Aký typ domu a materiál zvoliť pre prirodzený chládok?

Aký typ domu je vhodný do oblasti okolia Hlohovca a aký stavebný materiál by ste zvolili na obvodové múry a vnútorné priečky? Jedná sa mi najmä o horúce letá, aby dom ponúkal prirodzený chládok bez nutnosti klimatizácie...ďakujem za názory
Odpovedať
1
2
6
Profilova fotka
@marek_norway https://www.meteoblue.com/sk/po%C4%8D... ak berem do uvahy tuto tabulku, tak v hlohovci nieje az tak teplo....max 5 mesiacov do roka okolo 23 stupnov, takze nechapem preco riesis teple leta...ale na druhej strane ''zatepluje sa'' aj proti zime, aj teplu. zvol to, co je najlacnejsie...napr 20-30cm porobeton (cim lacnejsi...porfix, ytong, solet.., tym lepsie pre tvoju penazenku)+25cm izolacia (polystyren, vata). a aky typ domu.....ziaden a kazdy...vyber si.
Odpovedať
Profilova fotka
o horuce leta? myslim ze my na slovensku ani poriadne nevieme co su to horuce leta ;) urcite je potrebna dobra izolacia to je alfou a omegou celeho domu
Odpovedať
@martin153 lenze priemerna a okamzita teplota je rozdiel, mna nezaujima priemernych 23 stupnov, ked vonku je 35 v tieni a v noci 24...a preco porobeton? Odovodni...nebol by vhodnejsi material s lepsou akumulaciou?
Odpovedať
@marek_norway Radím z vlastnej skúsenosti: Dobre izolovaná strecha a podkrovie, odvetraná povala. tehla min. 37 cm, podpivničenie,
Odpovedať
@marek_norway nic na svete ti chlad dlho neudrzi ani kes bude rekuoeracia. Ked chces mat chkadok daj klimu a hotovo, material je nepodstatny.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway ked ta uz zaujima ta 35 stupnova teplota, tak by ta malo zaujimat aj kolko dni v roku je takato teplota. ak je to par dni....preco tomu davat taku prioritu. no ty sa musis rozhodnut, tvoj dom. a nie, nepreferujem porobeton, len je to jednoduchsie a svojpomocne realnejsie riesenie, ako napr. tehly, alebo vybrolisovane tvarnice.... s tou akumulaciou. dufam, ze niekto raz urobi pokus.....zober 20 cm polystyren a sprav z neho kocku, kde vnutro bude mat 1m3. to iste sprav s kockou z betonu. teraz vpusti teply vzduch a zohrej a udrzuj dutinu kocky na 20 stupnov. kolko minut, hodin bude trvat, kym sa vnutro kocky nahreje? nemeral som to. no myslim, ze polystyrenovu vykuris skor. takze v polystyrenovej budes musiet dodavat teplo povedzme kazdych 5 hodin po 30 minut...cize kurenie ti pojde za 24 hodin okolo150 minut.. v betonovej kocke budes musiet kurit kazdych 5 minut, lebo beton absorbuje teplo...no po case sa ti to vrati s tym, ze beton lepsie akumuluje (no nezabudaj, tak ako akumuluje teplo z vnutra, tak akumuluje zimu z vonka)...cize v polystyrenovej kocke budes kurit 5 krat po 30 min za den...v betonovej 3-6 hodin 150 minut vs 180 az 360 minut....je to priblizny priklad, nic som nemeral ani nema nijake vysledky...je to len cisto moj sedliacky rozum....no su tu technologie ako napr infracervene panely . tak to je za uvazenie s tym betonom. porobeton som dal ako najrozumnejsi ekvivalent k akumulacii, izolacii a cene. ale nezabudajme aj na drevostavu. :-)
Odpovedať
@marek_norway Chrániť pred slnkom - to je hlavná vec. Čo najnižší prestup tepla pre nepriehľadné konštrukcie. Úsporné spotrebiče. Nevetrať cez deň oknami, len rekuperačkou. Oknami nad ránom a v noci. Až na posledné miesto radím stavebné materiály s vysokou tepelnou kapacitou. Takto sa dá v lete udržať teplota 22-24°C a na pár dní sa dom prehreje na 25-27°C. Iste nie okolo 30°C, čo je žiaľ bežná teplota v domoch na juhu Slovenska... a podkrovia majú 32-33°C.
Odpovedať
@martin153 zvazoval som aj drevostavbu, ale odradza ma prave rychle nahriatie a takisto skodcovia v stenach...takze tuto som uz uplne zavrhol...zvazujem ytong obvodove mury, vpc priecky...samozrejme plus vonkajsia izolacia... @blacksr takze zrejme radsej prizemny bungalov?
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway este zvaz ytong vs porfix, ci solbet..odstranit predsudky a mas steny za polovicnu cenu. cim lacnejsie ta bude stat m2 nosnej steny, tym viac ti zostane na jej zateplenie ;)
Odpovedať
@martin153 aky je rozdiel medzi solbetom a ytongom? Pri solbete hned prve negativum - z polska, nejak mi tie polske produkty niesu pochuti a ver, ze viem o com pisem, pochadzam z trstenej co je 3 km od polskyych hranic :-)
Odpovedať
@marek_norway Je to jedno, čo sa podlažnosti týka. Podlažnosť podriaďte (ne)nárokom na bezbariérovosť a možnostiam pozemku. Nie teplote v dome. Lebo poschodový aj bungalov sa môžu, i nemusia prehriať. Rovnako s materiálom. Popisované teploty sú z drevostavby. :-) Poschodovej. V podkroví je chladnejšie než v prízemí. Spálňa s oknom na juh má väčšinu leta okolo 22°C.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway sice bolo to davno, ale boli sme na nakupe v nowom targu. (narodil a zil som pri poprade) kupili sme okrem ineho aj kurcata...boli o polovicu lacnejsie ako na slovensku (v tom case)....tak sa moja mama opytala...a skade ma pan take lacne kurcaky?.......pani neuviezi, ale zo spiskej novej vsi. takze len zopakujem, ked si clovek obura predsudky....koniec koncov material musi splnat eu normy...keby nie...myslis, ze taka firma by fungovala tolko rokov?...jedine cim moze bojovat proti lidrovy (ytongu) je cenou...ako to robi aj porfix a ine porobetonove firmy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
no my máme z tehly 30cm, polystyren 20cm, bývame na juhozápade slovenska, vetrame len rekuperaciou hlavne v noci...a teplota je okolo 25 až 26stupnov. Bungalov.
Odpovedať
@sorca24 sak rekuperacia Ti ide furt alebo?
Odpovedať
ja ti doporucujem palenu tehlu - 35 cm napr. KM beta, zateplit 15-20 cm polystyrenu. Pripadne si skus pozriet vapencocementove tehly. Prirodzeny chladok bez nutnosti klimatizacie... ked mas niekolko dni (zo skusenosti 3 a viac) vonku 35 stupnov cez den a 26 v noci a nevyvetras/neochladis cez tu noc dom tak ziadny prirodzeny chladok v dome nebude ani nahodou, to je absolutne mylna predstava :-) osobne by som sa klimatizacii nebranil, neviem ci budete mat bungalov alebo poschodovy dom, ale klimoska ma velmi prijemnu vlastnost a to je, ze za lacne naklady si v lete vies dom ochladit a v zime v nom prikurit.
Odpovedať
Profilova fotka
Poviem vlastnu skusenost, 30-ka tehla, 15, EPS zateplenie , bungalow .... V zime akumulacka, v lete ochladzovacka . Velku ulohu ale u nas hra celuloza fukana na strope .... zadrzi teplo z podkrovia . V tychto peklach vonku cca 24 stupnov. Vetranie bud rano a v noci na padacku, ak by sa vetralo cez den, co i len na padacky, teplota stupne urcite . Rekuperacia mooozno neskor ( financie ) .
Odpovedať
Profilova fotka
24 stupnov v dome ...
Odpovedať
@cakl obavam sa, ze mate mylne predstavy o fungovani rekuperacie. neviem sice aku rekuperaciu planujete-decentralnu, aktivnu, ci pasivnu no ani do jednej sa neoplati investovat s tym,ze to bude mat nejaky zasadny vplyv na ochladenie domu. Nato je a bude klimoska :)
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway Neviem aký máš rozpočet určite sa ho budeš snažiť tlačiť dolu ale ja by som to riešil asi tak že by som dal betónové steny prípadne vápennopieskové zateplil ich polystyrénom a na obvodové steny dal stenové vykurovanie / chladenie možno aj na strop ale tiež by musel byť betónový a ak naň použiješ aspoň 400 mm tepelného izolantu neviem ako by to vychádzalo to isté aj z podlahovým kúrením asi by nebolo nutné. Tým vlastne využiješ akumuláciu betónu ale pri dlhšie trvajúcich horúčavách si steny vieš ešte ochladzovať alebo keď horúčavy skončia a chceš aby steny rýchlejšie vychladli máš ich čím schladiť podľa mňa dobré riešenie ale neviem ako by vyšlo finančne nie len že ti treba rozvody na stenách ale ešte nejaké tepelné čerpadlo čo bude vháňať tú chladnú vodu do tých stien.
Odpovedať
@marek_norway ja okres Hlohovec, nepodpivniceny bungalow, 9x13 metra, material 30cm PorFix biely, izolacia zakladov 10 cm EPS, sokel 12 cm XPS, steny budu 25cm EPS, do podlahy pojde 20cm EPS, do stropu 60cm vlny... Zemny register, kurenie elektrokotol. Predsadena montaz okien.
Odpovedať
Byvame ma strednom slovensku. Dom mame z porfixu bungalov plus zateplenie.Pri teplotach vonku 36 stupnov mame v dome 23 a to tym ze muz v noci otvori okna na baraku necha pootvarane do koronan rano ked ide do prace zatvori. A teplota sa drzi na 23. 22. Ziadnu klimu nepotrebujeme. A este mame pozastierane okna. :-N
Odpovedať
@martosko stenove vykurovanie? mas s tym nejake realne skusenosti?
Odpovedať
@skaredekacatko kolko dni po sebe byvaju na strednom slovensku teploty 36 stupnov? ja som tiez zo stredneho slovenska a nepamatam sa,ze by u nas boli taketo teploty niekolko po sebe iducich dni. Mozno vynimocne pocas leta je takto teplych 3-4 dni.
Odpovedať
Profilova fotka
@akoinac Osobne nie ale viem že také niečo existuje a v zahraničí sa to používa dnes už bežne princíp fungovania je rovnaký ako pri podlahovom kúrení akurát toto je na stenách pod omietkou keď chvíľu pohľadáš v googli určite sa dostaneš k potrebným informáciám páči sa mi to hlavne pre to že v spojení s tepelným čerpadlom sa takto dá objekt aj chladiť a napríklad na západe SR je potrebnej viac energie na chladenie ako na kúrenie tu neklesajú teploty pod 30 stupňov ani v noci aby si si vyvetral chladný vzduch.
Odpovedať
@akoinac mas pravdu len pisem ako to robime my aj ked je 30 stupnov . mat v dome 27 by som nechcela.
Odpovedať
@martosko informacie o tom mam a zodpovedne mozem povedat, ze je to BULLSHIT ;-) a kazdeho kto by do toho chcel ist sa od toho budem snazit odradit. Otazka na zamyslenie... Pri chladeni klimoskou vznika kondenzat, predpokladam, ze vsetci vedia ako je vyrieseny odvod kondenzatu. Vznikne kondenzat aj pri chladeni TC a sposobe aky popisujes? Ako je vyrieseny odvod kondenzatu v tomto pripade? Ono jedna vec je teoria a druha vec je prax :)
Odpovedať
@skaredekacatko 30 stupnov samo o sebe nieje nijak nebezpecna teplota, rozumny clovek sa s tym dokaze slusne popasovat a vyriesit situaciu prevetranim v noci, tym ohladi dom a hlavne steny a cez den je proste zabedneny a nepusta teplo. to je cele tajomstvo ako udrzat teplotu na hranici cca 24 stupnov. Zo skusenosti ale hovorim, ze pokial mas 3 a viac dni teplotu 35 stupnov a v noci sa ti neochladi vzduch natolko aby si prevetrala dom tak teplota v vnutri domu kazdy den stupa a v tomto pripade by som skutocne zvazil investiciu do klimosky
Odpovedať
@akoinac u nas uz tyzden v kuse. ;-) Pri chladeni klimatizaciou je kondenz odvadzany rovnako, ako pri chladeni TC... akurat klima fuka chladny vzduch a TC ma na sekundari chladnu vodu, ktora je vhanana do trubiek /podlaha, stena, strop/. Mal si asi na mysli rosny bod, ktory by mohol vznikat v stene na rozhrani teplot.... Ale ten je zavisli na relativnej vlhkosti a rovnako na tom, ci sa chladi rychlo a intenzivne, alebo pomaly a dlhodobo... Pri klime zapnes na plno a mas za hodinku-dve vychladene. Pri chladeni TC toto spravit nemozes...
Odpovedať
Profilova fotka
@akoinac No tak jasné že ti nevzniká kondenzát z čoho by mal Pokiaľ viem tak zadávateľ témy chcel poradiť ako dom vychladiť bez klímy a nie aby ste ho odhovárali že mu chladenie netreba možno mu je horúco už pri 28 stupňoch vonku neviete prečo sa pre niečo také rozhodol
Odpovedať
@megdesign asi si to neprecital dobre, ale bavime sa o strednom slovensku. V profile mas Hlohovec a ten sa nenachadza na strednom Slovensku (zemepis my vzdy siel) :-) Precitaj dalsie prispevky, napr. Zo skusenosti ale hovorim, ze pokial mas 3 a viac dni teplotu 35 stupnov a v noci sa ti neochladi vzduch natolko aby si prevetrala dom tak teplota v vnutri domu kazdy den stupa a v tomto pripade by som skutocne zvazil investiciu do klimosky ak mas protiargumenty, pod do mna ;-)
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?