Aký je váš názor na tento projekt?

Dobrý deň, prosím Vás vedeli by ste mi poradiť či tento projekt bude dobre orientovaný na svetové strany? Vstup je z východu a detské izby a garáž sú na juhu. Najväčší problém nám robí terasa... Je orientovaná na západe alebo skôr severozápadne, čiže bojíme sa, že tam nebude dostatok svetla. Keďže ľavá časť domu je troška dlhšia tak aby nezakryla ešte viacej terasu. Čo myslíte? :) Ďakujem
Odpovedať
1
2
tak v tomto pripade by ma ta terasa asi najmenej trapila.. Skor je zle to, ze obyvacka, jedalen je na sever.. Ako v tropickom lete ok, ale v zime a v prechodnych obdobiach to bude tmave a smutne a chladne.. Najlepsiu svetovu stranu "dostala" paradoxne garaz.. :-( Tento projekt by som prerobila cely..
Odpovedať
@akvi Myslíte, že by bolo lepšie tento projekt riešiť "zrkadlovo"? či zasa izby budú na severnej časti a tiež to nie je žiadna výhra.
Odpovedať
@hedka2 dat to zrkadlovo, to nic nevyriesi.. Musi byt dom takto clenity? Mate nejake obmedzenia voci susedom a pod?
Odpovedať
@akvi Nemusí byť doma takto členený... jedine aby terasa bola v zadnej časti domu....nenašli sme žiadne projekty, ktoré by sa nám páčili aj zvonka aj pôdorys...buď je dom pekný zvonka ale pôdorys je zlý alebo opačne...tento jediný spĺňal aj aj.....na kuchyni sa mi páči keď je okno úzke a široké... v iných projektoch boli väčšinou na východe orientované izby, čiže mali normálne široké okná....
Odpovedať
@akvi
Odpovedať
@hedka2 no ja by som hladala dalej. Ak nemate obmedzenia na pozemku, som presvedcena, ze sa da najst nieco lepsie.. Ja som projekt hladala rok..nakoniec sme skoncili u individualneho projektu, lenze my sme mali obrovske obmedzenia na pozemku..
Odpovedať
@hedka2 iba nahodne som klikla na prvy dom tu vo fotoblogoch a hned je to urcite lepsi podorys, ako to, co si dala ty.. http://www.modrastrecha.sk/blog/selem... a da sa urcite najst este nieco idealnejsie, lebo ani toto nie je uplny ideal
Odpovedať
@akvi Ďakujem krásne :) skúsim teda ešte niečo pohľadať :)
Odpovedať
@hedka2 potrebujes hlavne hladat dom s vychodnym vstupom.. Tymto si limitovana dost.. Pretoze 90% projektov ma severny (pripadne Sv, SZ) vstup.. Takze to budes mat trochu tazsie.. Stane sa presne toto, ze najdes projekt, ale ked ho otocis tak, aby ti vstup sedel, tak ostatne je cele zle..
Odpovedať
Profilova fotka
@hedka2 Je to chúlostivá otázka ak sa môžem spítať akú máte predstavu o rozpočte, napríklad tento dom mi pripadá že cena by bolo cez 100-tisíc v pohode, tak pri takom rozpočte by som ani nestrácal čas pri katalógových projektoch a obetoval by som pár tisíc na architekta a projekt na mieru
Odpovedať
@martosko Dom si chceme stavať svojpomocne..tento projekt bol navrhnutý s veľkou užitkovou plochou a samozrejme cena je nad 100 tis. My sme chceli ten projekt len v zmenšenej podobe... užitkovú plochu okolo tých 120 m2 vrátane garáže....takže ani neviem povedať aká je predstava o rozpočte ale asi okolo 70 tis.
Odpovedať
Profilova fotka
@hedka2 A pod svojpomocou si predstavuješ čo ak to že si to všetko urobíte sami z rodinou a nejakých majstrov zavoláte len na pár nezbytných vecí a už máte pozemok z natiahnutými sieťami a prístupovou cestou tak možno by sa dal tento zmenšený pôdorys postaviť za cca 70 tis lebo materiál bude stáť cca 60 tis. Pri takomto riešení vidím problém pri zmenšovaní projektu keď som si ho našiel na nete mal plochu 170 m2 tak neviem kde by si chcela tie metre zobrať ak aj zrušíš garáž stále ti ubudne len cca 30 m2, a to nehovorím o tom že každá zmena v katalógovom projekte je veľmi drahá tak aby vás ten projekt nevyšiel nakoniec toľko čo individuálny, katalógové projekty sa oplatia ak sa v nich nerobia žiadne alebo len minimálne zmeny. Ale aj tak mi príde že vyberáš z ničoho čo si nakoniec nebudete môcť dovoliť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@martosko tak nakoniec ako hovoríš možno budeme voliť individuálny projekt....alebo ešte musíme prelustrovať všetky projekty ;-) ale ďakujem za názor
Odpovedať
@hedka2 120 vratane garaze?? To vazne? to si neviem ani predstavit. Uz tie 12m2 izby su brutalne male, ak tam ma byt aj satnikova skrina.. No asi by som prehodnotila tu garaz.. Privelky luxus.. A individualny projekt bude urcite lepsie riesenie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@hedka2 Dám Ti zadarmo 1 radu: obráťte sa na architekta / projektanta.... Mladého, empatického.... Ušetríte si kopec starostí, času i peňazí..... lebo o stavbe domu - vrátane výberu projektu - neviete prakticky nič.... ;-)
Odpovedať
@leonardom ja by som pridal radu, ze sice to tak aktualne nevyzera (lebo skoro kazdy uz stavia, alebo chce stavat), ale stavat rodinny dom nie je pre kazdeho, preto by som na ich mieste este zvazil, ci naozaj na to maju, lebo asi nepoznam stavbu, ktora sa stavala svojpomocne a bol pri nej dodrzany planovany rozpocet. Malokto si uvedomuje, ze hruba stavba je relativne rychla a lacna zalezitost, ale ked sa clovek dostane pod strechu, vtedy prichadzaju tie riadne vydavky, a potom este zariadovanie domu, kuchyna, technicka miestnost a tisicky eur lietaju ako blaznive..
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom @stowasser @martosko Jaaaj, niekedy sa tu naozaj zabavam ked vidim ake ruzove okuliare maju ludia co idu stavat... ;-) A najviac milujem slovo svojpomocne - do dnesneho dna som nezistila co ten pojem znamena... :-D :-D :-D @hedka2 navrhujem individualny projekt...alebo ak katalogovy tak kontaktovat spolocnost co ich predava a oni Vam poriadia, ktory by bol vhodny na Vas pozemok. Ten podorys nie je az taky zly, ale na iny pozemok ako mate vy. Ano z nudze by som pochopila napr.obyvacku a terasu na severe, ale naozaj v pripade nudze. Pokial je na vyber tak by som to tam urcite nedala. Stale nerozumiem preco ludia ficia na dvoch detskych izbach, ked nakoniec pre deti spravia krtince kde to dieta vobec nema priestor. ]-( Ak idem stavat mensi dom, tak radsej im spravim jednu poriadnu izbu nech maju priestor a volnost. Ano pride mozno par rokov ked si budu liezt na nervy, ale vsetko sa da vyriesit... Tato doba individualizmu nepraje ...uz len tie open space kancelarie kde clovek pomaly sedi kolegovi na hlave... Taktiez ak chcete mensi dom, tak dve kupelky su luxus. Radsej jednu vacsiu (dvojumyvadla) plus sprcha a vana kde sa naraz mozu sprchovat dvaja ludia a dve WCka... V kazdom pripade odporucam sa zamysliet nad rozpoctom, lebo ako ti pisali ti predomnou toto do 70 tis.nedas ani nahodou...a svojpomocne jedine ak mate v rodine murarov, elektrikarov, elektroinstalerov, ktori budu makat na tvojej stavbe zadarmo a vsade kde pojdes sa ti podari dohodnut najvacsie zlavy... Kludne zober kalkulacku a daj si 170m2 x 800 Eur a dobre sa pozri aka cena ti vyjde...a ver mi, ze 800 Eur som dala ako optimisticky odhad... Je vsak pravda, ze ja nie som fanusikom nedokoncenych domov, kde este 10 rokov nie je dorobena fasada, trcia kable, chyba plot a pod.... Lebo ak toto vsetko by este kazdy doratal, tak by bol prekvapeny aka cena mu na m2 vysla... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka_21 Plne sa stotožňujem s tým, čo si napísala. Len drobné upresnenie: obývačku na sever by som nebral ani ako z núdze cnosť... Iba jediný dôvod by mohol zdôvodniť obývačku na sever (tak, ako je to v projekte): úchvatná panoráma, čiže výhľad na Vysoké Tatry, Štrbské pleso, Bojnický zámok, Spišský hrad... jedinečnú pamiatkovú zónu... apod. V takomto prípade by som oželel zvýšené nároky na kúrenie, lebo by to bolo vykúpené inými - a ešte hodnotnejšími - benefitmi, ktoré sú na nezaplatenie... Ale toto asi nebude prípad zadávateľky témy @hedka2 K cene 70 tisíc nemá zmysel sa ani vyjadrovať.
Odpovedať
@lenka_21 ti vysvetlim co je to v dnesnej dobe svojpomoc, mylna predstava tych co nemaju o stavbe domu ani paru, ze postavia za lacno a v konecnom dosledku je stavba predrazena a menej kvalitna, ako keby to stavala jedna spolocnost na kluc, ale na to ludia prichadzaju az ked je neskoro
Odpovedať
@leonardom Tak takyto pohľad z okna mam ja, a predsa som si kvôli tomu nedal obyvačku a terasu na severozápad, ale pekne na juh.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren Veď hej... Ja som len povedal, ak by som už dal obývačku na sever, tak len kvôli niečomu takémuto... Bol som v takýchto RD - bolo to niečo úžasné... ;-) Tam architekt vedel, čo robí a dom kreslil na to konkrétne miesto.
Odpovedať
@ruren strycko ved o tom hovoril, ze obyvka vzdy na juh, na sever jedine vo vynimocnom pripade pekneho vyhladu
Odpovedať
Profilova fotka
Ak mTe rozoocet 70 tak pocitajte 140-)))
Odpovedať
@stowasser Ja viem o čom hovoril.
Odpovedať
@leonardom Ale inač z terasy je ten isty vyhľad, tak že prípadna návšteva o nič nepríde a ten pohľad je z hosťovskej izby.
Odpovedať
@hedka2 Na tvojom mieste keď trvaš na tomto projekte a chceš mať lepšiu orientaciju, by som otočil projekt o 90° do ľava, skrátil by som garaž a branu do garaži preložil na južnu stranu. Po otočeni by bola na východe. Ale priklaňam sa k projektu na mieru.
Odpovedať
Tak po prvé určite to budeme riěsiť s architektom. Buď upravíme svoj projekt alebo budeme riešiť individuálny projekt. Po druhé predstava 70tis na dom je hodnota domu takého aby bol obývateľný a dalo sa tam nasťahovať nehovorila som o konečnej sume v podobe kedy bude dom tip top. Za ďalšie švagor staval dvojpodlažný dom plus obrovská pivnica "svijpomocne" a vyšlo ho to do 70tis spolu s pozemkom...elektrikára v rodine mame a aj murára. 😊
Odpovedať
Profilova fotka
@hedka2 neviem,co Ti kto odpisal,ale mne pride tento projekt vzhladom k svetovym stranam,ktore mate na pozemku ako dost nestastne riesenie.....mat garaz orientovanu na JUH a obyvacku na SEVER...eee....chce to individualny projekt,a inak orientovat izby...nie som architektka,ale ak mozem poradit nakresli si priblizne,kde co ma asi byt a zacni trebars tym,ze garaz das na SV,izby ostanu na juhu okrem spalne atd..
Odpovedať
Skus sa inspirovat napr takymto jednoduchym projektom, pricom z velkej satne si mozete spravit i kupelku a je to ;-) http://idealnedomy.sk/projekt/86/bung...
Odpovedať
@ruren tak toto ti tichucko zavidim. Dom a "liecebna"duse v jednom.moj vyhlad z domu na kukuricne pole, ktory si tak chvalim,lebo sem tam bazant ci zajac prebehne, je len slaby odvar.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?