychode :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stekyy A dovoľ drobnú radu - z osobnej (neblahej) skúsenosti: Súvislé šatníkové steny (tobôž nie roldory) nedávaj na obvodové steny - ako je to trebárs aj nakreslené v pôdoryse. Obvodová stena potrebuje prúdiaci vzduch. Mne po cca 10 rokoch normálne začalo v roldorovej skrini (cez celú severnú stenu hosťovskej) plesnivieť. V novom dome mám všetky väčšie nábytky opreté zásadne o vnútorné priečky. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stekyy Individuálny projekt viete mať aj za mesiac pokiaľ je pribižná predstava investora. Cenovo to bude možno aj rovnaké - záleží koľko si vypýta firma za zmeny v dokumentácií katalógového domu. Hlavne si dajte pozor aj na izby ! / projekt bol prispôsobený len nahrubo /. Z hľadiska interiéru bude treba preriešiť minimálne rozmiestnenie nábytku v spálni apod., keďže budú inak umiestnené okná - na východ a západ.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom @stekyy S tými stenami je to pravda - steny za skriňami sú tmavé a bez priameho svetla + ešte keď sa tam zasekne prirodzená vlhkosť / najmä keď sa málo vetrá / tak je to ideálne prostredie pre pleseň. Problém sú o to viac novostavby zaizolované polystyrénom a utesnené okná - keďže dom prirodzene nedýcha je potrebné nútené vetranie - buď často otvárať okná alebo mať okná s mikroventiláciou, či ideálne zabudovať rekuperáciu ktorá v dnešnej dobe nie je taká drahá.
Odpovedať
@architekt_mikulec Asi trochu nerozumiem, lebo tym, ze sa zmeni dom zrkadlovo sa nic nepriplaca. Takisto mi bolo v euroline vysvetlene, ze ked budem chciet do kupelne pridat sprchovaci kut a urobit taky mensi vyklenok do tej izby vlavo hore tak mi iba daju nieco ako suhlas autora projektu kde zaznamenaju zmeny a nic za to nebudem platit. A potom pred kolaudaciou len oznamim zmeny a dolozim ten suhlas autora. Jedine som neriesil ako s tou zmenou okna, ale myslim ze mi ukazoval taky priklad, ze tiez niekto poziadal o ten suhlas zmeny umiestnenia okna v izbe a tiez sa nemusel projekt prerabat. Ano tie zmeny nabytku som si vedomy, dakujem za upozornenie.
Odpovedať
@architekt_mikulec Este jedna vec ma napadla co moze byt plus pre individualny projekt a to, ze vacsinou v cene individualneho projektu je aj osadenie domu na pozemok spolu so zakreslenim inzinierskych sieti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@stekyy Áno, máte pravdu. Všetky profesie aj osadenie domu na pozemok + prípojky sietí sú v cene individuálneho projektu, nakoľko sa to všetko rieši pre daného klienta a daný pozemok. Ak by ste chcel kľudne sa zastavte u nás v ateliery v Cvernovke a môžeme prejsť možnosti projektu a uvidíte čo bude pre Vás výhodnejšie. Viem, že Vás možno tlačí nový územný plán, ale dom si staviate väčšinou raz za život tak je dobré mať všetko dopodrobna premyslené.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?