Budeme stavať bungalov, ale nemáme vybratý projekt

Profilova fotka
;-)
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
Zabudla som pripomenut co najviac chceme svojpomocne :-)
Odpovedať
Tak si ho treba vybrať, no. Podľa pozemku, okolitej zástavby, svetových strán. Od kompaktnosti tvaru a orientácie okien tiež závisí, koľko budete platiť za kúrenie. Najviac o tom rozhodujú teplené izolácie. Odporúčam do podlahy 25 cm, steny murivo 25-30 cm a na to 25 cm izolácie, na strop 40 cm. Trojsklá. To je základ.
Odpovedať
@monny333
Odpovedať
najprv si ujasnite kolko penazi chcete investovat do domu . podla toho si treba vybrat aj projekt, a tiez suhlasim s BLACKSR izolot treba za kazdu cenu.
Odpovedať
Profilova fotka
zatial sa pracuje na zhanani pozemku a podla neho si rozhodneme projekt....nas rozpocet na stavbu a kupu pozemku je 100 000eur..v nasom kraji su pozemky zhruba do tych 20 000 eur aj menej samozrejme....takze zvysne peniaze ostavaju na domcek.
Odpovedať
@monny333 ak chcete bungalov ta si zhanajte pozemok minimalne 17 m siroky a treba dbat aj na siete aby boli co najblizsie. ak vam ostane 80000 e to by vam malo stacit na klasicky 3 izbak. somozrejme co najviac svojpomocne.
Odpovedať
Juzny pozemok, siroky, 17m je podla mna malo aby neboli kompromisy. Za 80000 svojpomoc myslim aj vacsi ako klasicky 3izbak. Ako pisala blacksr treba dobre zorientovat na svetove strany a zaizolovat. Ak najdete katalogovy co vam vyhovie na 100% tak ok, inak treba individualny. Radsej si priplatit za projekt, je to v podstate smiesna polozkav porovnani s celkovymi nakladmi. Ziadne vikiere zahyby dizajnove skvosty, co najjednoduchsie tvary, dolezite je vnutorne rozlozenie, na to ako vyzera dom zvonka sa vykaslat, aj ked, zenam sa to tazsie vysvetluje :-). Je toho strasne vela, neviem celkom ake odpovede ocakavate ... :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@kollega jablka a hrusky ... Ono to nejake vnutorne vybavenie je este par desiatok tisic ...
Odpovedať
@kriloter tak tak ...
Odpovedať
Bez toho nejakeho nadstandardneho vybavenia sa uz vo vnutri bude dat celkom komfortne byvat . Usetrim na podnajme a budem hned vzdy po praci na dalsom pracovisku a nebudem uz musiet dochadzat na stavbu ...Ked sa tych par tisic rozlozi na dlhsie obdobie tak z toho clovek az tak nevykrvaca . Este poopravenie : Neratal som do ceny elektroniku a vybavenie kuchyne , pracku .... ako take , to som si uz za tie roky pokupil , takze aj to su usetrene peniaze . Mozno to nebude vybavenie na mieru ale na zaciatok postaci. :)
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujeme za vsetky postrehy,cenime si vase rady...no uvidime ako dopadneme s pozemkom,aky si nakoniec vyberieme :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kollega tak to mas fasa cenu...pozerala som aj tu stranku ale nevidela som tam nijake projekty,domy
Odpovedať
Profilova fotka
K tomu vnutornemu zariadeniu- kedze sme teraz v ciastocne zariadenom podnajme,takze okrem svojej chladnicky,pracky,obyvac.stene budeme musiet vsetko kupovat...takze aj tam sa hodia nejake tie euricka :)
Odpovedať
Je tam jeden konkretny projekt . Ktory sa ale samozrejme nemusi kazdemu pacit. Ja som zhanal nieco 9x13 a ten projekt ponuka presne to co som chcel .Jednoduchu strechu , ziadna nosna vnutorna priecka , mozes si zmenit dnu co len chces . Ja som si tam zvacsil jednu miestnost namiesto dlhsej chodby , kurenie a trosku kupelku , kedze nechcem sprchovy kut .Viac zateplit ako tomas - majitel toho domu a na kurenie mi bude stacit kachlova pec na pelety - co je inac fasa vec aj pre nas lenivych ludi :)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme napr. sedeli s manzelom rok na internete po veceroch a studovali. a az potom sme nasli projekt, ktory presne zodpovedal nasim predstavam. aj ked nemas konkretny projekt, su tu veci, ktore budete riesit pri kazdej stavbe. Cize z coho chcete stavat: drevodom, murovany, tehla, ytong, porfix, sendvic? Zateplit: vlna, polystyren, slama, neopor...? stresna krytina: bramac, tondach, roben, rheinzink, plech z polska...? kurenie: krb,kondenzacny kotol,radiatory alebo podlahovka, tepelne cerpadlo...? rekuperacia? okna: plastove, drevene? nizkoenergeticky, pasivny ci obycajny? a to je len zlomok. Skuste zacat studovat a potom, ked si budes kupovat pozemok, budes nanho pozerat uplne inac, lebo ta bude zaujimat, ako je orientovany , ci je na svahu, alebo rovinaty, aku ma sirku, kedze bungalovy zvacsa potrebuju viac miesta a dalsie drobnosti, ktore by ta mozno predtym az tak nezaujimali. Citala som, aky mate rozpocet a myslim, ze sa da postavit dom aj za 80000 eur. Predpokladam, ze o stavebnom rozpocte nemas predstavu, kedze nemas projekt. Ale nam sa napr. osvedcilo, ze som si napisala vsetky"nabytkove" veci, ktore si budem moct zobrat so sebou do domu a ostatne som si "nacenila" cez net alebo predajne. V prvom rade kuchyna, obyvacka, izby, kupelna. Mam predstavu, kolko ma to bude cca stat a odratala som to z rozpoctu. Zo zostavajucej sumy si mozeme postavit dom a to nas doviedlo ku konkretnemu projektu, pretoze vyber v tejto cenovej kategorii zasa nie je az taky siroky. A mame cielovu sumu, do ktorej sa musime zmestit :-D Inac suhlasim s predchadzajucimi prispevkami, ze mury tenke, izolacia hruba,okna trojskla, zateplit nielen mury, ale aj podlahu a strechu. Izby orientovat na juh az zapad a technicke zazemia na sever, ziadne vycnelkove podorysy, ale co najkompaktnejsi tvar. ocenis to, ked budes byvat pri plateni uctov :-D
Odpovedať
a ja som presne opačného názoru ako jancusa2000 a kollega. Radšej dám obvodový múr 44 alebo 50 cm napr. od P....therm, alebo H..uz 2in1 a bez zateplenia. Však to je úplný blud dávať múr široký len 30 cm. Už to niekto v minulosti písal, čo tak si kúpiť len polystyren o rozmeroch 15 x 15 x 4 m a vydlubať si do neho izby a máš pokoj so zateplovaním. Si myslíš že koľko má taký polystyrén životnosť 15 -20 rokov a to nehovorím o tom ako výborne horí... Však v Nemecku to už dávno dávajú dole z domov, pretože je to blud, plesnivie to a dom nedýcha. Známym si v " zateplení" sklenou vatou spravil ďateľ veľmi pekné hniezdo, aspoň jemu bude teplo a podľa mne je to celkom " príjemný zvuk, keď ti Ďateľ ďobe do fasády..."
Odpovedať
@martin85 Dobrý den. Vy jste buď srandista, prodejce nějákých pochybných XYZ.. thermů, nebo přímo diverzant výstavby úsporných domů. Velmi jste mě zklamal. Ale to je fuk. Já zastávám naprosto opačný názor a tepelné izolace nikdy není dost. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@martin85 dýchanie stien, och
Odpovedať
Profilova fotka
@martin85 hej aj v peliskach dychal Donutil "pórama"... :-D Vsetko zavisi od toho, ako to je navrhnute. Ked da niekto na 44 cm hruby mur 5-8 cm polystyrenu, tak sa necudujem, ze to potom olutuje a bude nadavat jak chora vrana, ze mury nedychaju, orosuju sa a neviem, co este. Zijeme 4 roky v bytovke a z toho viac ako 2 roky je zateplena, so zateplenymi pivnicami a novou zateplenou strechou a nemozem povedat jedine zle slovo. Na hrubke izolacie sa nesetrilo a ci je leto alebo zima, doma je 21 stupnov a mury maju nejaku konstantnu teplotu. V zime "kurime" teplom z varenia, pretoze nam to fakt vyhreje cely byt a topime az vecer, resp. ked su uz take mrazy, ako napr. teraz v noci -20°C, tak zapnem radiatory, ktore to v priebehu par min. vytopia. V kupelni mame poriadne odvetranie cez vykonne ventilatory priamo do komina a ja neviem, co je plesen. Zakladom nie je "dychanie" stien ale vetranie a to jedine ma stve, ze nemam rekuperaciu, aby som svoje zaplatene teplo nepustala vonku. Vlhkost v byte je 50% a moje dieta a ani my s manzelom nie sme chori, co sa neda porovnat s tym, co tu bolo pred zateplenim. Ale treba byt displinovani a VETRAT, VETRAT, VETRAT! Svokrovci ziju v dome s tymi uzasnymi hrubymi murmi a len pekne platia za plyn, kuria v krbe a jeim aj tak furt zima, svokra vkuse chora, v kupelni plesen, v predsieni plesen. Aj ked vymenili okna, tak zopar eur usetrili, ale vyznamna uspora sa nedostavila. A podla mna H... alebo P...therm ci Y... ktore su akoze so super izolacnymi vlastnostami, su riadna masaz mozgov, kedze potrebuju predat nieco, co ma tieto izolacne vlastnosti akurat tak v laboratoriu pri 1% vlhkosti za bludne peniaze. a este k tomu ti povedia, aby si si to postavil s PUR penou, ale ze to nema ziadnu odolnost voci bocnemu tlaku, to uz nepovedia. Takze radsej si dom postavim z 30 cm najobycajnejsieho ytongu, ktory podla statiky udrzi strechu a poriadne to zateplim, ako mat 50 cm nevykuritelny material za kopu penazi. A este mi pribudne v dispozicii napr. 30-40 cm priestoru 8-).
Odpovedať
na temu izolacia a jej hrubka dojde tušim v každej diskusii .. :-D :-D
Odpovedať
@jancusa2000 Dobrý den. SUPER, SUPER a ještě jednou SUPER. Je vidět, že i na druhém konci naší republiky jsou lidi, kterým to PÁLÍ,PÁLÍ a PÁLÍ. Já jsem se k tomu , co píšete dopracoval tak o 30 roků později, než Vy. Gratuluji. Když se dáte dohromady s blacksr a celou spoustou zde přítomných a hlavně mladých stavebníků, tak Slovensko nebude potřebovat Jaslovské Bohunice a vystačí si s kaskádou na Váhu a vodním dílem Gabčíkovo i bez Nagymarose. Takže nemohu, něž souhlasit a podepsat. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva 2010 :-D dakujem... take slova vzdy potesia :-) @katarinka co uz, ked sa stretnu dva extremne tabory :-D mne len vadi, ze ludia vsetko pausalizuju a urobia si nazor na zaklade jednej zlej skusenosti, resp. jedna baba povedala... a ze je tu malo odbornikov, ktori by to trocha zobjektivnili. Tak ako pomaly v kazdej oblasti, aj v stavebnictve je tvrda konkurencia a kazdy svojho boha chvali (cim vyssia marza pre obchodnika, tym lepsi material to je) :-( manzel dlhe roky pracoval v obchode voda-plyn-kurenie a min. dvakrat - trikrat do roka bol na "skoleni" v Taliansku, Nemecku, Polsku, Spanielsku v lukrativnych oblastiach v 4*-5* hoteloch, aquaparkoch atd. plus kopa "bonusovych" programov akoze predaj nam X kotlov a dostanes frezy, pily, TV, playstations, telefony, poukazky, tankovanie zdarma a neviem, co este. Takze ked prisiel niekto, kto si chcel kupit kotol a nemal o tom ani sajnu, odisiel domov s takym kotlom, ktory mozno ani nepotreboval. A tak to je so vsetkym... aj s izolovanim. Kto dostane proviziu za Ytong lamba alebo theta a Porotherm, bude presadzovat ten a kto dostane za polystyren, min. vlnu ci neopor, urcite bude presadzovat zateplovanie. takze jediny sposob ako sa z toho nescvoknut, je nastudovat si co najviac veci a potom si to preratat a clovek pride sam na to, co vlastne potrebuje a je to samozrejme vec aj osobnych preferencii :-)
Odpovedať
My sme stavali Bungalov 111 od prodomu je to menší domček samozrejme treba dbať na Vaše nároki dajte na prvý dojem
Odpovedať
@blacksr Poznate okrem pojmu tepelne izolacie aj pojem optimalizacia? Nesuhlasim s vasou zalubou v izolovani s pouzitim co najvacsich hrubok. Od urcitej hranice su rozdiely v usporach tepla tak zanedbatelne, ze cena materialu a pouzitych technologii prevazi a opatrenia su neekonomicke. @monny333 Pri vybere projektu je dobre vychadzat z konkretnej situacie. Aky je pozemok a ako je orienovany? Kolko ludi bude v dome byvat? Ako budete domcek vyuzivat? Kde sa budete najcastejsie zdrziavat? Budete v buducnosti domcek prestavovat? Zvacsovat alebo vytvarat dvojgeneracny? Ako chcete vykurovat? ... Samozrejme aj vzhlad je dolezity. Ja sa vzdy pytam ci sa rodina a priatelia budu stretavat v kuchyni alebo v obyvacke :-) Mohokrat je totiz kuchyna srdcom domu a ked nie je dostatocne velka domcek nevytvori pravu rodinnu atmosferu. :-)
Odpovedať
@projektantka ..no na základe niekoľko mesaćných skúsenosti a možno aj rokov sa musím zastať @blacksr..verte mi veľmi dobre vie ćo píśe a optimalizácia jej vravia hádam viac ako 98% projektantom.keby ste tu bola dlhśie tak by ste priśla na to že pojem ćo najväćśia hrúbka je samozrejme použitý v nádväznosti na ekonomickosť.Nie je to jej žiadna záluba, je to podložené množstvom výpočtov :-)
Odpovedať
a zasa sme pri tých hrubkach :) :)
Odpovedať
@katarinka2010 na veľkosti vźdy záleží... :-D
Odpovedať
@pr Chlapi si proste potrpia na rozmery ;-) vypocty su krasna vec, ale sam viete, ze podmienky zadavane vo vypoctoch s realitou moc nekoresponduju. 10 ludom, ktori ich budu nezavisle robit, moze vyjst 10 roznych vysledkov. Aj tak nakoniec vykurujete na 22 - 23°C, lebo zenam je doma zima :-) Cena materialu a prace je ale skutocna a ked si prepocitate navratnost investicie vyjde vam cislo vzdialene 10 rokom. Tepelnotechnicke vlastnosti su sice dolezite, ale ak peniaze investujete aj do technologii napriklad nizkoteplotneho salaveho vykurovania "pocit tepla" dosiahnete pri nizsej teplote v interieri a to ako viete znamena dodavat menej energie. Ked ma clovek penazi ze nevie co s nimi moze ist do mnohych rieseni ale to nie je pripad vacsiny Slovakov. Preto treba optimalizovat na vsetkych frontoch :-) Ak chcete pokracovat v diskusii tak navrhujem postu nech nezahlcujeme plochu :-)
Odpovedať
@projektantka ..no ..podla nicku ste projektantka..ze to zrovna vy vravite ktorá najprv kreslí, ráta..no a nakoniec realita býva iná.K tým výpoćtom..áno vychádza to ...poviem jemne...zvláštne.prećo?: 1.Výpočty robia urćité osoby bez väćśej znalosti 2.Výpoćty robia urćité osoby podľa toho kam chce zákazník dostať dom, max. vśak B..C uź neskolaudujú..sluśne povedané...sú to podvody 3.Výpočty robia urćité osoby na rôznych programoch, kde sú tzv.premenné od....do..podľa toho kde sa chcem zase dostať. Pokial by ste robili statiku..tak bez výpoćtov sa nepohnete..aj keď realita býva iná..že? :-) A k tým pocitom..to by som sa radśej nevyjadroval.... :-)
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?