Bungalov -> náš vlastný návrh -> čo by ste zmenili

1. pracujeme na vlastnom návrhu projektu nášho bungalovčeka, čo poviete na náš predbežný návrh? Vstup je z južnej strany, denná časť na západ, nočná na juh, východ. Nemáme ideálny pozemok, ale pri vstupe z predu sme neoblomný a nechceme ho z bočnej strany :). - Ta maličká miestnost na sever je technická, s prechodom do záhrady. 1. doležitá otázka, je možné aby nosná stena bola tak ako je zakreslená v projekte? Niesom projektant ani stavbár takže to je len moj návrh. Ďakujem za každý príspevok
Odpovedať
Profilova fotka
@pepooo1815 Asi ťa moc nepoteším ale sám si to písal nie si projektant, načo robíš niečo do čoho sa nerozumieš veď dobrý projekt je veľmi dvôležitý pri stavbe domu. Ťažko ti k tomuto niečo napísať, skús si tie miestnosti zariadiť nábytkom z reálnymi rozmermi a uvidíš že to nebude dobre. To že si sa za 5 minút naučil v nejakom programe ešte neznamená že dokážeš navrhnúť dom, projektant nie je len na to aby kreslil ale mal by ti vedieť poradiť alebo ťa odhovoriť ak trváš na nejakej hlúposti, čiže nerob niečo zbytočne a nájdi si architekta alebo projektanta a nechaj ich pracovať, alebo zvoľ nejaký katalógový projekt aj to je menšie zlo ako len tak skúšať niečo sám. Tu ná stránke možno dostaneš veľa rád a aj keď sú zadarmo väčšinou aj nadarmo, lebo pokiaľ ľudia nevedia aký máš pozemok k dispozícii, aký je predpokladaný rozpočet alebo aké máš požiadavky na dom je to zbytočná diskusia.
Odpovedať
kuchyna je malinkata. kupelnu by som urcite nedavala uplne dozadu,vymenila by som ju s prostrednou izbou,nech nemas vodu roztahanu po celom dome.ak tam ostane ta skareda dlha chodba,dala by som urcite do obyvacky este jeden prechod ku izbe dozadu, moze byt zatvoreny napr.posuvnymii dverami do puzdra. (tam pri technickej hore) co sa tyka nosnej steny - na to ti odpovie len projektant/statik.
Odpovedať
@pepooo1815 Napriklad pri vaznikovom krove nemusi byt ziadna nosna stena. Ta uzka dlha chodba ti zabera vela drahocenneho miesta nehovoriac o tom ze to bude ako tunel. Ten vycnelok "terasa" by som zrusil. Strecha je dost drahy spas na taketo prestresenie - radsej vacsi obytny priestor. Okrem ineho ta terasa bude malicka pod strechou - ani poriadny stol so stolickami nevojde aby nezavadzial. Komplikovanejsie bude tepelne odizolovat platnu terasy s domom, zadverie z mna malicke/uzke - chybaju ti tam dvere ktore tak ci onak bude potrebne dat. Ak do zadveria osadis aj to skrinu nevojdu ani 2 ludia. To samostatne WC sa mi zda akesi male - nemas rozmery tak neviem posudit, Rohove okno urcite nie - najhorsi detail z pohladu tep. strat. Prechod technicka / zahrada neviem ci vyuzitelny ked mas terasove dvere na tej istej strane par m vedla (v tej malej technickej ti otvaranie dveri zaberie drahocenny priestor). Ak by si chcel v spalni otvarat okno bude to neprakticke (ak nebude rekuperacia je to denna nevyhnutnost) - postel pod oknom. Kuchynu v takomto malickom priestore maximalne do L. Takto to bude dost stiesnene. Ta miestnost v pravom zadnom rohu bez dveri je co? Vana a sprch. kut takto vedla seba - to urcite nechces.Komin a krb by som zrusil (to je moj nazor :)).
Odpovedať
@pepooo1815 a aký máte pozemok? To ozaj môžete mať okná na všetky strany?
Odpovedať
@zltalienka Ano ak bude medzi domami 7m a od hranice pozemku min. 2m
Odpovedať
Profilova fotka
@pepooo1815 no tak to pochybujem, ze mozte mat aj z pravej strany normalne okna. sice budete dodrziavat potrebny odstup ale aj tak nemozte mat okna. teda aspon nam to tak vysvetlovali
Odpovedať
@pepooo1815 takže máte minimálne 18 metrov široký pozemok? Veď to je dosť, či nie? Aké sú obmedzenia pozemku? Lebo nerozumiem prečo ste si dali kuchyňu na juh a obývačku na sever.
Odpovedať
@pepooo1815 je vidno, ze sa tym nezivis a byt tebou si dam radsej vypracovat poriadny projekt architektovi. Aj tak to budes musiet niekomu dat, aby ti to vsetko skompletizoval. Projekt na dom nie je taky jednoduchy ako sa niektorym zda!
Odpovedať
@izoggy my máme normálne okná zo všetkých strán, pri dodržaných vzdialenostiach 7 a 2m a nebol s tým problém, už máme stavebné povolenie.
Odpovedať
Mne sa projekt celkom páči. Určite by som vymenila spálňu s kúpeľnou aby bola kúpeľna bližšie k izbám. Prestrešenie terasy by som určite nerušila ako ti písali vyššie. My to máme tiež takto a sme radi že sme to tak nakoniec dali. Vznikne ti tam závetrie, viac súkromia a ešte prestrešené...no niet čo riešiť. Strechu aj tak zaplatíš...Nábytok ti tam vôjde bez problémov, dokonca su super riešené tie skrine v izbách. Ešte PS: Po tom ako sme rok kreslili projekt a naozaj sme šli izbu po izbe a riešili ako a čo budeme používať kde budú zásuvky, nábytok a podobne ti môžem poradiť. Kresli a stavaj podľa toho čo sa páči tebe a čo ti bude vyhovovať. Poraď sa s odborníkom, ale nie všetko čo povie architekt je sväté. Obzvlášť pri dnešnom mainstreamovom stavaní rovnakých kociek, delení na dennú a nočnú časť a podobne. Nie každému to vyhovuje a každému sa páči niečo iné. Stále si pripomínaj že v tom dome budeš bývať TY. Držím ti palce. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dobbynka jasne, ze nie vsetko, co povie architekt je svate, aj oni sa mozu mylit, tiez o tom uz vieme svoje, ale je dobre si vypocut aj iny nazor, skusit sa nan objektivne pozriet a zhodnotit si ho, ci je to vsetko ok :-) no ja mam vyhradu v tomto pripade hlavne k tej kupelni, skor by som ju dala blizsie k vchodu :-)
Odpovedať
@monima1 ano presne tak, kupelnu urcite presunut. A co sa týka architekta, tak suhlasim, treba sa poradiť. Len som chcela zadavatelovi temy poradit, nech sa riadi svojimi preferenciami a snami. Ale Koniec koncov každý z nás sa o to snaží, aby mal domček svojich snov a aj tu na fóre je vidiet ze 100 ľudí 100 chutí :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pepooo1815 Nedaj sa odradiť pochybnými komentármi typu nerozumieš tomu, nechaj to na architekta a pod. Veď to je len prvý nápad. Ja som pol roka stavial a búral v Autocate a nakoniec som to tak vyšpekuloval, že keď som začal staviať už každa tehla mala svoje miesto. Potom už len projektant mi naprojektoval strechu a posudil to statik. Na jeho doporučenie tam projektant zosilil dva body na vnútornej nosnej priečke kvôli streche. Len sa pozri na niektore prispevky, kde zaplatili kopu peňazi za projekty a počas vystavby každu chvilu robili zmeny. Keď ti môžem poradiť tak si už teraz vyber aké zariadenie a nábytok pôjde do jednotlivich izieb a pozri si to v obchode, aby si to aj reálne videl, premeraj si ho, zober si od neho prospekty a nakresli ho do tej miestnosti kde potom bude umiestneny. Podľa toho si prispôsob rozmeri miestnosti. Kým to máš v počitači, máš milion možnosti. Žiadny architekt ani projektant by sa ti s tým tak nepohral.
Odpovedať
Profilova fotka
@dobbynka tak tak mne sa napriklad nepaci, ked niekto tu niekoho ineho zvozi za svoju predstavu pomaly pod ciernu zem, pritom je to fakt, ze kazdy sa riadime tym, co sa nam paci, ake riesenie sa nam najviac pozdava :-)
Odpovedať
@monima1 potom nech to tu nedava. Tu sam zadavatel napisal: co by ste zmenili. Tento projekt je zly.
Odpovedať
@izoggy je to novo vybudovana oblast, polovica domov tam to tak ma takze nevidim v tom problem
Odpovedať
statiku musi posudit statik. z pohladu uzivatelskeho komfortu by mi nevyhovoval maly vstup, kuchyna a ta dlha tmava chodba. vstup je maly, budete musiet preskakovat topanky. ak ste dvaja, este vam ten priestor postaci, ale s detmi ci navstevou b dome, to uz bude problematicke. za mna su idealne rozmery chodby take, aby sa tam zmestila skrina, k tomu aspon 50-60 cm a potom priestor dveri. takze na sirku aspon tie 2,3 m. a to wc je na sirku fakt male, aj panelakove su sirsie. kuchyna je mala. nie vsak priestorom cca 9m2, ale tym, ze to chces riesit s tolkymi rohovymi skrinkami. tam potom vela pohodlneho priestoru nezostava. ani na pohyb pri vareni a chystani na stol, a uz vobec nie pri beznych cinnostiach ako vykladanie umyvacky. suhlasim, ze kupelnu posunut viac k stredu domu a chodbu otvorit z obyvacky aj hore.
Odpovedať
Zhrniem dane komenty, ktore tu boli doteraz napisane. Nas prvy navrh bol vlastne trochu iny, ak to niekoho zaujima pozrite video (samozrejme tiez nepredpokladam ze je dokonaly): https://www.youtube.com/watch?v=yOeZB... tie komenty typu niesi projektant,nerozumies sa tomu, atd. si k srdcu neberiem, presne ako napisala dobbynka my vieme co chceme a ako si to predstavujeme. Samozrejme nevravim ze vsetko je super nakreslene, ze si nevypocujeme projektanta, nespravime zmeny ale vsetko ma svoje dovody. -> - kupelna je nakreslena preto tak, lebo je to severna strana, viem nieje to idealne co sa tyka rozmiestnenia izieb a kupelni, ze by mohla byt niekde v strede, ale radsej mat kupelnu na sever ako spalnu, a o tie 3 kroky dalej z izby nemam problem to presjt. Mame teraz izbu na sever a viem aky je to rozdiel oproti ostatnym izbam a vykurovacim nakladom. - co sa tyka obyvacky preco na sever-zapad? : proste chceme mat sukromie a nie aby nam bolo vidiet priamo do obyvacky z ulice + vidiet na deti ako sa hraju na zahrade. - preco kuchyna na juh do ulice? : jednoduche - manzelka chce vidiet z kuchyne na ulicu :) a nejake to slnko sa dostane aj do obyvacky, chceme tam mat velke okno - cast terasy urcite chceme mat prestresenu Su to proste nase predstavy, ale chceli by sme aj vyuzit co najviac slnka.
Odpovedať
Profilova fotka
@pepooo1815 Ked je toto tvoja predstava a tvojej rodiny, tak myslim, ze neni o com, napisal si preco si co ako predstavujes, cize mas v tom jasno ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?