Ako sa zmestiť do A0

Zdravim vás, chcem sa spýtať či je tu niekto kto robí energetické certifikáty alebo projektové hodnotenie stavby respektíve niekto kto sa tomu aspoň trochu rozumie a vie poradiť. Ide o to že potreboval by som sa zmestiť do A0 avšak nechcem použiť tepelne čerpadlo, rekuperáciu ani solar. Ide o jednoduchý bungalov cca 110m2 úžitkovej plochy. Bol by plynový kotol, podlahové teplovodné kurenie a samozrejme krb. Nestačí len zlepšiť zateplenie na dajme tomu 20-25cm Eps a dať kvalitnú stropnú izoláciu ? Treba to s niečim ďalším kombinovať ?
Odpovedať
1
2
@virnik27 no ved to že jeden projektant mi povedal že budem musieť dať rekuperáciu alebo tepelne čerpadlo, že bez toho to nejde. Lenže nejde mi do hlavy že známy majú klasicky maly bungalov. Zateplenie len 15cm v streche 40cm celulózy, krb, plyn kotol a nič viac a energeticky certifikát majú vypracovaný na A0, počul som aj tak že veľmi záleží že kto to ráta...lenže certifikát sa robí až potom ku kolaudácii ja najskôr potrebujem to energetické hodnotenie stavby a to neviem kto by mi urobil takto dá sa povedať menším “podvodom” pretože im to nemohlo vyjsť normálne do A0....lebo ak mám davat TC za 10000€ tak to je dosť nereálne pre nás financne
Odpovedať
@jozeff32 a co takto sa ich opytat, ako sa im to podarilo 🙂 mozno budes prekvapeny
Odpovedať
Profilova fotka
Daj do projektu rekuperaciu. Pre stav.konanie bude OK. Nikto nebude riesit ci ju mas,ak budes mat ku kolaudacii certifikat A0. V projekte som mal tep.c. a rekup. a vmestil som sa do A0. Nakoniec som skoncil pri el.kotol +rekup. a s poctivym certifikatom som v A1.
Odpovedať
Profilova fotka
Pouzi pre certifikat ako primarny zdroj kurenia krb....
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám klasický bungalov (viď album), energetické hodnotenie stavby mi vyšlo na A1 (norma v 2011 ), teraz som si dal urobiť certifikát, vyšlo mi A0+. Samozrejme som sa do A0 netlačil, keďže dotáciu aj tak žiadať nemôžem (mám viac ako 200m2). Mám tepelné čerpadlo a krb. Úprimne, neviem čo k tomu A0 pomoholo, lebo podľa firmy čo mi robila energetické hodnotenie, som sa len tak tak zmestil do A1 (podlaha 15cm, strop 40cm, trojsklo, vonkajšie zateplenie 15cm).
Odpovedať
Profilova fotka
@quintes pomohli tomu dve veci, zmenil sa primarny faktor pre elektrinu z 2,7 na 2,2 a zvysil sa prepocitaci faktor pre TC, cize ziadna zahada Skor by ma zaujimalo ako si dosiel k A0+ kedze citujem vyhlasku "Ak budova s takmer nulovou potrebou energie odvádza alebo uskladňuje energiu, zaradí sa do podtriedy A0+." PS: s krbom sa do A0 dostane kazdy dom ak to projektant chce.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj netuším. Ako som písal, nemal som tú potrebu. Tabuľky som nerobil ja. V podstate som ten certifikát ani nečítal, len prednú stranu, kde je výsledok. Volal som do tej firmy, či to ozaj tak ako dali, že áno, že je to v poriadku.
Odpovedať
Profilova fotka
@quintes budem hadat, robili to po telefone :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Nie, online, samozrejme som posielal fotky 😄 ako ja sa s tebou nehádam, ako som písal, mne ani A0 nebolo treba.
Odpovedať
@shadowmilan no práveže aj som prekvapený lebo oni sami nevedia ako sa im to podarilo, jednoducho si dali vypracovať energeticky certifikát a do ruky sa im dostal už len papier a tam bolo A0 tabuľky sme neštudovali moc sa im nerozumieme 😄 Takže ak dobre rozumiem teda tak by som sa mal do tej A0 zmestiť len treba nájsť dobrého projektanta ...no dufam že to nebude nemožné 😄
Odpovedať
@sappa to naozaj stačí len takto vyriešiť ? Pretože rôzne firmy čo som sledoval a rozmýšľal že si dáme cez ne postaviť dom tak všetky rozoberali a riešili že od roku 2021 budú ich domy drahšie o cca 10000€ kvôli tomu že musí byt čerpadlo, keby sa to takto v podstatne jednoducho dá obísť tak s tým tak “nestrašia” všade či?
Odpovedať
A ešte som rozmýšľal taku vec že by som do projektu dal napr.20cm šedého Eps ale reálne by sa dal biely aj to by mohlo pomôcť tých pár %
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jozeff32 prečo by si dával biely eps, kvôli 500 euro?
Odpovedať
@koloman55 nie len kvôli tomu ale ja kvôli tomu že sa s ním že vraj veľmi zle robí, treba špeciálne lepidlo, nemôže sa robiť v lete a že vraj treba kotviť a ja kotviť nechcem, povedali to viaceré partie čo robia fasády a osobne si myslím že 20-25cm bieleho Eps bohate stačí...teda mne určite 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@jozeff32 problem je v tom, ze pokial niekto chce splnit co predpisuje norma na 2021, ziadne TC mu nepomoze...
Odpovedať
Mimo temu. Vie mi niekto povedat aky je koeficient tvaru domu L? Nikde to neviem najst.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozeff32 Ty si projektant alebo ? Prečo tu špekuluješ nad niečím o čom nemáš ani všetky potrebné informácie. Na tvojom mieste by som si dal najskôr urobiť projekt aby bolo jasné o akom dome sa bavíš k tomu ti projektant urobí aj to energetické hodnotenie a potom budeš vedieť či treba niečo riešiť inak alebo to vyšlo s tým plynom a krbom čo by aj mohlo ak to nebude stačiť tak on ti aj navrhne možné riešenia, možno bude stačiť slnečný kolektor alebo dva na ohrev TUV. Čo sa týka tých firiem tak určite bude dom drahší u tých čo do teraz používali na vykurovanie elektrické konvektory v každej izbe, ale keby si mal ten projekt tak by si si mohol dať naceniť presne ten tvoj dom a nie len takto nechať realizátorov strieľať ceny odboku. Takto to robíš ako keby si išiel na nákup že ideš uvariť slávnostný obed si v obchode akurát nevieš čo ideš variť, bude ti treba zemiaky nevieš, bude ti treba niečo viac na vykurovanie ako chceš nevieš, podľa mňa je najlepšie začínať od začiatku. @palo18 No ak hľadáš "koeficient tvaru domu L" to by si hľadal ešte dlho lebo sa to volá faktor tvaru budovy a je to ak si dobre pametám pomer obstaveného objemu k obálke budovy, jeho hodnotu nájdeš v tepelnotechnickej norme tuším STN 730540 , ale na čo ti to bude netuším.
Odpovedať
@martosko jooj, niekedy sa nezaprieš 🙂 Ďakujem, hľadal som presne normu podla ktorej sa to počíta. Ale na fóre je jednoduchšie napísať aký ma koeficient dom v tvare L, to pochopí viacej ľudí ako faktor tvaru budovy. 😉 Ďakujem ešte raz za presnú normu.
Odpovedať
@martosko no hlavne ma zaujima či to už niekto takto riešil preto som sem zadal tuto tému, aby som vedel na com som pretože zatial som len dostal info že určite bude teba reku alebo TC no taktiež som počul že záleží kto to vypočítava že keď chce aby sa tam človek dostal tak sa tam dostane...lenže potrebujem takého človeka nájsť ...ja potrebujem vedieť dopredu či sa to dá aj bez toho alebo nie pretože ak nie tak budeme stavat až na ten další rok nakoľko 8-10tis€ nie je mala položka a nechcem si zbytočne požičiavať pretože tak by ma to vyslo koniec koncov 12tis€ cez hypo a tam bude už návratnosť nie 15 rokov ale 20 rokov čo je uplna hlúposť do takého niečoho investovať.
Odpovedať
Tak napr. ja mám čerstvo rozprojektovaný 2 podlažný "toscan" faktor tvaru budovy 0,834; zastavaná plocha 164m2, obvodové steny 30cm tehla + 15cm min.vlna. NA ORAVE! Projekt a vyjadrovačky naháňam aby som do konca roka stíhol podať žiadosť o SP, ktoré by sa posudzovalo ešte podľa A1. Neprojektujem žiadnu rekuperáciu, žiadne solárne panely, ako zdroj vykurovania som dal "Drevosplyňovací kotol s podávačom na drevené peletky". Vypočítaná celková potreba energie na vykurovanie 41kWh/m2.a / A; a na prípravu TUV 10 kWh/m2.a / A. Vo finále: Potreba primárnej energie: 12 kWh/m2.a / A0 !!! Váľam oči ako teľa na nové vráta, ale budiž! Pravdepodobne kvôli tomu kotlu na biomasu ako primárny zdroj tepla, je mi ale jasné, že v 21 storočí asi málokto má chuť chodiť okolo pece a zvlášť palivového dreva. Keďže ale na tepelnú pohodu okolo 20°C napočítali potrebu 2.076kg dreva (3m3 suchej bučiny), pre náš aktuálny štandard 22-23°C ak to bude aj 5m3 tak to je malina... 🙂 Keď nebudem vládať, zamontujem plynový kotlík, alebo dáke tepelné čerpadlo, resp. fotovoltiku. Uvidíme, keď to postavíme, a zabývame, a po 12 mesiacoch reálne spočítame, no zdá sa, že "na papieri" tú A0-ku nieje až taký problém dosiahnuť.
Odpovedať
@schneider81 chudak papier znesie, staci sa pozriet aky studovani odbornici nam vladnu ]-( Ale ludia este nepochopili, ze to zateplenie domu nie je pre EU, ale pre nich a ich penazenku, lebo energie nikdy lacnejsie neboli.
Odpovedať
@rkorba Pozor, ja som sa nijak nesnažil kľučkovať, ani formálne projekt "uhrať". S projektantom, ktorý robil ten energetický posudok som sa ani nestretol, ani neprehovoril jediné slovo na túto tému, preto som sám vyvalený z toho, ako to vyšlo. Pravdupovediac nad vychytávkami pre splnenie A0 som moc nerozmýšľal, no na rekuperáciu a fotovoltiku si stále nechávame rezervu...
Odpovedať
@rkorba zateplenie je fajn ale jednoducho všetkého veľa škodí, kľudne si dám 20 aj 25cm EPS kvalitne izolácie (to by som si dal aj tak) ale proste nebudem kupovať TC za 10tis€ keď na to nemám a mám si na to požičať veď to je sialene rozmýšľanie. Ušetrím síce možno 50€ mesačne ale čo z toho keď som za to celkovo dal 12-13tis€ ved to je na hlavu a koniec koncov zarobí na tom človek čo predáva TC a zarobí na tom banka a ja jediny budem v podstate stratový
Odpovedať
@jozeff32 TC mám ponuku na 5k 6kw Daikin altherma, síce bez podlahovky ale nemysl že to bude tych 12k v totále
Odpovedať
S dotáciou samozrejme 😀
Odpovedať
Profilova fotka
@palo18 Tak je jedno či sa to volá koeficient alebo faktor skôr bola divná tá druhá časť pre dom v tvare L, keďže to je pomer objemu k obálke tak tam úplne nezáleží či má dom tvar T, L alebo obdĺžnika. @schneider81 Všade sa tu píše že ak človek chce dosiahnuť normu A0 a nejak mu to nevychádza treba do domu pridať krb, čo je vlastne kúrenie pevným palivom a ty máš len také vykurovanie, čiže to by muselo vyjsť aj keby si mal zateplené vložkami z vajec. @jozeff32 Práve preto som ti písal lebo jeden ti povie tak druhý tak a keby si mal presne projekt svojho domu riešil by si konkrétnu situáciu, aj tá cena TC by nebola strelená odboku 10-tisíc ale vedel by si o akom type TC je reč a aký výkon by si potreboval a tak vedel dostať presné ponuky a hovorím že možno ti to kľudne vyjde s tým plynom a budeš bez stresu. Ak chceš stavať budúci rok tak to je aj tak na čase začať riešiť projekt keďže to trvá cca tri mesiace a potom treba vybaviť povolenie čo môže byť v tejto situácii dalšie tri mesiace až pol roka. A keby si sa aj rozhodol rok počkať projektu sa nič nestane a keď máš stavebné povolenie stačí začať stavať do dvoch rokov. To s tou návratnosťou som nejak nepochopil ako si myslel, jasné že na tom zarobia predajcovia TC rovnako ako predajcovia ostatných materiálov alebo predajcovia potravín obchodoch, ľudia nepredávajú veci aby vo finále vyšli nula k nule. A nechceš byť stratový tak nestavaj dom.
Odpovedať
@martosko myslel som to tak, že ak si mám na to ešte požičať z banky tak po splatení úrokov budem na oveľa vyššej cene ako je kúpna cena TC...už pri tej cene bez úrokov je návratnosť 15 a viac rokov čo je strašne dlha doba a kľudne sa to môže dovtedy pokaziť lenže po splatení úrokov budem na cca o 20-30% vyššej cene čiže pre mna by bola návratnosť možno aj 20 rokov a to je ešte väčšia šanca že 20 rokov mi to TC ani nevydrží takže ja na tom budem len stratový... jednoducho povedané radšej budem o cca 50€ platiť mesačne viac ako naraz vycalovať 10litrov, ktoré sa mi vrátia po 20 rokoch ...neviem už ako inak by som to jednoduchšie vysvetlil
Odpovedať
Profilova fotka
@jozeff32 To že ak si na niečo požičiaš zaplatíš viac mi je jasné, ale nejak nechápem tú návratnosť čo je tá návratnosť tých 20 rokov s čoho ti tepelné čerpadlo vráti 10 tisíc, aj iné spotrebiče alebo auto ti vracajú peniaze alebo ? Druhá vec ty stále vychádzaš s tej ceny tepelného čerpadla 10-tisíc ale sú čerpadlá čo začínajú na troch ale pokým nemáš projekt nevieš aké ti treba ani koľko by stálo.
Odpovedať
@martosko ved predsa TC sa kupuje aby boli nizsie mesačne náklady na TUV a kurenie, vráti sa ti to v tom že nebudeš mat napríklad 100€ náklady mesačne ale 50€ s TC, načo inak by si to ľudia kupovali predsa, to ako keď si človek kúpi novú chladničku, pracku alebo nový vysávač čo žerie menej elektriny tak hľadí aj na to že sa mu časť z toho v podstatne vráti, kúpi síce novú chladničku ale ušetrí energie oproti tej starej keby si ju nechá čo je na tom k nepochopeniu
Odpovedať
Profilova fotka
@jozeff32 ak sa nepletiem tak Cista elektina ma koeficient 1 teplene cerpadlo je koeficient 2.2 palivove drevo je koeficient 3
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?