Aký projekt na pozemok úzky 8m?

Dobrý deň, viete mi niekto poradiť pekný projekt RD na úzky pozemok (8m). Mal by to byť aspoň 4-izbový domček. A je vôbec rozumné stavať na takom úzkom pozemku?
Odpovedať
1
2
6
banga, keď si vezmeš, že odstup od plota z každej strany by mal byť dva metre, ak ti susedia nepovolia inak, ale aj to je vraj podmienka, že smieš mať z tej strany len malinké okienka (presný rozmer neviem) tak neviem... ale sú aj úplne mini domčeky, napríklad 7,5 na 6 metrov a menšie, len to sú zasa max dve spálne plus obývačka. aspoň čo som ja zatiaľ pozerala...
Odpovedať
teda aspoň takto to povedali nám, keď sme uvažovali nad kúpou 9 metrov širokého pozemku
Odpovedať
my máme z každej strany odstup 1 m (ak sa dohodneš so susedmi)
Odpovedať
Ahoj, jak píšou holky, min.je 2 m od plotu (nesmí tam být žádné okna do obytných místností (jen třeba WC, garáž, ) a zároveň min. 7 m od domu souseda - aspoňa tak je to v české normě, ale to bude asi ještě nějaká "společná" československá :-D Vyjímečně jde stavět na hraně pozemku, ale to bych nedoporučovala, za případné problémy se sousedy to nestojí, budeš chtít udělat novou omítku, vyčistit okapy, ..., některří susedi si vždycky najdou důvod k problémům :-N
Odpovedať
Ahoj Banga, my mame 11 m pozemok. Celkom pekne domy su na českej stranke archonplus ( vlavo si daj vyhladavat domy pre uzky pozemok ), ale lepsie je poradit sa s architektom a dat si spravit projekt na mieru. Pri malom domceku to nebude moc drahe. Nas kazdy odhovara od stavby na uzkom pozemku, ale v dnesnej dobe je dobre mat aspon nejaky pozemok a brat pozicku milion na pozemok a potom ho cely zivot splacat... Hroza. Prajem vela stastia :-) :-) :-)
Odpovedať
banga neviem aku mas predstavivost, ale nie je problem nakreslit si domcek podla vlastnych predstav......maximalne rozmery poznas........a aky je dlhy pozemok?
Odpovedať
Profilova fotka
Treba tady http://www.gservis.cz/projects/projec... Koukni na radove domky, vetsina se da stavet samostatne.
Odpovedať
pozemok má 8x60m. Predstavu čo všetko by mal mať mám, ale nakresliť si ho sama a stavať podľa toho... no neviem, to by asi nedopadlo dobre ;-)
Odpovedať
Ahoj, tak to vyzerá, že sa asi pustíme do stavby. Vopred si však chceme zabezpečiť súhlas susedov, aby sa nám potom nestalo, že budeme na pozemku iba pestovať uhorky :-p Vie mi niekto poradiť ako by mal vyzerať súhlas so stavbou? (chceme tam dohodnúť vzdialenosť domu od susedného pozemku)
Odpovedať
Profilova fotka
banga nechcem ta odradzat ale ja by som do takeho uzkeho pozemku nesla. my mame 14 m asi bez 20cm a 10m dom a uz teraz je to vselijake so susedmi. ked sme sa pytali na stavebnom urade povedali nam ze vzdialenost musi byt 2m a ze pri takychto stavbach neexistuju vynimky. ze len pri garazach a podobnych drobnych stavbach tak neviem. my mame este ten problem ze pri osadzani domu sme sa trochu sekli a domcek nam nejde subezne s plotom takze niekde mame sice vzdialenost aj 2,2 m ale zase na opacnej strane len 1,80. a mam z toho teraz nocne mory ze ako nam to skolauduju a ako pocitam tak pocitam to by ste museli mat dom siroky len 4 m. co sa mi zda teda dost malo
Odpovedať
alex nestraš ;-) je to individuálne... záleží od susedov a aj od obce (teda zastupiteľa stavebného úradu). my máme pozemok niečo vyše 12m široký a dom široký 7,5m - takže zostáva 4,5m. rozdelil sme to 3,5m z jednej strany, lebo tam bude potom aj garáž (tých susedov sme teda neriešili vôbec) a 1m zo strany druhej a bez problémov. najskôr sme sa opýtali susedov, či by to bolo možné a či by súhlasili a povedali, že áno (na strane, ktorá je meter od susedov nie sú okná). potom sme sa opýtali na obci, či to tak bude ok a povedali, že áno. tak sme kúpili vybraný projekt a už máme hotové prízemie :-) držím palce banga, aby sa vám podarilo dohodnúť sa ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja nechcem strasit, len som tym chcela povedat ze je treba si vsetko riadne najprv pozistovat. a este jedna poznamka. kedze mame blizko domu plot teraz sa nam za dom nedostane ziadny stroj. mame tam kopu zeminy a budeme ju musiet odtial vyvazat rucne. a tiez ked budeme chciet robit oporne mury asi budeme musiet vsetko kopat rucne alebo si niekoho "najat". to nas teda predtym vobec nenapadlo. takze treba rozmyslat v sirsich suvislostiach :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
alex súhlasím s tebou! treba si to dobre zvážiť, ale nič nie je nemožné ;-)
Odpovedať
nasi buduci susedia si stavaju minidomcek 5,5 x 7,5m.. a to maju pozemok siroky priblizne tak ako my.. nas dom ma na sirku 10m, susedia nalavo od nas "pustili" na 1,5m a tak mame viac miesta z druhej strany takze sa tam vpohode zmesti aj domiesavac, pripadne iny "stroj" ked budeme riesit terasu a zahradku za domom.. ked sme sa boli u nich popytat tak hned povedali ze to nie je problem, jedine co ich zaujimalo ci im vlastne uz sneh - voda z nasej strechy nebude padat na ich pozemok ale nebude.. ako pisu baby.. je len na susedoch.. najlepsie by bolo spisat nejaku zmluvu o buducej zmluve (alebo tak nieco) kde sa zavazuju ze nenamietaju aby stavba bola blizsie ako 2metre od hranice pozemku a aby to bolo overene notarom, aby ste sa tym poistili a nestalo sa ze kupite projekt a pri stavebnom konani vam to nakoniec nepodpisu..
Odpovedať
Profilova fotka
Problém s velmi úzkým pozemkem mě hodně zaujal, takže jsem si to doma zkoušel nakreslit ;-) A předesílám, že nejsem architekt ani projektant, jen mě to baví a mám zkušenosti s vymýšlením vlastního domu. Nakonec jsem, myslím, dostal fuknční dům na 4 m šířky! To znamená, že by byl dodržen i odstup 2 m od každého ze sousedů. Celková zastavěná plocha je jen cca 60 m2 (půdorys 4 x 15 m), ale do nich se v klidu vešel dům se 4 pokoji a 2 koupelnami. Má to ovšem několik podmínek - muselo by jít o stavbu s rovnou střechou (nebo střechu s minimálním sedlovým sklonem) - z úzkého patra není možné ubírat prostor podkrovním zkosením. A také by bylo vhodné mít co nejužší obvodové zdi (aby se neubíralo z prostoru uvnitř) - víc by se asi tedy hodila dřevostavba, která má šířky obvodových zdí cca 30 cm. No nic, prostě jsem jen objevil problém a pohrál si s ním :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ještě dodatek - na jednu dlouhou stranu mého návrhu nejsou vůbec potřeba okna (ideálně kdyby byla na sever). Takže pokud se vám podaří domluvit se sousedem, můžete jít na odstup třeba 1 m a z druhé strany, kde je vchod, vám zůstanou 3 metry (a tudy už i leccos projede, třeba na zahradu). Pokud by to chtěl někdo vidět (je to jen jednoduché schéma v Excelu), ať mi napíše do IP svůj mail. Rád pošlu...
Odpovedať
Dobrý deň banga. :-N :-N Som zo Slovenska, ale tvoj dotaz ma zaujal. Ja by som to skusila asi takto. Prever si ako je to u Vás !!!!!! Posúdiť musíš aj celkovú výmeru pozemku, ďalej či je v radovej zastavbe, alebo samostatne stojaci. Samostatne stojaci - musí mať u nás minimálne 4 áre, koeficient zastavanosti môže byť maximálne 0,5 V radovej zástavbe - musí mať minimálne 2,5 ára, koeficient zastavanosti maximálne 0,6 . Ak je samostatne stojaci a má šírku 8 m považuje sa za pozemok v stiesnených podmienkach a od suseda vzdialenosť by mala byť podľa stavebného zákona 1 m. Pozor susediaca stavby nesmú mať k tebe situované okno z obytnej miestnosti a tvoja stavba nesmie brániť vo svetelnosti v takomto prípade stavba od stavby 7 m. Na to pozor !!!! Situované okná suseda z obytnej miestnosti musia byť s riadnym stavebným povolením. Nie je tým mienené odvetranie toalety, alebo napríklad schodiska. Hovorím o oknách z obytných miestností . Chceš stavať domek prízemný, alebo aj s poschodím ??? Ako sú široké susedné pozemky ? Nevieš sa dohodnúť so susedom na stavbu na hranici, aspoň z tej chladnej strany ušetríte na zateplení. Ak má aj on úzky pozemok bude ho to tlačiť sa dohodnúť. Vezmi si katalóg hotových projektovaných domov, dostaneš kúpiť a zistíš, že aj domčeky s rozmerom 6 m sú veľmi pekné a účelné trošku viac natiahnuté do dlžky. Ja by som z ulice situovala garáž vedľa prechod do vnútra pozemku so situovaným domčekom, vo vnútry pozemku, ak to pozemok povoľuje. Niečo takéto som videla v Moravskej Novej Vsi, neďaleko Hodonína, prerobené zo sklípku, ako tomu u vás hovoríte. Veľmi pekné a účelne rozmiestnené, až som žasla. Dobrý odhad, veľa šťastia, priaznivo naklonených susedov a trpezlivosti želá Daniela
Odpovedať
http://nonyagrenaderarchitect.com/xs.... 8-) http://www.i29.nl/ hubených baráků je mraky :-D na úzký pozemek se projektuje dobře. Jen je důležeté aby kolem domu nebyly jen pruhy zeleně, ale aby to mělo nějaký výraz. a koukat na orientaci ke slunci a taky výhledy. Dobrý architekt si s tím poradí. Odstupové normy máme v ČR taky a taky regulace. To je na stavebním úřadě k nahlídnutí. Tak držím pěsti.
Odpovedať
Ahoj Daniela. V prvom rade ďakujem za záujem a za príspevok. Náš pozemok má takmer päť árov. Z jednej strany je rovnako úzky pozemok, stojí na ňom čerstvo postavený dom, ktorý je takmer úplne prilepený pri ďalšm susedovi - od nášho plotu je približne 1,5 metra. Na druhej strane nášho pozemku je záhrada s rozlohou väčšou a priestrannejšou ako máme my a dali nám najavo, že im je to jedno len nech to nie úplne na hrane. Takže rozmýšľame nad riešením samostatne stojaceho poschodového domu - pri dohode so susedmi z jedenj strany 1,5m a z druhej 0,3m - čiže nám ostáva na dom šírka 6,2m. Čo je pri plánovanom použití obvodových materiálov ytong 0,375m vnútorná plocha cca 5,5m. Susediaca stavba má situované okno smerom ku nášmu pozemku z chodby a na poschodí z kúpeľne. My plánujeme tiež bočné okná - kúpeľňa, chodba, kuchyňa. Rozmýšľame niečo na štýl : http://www.slovenskydom.sk/rodinne-do... ...samozrejme trochu upravené. Rátame, že domček bude mať približne 6x15 - do dľžky šetriť nemusíme, len je problém nájsť niečo čo by malo aj štýl aj dobrú presvetlenosť miestností. Ver mi, že máme doma množstvo katalógových projektov, na nete hľadáme už probližne 4 mesiace a stále nemáme nič, čo by nás ozaj zaujalo. Nie sme prieberčiví, stačí nám niečo jednoduché, účelné ale hlavne so "šmrncom". Hlavne predok si nevieme ani za ten svet predstaviť, je pre celý domček hádam najdôležitejší, nakoľko ten bude určovať celkový charakter domu. Dali sme si už urobiť aj predbežný samostatný projekt, ale stále to nie je ono. Je to len krabica od topánok zasadená do priestoru. Takže zatiaľ asi toľko. Teším sa na ďaľšie príspevky a nápady. Banga
Odpovedať
:-N ahoj banga,pozri -si tieto www -čkové adresy,súú tam domy pre úzke pozemky- domnamier.sk,bienhaus.sk,vybersidum.cz,dumjednymtahem.cz,ak by si mala záujem pošelem ti aj dalšie adresy, a ešte apex-arch.sk,....tak hladaj....
Odpovedať
Ahoj dievčatá, nechcem Vám kaziť náladu /lebo ja ju už mám pokazenú/, ale celkom na dohode so susedom to asi nebude. Mesiac čakám na stavebné povolenie a dnes mi avizovali zo stavebného úradu že nemôžem mať od suseda /jediného ktorého mám a nemá tam postavenú žiadnu stavbu iba záhradu/ na 2m vzdialený RD od hranice pozemku!! Nezaujíma ich čo hovorí Vyhláška ŽP SR č. 532/2002 Z.z. o umiestnení na pozemku, lebo odsek 1 hovorí aj o "hľadisku požiarnej ochrany" a z tohto dôvodu musím mať od suseda vzdialenosť 3m! Šírka môjho pozemku je 13,45m, to znamená 3m odstup+7,2m šírka domu a zvyšok na vjazd na pozemok 3,25m - žiadna solídna úprava len kolaje pre auto. Natesno ako v kuríne. Toto skrátka nechápem. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
jenny-nám stačilo podpis od suseda ocerený že mu nevadí že budeme meter od hranice a bez problémov nám to zobrali-tak nechápem.síce sme to naakoniec dali meter aj niečo lebo nám to nevychádzálo s domčekom,ale pani ktorá nám vybavuje povolenie,nám ten podpis vazala :-.
Odpovedať
gusto - mám smolu, ja suseda ani nepoznám, mne to stopol na úrade horlivý požiarnik a bude to tak. Ja to tiež nechápem, lebo sused má byť prizvaný až na záver stavebného konania.Možno by som to vedela pochopiť keby to bol drevený dom, ale bude murovaný. Ešte by som sa mohla odvolať, ale to by sa ťahalo dlho a to nechcem, rada by som začala hrubú stavbu teraz v jeseni. 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
jenny ja mam ten isty problem.Mame okna z boku a musime mat 3m k plotu.A vies co mi povedal ten uradnicek?vraj sa mu ten dom nepaci,mam si vybrat dom,aby som sa mohla nalepit na radovu zastavbu vedla.Vraj tak by sa mu to pacilo.A ja som dostala nervy a hovorim mu,ze ci mi on bude ten dom platit.Tak dnes si clovek nemoze ani dom podla seba postavit.
Odpovedať
Profilova fotka
podpisi susedov majú pomôcť pri stavebno povolení aby neskôr to stavebné konanie nebolo zdlhave.zvláštne každý kataster inak hovorí.prečo to nám stačilo nechápem,s požiarnou ochranou to sme sa aj my báli že to budeme mať zložité kôli tomu že budeme mať drevenný dom,a na koniec vdaka usedovmu podpisu sa nám to zjednodušilo a suseda som ani ja nepoznala -ale spoznala som. a základy môžeš robiť aj na povolení o starostu-alebo primátora.
Odpovedať
Profilova fotka
ejco-pravda je že niektoré dediny mestá alebo obce majú dané že nikto nemôže porušiť vzhlad dediny alebo okolitých domov.teda že by si niekto postavil úplne iný dom ako je v jeho okolí.poznám mesto ktoré v určitom úseku nedovoluje väčší počet metrov štvorcových ako má stanovené mesto,alebo že musí byť poschodoví a ked nie poschodový tak aspoň podkrovie ,dokonca môžu mať iba určitý druh a počet stromkov posadených v okolí domu.tak to je sila.
Odpovedať
Ahoj ludia. Dakujem Vam vsetkym za postrehy a pripomienky, len mam este jeden problem :-( ! Projektant nam na ten uzky pozemok naprojektoval rovnu strechu. Dala som temu na tuto zalezitost, ale "informacny technik" alias "administrator" alias "ikkke" mi temu uzamkol, nakolko uz davno pradavno bola tato tema rozoberana, akurat ze malo ludi sa k tejto teme v danom case vyjadrilo. Nas by vsak naozaj zaujimala pripadna skusenost ludi ku teme - ROVNA STRECHA....najma z pohladu par ludi z okolia, ktori tvrdia ze kohokolvek koho poznaju s "rovnou strechou" - bol nuteny po par rokoch strechu opravovat. V ludoch prevlada nazor, ze sikma strecha je dana od pradavna najma kvoli sklonu...jednoducho, ze voda musi mat moznost "vdaka" gravitacii kam odtekat. Technologia vsak myslim, snad uz trochu postupila a projektant zastava nazor, ze v sucastnosti je rovna strecha - vdaka sucastnym materialom - absolutne vyrovnana ostatnym "bezpecnym" druhom striech. Dakujem za kazdy nazor na tuto temu. Banga
Odpovedať
citam si tuto temu od zaciatku a tiez ma zaujimaju uzke domy, lebo my sice nemame az taky uzky pozemok, ale vzhladom k jeho tvaru by uzky dom bol jednym z rieseni. Co ma ale zaujalo, je prave ta rovna strecha, lebo ja mam predstavu nasho domu tiez s rovnou strechou a rada by som pocula nazory ludi, ktory rovnu strechu maju. Samozrejme, je jasne, ze domy stavane 10 a viac rokov dozadu nejake problemy mat mozu, ale mne projektant povedal, ze dnes su uz uplne ine technologie a materialy a ze by nemal byt problem. Dokonca koketujem s myslienkou, ze by sme mali strechu zatravnenu, ako to maju niektore pasivne domy.
Odpovedať
Profilova fotka
Určite kôli vode a aj snehu by som riešila strechu aspoň s 20 stupňovím sklonom,nekôr budete za to vdačný,a pravda je že častejšie sa menia rovné strechy ako šikmé.
Odpovedať
Banga a akvi: jde v klidu do rovné střechy,ale vyberte dobře řemeslníky,kteří vám ji udělají a i materiál,ktery na střeše budete mít. Náš domeček má střechu se sklonem 5 stupnu,tedy skoro rovnou a řemeslníky jsme sháněli půl roku :-( ale nakonec se to fakt vyplatilo...
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?