Autorské práva na projekt

Už ste sa stretli s absurditou, že ak chcete spraviť zmeny pri stavbe vlastného domu, musíte mať súhlas projektanta ktorému ste už zaplatili? Údajne je to zásah do autorský práv. Čožééééé? Alebo že zverejňijute svoj projekt a nedal vám projektant k tomu súhlas? Je riešením pri zaplatení dať podpísať zmluvu na kúpu autorských práv, predovšetkým právo na zmenu, šírenie a zverejnenie diela? Niečo také: - - - - - - - - - Kupúci: Predávajúci Vec: Kúpa autorských práv. Dole podpísaný predávajúci týmto predáva autorské práva kupujúcemu na dielo Projekt rodinného domu <údaje>, a to predovšetkým na zmeny, šírenie a zverejnenie diela. miesto a dátum Podpis predávajúceho: Podpis kupujúceho:
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
domnievam sa, že autorské práva sú myslené tak, že nemôžete projekt predať ďalej, vnútorné úpravy napr. zmeny priečok, môže odobriť stavebný dozor, úpravy fasáda už nie. Súhlas projektanta je potrebný pri zásahoch do statiky, je to ochrana spotrebiteľa.
Odpovedať
@jan45 Prečo by nemohol projekt stavebník predať ďalej? Kedysi sa podľa jedného projektu robili celé ulice. Prečo by niečo musel odsúhlasovať stavebný dozor alebo projektant, ak s tým súhlasí majiteľ? Logiku má statický posudok.
Odpovedať
@diskuter a co je na tom?
Odpovedať
myslim si, ze odpovede na Tvoje otazky najdes v Autorskom zakone c. 185/2015 Z. z.
Odpovedať
Profilova fotka
@diskuter mozno preto ze majitel ak si nieco "vymysli" nejaku zmenu upravu, ktora sa moze dotknut inych oblastni o ktorych nema ani potuchy ze mozu byt ovplyvnene...
Odpovedať
@richard71 podla mna je to myslene ako zmena projektu, nie zmena stavby ako takej. Ja som programator cize aj moja praca podlieha autorskemu zakonu, takze nechapem ako moze byt niekto z toho taky sokovany - ved je snad prirodzene, ze ked vytvorim nejake dielo a predam mu ho, neznamena to, ze ho moze menit a sirit/predavat dalsim ludom bez mojeho suhlasu.
Odpovedať
Autorovi prispevku odporucam sa zamysliet nad tym o com hovori... zacneme tym ze architektura je verejna forma umenia, treba ti na podpisy projektov 6 rokov skoly (vysokej) plus 3 roky praxe skusky do komory a nasledne si oficialny autor/umelec a opravnena osoba zasahovat do vzhladov ulic, ktore ovplyvnuju nas vsetkych nielen teba. Takze ked ti niekto nakresli dom je to jeho dielo, on ho moze predavat dalej, nie ty! Ano da sa dohodnut ze ho uz nikomu nepreda.. a aj odkup autorskych prav, ale to stoji ine prachy ako si ty zaplatil za projekt. Nikto ti nedaruje v dnesnej dobe dojnu kravu zadarmo ked ju sam "porodil a vychoval". A mimochodom ak to bol dom na tvoju specialnu poziadavku nemysli si ze sa najde niekto s rovnakym vkusom co si ho bude chciet postavit bezo zmien. A mimochodom kazdy normalny projektant ti da podpisat zmluvu o dielo kde nalezitosti o autorskych pravach ma kazdy uverejnene. A dokonca komora architektov a inzinierov podporuje ochranu autorskych prav takze kym nemas peciatku autorizovaneho projektanta mozes si s tym projektov vies co robit, a nie predavat ho dalej :).
Odpovedať
@debora_7 Dom som si navrhol sám. Projektanta som potreboval na prekreslenie a kvôli pečiatke, teda aby to skontroloval. Nevadí mi ak projektant predá upravený projekt iným ľuďom, vadí mi ak by som musel mať povolenie na zmeny svojho. Ľudia na ulici sa budú pozerať maximálne na môj betónový plot. Nad tým "umením" som sa zasmial.
Odpovedať
Profilova fotka
@diskuter na dom do 300m2 nepotrebujete pečiatku, len podpis, a na úrade nikto od Vás súhlas tiež nepýta. Ale hovoriť v tomto prípade o projekte ..... skúste nahodiť pôdorys, či Vám aspoň konštrukčne pomohol
Odpovedať
@diskuter myslim ze to co si napisal v uvodnom prispevku je totalna blbost. Autorske prava sa nedaju kupit ani predat. Mozno by sa dalo hovorit o vyhotoveni nejakej licencnej zmluvy. Vec sa da rozumiet v roznych rovinach, da sa pochopit vsetko.
Odpovedať
hovorit o nejakych autorskych pravach pri vacsine domoch v ktorych su doslova okopirovane podorysy ... to sa da pri stavbach vynimocnych, ojedinelych ... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@diskuter co mas na mysli s tymi zmenami pri stavbe domu...to moze znamenat aj z bungalovu postavit poschodovy, alebo si si rozmyslel a chces aj podpivnicenie. alebo je to len podanie priecky o 10 cm? ci zmena strechy z plochej na valbou? podatie okna, dveri? niesom expert, ale aj keby si kupil autorske prava, tak su to autorske prava na dany projekt v danych podmienkach (to je dolezite, hlavne kvoli hlbke, sirke zakladovych pasov, nutnosti odvodnenia, vyska radonu, vsade su ine hodnoty) to urcite neznamena, ze ak mas autorske pravo na projekt mozes so stenami, oknami, dvermi, strechou, zakladmi robit co chces. autorske pravo na dielo ti pravo na zmenu nedava. aspon nie v pripade stavby. zmeny mozes riesit cez statika, stavebny urad alebo projektanta, chces, ci nechces. p.s. kde sa stala chyba, ked tebou navrhnuty projekt, ti nevyhovuje?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@diskuter Ja som kupoval katalógový projekt a pred kúpou som informoval autora o mojich návrhoch na zmeny, na ktoré mi vystavil bezplatný autorský súhlas na ľubovolné interierové zmeny, ktoré sa ale nesmú dotýkať zmeny tvaru domu a statiky.
Odpovedať
@diskuter takze takto, dom si si "navrhnut" sam mohol ale vzdal si sa prav akonahle si chcel peciatku a "len" prekreslenie... ono to nikdy nie je "len" a vravim stoji za tym tolko rokov skol a praxe, peciatok a plateni do blbych komor, ze tie autorske prava aj pri "len" prekresleni su opravnene.. ak by si bol taky sikovny a spravil by si si to sam bol by si na projekte ako spoluator a len zodpovednost po kontrole by presla na projektanta a projekt nemusis mat vytlaceny z pc takze si si ho mohol aj sam rucne narysovat a mimochodom ked dam maliarovi na namalovanie obrazu skicu panacika z 5 paliciek a kruzku neznamena to ze nakreslim obraz
Odpovedať
@debora_7 Toto poznáš? http://www.arcon3d.cz/ . Čo je ťažké na návrhu domu?
Odpovedať
@diskuter nepoznam :) ale poznam par srand ktore zacinaju na "STN" a "STN EN" a "ISO" a par zakonov.. mimo ineho aj ten o autorskych pravach ;) a este poznam Archicad, Revit, Allplan a ine 3D formaty pre architektov a stavebnych inzinierov a takisto dost rychlo kreslim v cadovych systemoch rozneho druhu ;) ale omalovanky pre verejnost ma moc nefascinuju asi preto ze na ich zaklade ti nevydaju to spominane stavebne povolenie na ktore ti to zjavne nestacilo lebo si vyhladal peciatkovnika
Odpovedať
@diskuter ved tazke to nieje, uz len podla toho postavit a nastahovat sa.
Odpovedať
@diskuter hm, akosi mam pocit, ze si to stale nepochopil. Aj ked si kupis umelecke dielo, napr. obraz, sice ho vlastnis, ale nemozes vyhotovovat kopie ani nemozes obraz imitovat a sirit, lebo autorske pravo stale ma umelec, co ten obraz namaloval, autorske pravo sa neda kupit ani predat, iba zdedit. Tak jak Ti napisala @debora_7 autorskych prav si sa vzdal v momente ked si potreboval prekreslit niekomu s peciatkou, ktoru si potreboval.
Odpovedať
Profilova fotka
@debora_7 ak das maliarovi na namalovanie skic, tak ti ho urcite nenakresli.......ale namaluje! :) chytil som ta za slovicko :D
Odpovedať
@debora_7 Umelec som ja, lebo ja som navrhol dom. ;-) @snowy66 Práv som sa nevzdal, projektant odo mňa práva neodkúpil, dostal peniaze za prekreslenie projektu do formy pre stavebné povolenie.
Odpovedať
riesenim by mohlo byt podpis Vyhlasenia o vzdani sa autorských prav ked si niekto objednava taketo sluzby Tento tu ocividne skusa, obstrukcie pri velkych stavbych dokonca po rokoch od dedicov to som uz videla, ale rodinne domy je troska silna kava. Ocividne potrebuje zarobit
Odpovedať
@diskuter peciatku dal na to on, je to jeho produkt. Autorskych prav si sa vzdal a ani o tom nevies. Dodatocne bez ochoty dotycneho nic nevymozes. Mal si konat predtym a osetrit si to s nim prv a nie po tom. Nastuduj si autorsky zakon, potom nieco pis.
Odpovedať
ja myslím, že je to ok...: pekár ti predá rožok, chlieb napíše ti zloženie.. ale recpt ti nedá...ci v obchode kupuješ chleba s receptom..? prečo by si mal projekt predávať ty za to, že si ho nakreslil.. podla tebo nakresleneho projektu nič nepostavím.. tam niekto navrhol elektriku kde aký kábel kde aká zasuvka tam niekto navrhol krov, urobil rezy, vyrátal tepelne straty, vyrátal výkaz výmer.... niekto tam dal statický posudok kladacský plán statiky, základov sieti... niekto urobil situačku...čo z tohoto si urobil ty...??? s ceruzkou si si nakresli podorys..?? ak si toto všetko urobil, tak je zas chyba len na tvojej strane mas sa tym zivit... ak by som toto všetko urobil tak rozhodne by som nedal zarobit profesistom, ale uz by som to doštudoval ja...
Odpovedať
@tvojaritka Dom sa staval podľa mojich nákresov, alebo som len majstrom s výučným listom povedal čo treba postaviť. @snowy66 Nikde v stavebnom zákone nie jenapísané že som sa vzdal práv. Vy dvaja nemáte šajnu o čom píšete, a už do mojej diskusie neprispievajte.
Odpovedať
@diskuter no ak si to hladal v stavebnom zakone, tak sa necudujem, ze si o pravach nic nenasiel.
Odpovedať
Do tvojej diskusie moze prispievat kazdy zaregistrovany na MS. Daj sem niektory tvoj nakres,podla ktoreho ti majster staval. Vsetko si si navrhoval sam, strechu,strop,kurenie-super si usetril ked to projektant iba opeciatkoval.
Odpovedať
@atlaska http://fr.123rf.com/photo_12494902_de... :)
Odpovedať
@diskuter ešte raz a naposledy sa ta pýtam ( naposledy preto, aby som to nehrotil).. co si dal projektantovi...? ide totiž o to, že zákon na neho hľadí ako na autora, ale ak si mu naozaj dal projekt statiky, projekt základov, projekt, podorys a skaldbu krovu, a projekt strechy, ak si mu dal situačku, ak si mu dal A,B,C rezy, ak si mu dal zdravotechniku, vykurovanie, inštalácie, ak si mu dal technické a sprievodne správy a kopec dalsich vecí a projektant tam dal iba pečiatku tak nie je autor projektu... vtedy je to na trestné oznámenie a máš pravdu ty.. - ak si projektantovi priniesol svoj nákres na stvorčekovom papieri, pekne nakreslený, dokonca možno aj v počítači, a dokonca aj s kvotami, tak stále nie si autor.. je to mrzuté... ale nie si autor... -inak základný nákres, prinesie projektantovi každý z nás... ja ked som šiel k projektantovi mal som 10 návrhov, som autorom 10 projektov..? nie, nie som neviem byt ani lopatistickejší ani jemnejší... stačí ti takáto moja odpoveď?
Odpovedať
@tvojaritka Projektantovi som dal niekoľko výkresov (pôdorysy základov, prízemia, poschodia, rezy, detajly, zoznam materiálov...), akurát kreslené v nevhodnej forme pre stavebné povolenie. Vonkajšie prípojky som platil iným za projekt, bez ktorého sa to nedá realizovať. Vnútornú elektrinu, vodu, odpady... som si navrhoval aj spravil sám. Ide mi hlavne o to, že ak stavebník zaplatí za projekt, tak nemá žiadne práva. Toto ma štve, ten bezprávny stav. Hľadám univerzálny spôsob pre ostatných.
Odpovedať
@diskuter pozri... ak to vidíš takto a neviem ti to vysvetliť inak tak sa obráť na súd v §13 autorského zákona, ktorý hovorí: (2) Fyzická osoba, ktorej meno, priezvisko alebo meno a priezvisko9) (ďalej len „meno“) je uvedené na diele alebo vo vzťahu k dielu obvyklým spôsobom ako označenie autora, sa považuje za autora diela, ak nie je preukázaný opak. To platí aj vtedy, keď je dielo označené pseudonymom, ak nie sú nijaké pochybnosti o totožnosti autora. argumentuj paragrafom 92, že jeho kvoty a čiary bez tvojho podorysu nemajú zmysel... ale dokazne bremeno je na tvojej strane..:) je tam jednoduchá finta, mal si trvať na tom, aby ťa uviedol v sprievodnej správe ako spoluautora... dáme si § 15, ale hlavne 92.., mal si si uplatniť bod dva, povedať projektanovi, že pečiatka je jeho, technické výkresy su jeho, ale vizualizácia podorysu je tvoja, hotovo bodka koniec.. mali ste si to rozdelit ako spoluautorstvo... Spoluautorstvo (1) Spoluautori sú dvaja alebo viacerí autori, ktorí vytvorili tvorivou duševnou činnosťou jediné dielo tak, že nie je možné od seba odlíšiť tvorivé vklady jednotlivých autorov a použiť ich ako samostatné diela. (2) Práva k dielu podľa odseku 1 patria všetkým spoluautorom spoločne a nerozdielne, ak sa spoluautori nedohodli písomne inak. (3) Spoluautori sa môžu dohodnúť, že pri nakladaní s dielom podľa odseku 1 ich bude zastupovať v ich mene a na ich účet niektorý zo spoluautorov. Takto udelené plnomocenstvo musí mať písomnú formu. hovorí ti o tom § 22... individuálka ti ide podla §91 ale na súde nemáš šancu...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?