Aký materiál na stavbu domu, aby cena bola najlacnejšia?

Chcel by som Vas poprosit o vlasne skusenosti co vas vyslo pri stavbe domu najlacnejsie. Chcel by som vytvorit najlacnejsiu a najlepsiu kombinaciu. Tj. ako zvolit zaklady na aby mali najvacsi tep. odpor (atakovanie hranice pasivneho domu) a pritom aby to bolo najlacnejsie. Skladba steny, strecha, okna vzdy najlepsie parametre cena vykon. Takisto by som chcel zdovodnenie preco to tak robit - cena nie je vzdy optimalny parameter. Viem ze vsetko na dome so vsetkym suvisi ale chcel by som postavit aspon nizkoenenergeticky dom s co najnizsou cenou. Podla mna to vyzera takto, zaklady penove sklo(avsak neviem ci je to skutocne najlacnejsie), BTV + sivy EPS, pripadne ytong(ale kedze cement a strk mam za extremne lacnu cenu tak asi BVT), na patu muriva novomur ligth, strecha pultova, navarch fukana ceuloza, bez balkonu, bez garaze, bez pivnice. Okna len 2 rozne rozmery. Elektrika klasika ziadna inteligentna, pripojka plynu je draha, bez krbu, solar, a rozmyslam o vodnej elektrarni kedze vedla je velky potok. Co by ste zmenili ?
Odpovedať
Nedávno na konferencii iepd mal prednášku taký típek o cenovej náročnosti rôzneho zakladania a vychádzalo mu to aj z dlhodobého hľadiska tak nejak na rovnako aj pri pásoch, pätkách, penoskle... tam asi moc neušetríš. Ak chceš fakt lacné obvodové steny, tak potom drevená konšt + výplň zo slamených balíkov. Fúkaná izolácia mi nedávno vychádzala drahšie ako klasická mäkká minerálna vlna medzi krokvy. Vodná elektráreň... daj si urobiť nejaký návrh s posúdením výdatnosti potoka aj s návratnosťou. Neviem ako sa tu pohybujú ceny, ale tipol by som si, že to nebude málo. Inteligentná elektrina nie je zlá investícia, hlavne ak si ňou necháš regulovať žalúzie, vetranie a kúrenie. Dokáže to ovládať tieto zložky efektívnejšie ako ty, čo ti ušetrí nejaké náklady za chladenie v lete a kúrenie v zime a nemusia to byť malé percentá. A hlavne sa o to nemusíš starať sám. Tiež si treba nejak zrátať návratnosť. Inak je tu asi milión diskusií či sa dá dom postaviť do toľko a toľko, preštuduj.
Odpovedať
@geroj diky moc ja som uz co to precital ale tie info su roztratene a ti co su tu dlhsie a maju aj nejaku prakticku skusenost tak by mohli povedat svoje. Ja si myslim ze inteligentna instalacia je uz zbytocny luxus platit 10 tis za to ze mi to nataca zaluzky kaslem nato.Drevo nechcem kedze budem riesit svojpomoc. Najlepsia je klasika a plus nieco novsie tak aby stym bolo co najmenej starosti.
Odpovedať
Profilova fotka
penové sklo, šedý neopor atď.to nie sú zdaleka najlacnejšie materialy, to čo ty chceš je nemožné...
Odpovedať
Tiez by som rad svojpomocne postavil dom aspon blizky NED, zatial som dospel k presvedceniu stavat z betonovych tvarnic zateplenych 25 - 30cm polystyrenu, zaklady odizolovat 10cm polystyren, strop nad 1NP zelezobeton , nad 2NP dreveny, strecha sedlova, len juzna strana bude valbova (kvoli solaru), strecha zateplena 40cm. Kurenie - plyn, teplovodny krb, solar. Elektrinstalacia - neintligentna. Bez starosti to asi nepojde, ja ich mam uz teraz :)
Odpovedať
@fricko Myslim momentalne alternativa a la @blacksr a @mio je to naj co sa tyka tepelnych vlastnosti a ceny. Vzdy treba uvazovat aj pracnost (kolko clovekohodin je nutne na postavenie) a odbornost (ci je to mozne stavat svojpomocne). A treba stavat jednoducho a ucelne (nie 10 zdrojov pre kurenie), vodnu elektraren zabudni, penove sklo je draha alternativa a novomur som rozmyslal nahradit Ytongom P6-650 (lebo novomur je neskutocne drahy, na dom treba ratat min. 2 tisic eur, 1m dlzky cez 40 Eur). @lucymar ten plyn zvazte, radsej investujte do lepsich vlastnosti izolacie len pripojka Vas vyjde do 1000 Eur a niekolko mesiacov kym sa to cele zrealizuje (projekty, povolenia, realizacia).
Odpovedať
@oscipovsky co by ste navrhovali namiesto plynu?
Odpovedať
@lucymar Zbytočne veľa techniky plánujete... :-|
Odpovedať
@oscipovsky No tak ja si myslim ze vodna elektraren je uplne jednoduche a lacne riesenie. Navyse to moze byt stroj na vyrobu penazi. Vari je problem premenit mechanicku energiu na elektricku a navyse je to vydatny zdroj takze to tak min. 10 x viac energie ako solar. Este prezistim ako to je s legislativou ale idem do toho. Jedine co chcem riesit je elektrika, solar ako dopomoc - kvoli jednoduchosti a tomu ze nie je problem ked budu prachy dokupit dalsi panel a zapojit to do serie. Otazne je ci to ma zmysel pokial by som poriesil malu vodnu elektraren. Uz ani kanalizaciu by som neriesil avsak problemom je skor ze uz nechcu davat povolenie na cisticku. Cim viac viam tym si viac verim ale uvedomujem si aj viacere problemy ktore vznikaju pri realizacii. @robertoba penove sklo je drahsie a sedy EPS nie ja zase az taky drahy drahe su ytongy a tehly hrubky 50 cm :-) Ja len dufam ze do septembra vsetko pojde podla planu a buduci rok dokazujem svoju filozofiu aj prakticky...
Odpovedať
@fricko zistoval si si uz podmienky na tu MVO? Nie je to take jednoduche, nejde len o elektrarne, ale aj o spravcu toku, MZP SR... Moj znamy kupil uz hotovu MVO, ktora sa ale poslednych par rokov uz neprevadzkovala, potrebovala generalku. Uz rok obehava urady kvoli znovuzapojeniu, nieto este vystavbe. V kazdom pripade je to dobra alternativa, no ci sa Ti to fakt podari sprevadzkovat... V kazdom pripade drzim palce!
Odpovedať
@maminnka tak minimalne sa chcem do toho pustit. Aj predpokladam ze technicke riesenie bude to najmenej skor bude problem tak ako vzdy s papiermi. Ach to Slovensko, okrem krasnych zien tu nie je nic dobre....
Odpovedať
@kuracinarez namiesto plynu? elektrinu, ale iba do dobre postaveneho domu. Je jedno ci "odporove kurenie" alebo tepelne cerpadlo (http://www.martinus.sk/?uItem=24855 - ale iba ak urobene svojpomocne), ide o straty ako sa to tu casto spomina. @fricko pri tej vodnej elektrarni, tam to nie je len o pripojeni ako pri fotovoltaike, kedze ide o zasah do zivotneho prostredia priprav sa na psychiatriu na uradoch, COVka je proti tomu nic. Zalezi od lokality a charakteru potoka. V podstate ide o vzduvanie porvchovej vody co je povazovane za cinnost, ktora podlieha peknej procedure organov (tych statnych) + vybudovanie vodnej stavby, atd., atd., atd.....zacni studiom zakona o vodach 365/2004 a naslednych noviel, nabalia sa vyhlasky a suvisiace zakony + nariadenia vlady a si povies ze to nestoji za to. :-o
Odpovedať
@oscipovsky diky za radu nech to trva aj 3 roky ale myslim ze sa mi podari ta MVE. myslim ze do buducna kvoli znizovaniu emisii bude vlada podporovat male elektrarne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@oscipovsky Tak nikto neporadi svoje skusenostI?
Odpovedať
Nevymyslaj bud betonove tvarnice alebo KVH hranoly, do ineho ani nechod. ked chces byt eko tak drevo, ak najdes tvarnice kde nepridavaju elektrarensky popolcek tak tvarnice. Mozno este Ytong. urcite nie tehlu, chod do Novak a spytaj sa ujov soferov kam vozia popolcek zo skladok. Ale aj kvoli inym faktorom by som tehlu nebral (krehke, zle sa vrta, kotvi,...). A najlepsie ak skombinujes beton a drevo pripadne aj kov. Beton je material buducnosti. minulu som videl ze uz vyrabaju priehladne beton. tvarnice do ktorych su zapracovane opticke vlakna a prenika svetlo cez stenu, vhodne najma na fyzicke oddelenie priestoru kde potrebujes dostat svetlo. Dajte do googlovica "concrete with optical fibers"...vyzera to neskutocne.
Odpovedať
@oscipovsky tak to je iná pecka... :-o
Odpovedať
@fricko ja pojdem asi tiez do BTS s novomur light...sice mam trochu obavy z instalacii,ale to sa nejak vymysli.
Odpovedať
@dodik85 @fricko Pani ci pri dreve ci pri betonovych tvarniciach je dobre spravit predsadenu SDK stenu kde potiahnete vsetky rozvody. Otazne je ci uprednostnite cenu ale vacsiu pracnost pred vyssou cenou za drevo. A novomur, je to dobre ale zratajte si kolko metrov potrebujete na oddelenie paty muriva a pri cene cca 50 Eur za m je to pekna palka, osobne zvazujem ten najunosnejsi Ytong pokial by to staticky nebol problem. Ma vo vertikalnom smere podobne vlastnosti, myslim lambdu.
Odpovedať
@dodik85 jasne je to najlacnejsia forma len si myslim ze pokial zohnam biely porobeton po 13 EUR m2 tak sa mi neoplati ani do BVT ist. Minule som mal aj na VPC dobru ponuku len ma troska trapia instalacie. Porobeton je na svojpomocnu vystavbu cista ryza. A co si myslite o streche ? oplati sa ist do pultovej strechy ? nenavysi sa cena pokial pouzijem vazniky?
Odpovedať
@oscipovsky @dodik85 Toto ma tiez trapi ze pri odizolovani muriva novomurom sa to cele predrazi a pri ytongu to netreba riesit len neviem do akej objemovej hmotnosti to neplati. Myslim ze P4-500 ytong by mal stacit pre nosne priecky. Vsak ten novomur je super ale taka cena ? A co si myslite o zakladoch na penovom skle ?
Odpovedať
@oscipovsky no ktovie ako to by to bolo staticky s ytongom P6-650 200x249x499 namiesto novomuru, sice by sme prisli o hydroizolaciu,ale ten cenovy rozdiel... @fricko ja idem robit,klasicku A-ckovu strechu-hambalkovy krov, na pultovu strechu si pozri album ferre
Odpovedať
@dodik85 Viem ze sedlova strecha je klasika ale presa len ma vacsiu plochu viac okapov, treba viac izolacie aj skridly, musi to byt cenovo narocnejsie nemyslis ?
Odpovedať
@fricko momentalne byvam s rodicmy v dome,kde mame falcovanu pultovu strechu, o ktoru sa treba dost starat, kedze u nas zvykne napadat aj dost snehu, je potrebne ho aj obcas odhadzat zo strechy, natriet farbou, nema presahy co je na skodu, lebo ked prsi po stene steka dost vody, ked sa topi sneh robi sa dost cenculov, ale je to aj vec vyhotovenia, ta nasa pultovka ma 30 rokov...rozmyslam som aj nad pultovou, ale moc sa mi nehodi do radovej zastavby v ktorej idem stavat. A samozrejme nesporne su vyhody, ziadne sikminy, krasne presvetlene velke izby... tym ze budem mat ackovu strechu, prekryje mi zaroven chodnik okolo domu, vchod...
Odpovedať
@dodik85 Vsak to ma tesi ze ma clovek dve plnohodnotne poschodia. Verim ze to je dobra volba. Hlavne zvazujem jednoduchost, cena a kvalita.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?