Bungalov 873-rady,typy a nápady :)

čaute,chceme stavat na jar a kúpili sme si tento projekt http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... Budú tam zmeny : -v detskej izbe bude klasické okno -v obývačke v časti jedálnenského stola bude francúzke okno -v garaži pribudnú 2 okienka -kuchynské okno zvačšíme -veľké terasové okno zmenšíme o pár cm :) Chcel by som vediet váš názor na tieto zmeny a hlavne vediet ako s týmto domčekom dosiahnut energetický certifikát A , nakolko je naprojektovaný na B. V projekte je 38 tehla+8 cm zateplenie , kúrit som chcel plynom+krb ale rozkýšlam nad Tč ktorým by som možno EC A dosiahol?
Odpovedať
@kokinott oslov projektanta aby ti to spocital..8cm zateplenie je velmi malo pozri sem na porovnanie tepelnych odporov tvarnic a zateplenia http://www.modrastrecha.sk/forum/obvo... najlepsi pomer cena za 1 R je 250 porobeton + 250 eps ak sa nemylim, ale nech ti to spocita niekto kvalifikovany
Odpovedať
Moj skromny nazor, ked tehla, tak aspon 44 bez zateplenia a investovat do okien, zateplenia strechy a podlahy... A je to :))) Ja to idem urobit presne takto.
Odpovedať
@tome171 akurat ze pri alternativnej skladbe rovnakej hrubky (250 porobeton + 200 eps) dosiahnes o 25% vyssi tepelny odpor za polovicnu cenu, takze super tip :)
Odpovedať
ok a ak je v projekte 38 tehla + 8 EPS a chcel by som stavat 25+25 alebo 30+15 v projekte to treba zmenit?a ak hej kto mi to vypočíta statik? pri kolaudačke budu vychádzat z udajov v projekte nie?
Odpovedať
dvojgaráž na takýto dom je podľa mňa riadna blbosť... namiesto garáže - t.j. izby pre auto by som si urobil šatník a súkromnú kúpelňu pri spálni. Garáž pre jedno auto je až-až.. Je potrebné porovnať cenu garáže a cenu auta - či nebude náhodou garáž drahšia ako auto, potom to je zbytočný luxus - izba pre neživú vec, ktorá má slúžiť a nie mať vlastnú izbu v dome. Jednoducho nie som zástancom garáži - príde mi to ako prežitok zo socializmu :), kedy sa stavali "kocky" a garáže v dome, pýtam sa načo? Auto môže byť aj vonku, dokonca ani výrobcovia ich neparkujú v interiéri, ale čakajú na zákazníkov vonku - v mraze, daždi...
Odpovedať
Profilova fotka
@kokinott Ja mám 30-ku heluz brúsená family + 20 cm EPS a mám B-éčko. Takže to, čo máš v projekte, že 38 cm tehla + 8 cm EPS - to sú bludy, pretože po novom by si to ani neskolaudoval.
Odpovedať
@horsey mozno ano, ale nikto ti v zivote nezaruci dobu zivotnosti eps. Ked bude nutne, teraz mozno tresnem po 10-15 rokoch vymenit eps? To, co sa uspori pri uniku tepla, sa potom vrazi opat do nejakeho zateplenia :) Asi som klasik :D
Odpovedať
Profilova fotka
@tome171 S EPS sa zatepluje 40 rokov a okrem pripadov, ze sa EPS lepil na podklad obsahujuci rozpustadla, je EPS stale tam. Odporucas 44ku tehlu, hmm a ktoru tu co nesplni normu, alebo tu co je vyplnena vatou ci EPS a stoji 2x tolko, co zateplena 30ka ?
Odpovedať
Profilova fotka
@kokinott B nepripusta nova norma a v tom ti TC nepomoze, pretoze sa hodnoti potreba tepla na vykurovanie a nie energie (tam by TC pomohlo).
Odpovedať
@majkoj ja Vam nazor neberiem, ja som to videl u suseda. Zateplili, vydrazat to malo 100 rokov podla vtedajsich majstrov a po necelych 10 rokoch, ked prisiel a buchol po fasade tam boli len kusky eps. Preto som si povedal, ze nikdy v zivote nedam na dom nic podobne. Ked uz zateplit, jedine min. vatou :)
Odpovedať
Profilova fotka
@tome171 ale prosim ta, aj tu na fore su obrazky 30 rocny fasad, kde EPS nic nie je. Bud sused taral, alebo to robili ukrutni fuseri. Tym tu netvrdim, ze EPS je jedine riesenie, pre mna za mna nech pouzije kto chce co chce, ale tieto argumenty proti EPS su jednoducho dokazatelna hlupost.
Odpovedať
@tome171 Prosim ta tyzden dozadu tu bola debata ohladom EPS a aj pred tym zo 2 mesiace kde ludia hejtovali polystyren a skonci to tak ze neamju argumenty a len trepu daco zpocutia. Polystyrenu sa po rokoch nic nestane to je fakt overeny. Co dalit vojmu susedovi neviem. Doma mame polystyren za 12 rokov bez problemu, videm som ked sa burali steny v potravinarskej fierme kde boli polystyrenove izolavie kvoli chladeniu "100 rocne" a polystyren ako novy. Nevyhadas sa nemas pravdu nechaj tak.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@xr22 Milujem rady ohladom garaze.. viesd ty naco garaz potrebuje / chce, mozno ma doma lambo a nebude to parkovat vonku ako socka, mozno si chce doma nieco robit, mozno potebuje nieke dat vecia nema zaujem stavat drevenu budu na zahrade. Keby som mal peniaze postavim 300m2 garaz. Ked uz to m,a byt takato dispozicia trochu by som ten dom nafukol nech je vacsi
Odpovedať
@sysell presne ako si povedal, nemám záuejm stavat na záhrade už nič , žiadnu drevennu budu na naradie, kosačku, bicykle atd... Nám tá dispozícia uplne vyhovuje, izby su akurát nepotrebujeme vačšie. Inak asi napíšem do eurolineslovakia nech mi ten projekt spravia a navrhnú tak, aby vyhovoval normám roku 2016. Lebo som velice zvedavý ako to všetko bude v novom roku.
Odpovedať
@sysell neviem, možno pod pojmom môj názor hľadať hadanie sa je trosku od veci... Ale okej, som ticho, nemám pravdu
Odpovedať
@majkoj videl som to na vlastné oči... končím debatu, lebo mám pocit, ze ma ukrizujete
Odpovedať
Profilova fotka
K otázke. Mne sa domček páči,garáž schvaľujem. My nemáme pri dome, tiež sme mysleli že načo?. Je super nasadať do suchého neomrznutého auta, nemusieť odhrabávať sneh... To že sa auto skôr zlikviduje hrdzou... veď sú to len plechy a spotrebný tovar. Na užívanie je to super. A uplne fajn je dvojgaráž. Nemáš technickú miestnosť,porieš si v garáži veľké umývadlo, možno i malú vaničku vo výške na umývanie topánok, kúpanie psov... hoci teraz si možno myslíš že netreba.. Postavili sme časom pri dome jednu, je nám málo na dve autá. Technicky k tomu domu, tiež by som riešila iný pomer stavebného materiálu a zateplenia.
Odpovedať
@sysell bol to môj názor, myslím že bol rozumný, argumentačne aj logicky, keď garáž tak so vstupom do domu, keď garáž tak v proporcii s domom, tu je garáž v pomere k domu riadne neproporčná, dom nemá šatník, technickú - ok tá môže byť v garáži, izby malé... Takže som iba opísal, že na takýto dom je tá garáž priveľká, buď nafúknuť dom alebo ju nestavať vôbec. Ale to je iba môj názor nikomu ho nenútiť ani ho nepresadzujem. Je to voľné fórmu, takže... ?
Odpovedať
@xr22 Ja ti nezakazujem nazor ale proporcne ... no kedze garaz je na auta a uta su velke tak mysi byt proporcne velka, to sa neda. Ja mam podorys 10x9 a garaz 7,5x7,5 a zda sa mi mala. Vstup si tam moze spravit z tej chodby. Technicku - teda miestnost na kotol a pod ma tam tu miktro ale tam da ozaj len kotol s bojlerom ale aspon daco. A satnik - dobra vec ale zase ja neviem co je za moda murovat miestnosti kde das daku policku a vesiak - ty vravis ze auto netrerba dom a ja viavim ze handram netreba izbu. Ano neni tam moc miesta, pretom som pisal priadt dakde 1m, ta chodba mi pride trochu plytvanie dispozicvia osobne by som asi chcel inak ale ked vyhovuje tak co...
Odpovedať
Kašlite na garáž už :-D Takze aj na stavebnom úrade mi povedala ze bude treba upraviť projekt tak aby splnal aktualne normy a certifikáty ,lenže v Eurolineslovakia si stoja za tým ze ten dom všetko spĺňa, a stále odomna požadujú že na základe čoho a akého predpisu ci normy musia domy spĺňať EC A. Lenže na stavebku mi bolo povedané ze projektant si musí sledovať zmeny noriem sám . Inak kde nájdem plné znenie tej normy ze domy musia spĺňať a byt projektovane ako nizkoenergeticke? Nech to tej architetke do euroline pošlem aby mi konecne projekt prerobili lebo nejako sa im do toho nechce a su si istý ze to je v poriadku....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@kokinott ahoj. Mam tento dom :-) Ja mam podobne zmeny ako planujes aj ty, dokonca este viac. Ja som okrem franc. okna na obyvacke pridal este jedno okno aj do kuchyne- do linky z rovnakej strany ako to velke francuzske. Na garazi mam 3 okna. Kupelnu nemam s vyklenkom pre pracku, ale o to vacsie WC, kde mam aj pracku. Samozrejme dvere z garaze do obyt. casti. A este zopar detailov. Skladbu stien mam 30 Tehla + 20 EPS, Dokonca som nerobil ani veniec na tie vonkajsie piliere ( 2 na terase a jeden pri vchod. dverach ). Prestresenie terasy som skratil o 1 m aby som mal v zimnych mesiacoch slnko v obyvacke na poludnie. Kurenie podlahove s TC a kachlova pec v obyvacke s teplou stenou do det. izby. Nemenil by som nic na svojom dome :-) Spokojnost :-)
Odpovedať
@branio aké máš tč? My máme teraz zaliaty veniec a pôjdeme robiť strechu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@kokinott
Odpovedať
@kokinott máš k tomuto domu originál položkovy rozpočet?
Odpovedať
@danculadancula ano, myslim že ano
Odpovedať
Vedeli, resp. Mohli by ste mi ho poslať?
Odpovedať
My zatial takto sme pokrocili, do mesiaca budu montovat TČ A dalsie prace sa rozbehnu.
Odpovedať
Vedeli, resp. Mohli by ste mi ho poslať?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Chystam sa tento rok zateplit, bude stacit na tu nestastnu volbu 38 heluz sti 18cm bieleho fasadneho polystyrenu? Nevie to niekto spocitat?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?