Apex A - skusenosti

Ahojte, kedze je tu kade tade zopar roznych nazorov na Studio Apex Arch chem vytvorit jednu diskusiu dedikovanu prave na skusenosti s touto firmou. Rozmyslame ze by sme im dali navrhnut (asi modifikacia exist projektu) pre nas dom a pripadne ho aj postavat. Ake mate skusenosti? Pozdielajte prosim, pozitivne aj tie negativne. Vdaka!
Odpovedať
1
2
Chlapci sa snazia byt invencni, co je ok a v tomto segmente na Slovensku dost zriedkave (aspon pred 10 rokmi to bolo). Ale maju toho vela a semtam aj slubia viac ako dokazu splnit. Rozhodne je dobre si na zaciatku presne zadefinovat co ma byt vystupom prace aby sa predislo prekvapeniam. Odporucam dialog a mat vlastnu hlavu na krku a ju pouzivat, lebo inak ta v projekte prevalcuju vlastnymi napadmi, ktore nemusia byt optimalne pre kazdeho a kazde vrecko. Tak ze to nechas na nich a nic neriesis moze fungovat a vysledok bude originalny, ale len ked mas neobmedzeny rozpocet, resp tak od 500k vyssie. Pri obmedzenom rozpocte treba tiez rozmyslat za seba a vsetky navrhy kriticky komentovat.
Odpovedať
Na email komunikaciu zabudnite, treba vsetko osobne, ale su to profici
Odpovedať
Namysleny bohovia s hore nosmi. Chcel som len trosku upravit jejich projekt a povedali mi, ze oni neprojektuju stodoli, ale domi. A za to si chceli vypytat 3 nasobok ceny. Otocil som sa na pate a nikdy viac. Projekty maju perfektne, ale pristup k zakaznikovi, ako bohovia.
Odpovedať
Nezabudnutelna skusenost s nimi. Na odporucanie stavebnej firmy sme isli do Apex Arch s konkretnou predstavou. Z ich katalogovych projektov nevyhovoval nam ani jediny. Bud mali prilis malu alebo ziadnu technicku miestnost. Ano, vyzeraju tie ich projekty bohovsky, no neprakticke su niektore az to boli. My sme prisli uz s nejakymi nakresmi, nakolko sme chceli stavat dispozicne identicky dom ako v tom, co sme v danom momente byvali a ku ktoremu sme nejake nakresy mali. Jasne, ze som necakala. ze by to nestalo prachy, ved trebalo to poriadne rozkreslit, zvacsit o meter dlzku, a prepocitat. Mne vsak islo hlavne o to, dostat aj relevantne informacie o materialoch, aby som splnila podmienku na urcity energ. certifikat v zahranici. Ked som sa priamo spytala, ci teda bude nutne zaklady stavat na penovom skle, alebo to nutne nebude, tak panko otvoril dvere a zakrical sekretarke otazku, ze Dorka Ferka, ake zaklady sme robili tomu a tamtomu? Nevies? Na penovom skle? Kazda z obdodnych otazok ostala nezodpovedana, skor sa sustreduju na vizualnu stranku z mojho pohladu. Ked sme teda riesili, ze takato je nasa predstava, tak nas panko uplne povysenecky vysmial, ze Pani, ja som architekt, ja navrhujem a nekreslim uz navrhnute. Prosto ked nechceme nieco speci z ich katalogu, tak asi ani otravovat tam nemame. Najlepsia cast prisla pri oznamovani ceny za taky projekt. Neriesim cenove hladiny, je to ich dielo a maju pravo si pytat podla uvazenia a podla dopytu na trhu, ale ze pankovi trvalo dobrych 7min, kym zo seba teda konecne vypustil konkretnu sumu. Krutil sa pri tej teme ako pes, ktory sa nevie vyprazdnit, nerobi to dobry dojem a zanechalo pocit, ze nevedia si svoju pracu ocenit, zrejme sacuju zakaznika v rychlosti, kolko si od neho mozu zapytat. Ja ich teda odporucat nemozem
Odpovedať
velmi pekne dakujem vsetkym diskutujucim za ich prispevky. Fakt je ten ze mame na nich zmiesane referencie, na druhu stranu pre mna cela tato tema architektov je taka, ze snad na konci dna kazdy (menej co viac) nadava. Opytam sa inak, existuje nejaky moderny ale na druhu stranu skusenostami a rokmi vyzrety architekt, triezvo zmyslajuci v kontext financnych moznosti klienta na ktorom sa aspon dvaja zhodnu ze je super? Nejde o to postavit co najlacnejsie ale clovek mam obcas dojem ze ti architekti sa predbiehaju v tom kto bude mat lepsiu fotku do “rocenky”. Ja rozumiem ze to je umenie, ale my tam budeme byvat a hlavne na to zarabat :) diki za tipy
Odpovedať
@kikimorazesenca Ahoj, ak nechceš aby Ťa architekt tlačil do zbytočnosti, nájdi si projektanta. Bývajú spravidla viac pri zemi, praktickejší, rýchlejší a v neposlednom rade aj lacnejší.
Odpovedať
No takto, mam od nich eden projekt a skoncil v sufliku, keby niekto chce, mozem predat lacnejsie. A dalsia vec, dnes uz nie je projektant, ktory by si sadol a REALNE produktivne rozmyslal so zakaznikom. Pretoze dalsi projektant, od ktoreho mam dnesny projekt, ktory staviam, ale som aj slusne zmenil (okrem nosnych veci), okna, dispoziciu vnutornu, zateplenie, material (aj nosny po konzultacii), tak urobil take fatalne chyby, ze az... A po 3 sedeniach bol nervozny, ci mu vobec nieco zaplatim za kresby. Apexu som nechal 2600 za projekt a 500 za siete, tamtomu nervoznemu projektantovi som nechal 2600 po dohode ze to bude 2400. Toto je Slovensko. Pointa je, obe firmy mi obetovali len vopred dany cas, pricom projekt potreboval daleko viac casu na spracovanie. Kazdy vam uvari kavicku a posedi, poekca, posmeje sa, ale za XYZ eur to nebude robit tyzden v kuse, da vam maximalne 2-3dni a uz ste na obtiaz. Toto je podnikanie.
Odpovedať
@kikimorazesenca Hoj tu na MS na pro mám kamoša, podotýkam projektanta Ján Virostko:) nie architekta a tak ako Ti tu niekto písal skús niekoho praktickejšieho. Je ich zručných dosť a ak niekto vyštuduje architektúru nechá si za to aj môj pocit slušne zaplatiť nehovoriac o rozpočte aký musíš mať :)
Odpovedať
@dusantt No za 2600 to mas prakticky katalogovy projekt, tak nemozes cakat ze na tom bude niekto robit mesiac. Vsak potrebujes na stavebne povolenie projekty od profesistov a ti si tiez nechaju zaplatit. a ani nehovorim, ze polku z toho rovno zhltne stat. V kulturnom zahranici je cena projektu 10% investicnych nakladov, tak potom sa daju robit trosku inak projekty. Kedze toto nikto nezaplati tak vysledkom su stodoly. Problem je ze pani z ApexA sa snazia existovat v tychto podmienkach a potom dochadza k nedorozumeniu.
Odpovedať
@xaxaxaxa to si snad robis srandu..... sa zobud a vyber ruku z nocnika. Katalogovy projekt je nieco, co predavaju ako seriovu vyrobu, realne naklady pri 10tom zakaznikovy su na papier a toner....pricom cena niekde inde. Ale v poriadku, je to produkt na predaj..... Neviem, ake kulturne zahranicie myslis, lebo ja som potrebovala projekt do Rakuska, kde miesto hrubej biblie, co je nutnost na Slovensku, staci Einreichplan, a k tomu si kazdy da dorobit elektriku a zdravotechniku, aby sa teda nepovedalo. Cena, co som platila za teda prekreslenie existujuceho, sa diametralne lisila od toho, co pytali apexaci a to smerom nadol. Ale clovek tusil, do coho ide, ked videl zaparkovane Cayenny vo dvore. Nejak na to zarobit musia, len mna prekvapila prave ta ich neodbornost a nevedomost. Ako sorry, pytat sa sekretarky, co Ferovi davali naposledy zaklady.....
Odpovedať
@xaxaxaxa nj tak nejak ako pises, lenze moj druhy projektant pocita cenu domu extremne vysoku, snad az dvojnasobnu, cize namiest o10% by mal 20%, ale to robi prave preto, lebo ma z toho napr 3% tak aspon takto bude mat realne 6% ono zaujimalo by ma, teda ked uz su Ing. ci by robili napr za 20eur na hodinu. Taka verim ze skutocne ferova cena na slovensku. v cistom mu zostane 15eur, co je za 8 hod kreslenie v prijemnomp rostredi 120eur, tj. 2400eur/mesiac. a pri trojnasobku priemerneho plat je to podla mna pomerne ferove, ale to je len moj nazor. ale nie som prezident, ani vodca kmenov. Katalogovy nakreslia raz, studie uz tolko casu zabrat nemozu. predaju ho xy krat. ale to uz som uplne odbocil od apex arch, nechcem ich neferovo kritizovat. zas az tak zle sa im nedari, X5, X6, velke domy. (pred rokmi, totuz som ich sused) ale prajem kazdemu snazivemu cloveku, konieckoncov, kazdy ma rovnakeho nepriatela - stat ktory si polovicu zoberie. ono len mi to pride take, a neviem ake je to v civilizovanej krajine na zapade, ze normalne pracujuci clovek, napriklad pokladnik v potravinach, dokladac tovaru v potrainach, upratovacka, zarobia ako otroci, za mesiac si odlozia tolko, kolko si Ing. odlozi za hodinu prace. A zamyslime sa - kto zivy tych Ing. ? logicky, otroci. na tom zapade, ten dokladac si usetri a je ochotny dat 10% z realnej hodnoty domu za projekt, pripadne realizacny,resp kvalitny projekt. kedze stavebny material tam neraz stoji MENEJ AKO U NAS. viac tam zaplati za pracu, lebo tam otrokom (robosom) platia adekvatne. cize toto je dovod, preco sa apex asi nemoze uchytit medzi plebsom, ale len Ing, ktori maju pod nimi otrokov. a pitom otroci, ako upratovacky a smetiari hyb svetom, a nie mudry Ing. co od buka do buka striela napady a jeden trafi. Viem o com hovorim, robil som obe povolania, ako upratovac skoly, tak aj kvazi Ing. co mal stastie v rozhodovani. A bez upratovacky by som, a to v niektorych pripadoch aj plati - nemohol ist na WC. ale zas, nekonecny kolotoc, tie zachody spinia zas len ludia, a je jedno ci Ing alebo bez VS :D to uz nevidim, nemaju to na cele, ale ludai su humusaci. hlavne ludia k ludom. tot moj nazor, sorry za odbocenie od temy. ale pokial sa spolocnost neuvedomi, SVK firmy, kde ide alamuzna na zamestnanca a 60-70% zisku ide im sa neskrotia, tak to bude peklo. na zapade si firam necha 30% a stale ma brutalne dividendy. ale to je zas offtopic spam :D ale toot nie je namierene LEN a PROTI apex arch, ale na skupinu firiem, do ktorych zapada aj apex arch, a zaroven kazdy projektant, co odflakne svoju robotu, ale necha si za nu zaplatit zapadniarsky.
Odpovedať
Nemozem obhajovat kvalitu spracovania projektu, ani nechcem sa do tohoto pustat (nie som totiz spokojny zakaznik, ale narazil som na daleko vacsi problemy). Jasne kazdy si musi zvazit pre a proti. Ale ked si myslis ze by ti 20e v hrubom na hodinu stacilo za zakazkovu inziniersku cinnost, tak chod studovat a zacni projektovat a budes sa mat fasa. Alebo sa nestaraj kolko ini uctuju, vsak mozes ist kde je lacnejsie. Ja na slovensku fungujem inziniersky v inej oblasti, ale uctujem 100e/hod, aby som pokryl aj obdobie ked musim nahanat zakaznikov, pripadne poradit aj zadarmo v zaujme dobrych vztahov. Vobec ma nezaujima kolko si odlozi upratovacka, dokladac, projektant atd. ani kto ich vsetkych zivi. Videm len mega vystavbu okolo seba v okoli bratislavy a same luxusne domy a to mi uplne staci.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Po niekoľkých mesiacoch strávených postupne s dvomi Ing.arch. sme skončili u "obyčajného" projektanta s titulom Ing., ale musím povedať, že rozdiel veľký v komunikácii, aj spolupráci na projekte. Ing.arch. sú umelci, ktorí často nevedia odpovedať na praktické otázky investora, napr. koľko bude stáť ich štúdia pri realizácii, aspoň orientačne, odhad. Ako môžeme odsúhlasiť návrh, keď nevieme, či na to máme? A ak ho odsúhlasíme a počas stavby zistíme, že došli peniaze, doplatí to Ing.arch., ktorý poznal naše finančné možnosti, ale nezohľadnil ich? Samozrejme, že nie! Ďalšia vec, pri oboch sme sa cítili tlačení do ich predstavy. Ani jeden nás poriadne nepočúval a nezapracoval naše požiadavky, ktoré sme zakaždým hneď na prvom stretnutí prebrali. Nechceli sme žiadne vzdušné zámky, nič nesplniteľné. Napriek tomu takmer úplne odignorovali naše základné požiadavky ako napr. orientácia najdôležitejších obytných miestností na juh-západ kvôli tepelným ziskom v zime. Nechcem však hádzať všetkých Ing.arch. do jedného vreca, to by určite nebolo fér. No naša skúsenosť je takáto. Náš projektant bol veľmi šikovný, držal sa pri zemi, usmernil nás aj po finančnej stránke, viac menej dodržal rozpočet a tuším na všetky otázky vedel odpovedať. Áno, robili sme aj kompromisy. Ale aspoň nás to nebude "bolieť" :) S architektmi Apex Arch nemám žiadnu skúsenosť. Môj príspevok je o skúsenosti s úplne inými architektmi, ale možno všetky skúsenosti (pozitívne aj negatívne) v tomto vlákne niekomu pomôžu, preto som sa pridala do diskusie :)
Odpovedať
Mame projekt od Apex arch, komkretne vilu M. Nechavali sme si u nich upravovat hotovy projekt a to rovnu strechu, povodne bola mierne skosena, predlzenie okna v hornej kupelni po vanu a terasu nad obyvackou, povodne to mala byt rovna strecha, okno z izby tam bolo, len sme ho dali vymenit za terasove dvere rovnakej sirky. Za to sme este cez 1000 euro doplacali. Nie som projektant, ale vychod na terasu je vyrieseny zvlastne. Z izby je to 2 schody hore cca 40 cm a potom zase 1 schod dole na terasu. Dalsia vec je garaz. Treba merat. Mame jednogaraz, ale aj ked prirazim auto na jednej strane az na stenu, tak sa nedaju otvorit cele dvere. Co moze byt hlavne pri vyberani dietata so sedacky, dost nekomfortne. Dalsia vec je, ze v projektoch sa pouziva velmi vela okien a terasovych dveri v nestandardnych rozmeroch, co je sice pekne na pohlad, ale ked ich budete chciet vyhotovovat v trosku lepsej kvalite a pride cenova ponuka, tak vam ostanu oci pre plac :-D :-D Ako dost velke negativum vidim v tom, ze az pri zariadovani som si uvedomila, ze na podoryse v katalogu, mali pravdepodobne inu mierku nabytku ako domu, ked sa stalo, ze pri obstojnej velkosti obyvacky s kuchynou, neviem doteraz nijako rozumne umiestnit sedacku oproti tv. Nakolko krb a terasove dvere su naprojektovane tak nestastne, ze nie je sanca je tam ulozit, tak aby si navzajom nezavadzalli a vedeli byt vsetky tieto 3 veci plne vyuzitelne. Asi to bola moja chyba, ze som to uz v hotovom projekte neskontrolovala. Odporucam merat, merat, merat, Su to take detaily, ale dom stavame preto , aby sme sa v nom citili pohodlne. Na druhej strane musim uznat, ze aj ked na prizemi sme sa najedovali, tak poschodie bolo uz v zakladnom projekte tohto typu domu vyborne riesene. Pri stavbe bolo pouzite trochu nestandarne az cez 20 cm vonkajsie zateplenie, co stavbari krutili hlavou, ale musim uznat ze dom ma vyborne tepelno izolacne vlastnosti. V zime aj v lete je teplota velmi prijemna. Bez klimatizacie v tych najvacsiech teplach sme vedeli udrzat vo vnutri teplotu 24, co velmi ocenujem, lebo susedia sa z takej teploty tesili len pri zapnutej klimatizacii. Ked to mam zhrnut, aj ked kazdy den hromzim, ze musim pozerat tv a hlavu mam otocenu nabok :-D , z technickej miestnosti hned vedla spalne huci rozvodova skrina ako elektraren :-D a neviem otvorit dvere na aute tak, aby som neoskrela stenu :-D tak dom od nich milujem . To sa musi nechat, ze toto vedia. ten pocit, ked pridete pred dom a poviete si...waw aky krasny dom..a je vas
Odpovedať
dakujem opativne za nazory, uprimne, sme trochu strateni, lebo snad ani nie je mozne najst architekta, s ktorym by si clovek rozumel :)) tiez nerozumiem preco treba riesit "blbosti" typu otvorenie dveri na aute v garaze, rozmiestnenie nabytku v obyvacke, ked clovek ide do "butikoveho"/exkluzivneho studia ala Apex Arch. Prave by sme ratali s tym, ze nech si clovek vyberie od nich akykolvek projekt, tak kazdy splna zakladne parametre kvality byvania a tieto dve horespomenute veci su vazne ze zaklad.
Odpovedať
My sme mali dobru skúsenosť, kupovalisme u nich projekt z ich katalogu no trosicku upravili, vyhoveli vsetkym poziadavkam a hotový projekt nam pán este aj doviezol domov a to byvame daleko od Bratislavy
Odpovedať
Profilova fotka
@kikimorazesenca A s koľkými architektmi ste sa stretli keď nieje možné nájsť architekta s ktorým by ste si rozumeli.
Odpovedať
@kriri kristova noha. A to ja spominam nasho architekta za osadenie okna s kluckou vo vyske 4m nad schodami. Ktore umyvam na rebriku. O to pokoj ze presvetlenie schodiska je fasa len ta klucka mi nejde do hlavy. Ale hentak sprznit garaz a vnutornu dispoziciu tak im ten projekt dam asi zozrat. No mozes byt asi rada ze si nemusite vsetci pred garazou vystupit a spolocne auto vtlacit dnu.
Odpovedať
@kriri Dom krásny, ale v detailoch nepraktický, a pritom od profesionálov... wow =-) Som trochu v šoku. Vy nie ste povinná myslieť za nich! Vy ste sa s dôverou obrátili na odborníkov, ktorí mali všetko domyslieť do posledného detailu. Ak naozaj použili inú mierku na RD a inú na nábytok, tak v podstate zavádzali zákazníka, lebo chceli predať falošný dojem priestoru. To je neodpustiteľné!
Odpovedať
Inak pre obranu architektov. Ked pozeram na stranku Apexu, tak ako pan Cernak, tak aj pan Zilinsky nie su vystudovany architekti...
Odpovedať
@slummdog :-D :-D :-D no klucku vo vyske 4 m mame aj my na schodoch, ale na to sme si uz nejako zvykli,.Dala som na parapet kvetinovy zaves tak tam kazde dva tyzdne splhame po rebriku pri polievani. Horsie je to s bocnymi neotvaravymi oknami na poschodi na prevysoch domu. Tie sme umyli naposledy, ked sa robila omietka a bolo zvonku postavene lesenie :( A to vystupovanie z auta pred garazou je bezny standard u nas uz od zaciatku. Alebo velke terasove dvere a obrovske okno oproti nim su narazene hned na kolmu stenu kde mam byt tv. Dat tam policku, alebo skrinku v rohoch by vyzeralo velmi zvlastne.Ak by tam bolo aj len 40 cm steny velmi by to pomohlo. Su to take detaily, ale dokaze to dost zneprijemnit uzivanie. Na druhej strane si myslim, ze aj u inych architektov sa urcite taketo nepraktickosti najdu, ak nie tak klobuk dolu a treba ich odporucat
Odpovedať
@kriri a ktory je to konkretne dom od nich ? ziadny projekt s nazvom "Vila M" som u nich nenasiel.
Odpovedať
@minonkysk https://www.apex-arch.sk/projekty-dom...
Odpovedať
@kriri dakujem, nenapadlo ma zadat dve l :) Garaz je vskutku uzka, dlha je fajn, len sirku mohli pridat aspon 50 cm. Viem naklady... :) Aj ste sa zmestili do toho rozpoctu co tam maju uvedeny ?
Odpovedať
@minonkysk Do rozpoctu sme sa nezmestili. Pokial chce clovek aspon trosku kvalitnejsie prevedenie, tak nie je sanca. Ale myslim si, ze ked sa niekto kto staval od hocikoho zmestil do rozpoctu, tak to je skor vynimka.
Odpovedať
@minonkysk teda fakt! =-) na ich stránke "o nás" majú obaja titul Ing a pod menom napísané architekt... to mi príde celkom vtipné :) No v každom prípade, ak sa považujú za architektov, tak ich práca by mala byť profesionálna. https://www.apex-arch.sk/o-nas
Odpovedať
@kriri Nám projektant tiež navrhol okno v nepraktickej výške na schodisku, ale sme si to včas všimli a zmenili. My sme vždy uprednostnili praktickosť pred efektom, aj keď sa nám všeličo páči. Povedali sme si, že mladší už nebudeme a chceme v budúcnosti čo najmenej problémov a komplikácií pri starostlivosti a údržbe.
Odpovedať
@kriri ved mne je to jasne :) Len som chcel vediet, ci som len ja take nemehlo, alebo to postretne aj inych stavebnikov :-D @yasna pre titul arch je treba vystudovat fakultu architektury, alebo VSVU. Myslim, ze aj s titulom ing sa mozu prihlasit o clenstvo v komore architektov. Inak paradoxne ak su obaja ing, by mali mat lepsi sajn o konstrukciach a technologiach. Architekti su viac odtrhnutí od reality.
Odpovedať
@minonkysk Na VŠVU sa získava titul Mgr.art. Iba fakulta architektúry dáva titul Ing.arch. a Ing. sú absolventi Stavebnej fakulty, podľa mňa... Treba rozlišovať štúdium architektúry na Fakulte architektúry a na Stavebnej fakulte na Katedre architektúry. Pozrela som sa, že naozaj na všetkých týchto školách sa dá už študovať architektúra. OK, o tomto som fakt nevedela, ja som mala stále fixované, že architektúra sa študuje iba na Fakulte architektúry. Tak som si zase trochu rozšírila obzory :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahojte, obnovujem temu. Mame vybraty projekt od Apex Arch ale radi by sme tam iste zmeny (zmena dispozicie nocnej zony). Riesili ste zmeny v katalogovom projekte od Apex Arch? Aka bola ochota z ich strany? A kolko vas nakoniec takyto projekt vysiel? Ďakujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?