Aky dom?

Ahojte,potrebujeme zase raz poradit. Stale riesime projekt domu. Najprv sme sa zhodli na prizemnom 4 izbovom dome. Teraz premyslame spravit len 3 izbovy s moznostou zobytnenia podkrovia do buducna. Ide o to, ze ci bude 3 alebo 4 izbovy, strop bude urcite betonovy a strecha bude mat vacsi sklon, tym padom nam vznikne pod strechou plnohodnotne podkrovie. Co je teda ekonomickejsie? 4 izbovy prizemny alebo spravit len 3 izby s tym, ze ak bude treba zobytnime podkrovie.
Odpovedať
Profilova fotka
Zoberte do úvahy: 1/ Veľkosť parcely. Ak má menej ako 6 árov, radšej menší pôdorys a obytné poschodie. 2/ Okolitá zástavba - jej charakter. Aj na toto by ste mali brať ohľad. 3/ Finančné možnosti. Nestavajte si vzdušné zámky, ak máte menší badžet, hľadajte riešenie minimalistické. Tie veci, čo popisuješ v zadaní, sú len časťou komplexného pohľadu na vec.... ;-)
Odpovedať
@bibiadodo takto sa to nedá určiť, ale ten podkrovný ma perspektívu do budúcna :-)
Odpovedať
Všetko je o vašich potrebách a finančných možnostiach a pravdaže o pozemku. podkrovie sa tažko dorába ak sa už v dome býva, treba okrem iného riešit aj schody, ktoré vezmú dost m2, takže dorobenie jednej izby v podkroví je hlúpost.
Odpovedať
@leonardom pozemok ma 12 arov. V tesnom susedstve su len zahrady a dalsie domy su dalej od nas. Vzhlad domu mame premysleny, obdlznik s vyssou strechou. Co sa tyka rozpoctu, chceme sa zmestit do co najmensej sumy, ale nie na ukor kvality. Deti zatial nemame, preto rozmyslame dorobit podkrovie neskor, ak bude treba.
Odpovedať
Profilova fotka
@bibiadodo Tak potom uvažujete správne.... ;-) Držím palce.
Odpovedať
Profilova fotka
Pozemok je veľký. Ja by som postavila prizemný 4 izbový...môj názor.
Odpovedať
@bibiadodo ja si zase myslím, že radšej pokrovie /možno sa zmestia aj 2 izby + malá kúpelňa/ ako mať príliš maličké izbičky, aj keď 4 na prízemí...ja by som si urobila krásny 3 izbový domček a myslela dopredu aj na umiestnení schodiska...a keď prídu detičky, alebo iná potreba, dorobila podkrovie... a predsa v tej 1 izbe už môže dieťatko bývať, ak / keď sa Vám narodí...
Odpovedať
Profilova fotka
@bibiadodo kvoli jednej izbe sa ti to neoplati. radsej dajte s dvoma mensimi (10-12m2) detskymi na prizemi. vela ludi tu bude proti takymto velkostiam, ale mas velky pozemok, tak verim, ze decka budu cas travit vacsinou von. niesu to izby na 5 poschodi v panelaku. a ked uz budete davat ten strop betonovy, co dava moznost do buducna jednoduchsie urobit podkrovie, alebo plnohodnotne poschodie,tak by bolo dobre aby predsien (zadverie) mala aspon 2,5m sirku a aspon 3,5m dlzku. len z toho dovodu, ze ak budete raz rozmyslat nad poschodim, tak mozte to schodiste urobit v predsieni a mate hned dvojgeneracny dom. som nazoru, ze ked sa stavaju poschodove domy, tak by sa znich mali dat urobit dvojgeneracne. schody v obyvacke na poschodie ti to nedovoli.
Odpovedať
Profilova fotka
@bibiadodo Kvôli jednej izbe sa to určite neoplatí miesto čo zaberú schody je polovica izby a to nehovorím že v dnešnej dobe by sa k tej izbe hodí aj kúpeľňa z WC aby si človek nemusel chodiť umývať zuby dolu. Ak chcete využiť to podkrovie porozmýšľal by som nad normálnym poschodovým domom dole dve izby a hore dve tri, ináč by som volil ten prízemný.
Odpovedať
@bibiadodo Moj názor, čo sa neurobí pri stavbe domu, potom sa už tažko dorába zvlášt ked sa býva a sú už aj deti a hypo na krku. Určite by som volila prízemný domček s rozumnou dispozíciou a malým stratovým priestotom ako sú chodby a schodisko. Pri podkoví by som strechu neriešila moc strmú, skor by som zdvihla podmurovku pod pomúrnicami. Pri tomoto predpoklade zobytnenia podkrovia treba už na začiatku zainvestovat do okien a zateplenia strechy na poschodí.
Odpovedať
Profilova fotka
@bibiadodo umiestnite dom tak aby sa dal na pozemku postavit dalsi ak by deti mali problem osamostatnit sa ked uz tak rozmyslate, ale to s tym podkrovim je blbost (plnohodnotne podkrovie znie celkom smiesne)
Odpovedať
všetci sa vyjadrujú k dispozíci, ale nie k ekonomike, Pokiaľ postavíš podkrovie tak náklady na dom sa zvýšia cca o 20% ale môžeš získať raz takú obytnú plochu domu. Pričom v prvej fáze a to je na okná a prípadné priečky na poschodí bude navýšenie nákladov do 5 %. Rozhodnutie je na tebe. Hovorím z vlastnej skúsenosti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bibiadodo ahoj pozri tu: http://www.domzamilion.com su to celkom sikovne male domceky za rozumny peniaz. Za mna by som ti radil vybrat projekt ktory ti bude vyhovovat aj do buducna bez zasadnych stavebnych uprav.
Odpovedať
@bibiadodo skor by som zvolila ten 4 izbovy. Aj co sa tyka financii ta to bude vychadzat lacnejsie. Sice je pravda ze to podkrovie do buducna je lakave, ale neviem. Radsej by som zvolila tu prvu variantu
Odpovedať
Profilova fotka
@bibiadodo tiez by som volil stvor izbovy, vzdy je lepsie mat vacsi ako mensi. Nikdy nevies co sa moze stat, nahodou vas bude viacej a pri vacsom nebudes musiet pristavovat alebo zmensovat izby. Urcite sa oplati stvor izbovy, nebudes lutovat
Odpovedať
@bibiadodo urcite to treba projektovat komplexne, my sme robili na poschodi v pracovni aj privod vody, odpadua a 400V, pre pripad, ze by tam niekedy deti chceli robit kuchynu, taktiez v hornej kupelni je predpriprava na pracku (cista a aj studnicna voda). Co sa tyka poctu izieb, tak to zalezi asi hlavne od deti, pripadne planovania dalsich deti, jednou z moznosti by bolo urobenie velkej detskej izby s moznostou predelenia murovanou, alebo SDK prieckou, nezabudnut ale vmurovat preklad ponad potencialne buduce dvere.
Odpovedať
Troška sa tu robí panika stres s ďalším zobytnením podkrovia :) Ak sa to všetko poriadne pripravý, tak je to ekonomicky najlepšia varianta (pri fakte, že betonovy strop a vyšší sklon strechy budete dávať tak či tak) ... Ak bude hore len Vaša spálna, nejaký šatník prípadne sklad, tak stačí aj najmenej komfortné ale priestorovo najmenej náročné točité schodisko ... Pod dlažbou, či parketami môže naňho čakať pripravená "kotva", v strope naňho môže byť pripravený otvor ... Hore sa len vyvedú a zaslepia rozvody (elektrika, kúrenie prípadne možno voda / odpad ak by tam mala byť kúpelňa) ... To je všetko pár eur ... Ak hore nepotrebujete veľa m2, tak nemusíte ani podkorvie nedstavovať, proste využijete len časť metro. Financie navyše budú v podobe okien, ktoré by som pri klasickej A streche dal do murovaných častí a máte to vybavené ... PS: Ano, samozrejme, 4 či 5 izbový bungalov je komfortnejší, ale samozrejme na začiatku drahší a možno na začiatku aj zbytočný ... Teda ak stále beriem v potaz, že betonovy strop a väčší sklon budete robiť tak ako tak ... Plus, ak budete mať 2 staršie deti, môžete si zobytniť podkorvie bez veľkého narúšania domácnosti (zažil som to u známeho) a ak zas budete starý, môžete rovnako jednoducho prestať podkrovie využívať a ostať dole :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?