Aký je váš názor na tento projekt domu?

Ahojte Tento rok by sme chceli zacat stavat. Pozemok mame kupeny, 26 x cca 30 metrov. Mame vybraty projekt z euroline - Junior 55 - 7,5x14,25 m, heluz 38 + 15cm polystyren http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro... Trosku sme ho upravili podla nasich poziadaviek - otvoreny priestor obyvacky a kuchyne, rodicovske spalna na prizemi, krb, velke okna na terasu, garaz. Roh domu, kde je jedlansky stol je orientovany na JUH. Garaz sme presunuli vedla obyvacky. Je dlha 665cm takze sa tam najde aj priestor pre policu, prip skrinu na cokolvek. Tiez je v garazi komin od krbu. Pod schodami je spajza. Na poschodi vedla schodov je technicka miestnost (plynovy kotol - podlahove kurenie) s weckom. Najmensia izba hore je pracovna. Ratame aj detmi, takze urcite 5-6 clenna rodina by sa v dome mala citi prijemne. Dakujeme za kazdy vas navrh alebo pripomienku :) K&J
Odpovedať
1
2
Paaani...deti budu saliet radostou z tak obrovskej izby...super
Odpovedať
@juryi len par veci dole si to pories ionak daj si tam samostatn ejazles, a daku techniku miestnost, co to tam je za hovadina vpravo hore dake 2 kridlove dvere z nejakej cudnej miestvnosi? ta meistnost dole je co? neni zbytocne velka?, pod schody neches radsej spajzu? Hore ta velka izba je blbost, urcite pride casom na rad jej rozdelenie, sprav to aby tam vosli dvoje dvere.
Odpovedať
@sysell technicka miestnost je hore, nalavo od schodov. Je v nej aj WC s umyvadlom. Nerozluskal som, co myslis tym samostatn ejazles :( A v pravo v splani to nie su dvere, ale okna Miestnost dole, myslis ktoru? Spalnu alebo obyvacku s kuchynou? Spajza je pod schodami, mozno je to zle nakreslene ale su tam dvere vedla spalnovych :) Co sa tyka hornej velkej izby, z vlastnej skusenosti vieme, ze je super ked maju decka velky spolocny otvoreny priestor a nie kazde v jednej izbe. My sme tak nauceni, tak preto je to mozno vec nazoru :) Ale vdaka za pripomienky. @kattikka veru, sami sme zvedavi ako to bude posobit. Snazili sme sa riadit heslom "Dame stenu prec..!" :)
Odpovedať
Profilova fotka
Hrúbka muriva 38cm je zbytočná. Mala by stačiť 25cm (poraď sa s projektantom). Daj väčšiu hrúbku zateplenia (20-25cm). Dvere do garáže by som volil posuvné doprava - aby ich nebolo treba stále zdvíhať hore. Ak to chápem dobre - že vedľa kuchynskej linky sú dvojité dvere na terasu, tak sú tam zbytočné (nepreháňajte to ...). Kuchynský kút by som uzavrel pred pohľadmi z obývačky (napr. riešiť linku do u-čka). Na poschodí predeliť detské izby - každý chce mať svoju izbu. Pozor na umiestňovanie nábytku pod šikminou strechy - treba si to nakresliť do obrázku priečneho rezu (napr. stoly v detskej, sedačka, vaňa v kúpelke,..). Okno na prízemí v šatníku v spálni - voliť pevné zasklenie. Samozrejmosťou by mala byť rekuperácia ...
Odpovedať
@juryi samostatne wc som myslel, dole ta spalna je divna divny tvar zbytocne velka plus ta kupelna, celu tu polku prizemia treba prerobit. Ak to uvazujes ako spajzu vstupje trochu od veci, teba to dat od kuchyne. Decka a jedna izba OK ale decka budu aj vacsie a budu chciet mat sukromie, ak mas rovnake pohlavie to sa este da ale aj tak pide cas ze si chces vyhonit, donesie zesnku tak si chces zatrtkat, mas sukromie na telefonaty, pecko, atd ...
Odpovedať
@laco17 s tou rekuperaciou stale vahame. Nie som isty, ci to nie je kus zbytocne vzhladom k zlozitosti celeho systemu. Odhliadnuc od toho ze ja rad otvorene okna :-D tak prilis vela technologii v dome ja mna posobi odstrasujuco. Vedel by si mi prosim napisat pre a proti v rekuperacii? Viem ze je tu toho namraky popisaneho, ale predsa len, opakovanie je matka mudrosti a kazdy ma tu ktoru oblast svoj pohlad. este doplnim ze tienenie bude vyriesene vonkajsimi zaluziami.
Odpovedať
@sysell pre boha 😕
Odpovedať
Profilova fotka
@juryi Keď máš (alebo budeš mať) rád svoje deti, tak by si mal dať rekuperáciu. Už len kvôli tomu, aby dýchali čerstvý vzduch. Už ťa vidím ako pravidelne vetráš teraz v tých treskúcich mrazoch a vetre ... Nie je to vôbec zložitá záležitosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@juryi trosku nerozumiem umiestneniu izieb...spalna dole je spalne kde budete spavat vy a deti budu mat izbu hore? Toto by som urcite zmenila, lebo dobrych cca 6-10 rokov ked sa Vam narodia deti bude dobre ak bude spalna blizko detskej izby. Ja by som naprizemie dala pracovnu spojenu s hostovskou izbou. Z tej pracovne by som spravila pekny satnik pre izby ktore budu hore. Takto potom bude mat zmysel aj technicka na poschodi a nebudete musiet behat s pradlom hore dole. Sestra to ma takto - technicku ma na poschodi, ale ma tam aj spalne a detske izby. Taktiez ma maly balkon kde vie vyvesat pradlo, kt.nedava do susicky... Vstup do domu - ak planujete takuto vacsiu rodinu tak vstup minimalne 2 m plus 0.65 cm na roldor (tiez treba mysliet na to aby mal slusnu dlzku 2-3 m (to sa Vam raz veeelmi zide). WCko - neviem najst, ale jedno samostatne Wcko s umyvadielkom na prizemii by bolo dobre. Obyvacka - suhlasim s nazorom vyssie, treba tu kuchynu predelit a vymysliet, aby bol vychod na terasu z kuchyne...
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ach jooj...trosku diplomacie ;-) Mam 3 deti (19 rocne) a dve stvorrocne a su spolu v jednej izbe. Ak niekto potrebuje sukromie momentalne mame pracovnu a vie sa tam zavriet - je tam aj gauc na spanie, TV a pod.. V novom dome to bude rovnako - jedna detska spalna a jedna herna/pracovna a co ja viem co. Milujem svoje deti, ale moja laska ma limity. Takze ak chcu takto zit ako opisuje ty, nech sa paci, ale nech si zariadia vlastne byvanie. Tam budu mat sukromia kolko chcu... Dieta naucene na svoj priestor potom pride na intrak, open space a kadeco a zrazu ma problem prisposobit sa. Individualita super, ale nech sa paci vo vlastnom kolko sa mu raci :-D :-D :-D
Odpovedať
@lenka_21 vdaka za odpoved pre @sysell :) akoby si mi to z ust zobrala. Deti treba viest k respektovaniu potrieb druhych a rodinnemu spoluzitiu. A to sa v uzavretej miestnosti robi tazko. Este k tvojim postrehom. Ono to behanie hore dole bude tak ci tak.. Ci bude spalna dole (to budeme behat za detmi) alebo hore (to budeme behat cely zivot :) ) Ale prave pri tvojom prispevku mi napadlo, ze my kludne mozeme zatial spavat hore na poschodi pri detoch a dolnu spalnu pouzit ako hostovsku. A ked deti odrastu tak zase naopak :) vdaka za inspiraciu. Pracku aj susicku chceme mat v dolnej kupelni, takze s tym by starosti nemali byt. A tym ze budeme mat terasu - dvor, pradlo sa bude susit tam, nie na balkone. Oddelene WC dole som premyslal aj ja.. ale nevedel som ho tam uz napasovat. Je teda v kupelke a dve su hore (kupelka, technicka miestnost)
Odpovedať
@laco17 mozno trochu primitivna otazka, ale nesposobuje to prilisne virenie vzduchu prachu ? pripadne nebodaj prievan? Ako sa hybu orientacne ceny takychto systemov?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Pre puritanske zenkske a feministicke slecny a panie, ked zatvarate oci pred ralitou vasa chyba odporucam modry konik. realita je taka aka je, sa potom ked budu mat 16 rokov a budu hadky spamatete a budete pisat do fora ako predelit miestnost. Mal som s bratom spalnu a druhu izbu akoze na hranie, dobre ale do isteho veku. Ak si myslite ze decka v 18 vypadnu prosim ale ak pojdu povedzme na VS tak u vas stvrdnu kludne do 25+. A si mylite ze bud v celibate do svadby v 28? Pekny den prajem vsetkym 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@juryi Nooooooooooooo... koooonečne zase 1 milý domček s využitým podkrovím. V čase tejto bungalománie tu pôsobí ako svieži vánok. Nebudem sa opakovať po predrečníkoch, ale poviem, čo mne kole oči: neviem si predstaviť kozub (piecku) tam, kde si si ju zakreslili. Keď už kvôli ničomu inému, tak kvôli tomu, že zvonku by bol takýto komín priam ohyzdnýýýýý. (Nakreslite si ho na reze domu, a pochopíte.) Potiahnite krb niekam do stredu - k hrebeňovej čiare, aby telo komína vychádzalo zo strechy bližšie k hrebeňu. Prospeje to aj vyhrievaniu otvorenej dispozície. ;-) Logicky, že to bude vplývať na dispozičné riešenie hornej kúpeľne, ale ak ste si vymysleli krb a komín (ktorý v originálnom riešení nevidím), musíte sa trochu potrápiť a hľadieť aj na estetiku.
Odpovedať
Profilova fotka
@juryi vychadzam so skusenosti znamych, ktori byvaju v domoch a staviam dom c.2. Kamoska ma dost podobny projekt ako mate vy... Vysledok po rokoch byvania s tym, ze pribudli deti je nasledovny... Spalnu co mali povodne na prizemi prestahovali na poschodie. Z tej miestnosti spravili pracovno-hostovsko-hernu :-D Deti sa uz teraz hraju v herni, domace ulohy jeden z nich si robi v kuchyni. Pracka a susicka putovali hore na poschodie do kupelne (kamoska povedala, ze lutuje, ze nedala technicku na poschodie. Ak kupis susicku tak ti to bude lepsie na poschodi. Ano bude treba vybehnut hore prelozit pradlo, ale teraz su velke pracky a susicky. Zvyknem prat cez vikend a za sobotu mam vsetko vyprate, poskladane a odlozene. Ak budete mas susicku 80-90% pradla mozes hned odlozit do skrine, odpadava aj zehlenie. Pre setrenie priestoru sa daju dat na seba... Sestra s poschodovym domom dopadla rovnako. Tu kupelku dole som nevedela identifikovat...ak tam je tak je to dobre. Ked sa neda samostatne Wcko nevadi. Ak mate 2 kupelne tak moze to byt aj spolu. Ano to behanie nastane vzdy, ale moje deti sa najradsej hraju blizko nas. To iste platilo aj pri starsom synovi. Takze cca ako som pisala 6-10 rokov budu skor tam kde si ty a potom uz budu samostatnejsie a behat az tak nebudes. To, ze sa deti budu hrat hore v detskej - 4/5 rocne nerataj ... Nie som zastancom kuchyno-obyvacky. Ked sme boli bezdetny super, ale teraz nie. V novom dome to mam vedla seba, ale oddelene a budem vediet na kuchyni zavriet posuvne dvere! Tesim sa. Jedalensky stol mam v kuchyni. No toto je naozaj uz iba vec vkusu a komu co vyhovuje... ale opat ked sa bavim s okolim tak cca 60-70% tvrdi, ze by uz teraz dali radsej oddelene a zvysok je zastancom kuchyno-obyvacky. Znami to vyriesili velmi dobre, to riesenie si viem predstavit, ale maju na to vyclenenu dost velku pochu. Miestnost je v tvare T.. a je rozdelena na kuchynu, obyvacku a jedalen... Toto bolo zatial najlepsie riesenie kuchyno-obyvacky co som videla...
Odpovedať
@juryi My máme tri deti a predsieň pri vchodových dverách podstatne vačších rozmerov, je tam 2,5 m skrín (bundy a topanky) a 2 komody na čapice šále kabelky tašky+igelitky.
Odpovedať
spalnu by som na prizemie nedaval, skor by som riesil dajme tomu pracovnu na prizemi, zda sa mi to ako praktickejsie riesenie. Co sa tyka spajze tak pozdava sa mi ten napad a je super ze je hned pri kuchyni. Co sa tyka kuchyne s obyvackou tak myslim ze to vyzera na velmi pekny priestor otvoreny a vsetko tam ma svoje miesto :-)
Odpovedať
@leonardom Presne viem kam mierite, komin bude trcat vysoko nad strechu. Momentalne je komin umiestneny v garazi, co ma znacnu vyhodu v tom, ze pri vymetani nebude bordel v chalupe. Bude to dvojity komin kvoli tomu, ze ak nahodou bude raz z garaze nebodaj daka dielna, aby si tam bolo cim zakurit - male peterky alebo co sa tam hodia. Ak by sme od tohto upustili, prehodim krb hned vedla priechodu do obyvacko-kuchyne a komin by isiel koncom ten nosnej priecky. Hore by komin vysiel presne za dverami v kupelni. Premyslime, vdaka :)
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell prepac nemusis byt utocny... viem o com pises a jedine co som napisala je to, ze by to malo byt diplomatickejsie. Syn ma 19 rokov, oci zatvorene nemam... so synom mame otvoreny vztah, o vsetko sa bavime, rozoberame a dokonca sme riesili aj jeho sexualnu orientaciu kedze je inak orientovany. Nebolo to lahke obdobie (hlavne pre neho), ale zvladlo sa to a je z neho sebavedomy chalan. Nic sa nedeje, hlavne nech je zdravy. Takze nemyslim si, ze som puritanske zenska a neviem co si este pisal... Priatelov si domov vodi normalne, sme dost socialni ludia, casto mame navstevy a pod. Ked potrebuje sukromie ma na to pracovnu, je to v poriadku, nemam problem. Avsak je mu jasne, ze ak chcem mat totalne sukromie tak musi ist makat, zacat setrit, aby si zabezpecil vlastne byvanie. A ano ide aj na vysku, lenze ak ho zoberu kde chce tak bude byvat na internate. Od 16 rokov chodi robit a napriek tomu, ze sme relativne financne rozumne zabezpeceny je mu jasne, ze vsetko si bude musiet odmakat... Keby mal zdravotne obmedzenia, to je ina vec, ale je zdravy a bude sa musiet v zivote presadit sam... mama/otec servis konci ked on skonci vysku... a to dobre vie. Mensie deti neriesim - su este male, aby bolo co riesit. A su mix - chlapcek/dievcatko. Dokonca to mam vesele este v tom, ze najstarsi syn je z manzelovho predchadzajuceho vztahu (ale byva s nami od casu ked mal 1,5 roka), spolu mame jedno dieta a posledne dcera je adoptovana - takze ani to DNA nemaju vsetci spolocnu :-D :-D :-D A normalne ziju vsetci v jednej izbe 8-) 8-) 8-) Bavila som sa s nespocetnym mnozstvom surodencov a prave som sa pytala na tuto cast. Vacsina odpovedala, ze si so surodencom zacali liezt na nerv cca ked vstupovali do puberty a cele to trvalo asi 2-4 roky. Potom sa rozliezli kadetade - za pracou, na vysoke a pod. a bolo po probleme...Moze sa este stat, ze budeme mat dieta c.4 (a moze byt aj c.5) - znamy dopadol tak, ze caka c.4 a vykluli sa dvojicky, takze je to c.4 a 5 :-D :-D :-D a snad nebudem stavat palac, aby mal kazdy svoju izbu...zas az tak bohati nie sme :-N :-N :-p Takze za mna samostatne detske urcite NIE...ale opat je to vec nazoru. O spalnu sa tiez delim s manzelom a zijem v pohode :-p :-p :-p Tiez nemam rada kuchyno-obyvacky, ale je tu kopec zastancov aj toho...
Odpovedať
Profilova fotka
@juryi S tým čistením komína to nie je také fatálne (pokiaľ nemienite mať kozub ako primárne kúrenie a obývačku ako kotolňu). No aby som len nekritizoval: oceňujem okrem 2-ojpodlažnosti aj pekné izby s primeranou plochou. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@juryi Rekuperácia na podobný dvojpodlažný dom ma vyšla cca 6.000,-EUR. Aký prach máš na mysli - hádam budeš upratovať. Namiesto nepotrebnej sušičky (pri rekuperácii sa ti prádlo usuší raz-dva) si kúpiš automatický vysávač (aj dva, na každé poschodie), už keď sa tak bojíš prachu. Ešte raz zdôrazňujem - najväčší prínos rekuperácie je - pomerne ekonomické zabezpečenie stále čerstvého vzduchu.
Odpovedať
@ivanapor a @lenka_21 s tou predsienou mate pravdu. Len ako ju v tomto pripade zvacsit? Ubrat z kupelky alebo z obyvacky ?
Odpovedať
Profilova fotka
@juryi Najskôr sa spýtam vy ste z Oravy však. Ak by som mal niečo poradiť, s tým katalógovým to už nemá moc spoločné tak sa vám neoplatí si ho dať upraviť. Preto by som sa vykašlal na takéto kreslenie a čím skôr by som sa vybral za nejakým architektom, prípadne aspoň projektantom a nechal si niečo vytvoriť od neho. Naozaj čím skôr lebo vybaviť stavebné povolenie trvá tak dlho aby ste tento rok vôbec stihli začať. čo sa týka projektu asi budem jeden z mála ale mne tento projekt vôbec nereže a to mám radšej poschodové domy ako prízemné. Neviem si veru predstaviť že by tam fungovali pohodlne aspoň piati nie to šiesti. Už len tá kuchyňa-obývačka je to miestnosť kde budete najčastejšie všetci pokope má plochu cca 44 m2, pritom spálňa hore len pre dvoch ľudí má 34 m2. Alebo tá kuchynská linka s pracovnou plochou možno tam dva a pol metra neviem ako by tam niekto dokázal variť pre šiestich. čo sa týka vstupu určite by som ho uzatvoril dverami aby keď v zime otvorím dvere nebola zima až v kuchyni. A samozrejme v celom dome vidím len minimum úložného priestoru, pre šesť ľudí by to chcelo viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@laco17 Čo sa týka rekuperácie osobne si myslím že bez rekuperácie takýto dom nebude v triede A1, alebo tam bude musieť dať inú technológiu. čo sa týka prievanu a vírenia prachu určite to bude menej ako pri otvorených oknách.
Odpovedať
@martosko Nie nie, z oravy nie sme :) Dom bude stáť neďaleko Bratislavy. Čo sa týka úprav, s katalogovým má spoločné v podstate celé podkrovie (samozrejme, sú tu určité úpravy, ale gro je podľa mňa zachované). Spodok prešiel väčšími zmenami, ale podľa mňa sa značne zjednodušil. Z kadejakých rohov, zádverí a krátkych stien tam vznikli dve nosné priečky, a kúpelka. To prispelo k zjednodušeniu a pritom neubralo na statike, resp funkčnosti. Ale určite máte pravdu v tom, že si to treba nechať pozrieť architektovi - projektantovi - statikovi aby tie zmeny posúdil. To porovnanie miestností má dve strany. Vy sa pozeráte na to, že obývačko-kuchyňa je malá oproti tej jednej izbe, ja presne naopak. Že tá jedna izba je príliš veľká pre dvoch. 44m2 nie je až tak málo. Možno by to lepšie vyzeralo a lepšie sa s tým dalo pracovať, keby to nebol skoro presný štvorec. Máte nápad ako to usporiadať tak, aby to vyzeralo, pôsobilo, nebodaj bolo väčšie? Úložného priestoru sa nám zdá málo jedine v chodbe.. to budeme musieť ešte vyšpekulovať. Inak je v každej izbe skrina, poličky, komoda, plus máme špajzu, máme veľku garáž a nad celým podkrovím bude v štíte ešte priestor pre odkladanie nepotrebných, resp sezonnych vecí. Najviac ma ale zaujal názor ohľadom tej energetickej triedy. Prečo myslíte že to nebude A1? V projekte v eurolines je uvádzaná energetická náročnosť A1, tak snáď to podľa niečoho vypočítali. Akú inú technologiu? Tepelné čerpadlo?
Odpovedať
Ak mozem poradit ...ak ratate aj s detmi aj s tym ze v dome "dozijete" dajte si z praktickeho hladiska jednu kupelnu na prizemie ... nad tym vela ludi nerozmysla ale mozem povedat ze po 65 to ocenite ... popripade to vyuzit ako plnohodnotnu hostovsku izbu s vlastnou kupelnou...neskor na starobu ako samoatatnu "bytovu jednotku" - kuchyna,kupelna,spalna,obyvacka na jednom podlazi...
Odpovedať
Ospravedlnujem sa az teraz som si vsimla ze mate jupelnu aj dole ;) myslela som ze je to technicka.miestnost ;)
Odpovedať
@juryi este ma napadla jedna vec...mate velmi daleko TV od sedacky , vyse 6.5 metra je strasne moc...kludne si priecku posunte o tych 70 cm...vznikne vam vacsie miesto v zadveri na skrinu...a budete stale mat 2metre na prechod..kuchynu, ak sa vam paci, si uzatvorte do tvaru U...aj ziskate viac pracovneho miesta,aj sa vam akoby jemne oddeli od obyvacej zony...alebo si tam dajte ostrovcek oproti tej dlhsej časti linky...izba dole je podla mna fajn, ze je velka...aj ked bude spalna hore...dole mozte mat v tom satniku ulozny priestor...ked sa vam narodia deti...mozu tam mat hernu...aj tak budete stale na prizemi...zena v kuchyni v obyvacke...mozu sa tam hrat...spinkat v nahradnej postielke, aby ste nemuseli cez den behat stale hore . ..tak by som ju vyuzila ja...
Odpovedať
Mne osobne sa celkom páči originál projekt, len by som celý dom trochu zväčšil. Na šírku aj dĺžku pridať tak 2,0 m. Miestnosť dole mať ako spoločenskú izbu (herňu) pre deti. Schodisko doporučujem zväčšiť, dať aj podestu. Vchod do dolnej kúpeľne orientovať z obytnej časti (nie zo zádveria). Okná prispôsobiť okoliu a svetovým stranám. Hlavne tak, aby to vyhovovalo Vám. 👍
Odpovedať
@juryi vyhovoval by mi takýto projekt, takže podľa mňa kľudne:-) Už len ho postaviť a všetko porobiť. To je to horšie čo vás čaká:-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?