Bungalov verzus poschoďák

Profilova fotka
Aký domče odporúčate pri pozemku, výmera: 529 m2, šírka:22m, dlžka24m. vstup na pozemok od od ulice je na juh. Priklanam sa k bungalovu i ked sa obávam podstatného zmenšenia pozemku. Viac ma však trápi či sused od západu mi nebude totálne cloniť pozemok, resp. dom...mate nejaké rady? dik
Odpovedať
@janica24 prihovaram sa za bungalov,ludia su uz zo schodov unavení...co sa tyka toho clonenia zo zapadu,na to je zakon,aby staval od urcitej hranice sused,takze snad to take hrozne nebude... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Asi zalezi aj toho, kolko miestnosti, v dome chcete, teda uzitkovu plochu a co od zahradky ocakavate. My mame podobny pozemok, 526m2, sirka 18, dlzka (teraz nechcem klamat - myslim 26?). Dom aj pozemok sme zdedili, teda sme si ho nevyberali, mame tam vsak poschodovy domcek s pultovou strechou. To, co nam z pozemku ostalo, je tak akurat na mensiu uzitkovu zahradku (hrasok, jahody, nejake ovocne kricky, stromy) a na zatravnenu plochu na relax a ihrisko pre deti. Uprimne povedane, neviem si tam velmi predstavit bungalov, pri zachovani regulativu, ktory sme mali - 6m od ulice, 3,5 od kazdeho suseda a pri zachovani uzitkovej plochy. Sused nedaleko ma bungalov s plochou strechou, vedla stoji poschodovy dom - taky ozajstny, prizemie, poschodie a az na tom strecha na mediteransky sposob a mam pocit, ze mu veru dost tieni. Z druhej strany mu tam tiez zacali stavat, domcek s obytnym podkrovim a som velmi zvedava, ako ten bungalov potom bude vyzerat...uz teraz je tam taky ucupeny. Regulativ je tam vsak zachovany, takze so svetelnostou hadam problem nebude (skor to tienenie asi bude problem).
Odpovedať
som za mensi bungalov. my sme dali urobit projekt na 2 poschodovy dom, a potom mi to nedalo dala som si diskusiu na tuto temu a ludia mi pisali snad 30 osobnych skusenosti, ze by sli do bungalovu a 3 ze by sli do poschodoveho. Ti co doporucovali bungalov, tak uz i pisali ze byvali pred tym v 2 poschodovoom a ze to obtazuje ak lezi chore dieta hore v izbe...tak clovek stale lieta hore dole po schodoch, nevraviac o upratovani, a zbierani veci z dolneho poschodia na horne, a tie schody stale...tiez co mne najviac prekaza je to oddelenie rodiny, rada vnimam deti ked behaju alebo sa hraju, ak uz su hore v izbe ani o nich neviem...ani neviem co mozu nemozu vyparatit a hlavne ze su moc separovane...a mne sa paci ked su v izbe ale pocujem a vidim ked nakuknem...Co sa tika tienienia vaseho suseda tak to chce potom dobry projekt, podla mna pozemok vasej velkosti je trochu maly vzhladom na bungalov, musite tiez ratat s hluchym miestom za domom i zo zadnej strany domu, ako i nejakym parkovacim miestom a zostane malo zahradky. Ale ludia radili, ze radsej mensia zahrada a pohodlny zivot v dome ako vacsia zahrada. Zalezi ci chcete pestovat alebo skor porelaxovat.... To clonenie susedovym domom si dajte nasimulovat architektovi...a priamo uvidite ako by vrhal tien a rozhodnete sa.
Odpovedať
Profilova fotka
@janica24 treba skontrolovat forum, na tuto temu je tu uz asi 10 tem otvorenych :) tam najdes vsetky odpovede
Odpovedať
@janica24 a vlastne som hore v prisvevku zabudla dopisat, ze sme si ten nas projekt 2 poschodoveho dali nakoniec prerobit na bungalov, i za cenu mensej zahrady. Sice pozemok mame vacsi, ale ja by som chcela i nieco malinko dopestovat.
Odpovedať
My máme pozemok 562 m2 a rozhodli sme sa PRE BUNGALOV A dosť veľký, 177m2. Rozmer pozemku máme 28m x 20m, zlava máme nejakých 3,5m, sprava 4,2m a za domom budeme mať 5m. Neplánujem pestovať nejaku zeleninu a na relax to stači.
Odpovedať
My mame pozemok 497 m2 a mame poschodovy dom, pravdupovediac by som bungalov ani nechcela, ale to je len moj nazor ;-) Mne sa to zda byt male, ako taky byt so zahradkou =-) Za domom, ako i pred domom mame fajn miesta, aj na mensiu zahradku, aj priestor, kde sa budu deti hrat. Ja som urcite za poschody dom. Ale samozrejme, kazdy dom, ci uz bungalov alebo poschodovy, ma svoje vyhody i nevyhody. Je tu dost podobnych tem, tak skus este popozerat aj tam ;-) Vela stastia @janica24
Odpovedať
@janica24 v prvom rade musis vediet ty, co sa tebe paci, co by si chcela a co planujes mat na pozemku, ci len terasu na sedenie, ci uzitkovu zahradu, ci ihrisko pre deti, ci dielnu a garaz, je milion moznosti, no zalezi co chcete vy, a potom zalezi aky velky dom chcete, co vsetko ma mat,kolko vam bude treba izieb, kupelni, a podobne... kazdy si ten svoj dom bude hajit,to je normalne,ved si ho postavil podl seba ;-) .... my mame 4 izbovy poschodak, schody mi vobec,ale vobec nevadia, pohyb zdraviu prospieva, akurat dnes by sme urcite postavili mensi.... 8-) ,
Odpovedať
Jedina vyhoda bungalowu je, ze nema schody, okrem toho ma uz len same nevyhody... Bungalow uz nikdy viac, radsej len poschodovy dom.... uz by som nerozmyslal ani minutu...
Odpovedať
@janica24 Já mám přesně opačný názor než @sevcik321 již nikdy poschoďový (bydlela jsem v něm 15 let, teď máme bungalov). Takže vidíš, že ti nikdo neporadí, musíš sama zvážit všechna pro a proti. Ale záleží i na pozemku - podle mě máte pozemek na bungalov malý a ještě špatně orientovaný - vstup z jihu.
Odpovedať
Asi to je uplne jedno, co som v noci presurfovala tie diskusie na tuto temu, je to vsetko osobny nazor, osobna skusenost a ako to tu dakto velmi pekne napisa uz neviem kto, ze je to osobny POCIT... kazdy ma rad nieco ine...
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, mna by zaujimala aj otazka nakladov na vystavbu poschodovy vs. bungalov. Vela ludi argumentuje ze poschodovy vyjde lacnejsie koli tomu ze ma mensiu a jednoduchsiu strechu. Ja si vsak nemyslim ze o cosi mensia strecha na poschodovom dokaze usetrit tolko ze vyvazi naopak vydavky na : - obvodove mury+ priecky - pevny strop - viac okien, - dalsia sanita - rozvody vody, odpad, elektriky.. - schody Teda ide mi o to, ze napriklad ak mam rozpocet na bugalov so zastavanou plochou 130m2 (uz. cca 118m2) ci si viem pri rovnakych materialoch postavit porovnatelny poschodovy domcek. Co myslite vy?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
seriózne by bolo počítať rovnaké obytné plochy, to sa mi nechce, len z porovnania postavených domov viem, že spotreba dreva na krov je pri bungalove vždy vyššia ako pri poschodovom, poschodím sa získa kompaktnejšie teleso, zmenší to prevádzkové náklady, schody sú naviac, ale pôdorysne sa prekrývajú komunikačné plochy, čo mi na bungalove najviac vadí, že komunikčné plochy majú veľký záber.
Odpovedať
Profilova fotka
určite áno a ako bonus máš viac miesta na pozemku :-) @richard71
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 Nerozumiem celkom tomu, preco by poschodovy dom pri rovnakej uzitkovej ploche mal mat viac okien. Takisto si nie som isty vacsimi vydavkami na mury a priecky. Je pravda, ze poschodovy dom ma o jeden pevny strop navyse, ale zase ta zastavana plocha je mensia. Mohlo by sa argumentovat, ze pri bungalove je zemnych a vykopovych prac viac. Pri rozvodoch sa da podla mna u poschodoveho domu praveze usetrit, lebo napr. vsetka voda moze byt sustredena na jednom mieste; pri bungalove niekedy treba vodu tahat z jedneho konca na druhy. Takisto sa mi zda, ze rozvody vzduchotechniky su kompaktnejsie pri poschodovom dome... Ja nie som proti bungalovom. Urcite ma svoje vyhody (napriklad netieni tolko susedom ako poschodak). Ale zasadnu vyhodu vidim len v tom, ze nema schody. (Ja som od detstva byval v prizemnom dome a vzdy som snival o susedovom dome so schodami!)
Odpovedať
@mom3 Keby si chodil po schodoch celý život, tak by ťa to nadšenie rýchlo prešlo. To nie je ako ísť raz za deň po schodoch do bytu v činžiaku. To by si chodil každú chvíľu. Keď v bungalove nie je zbytočne veľa miestností a chodieb, tak poschodový dom je zbytočný.
Odpovedať
@jan45 Centrálna priechodzia hala eliminuje chodby. Elektrické alebo plynové vykurovanie eliminuje technickú miestnosť. Susediaca kúpelňa a kuchynská linka eliminuje ťahanie rúrok po dome.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Velmi zavisi od velkosti domu. My napr. staviame poschodovy s uzitkovou plochou 163m2. Neviem si predstavit, ako by sa do v bungalove pri rovnakej uzitkovej ploche dalo riesit centralnou priechodou halou. Ak je to dom do cca 100-120m2 mozno.
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 ale zabudol si ze pri bungalove mas vacsie zaklady , teda viac betonu , viac zeleza , vacsiu deku , vacsiu izolaciu v podlahu ... rozvody sa jednoduchsie tahaju po poschodaku ci je to plyn , voda , elektrika Sanitu zalezi kolko chces mat kupeliek tak isto mozes mat 2 kupelky v bungalove ako aj v poschodaku , a hlavne mas pri poschodaku vacsi pozemok ktory ti ostane Vsetko zalezi ale aj tak od vkusu :)
Odpovedať
@mom3 @muskaat Bungalov 14 x 9 m nezaberie veľa miesta na pozemku. Izby sa dajú zväčšiť, miesto jednej izby môže byť terasa. Ak sa dá, treba stavať na základovej doske, ušetríte pár tisíc eur http://www.pasivnidomy.cz/file.php?f=... .
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp zaujimava dispozicia :)
Odpovedať
ak mate taky pozemok zvolila by som poschodak. My mame cca 600m2, postavili sme poschodovy dom, nie je nejako velky, ale aj tak sa mi zda, ze nam zostalo kusok pozemku, preto si neviem predstavit bungalow. ;-) @neyaa co sa tyka schodov, ja si to neviem vynachvalit, mam tu dostatok pohybu, co vidno aj na vahe :-D ;-)
Odpovedať
@muskaat Každá miestnosť môže mať balkónové dvere, deti si môžu vodiť návštevy a nechodiť cez halu. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp alebo chodit nacapane z diskotek aby sa to rodicia dozvedeli :D , alebo zdrhnut z domu aby o tom nikto nevedel :D
Odpovedať
@muskaat Dom nie je väzenie. Z dediny do mesta sa dá obvykle dostať len autom, kľúče im nedáš.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Je to o ocakavaniach od domu. 14x9m nie je velky dom. Mozno okolo 100m2 uzitkovej plochy. Ja napriklad by som v dome chcel mat dve kupelne a tiez 2 WC. V takom pripade tie rozvody vody nebudu pri sebe, lebo kupelne sa nedavaju vedla seba. Preto si myslim, ze ked uz niekto stavia vacsi dom o uzitkovej ploche 160m2 a viac, tak tie rozvody su komplikovanejsie.
Odpovedať
@janica24 no my mame poschodovy a ci bungalov alebo poschodovy? bungalov je vzdy otvorenejsi, vidis vsade vsetko. aj ked su steny, je to iny pocit ako ze si na inom poschodi. vsetko o je dispozicii domu - my sme si vybrali taky, ze dole mame obyv s kuchynou, kupelnu s wc a este dve male izbycky - tri hlavne plus satnik a dalsiu kupelnu s wc mame hore (sice teraz tam sluzi svojmu ucelu len satnik aj to proviorne, ale aj tam sa raz dostaneme ;) ). dolne dve izbycky teraz vyuzivame ako nasu spalnu a detskehjo izbycku. potom to bude pracovna a hostovska. a na stare kolena sa tiez mozeme prestahovat do dolnej izby aby sme si kolena nedrali. a ked bude dieta chore a budeme mat spalne hore? bud bude hore, alebo moze mat luxus v hostovskej, takze bude len na skok od obyvacky ci kuchyne. vsetko je o spravnej dispozicii domu. mame teraaz maleho syna, ale viem ze ked vyratie a bude pubertiak, bude predsa len viac chciet sukromia, ktore podla mna (pocitov)bude mat v poschodovom, ale cez okno mi snad nevyskoci :D teda ked pojde von,alebo dnu, budem to vediet. ide hlavne o pocity a priority uzivatelov. tazko porovnavat s inymi. dobry projektant sa vas najprv popyta qko zijete, co je pre vas dolezite a on vam poradi.
Odpovedať
Profilova fotka
@janica24 , ja som určite za bungalov, maličky, sikovny, moze byt napr. do pismena L a v tom "rohu" terasa ;-) Byvala som v poschodovom dome, hore v izbe som sa citila vzdy tak izolovane, nehovoriac o tom upratovani, behani po schodoch :-p Ja osobne mam rada, ked je vsetko po ruke, pri sebe, nie je tam vela zbytočnych priestorov na vykurovanie, upratovanie, udrzbu... Presne to, čo napisala @tinulikpn ako nevyhodu - "ako byt so zahradou", ja povazujem za vyhodu. Teraz byvame v byte 84 m2 a uplne by mi to stačilo, keby sa to dalo preniest na nejaky pozemok, prip. plus jedna izba navyše. K tomu teraska, trochu travnatej plochy pre deti... Nestačim sa čudovat, ze ešte aj dnes, pri tych cenach na vykurovanie, vystavbu dokazu mladí ludia stavat domy s pivnicami, suterenmi, poschodiami, podkroviami, zbytočnymi priestormi ako pračovna, kotolna... :-o A tiez zavisi, či chcete v tom dome zostarnut. Ja osobne chcem taky dom, aby som aj ako starši človek zvladla jeho beznu udrzbu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@danulik3 aký máte projekt?Hore je koľko izieb? A čo zastavaná plocha?
Odpovedať
@janica24 no my sme kupovali rozostavany domcek, takze ani neviem ci je to nejaky typyzovany, alebo si to predtym z brucha povodni majitelia nastavili, podorys 9x11 metrov, teda podorys 100m2, tie dve izbicky su 3x3 metre (cca)chodbicka, chodbicka z tade schody a priestor pod schodami a z tej istej chodbicky do kupelne, kde je sprcha - a horna kupelna je tiez hore nad touto, troska vacsia - raz tam bude aj vana a dve umyvadla :D a hore su dve detske a spalna a satnik. a este aj super odkladaci priestor este na povale....a mame aj terasu kam sa ide z obyvacko -kuchyne :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?