Aký je váš názor na tento projekt?

Ahojte strecháči! Poprosím Vás o názor na projekt. Je to individuálny, 11,55mx18,1m s kotolňou na tuhé palivo. Vchod z juhu, izby od cesty (nie je to hlavná cesta, ale tichá ulička). Čo by ste možno vylepšili, a tak...Vopred ďakujem za Vaše postrehy ;-)
Odpovedať
1
2
Dodatočne foto, lebo mi to pred tým nenačítalo...
Odpovedať
Bolo by dobre presnejsie oznacit svetove strany, nie len vchod z juhu. resp. situaciu Urcite by som dal obyvacku na zapad a izby na vychod. Okenne otvory sa mi zdaju minimalisticke. Kuchyna bez denneho svetla? dva kumbaly a trojo dveri medzi kuchynou a kotolnou su zbytocne. Kotolna moze sluzit aj ako komora nie (ak tam nebude nejaka pec)? - teraz citam ze tam bude kotolna na tuhe palivo, tak nic tak toto je asi ok, ale netreba aby sa islo do komory cez dvojo dveri. v tomto pripade by som sa snazil vyhnut komplikovanej chodbe v strede domu uplne. Dakisto by som zrusil kumbalik pri vstupe s oknom a nahradil ho vstavanou skrinou (moze byt aj takahlboka ze sa da do nej vojst, ale to asi nebude tento pripad. Terasu by som dal na juh ak sa da a nie na juhozapad-zapad, lebo to sa horsie tieni (na juhu je slnko este vysoko a lahko sa to tieni).
Odpovedať
@xaxaxaxa ďakujem za všetky postrehy. No náš najväčší problém bola kotolňa! Chceli sme, aby bol vstup do nej aj z vnútra, aby sme nemuseli v zime chodiť po vonku. Z toho dôvodu sme si dali zároveň aj veľkú terasu, lebo z juhu tam nie je veľa miesta i keď by to bolo lepšie. Takže aj izby musia ostať tak ako sú. Čo sa týka TM pri vstupe, pôvodne tam malo byť wc, no zdalo sa nám zbytočne dlhé ,tak sme ho dali ku kúpelke a z tej miestnosti bude technická. Bude tam centrálny vysávač a tiež vývody z podlahovky + elektrika. Inde nám to nevychádza. Tá zbytočná chodbička sa nedá zrušiť, nakoľko v komore, kde budú aj potraviny nechcem mať dym z kotolne. Okno v kuchyni bude z terasy + z juhu, tam bude isto väčšie. Takže asi nie je moc čo špekulovať. Ja som ešte rozmýšľala, ako ináč vyriešiť vchod do kúpelne, samostatne wc, či izby, čo je pri tom, ale nič ma nenapadlo =-)
Odpovedať
@xaxaxaxa a ešte orientácia: izby na západ, vchod na juh, terasa+kotolňa východ, zvyšok od suseda sever.
Odpovedať
Profilova fotka
@vlocka2506 vystavba tej kotolne sa vam za zivot financne nevrati, aj ked nerad pouzivam slova financna navratnost ale tuna mi to nedalo. ked idete kurit tuhym palivom tak asi nechcete velmi izolovat dom vsak? male okna, zadverie by som nerobil pri tejto dispozicii nema zmysel, ja mam pocit akoby ste kvoli tej kotolni vela obetovali.
Odpovedať
@vlocka2506 "Čo sa týka TM pri vstupe, pôvodne tam malo byť wc, no zdalo sa nám zbytočne dlhé ,tak sme ho dali ku kúpelke a z tej miestnosti bude technická. Bude tam centrálny vysávač a tiež vývody z podlahovky + elektrika. " <= toto nie je dobre. Na taketo vyuzitie je ten kumbal uzky, vysavac tiez potrebuje svoje miesto. Takisto potrebuje vyfuk von. Pokial ho nedate cez strechu (standardne ide na fasadu), tak nie je velmi prijemne ho mat pri vchode. Neviem co myslite vyvodmi z podlahovky. Nemozu vsetky tieto veci byt v kotolni? Je mega luxus mat technicku miestnost a kotolnu. chyba mi tam este pracka/susicka.
Odpovedať
este jedna vec. Ako som pisal urcite by som sa snazil urobit kuchynu atraktivnejsiu tym ze bude mat okno. Okrem toho by som zrusil stolicky pri pulte. Aky to ma zmysel ked hned vedla je jedalensky stol? Radsej ten spravte velkorysejsi. V sucasnom stave aj tak nie je dost miesta okolo neho.
Odpovedať
@jblaze veď práve, keby nie tej kotolne, tak si to poriešime ináč. No bude to dom na dedine, kde nie je obecný vodovod a nie to ešte plyn. Iný typ kúrenia ako tuhé palivo sa proste nedá. Porozmýšľame ešte nad tou TM. Netušíme aké sú kritériá pre CV, takže si to ešte budeme musieť pozisťovať...Najhoršie je, že nám nemá kto poradiť a projektant je zase taký, že čo povieme, tak to nakreslí. Zatepľovať nechceme.
Odpovedať
@xaxaxaxa kuchyňa nie je finálna, bude síce do L, ale bez toho pultu, chceme ostrovček, no uvidíme kde ho orientujeme.
Odpovedať
@xaxaxaxa práčka so sušičkou zatiaľ v kúpeľní.
Odpovedať
Profilova fotka
@vlocka2506 urychlene sa rohodnite pre nejake modrene technologie, kotolna si predstavte co to stoji vybudovat tuto cast domu ktora vas este limituje v podoryse, + nehovorim praca s drevom , pripravit , zhanat, ukladat, nakladat, cistit, komin kadeco ach
Odpovedať
Podstatne je,co vy od domu ocakavate,ake mate kriteria a ja by som na vasom mieste zmenila projektanta,bo ten by vas mal vediet usmernit a poradit,nie len nakreslit co vy chcete.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Výmena TM za WC je zlá voľba. WC pre návštevy má byť pri vstupe. Prispôsobovať sa dispozíciou kotlu na tuhé palivo, navyše mu postaviť izbu za 25 tisíc EUR (1m2stavby =1000 EUR) je úplný úlet !!! Tak si dajte Tepelné čerpadlo, vyjde vás tretinu ceny čo preinvestujete kôli kotlu, ak dostanete dotáciu tak 1/4. Elektrika tam u vás asi je??? Veď tá bola už za Husáka. Ak máte lacné drevo urobte si na romantické dokurovanie v zime krb. Inak projektanta, čo nakreslí, čo si zmyslíte by som okamžite zrušil. Ten vám ako vidím neporadil nič rozumné Tých pár stoviek čo ste do neho doteraz vrazili sú oproti tomu, čo za tento obrovský dom zaplatíte nič. Podľa mňa urobil doteraz presne to, čo tí dvaja na vašej terase. :-)
Odpovedať
@pripad001 Nechcel som byť expresívny, no ak vám navyše natlčie do hláv, že nebudete zateplovať tak to je úplná haluz. Vymenit projektanta a okamzite ak sa neccete dostať do ozaj problémov. Vysvetlil vám ako skolaudujete? Alebo chcete byť celý život bezdomovci? Zateplovanie nie je o tom co vy chcete? To je o tom aké sú podmienky, čo musí stavba splnať podla normy k danému roku? Ak si vybavíte SP v 2017 obávam sa, že 20cm EPS či vaty bude len minimum. Nehovoriac, že budete potrebovať alternatívny zdroj tepla. rekuperáciu, klimatizáciu, možno TČ ......
Odpovedať
@pripad001 toto je už druhá verzia od pôvodnej. Wc nám tiež vravel, že je lepšie pri vstupe, no ako my povieme on nakreslí. Nesúhlasil ani so vstavanou skriňou na chodbe, že sa nedáva, aj keď neviem prečo by tam nemohla byť, keď chodbu máme mega obrovskú. Kotolňa je manželova starosť. O zabezpečenie dreva nie je núdza, no elektrikou vykurovať nechceme, nemyslíme si, že je to lacné a čo v prípade ak elektrika nebude?! Zvažujeme tepelné čerpadlo ku kotlu, aby sme nemuseli topit aj v lete kvôli teplej vode. Chceli sme aj solárne panely, ale je to veľká investícia a vraj po 10 rokoch môžu odísť. Krb v dome nechceme.
Odpovedať
@pripad001 on je zo starej školy (už je na dôchodku). Nie je zástancom zatepľovania. Nevidí v tom zmysel ako aj môj manžel a ja sa v tom veru nevyznám. SP vraj nie je problém, vie čo tunajšie úrady požadujú. Takže asi toľko. Jasné, že sa obávame stavby, lebo to nie je lacná záležitosť. No veríme, že sa nám podarí splniť si sen :-)
Odpovedať
@vlocka2506 Ťažko ti je radiť. Vo vela veciach žiaľ nemáte jasno. TČ nie je vykurovanie elektrikou !!! Solárne panely podla mna odchádzajú rovnako ako kotol na tuhé palivo vyrábaný v 2017. Samozrejme musia mat svoje opodstatnenie aby sa vyplatili. Ja byť na vašom mieste by som dal TČ a ak si myslíš, že nebude niekedy elekrika :-) ako alternatívny zdroj namiesto krbu dizajnovú piecku na tuhé palivo, ktorú kúpiš za pár sto EUR. No tá kotoľna je investícia z ktorej mne osobne prechádza zrak. Ja na to nazerám úplne inak ako vy. Prepočítavam investície na m2 stavby. Moja Technická miestnosť, čo je nutné zlo kde je plynový kotol, pračka, sušička všetky elektriky a rozvodne má spolu 2,5m2 !!!. Ja si myslím, že dom sa stavia pre ľudí, nie pre kotol !!! Mám svokra, ktorý v 75rokoch stále odnesie 2x25kg cementu na pleci, no vždy keď sa stretneme spustí tému ako ďakuje Pánu Bohu za den, ked mohol pred 20 rokmi vyšmariť kotol na tuhé palivo a pripojiť sa na plyn. Vy túto alternatívu mate v TC. Zapnem gombík a rok sa nestarám. venujem sa rodine, záhradke, práci, koníčkom. Tvoj muž bude celý rok rúbať a zvážať drevo, aby ste ho museli v zime ráno večer prikladať.
Odpovedať
Profilova fotka
@vlocka2506 so vsetkym suhlasim s @pripad001 . nemate v tom vobec jasno :(
Odpovedať
@vlocka2506 ... prajem vám aby ste si sen splnili, no SP nie je kolaudácia a ja osobne neverím, že existuje stavebný úrad v SR a úradník na ňom, ktorý sa podpíše pod kolaudačné rozhodnutie v cca 2018 na RD bez zateplenia. Veď by musel porušiť všetky zákony na čom ten úrad stojí. :-) Držím palce, aby ste si nezarobili na neriešiteľný problém..
Odpovedať
vlocka2506@cele zle, novy projekt a poriadny, ziadne L cisty stvorec, poriadne zateplit, centralny vysavac je blbosť, najdite si sikovneho prejktanta, drahy barak, nezmyselne usporiadanie, zadveria je tam naco? kvalitne vchodove dvere a hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@vlocka2506 plne suhlasim s @pripad001 v tomto storoci si stavat kotolnu ktora lacna nebude, lebo zateplovat nechceme a ani nevieme preco. Projektant mal byt vymeneny hned na zaciatku resp ani s nim nediskutovat. S rozumnym zateplenim a TC budete uplne v pohode a nie otrokmi domu, ktory si mate uzivat.. ]-(
Odpovedať
@eri2 nie je to L, je to obdĺžnik. Terasa bude celá zastrešená a nie je tam žiadne zádverie. Centrálny vysávač chceme kvôli alergiam v rodine, takže pre nás to určite nie je blbosť.
Odpovedať
Nechápte má zlé, no je ťažko hovoriť o nových možnostiach vykurovania, keď Vám nikto o nich nepovie a googliť keď neviete čo je tiež ťažké. Žijeme v okrese kde všetci čo sa budujú, alebo majú rozostavaný dom, tak majú kotolňu na tuhé palivo, takže sme sa ani s inou alternatívou nestretli. Tak trochu zabudnutý kraj :-D Preto aj projektant nič nové nenavrhne, teda ktovie aký má prehľad a to je z tých lepších v okolí, ehm. My vieme čo chceme a nechali by sme si aj poradiť, no keď nemáte nikoho v okolí, tak to potom takto vyzerá. Preto som chcela aj rady od Vás skúsenejších, čo o tom niečo vedia ;-) Už som pozrela to TC, tak som zvedavá ako sa k tomu postaví manžel...Ďakujem Vám všetkým za postrehy a rady a ak niečo, tak viem kde sa obrátiť ;-) @pripad001 @xaxaxaxa @jblaze @kamilka22381 @eri2 @viperko
Odpovedať
@vlocka2506 na jednej strane chces centralny vysavac kvoli alergiam a na druhej budes mat kotolnu na tuhe palivo..., za zlomok ceny sa da kupit spickovy klasicky vysavac a tepelne cerpadlo dnes nie je nic vynimocne..., moja sestra sa nechala minuly rok presvedcit a kurenie drevom vymenila za plyn a pri kazdej prilezitosti spomenie, ze to mala urobit ovelaaaaa skor..., nad tym treba poriadne porozmyslat a projektanta by som isla hladat aj na opacny koniec slovenska, lebo tento vas asi zaspal pred 20timi rokmi...
Odpovedať
Profilova fotka
@vlocka2506 ak vam naozaj nejde googlenie,skuste si kupit nejaku knizku (nie casopis) alebudete si ju musiet precitat 2x mozno 3 x lebo na prvykrat je tazke pochopit ked nepoznate to nazvoslovie, urobite si prehlad sama a dospejete k comu chcete a susedia budu len cumiet ze za aky dobry peniaz slusne byvate a ani sa pri tom nenarobite okolo domu :)
Odpovedať
@vlocka2506 :-) No tak práve kvôli alergiám my centrálny vysávač nemáme. Ja ju mám 35 rokov, tak viem o čom hovorím. Len z predstavy kopca PVC rúr CV krížom krážom v stenách plných plesní, roztočov, pavúkov a kdejakej hávede mi spôsobuje kýchanie. :-) Jasné, že všetci ti povedia, že rúry sú čisté. :-) No kto do nich kedy pozeral, ti už nepovie asi nik. !!! Pozri si vnútro rúry bežného vysávača po 3-4 rokoch a pochopíš. Za cenu CV môžem mať ten najšpičkovejší vysávač na trhu a meniť ho každý rok. Vločka, radím ti, vráťte sa s kratšej cesty. Choď do mesta, kúp si v prvom PNS 5 katalógov rodinných domov a vyberaj. Ak si z tých 500 nenájdeš tebe milý, sadnite do auta, na bicykel a prejdite zopár okolitých dedín, nových mestských švrtí v okolí a popozerajte si nové domčeky. Ak sa vám nejaký zapáči zazvoň a spýtaj sa gazdinej, kto jej to projektoval, staval, navrhoval. 100% sa s tebou rada pozhovára pochváli. Veď ten váš dom, ktorého chcete byť do smrti otrokmi, stavaný podľa katastrofálneho projektanta, čo zaspal dobu, žije stále v roku 1970, zavádza vás, podľa obrovskej rozlohy 12x18m vás môže stáť do 200.000 EUR. (Čo m2 to 1000 EUR.) Robte ako uznáte za vhodné, no ak si tu čakala rady a všetci ti radia brzdi a otoč, tak na tom asi niečo je. 99% ľudí, čo tu prispieva stavia, ide stavať, alebo práve dostavali RD, tak asi vedia o čom píšu. Ale držím palce.
Odpovedať
@pripad001 to vážne je CV taký škodlivý??? Nechápem, nám ho každý odporúča aj pre jeho praktickosť. Syn má alergiu na roztoče tak som teda na pochybách :-| Katalógy? Máme ich až-až, keďže snívame o dome už nejaký ten čas. No ako som písala pre nás bola smerodajná kotolňa na tuhé palivo, nakoľko žijeme v kraji, kde je nereálne niečo iné. Stretla som sa akurát s možnosťou kotla na pelety, ale to je tak všetko. Pochodili sme aj domy...Kto má možnosť prípojky na plyn, tak majú plynové kotly a kto nie tak na drevo a tým je to vybavené. Museli by sme hádam aj stovky km, prejsť, než by sme sa dopracovali k inej alternatíve. Najlepšie by bolo, ak by sme niekoho poznali a nielen sa tak túlať, že či náhodou nemajú iný typ kúrenia?! Je to ťažké, lebo ani vlastná rodina nám neverí, že ozaj chceme domček. Uveria, keď postavíme, takže asi tak :-| Žiadne rady, žiadna pomoc :-( Mám brata, čo už rok žije v novostavbe s rodinou a má kotol na tuhé palivo a kotolňu ešte väčšiu! Nakoľko drevo je jeho živobytie ako aj môjho otca a druhého brata. Dodnes je rád, že je rád, lebo dom ho stál nemalé peniaze a ešte vôbec nemajú ani fasádu a ktovie kedy budú mať a veľa vecí čo im treba ešte podoťahovať. Varuje nás pred stavbou, lebo je to na dlhú trať a finančne o tom ani nehovoriac. V jeho prípade platí, že je otrokom domu! Nechceme tak skončiť, takže ostáva nám len jediné! Dobre to premyslieť a vylepšiť projekt! Myslela som, že prebdené a pregooglené noci skončili, no asi ešte len začnú, achjoo! Kiežby človek mal takých ľudí, ako sú tu na streche aj v okolí, na živo :-) O koľko by to bolo ľahšie :-) Ďakujem za rady, vážim si to ;-) Hádam sa aj mi raz dočkáme a budeme si užívať teplo domova :-)
Odpovedať
@vlocka2506 Iste sa zadarí. Skúste si prečítať napríklad aj toto. Staviame rodinný dom - Časť 1. - Financovanie stavby http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 2. - Výber, kúpa alebo prevod pozemku http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 3. - Projektová dokumentácia http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 4. - Osadenie domu na pozemok a zemné práce http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 5. - Základy http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 6. - Hrubá stavba - zvislé nosné konštrukcie http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 7. - Hrubá stavba - priečky http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 8. - Hrubá stavba - strop http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 9. - Hrubá stavba - strecha http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 10. - Hrubá stavba - komínové telesá http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 11. - Schody http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 12. - Strešná krytina šikmej strechy http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 13. - Strešné okná a vikiere http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 14. - Svetlíky a svetlovody http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs... Staviame rodinný dom - Časť 15. - Klampiarske prvky strechy a doplnkové prvky strechy http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs...
Odpovedať
@pripad001 Ďakujem za hĺbkovú analýzu;-) Určite si to preštudujem...
Odpovedať
Profilova fotka
@vlocka2506 takeho projektanta rychlo vymen a utekaj kym ho nestratis. Potrebujes niekoho modernejsieho, ktor0 ti navrhne dom podla terajsich standardov a poziadaviek... Technicka miestnost - urcite ano, ale kotolna za mna urcite nie!!! V dnesnej dobe moznosti ani nahodou, mam len jeden zivot. Treba zvazit to tepelne cerpadlo, ak mas dobre navrhnuty dom tak by ti elektrokotol stacil. Naklady na vykurovanie nemusia byt vobec vysoke, ale to by dobry projektant vedel. Vstavane skrine - to je co za blbost. Mam vstavane skrine vsade. Pozri moj fotoblok. Prave som zvacsovala chodbu, aby som ju mala kde dat :-D Ked dobre naratas najdes tam kopec vstavanych skrin... http://www.modrastrecha.sk/blog/lenka... Kuchyna ako mas navrhnute - uprimne ani zadarmo bez okna...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?