Akého architekta na pasívny dom?

Profilova fotka
Ahojte vsetci! ;-) S manzelom vazne uvazujeme o stavbe pasivneho domu. Na Slovensku ale zial s nimi este nie su velke skusenosti a neexistuje u nas este vela takychto stavieb. Momentalne sa trapime s problemom najst architekta, ktory by nam dom vobec naprojektoval... Chcela by som teda poprosit kohokolvek, kto ma nejake skusenosti ci poznatky, aby do tejto temy prispel. Kazdy prispevok uvitam a verim, ze si budeme vediet navzajom pomoct ;-)
Odpovedať
1
2
15
zaza_na, sorry, ale čo je to pasívny dom? možno inšpiruješ aj ostatných ;-)
Odpovedať
zaza_na, mám dojem, že 2 čísla dozadu Pekného bývania, t.j. asi december je uverejnený článok o pasívnom dome, ktorý ako jeden z mála na SVK má všetky potrebné atesty a určite je tam aj uvedený aj architekt. Ak chceš, mrknem Ti to, ale časáky mám doma. V robote len robotu. :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Nízkoenergetický dom - ročná spotreba maximálne 70 kWh/m2 Centrálne vykurovanie (s bežnou technológiou vykurovania (podlahové kúrenie, vykurovacie telesá, konvektory) alebo s tepelným čerpadlom) je stále nevyhnutné. Podľa najnovšej energetickej normy pre EU (Energiesparverordnung - ENEV 2001) musia nové stavby zodpovedať tejto norme. 3-litrový dom - ročná tepelná spotreba maximálne 34 kWh/m2 Nízkoenergetický dom s ešte dokonalejšou tepelnou izoláciou. Centrálne vykurovanie (s bežnou technológiou vykurovania alebo s tepelným čerpadlom) je naďalej potrebné, avšak s maximálnym výkonom 4-5kW. Niektoré zdroje označujú 3-litrový dom aj ako „ultradom“ alebo „ultranízkoenergetický dom“. 34 kWh/m2 tepelnej energie = 3,0 litra vykurovacieho oleja = 2,9 m3/m2 zemného plynu = 11,2 kWh/m2 elektrickej energie = 7,1 kg/m2 dreva pasívny dom - ročná tepelná spotreba maximálne 15 kWh/m2 Pasívny dom je objekt, v ktorom je spotreba tepelnej energie tak nízka, že bez straty komfortu je možné zanevrieť na bežné centrálne vykurovanie. Nie je potrebné obvyklé vykurovanie s kotlom, rozvodným systémom, vykurovacími telesami, skladom paliva a komínom. Tento stav nastáva, keď ročná spotreba tepelnej energie na meter štvorcový obytnej plochy je nižšia ako 15 kWh. Toto zodpovedá maximálnemu tepelnému výkonu 10 W/m2. Keď sa vezmú do úvahy všetky v dome existujúce systémy, pri ktorých je používaná energia (vykurovanie, ohrev teplej vody, elektrické zariadenia), tak aby celková suma nemala prekročiť 120 kWh/m2. nas sen je tiez postavit pasivny dom, resp sa k nemu co najviac priblizit..... ale momentalne sprerabame byt tak nemozeme sa venovat aj domcuru :-| problem je ze uz niekolko rokov nevieme zohnat ten spravny pozemok :-x :-( pre tie co nevedia co je pasivny dom tak tu je to v skratke ;-) pasivnydom
Odpovedať
Profilova fotka
zuz11, diki za link na vysvetlenie pre ostatnych ;-) danulienka, dakujem za typ. kuknem na ich stranku, ci tam nebude ten clanok uverejneny. ak by nebol, tak by som ti bola velmi vdacna, keby si sa pohrabala v casaku doma :-) zuz11, xceli by ste niekedy v buducnosti stavat potom na juhu? tam budete mat urcite dost dobrych pozemkov a aj architektov. problem je v tom, ze my by sme xceli stavat v okoli Ziliny a tam je to jednak narocnejsie, jednak tych skusenych je tam velmi malo. vsetko sa to nejako koncentruje v Bratislave... poradili nam este Moravu. predsalen, v Cechach je tych stavieb ovela viac a maju teda aj viac skusenosti...
Odpovedať
zuz, dík za info, inak neviete náhodou či sa niekto také stavia ako komplex domov? Príp. či sa to dá postaviť "na kľúč"?
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, tak na toto je odbornik moj manzel, je to tiez nas sen postavit si raz takyto domcek, zatial sa venujeme len teoreticky, on je vlastne stavbar, takze dal by vam 1000 tipov, ak mate zaujem, IP ;-)
Odpovedať
aj my ideme stavat taky dom. a s architektom sme problem nemali, navrhoval nam ho jeden mlady chalan :-)
Odpovedať
Profilova fotka
katrin, urcite sa najde firma co ich stavia na kluc ale ten dom sam o sebe je dost drahy a na kluc no to si neviem predstavit :-x skus si dat vyhladavat alebo napis maily stavebnym firmam ;-) aj ked viem ze v cechach ich uz bezne stavaju tak asi by som sa obratila ked tak na cesku firmu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
zuz, vsak aj my tak rozmyslame. vsak uvidime, co pozistujem. luciferova, a kre budete stavat, ak sa smiem spytat? a ako ste nasli architekta? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
zuz11, na to zabudni!!!!! neexistuje seriozna firma na slovensku, ktora stavia taketo domy :-|
Odpovedať
Profilova fotka
My sme sa s manželom odhodlali do niečoho takého čo sa čiastočne priblíži k pasívnemu domu - NED (pasívny dom je stavba, ktorá potrebuje k svojmu vykúreniu minimálne, skoro žiadne množstrvo energie( oproti klas. stavbám o cca 80%), je to stavba, s minimálnymi tepelnými stratami, kde treba dodržať všetky detaily, technolog. postupy ........ Nie je na to až tak nutný projektant, kludne si vystačíte aj s katalógovým projektom a prispôsobíte si ho svojim potrebám-vyjde do omnoho lacnejšie ako individuály projekt. A koniec koncov akonáhle firmi a projektanti počujú slovo "pasívny" alebo "NED" (nízkoenergetický) hneď je 50% vyššia cena. STAVBA NED nemusí byť drahšia ako cena klasického rod. domu.( vlastná skúsenosť)
Odpovedať
misa1 a ako ste postupovali vy, ak to nie je tajomstvo, z coho ste stavali a ako ste riesili energie
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
tajné to vôbec nie je: Projekt sme vyberali z katalógu, individ. je moc drahý. Snažili sme sa vyberať to čo nám vyhovuje, s priazdnivým natočením na svetové strany , a nakoniec sme ho trošku upravili. Postavené máme z Ytongu 25cm P4-500. ťažko sme presvedčili majstra, že to je staicky postačujúce a neveril až kým sme mu nedodali statický posudok, kde bolo jasne napísané, že aj 25 cm obvod. stena je postačujúca. Na obvod. stenách je na 25 cm Yzongu 25cm EPS(polystyrén). Ale všetko treba riešiť komplexne, je zbytočné dávať na steny hrubý EPS, keď na strop dáte málo. Všetko by malo byť vyvážené. Sumár: obvod steny: 25 cm Ytong+ 25 cm EPS. podlaha 16 cm tabil EPS Strop 32 cm KNAUF (vata) okná plast 3-sklo A k tým energiám.: Dom bude vykurovaný teplovzdušnou rekuperačnou jednotkou s rozvodmi teplého vzduchu do obyt. miestností. Ono je to tu dosť málo známe ale riskli sme to. Tak to je v stručnosti asi všetko. p.S. Ja som tá druhá polovička Miši1.
Odpovedať
myslela som si ze pise chlap ;-) my sme stavali ytong 37,5 medzera a 12,5 izolacia uz nebude ziadna, takisto sme davali 16 izolaciu na spodok,izolacne trojsklo a rekuperacku. Tak uvidime, ale momentalne sme vo vystavbe a zatial ked sa zakuri iba v krbe tak je tam velmi rychlo teplo. Izolacia ytongu polystyrenom je dost riskantna pokial nie je stavba sucha lebo to vedie k plesniam. inaksie uz tam byvate ako funguje to kurenie? ste spokojni.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako ste prišli na to že izolácia EPS je riskantná? pokiaľ tomu rozumiem správne tak ste dávali minerálnu izoláciu na drevenný rošť. Nemyslíte, že čiastočne degradujete izolačné vlastn., keď nechávate izoláciu ochladzovať z obidvoch strán? Nemáte strach z navlhnutia min izolácie? Pokiaľ zvlhne je to ideálna tepelný most! Kde Vám vychádza rosný bod, nie náhodou v murive??? Čo sa týka bývania tak sme tesne pred spojazdnením rekuperácie tak uvidíme, sme strašne zvedavý, všetci známi len krútia hlavou tak máme aj trošku obavy.
Odpovedať
Profilova fotka
PS: to larax: pokiaľ sa pamätam tak ytong schne na svoju deklarovanú 6% vlhkosť pri ktorej sú počítané všetky tepelné prestupy dlhých 8-10 rokov. Na stavbu Ti ho privezú a ešte sa z neho parí, cca 30% vlhkosť To mám čakať 10 rokov aby som mohol zatepliť.
Odpovedať
misa1. Ak som dobre pochopil larax tam maju 37,5 murivo, medzeru a 12,5 murivo...urobili sendvic, bez tep.izolacie. Inac ytong deklaruje, ze 37,5 hr. muriva nieje nutne zateplit, ale to by som vzdy urobil. Velmi ma zaujalo (v dobrom) vase riesenie. Len by ma zaujmal tvoj nazor, nebolo by lepsie dat mineralnu vlnu??? (z ekologickeho hladiska) Aj ked viem, ze je drahsia.... A tej rekuperacie sa nebojte.. verim,ze investicie boli vysoke, ale o cca 5rokov sa budete vsetkym chechtat, ako sa vam financie vratili :-) Pekne byvanie prajem.
Odpovedať
byval som v dome ,zo starych klasickych kvadrov.v zivote nikdy ten dom nebol zatepleny.a ze som nezamrzol a ani nikdy nesedel v kozuchu pred tv,tak to je fakt.dnes ked uz ytong vyraba,take tvarnice na ktore zateplenie netreba?!tak teda naco ,zateplit?!mozno sme si len zvykli ,ze ked sused zatepli ,tak aj my ,aby sme netrcali z radu,ale mozeto byt ajna nieco zle!moj nazor.ked zle zateplime ,zistime to az po niekolkych rokoch,a potom bude asi neskoro. :-x
Odpovedať
Profilova fotka
no, myslim si, ze pri pasivnom dome to nie je o tom, co je moderne a co robi sused. pasivny dom proste potrebuje dodrzat urcite izolacne vlastnosti. my sme povodne chceli pasivny dom stavat z polystyrenovych tvarnic, ktore by sa zaliavali betonom - to by vlastne malo v sebe izolaciu a malo by to vylucit akekolvek tepelne mosty. avsak odbornik, s ktorym sme sa na tuto temu bavili, nam tuto metodu vyhovoril. inak, bolo nam odporucene, ze hlina dobre reguluje vlhkostny rezim.
Odpovedať
Profilova fotka
Energeticky pasívny dom: energetická spotreba 5 až 15 kWh/m za rok Opatrenia: dokonalý obal budovy pasívne aj aktívne využitie slnečnej energie mechanické vetranie s rekuperáciou tepla bez konvenčného vykurovcieho systému Pre porovnanie: na vykúrenie izby s plochou 20 m˛ počas studených oblačných dní stačí tepelný príkon 200 wattov, to znamená, že by takúto izbu vykúrili dve 100W žiarovky!
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, vidím, že ani na Slovensku není firem specializovaných pro stavbu pasivních domů či nízkoenergetických. Vždy to asi záleží na kupujících, že? Jak se SAMI postarají.. :-p :-N - zorganizují a ohlídají ... No, co už. Kdybyste chtěli přispět, podobná debata je i na českém webu: http://www.modrastrecha.cz/forum/show... Těším se na další příspěvky na obou diskuzích. ;-)
Odpovedať
Ahoj Zaza, na SK je 1-kou v tejto oblasti architekt Eugen Nagy (ma aj realizovane projekty, napisal k tejto teme aj literaturu-1 knihu mam doma:-). Urcite ho cez google najdes...
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem Vanda za typ. uz nam ho niekto spominal. my sme sa nakontaktovali zase na architekta Henricha Pifka, ale ten bol moc zaneprazdneny a povedal, ze by to bolo pre neho narocne cestovat hore na Kysuce z Blavy. Smola je v tom, ze su ti architekti prevazne koncentrovani v Blave... 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj Zaza_na. Ja pochadyam z Cadce a trosku (a niekedy aj viac ) sa zaoberam touto problematikou. Momentalne som na stazi u jedneho celkom uznavaneho cloveka (www.reinberg.net). Ale na Kysuciach sa cas od casu ukazem. Ak by si chcela v niecom poradit, pomoct mozno by to slo. Staci sa ozvat. Alebo napis aj tu konkretne otazky, nech z toho maju nieco aj ostatni ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem capinko za ochotu. urcite to raz vyuzijeme. momentalne ale riesime sprosty problem zohnat architekta a hlavne, aby bol ochotny robit aj stavebny dozor, lebo inak to nema zmysel. to je na tom najdolezitejsie, aby ten dozor robil niekto, kto sa tomu naozaj rozumie... ale zial, vyzera to tak, ze vsetci su v blave a je to moc daleko od nas a tym sa to zbytocne moc predrazuje... :-N
Odpovedať
Profilova fotka
No ja mam jedneho znameho z Trencina a jedneho architekta, co sa nieco snazil robit s pasivnymi domami, poznam aj v Ziline. Ja sam by som to naprojektovat mozno tiez zvladol, ale teraz na to cas nemam. Teraz prestavujem podkrovie jedneho drevodomu na nizkoenergeticky a trosku ekologickejsi standard. Tak v pripade zaujmu mozem dat kontakty na spominanych ludi.
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, aj ja poznám jedného známeho, ktorý robí pasívne domy na klúč. je s Levíc. čo očakávaš od pasívneho domu? je stavebny inzinier a robia aj projekty. ak budes chcieť dám ti kontakt
Odpovedať
Zaza, ja by som ti radila rozhodne nespajat architekta so stavebnym dozorom. je to nerealne, na stav. dozor si najmite stavara
Odpovedať
Profilova fotka
Ale v projektovej faze by mal buduci stavebny dozor spolupracovat (alebo sa aspon par krat stretnut nad projektami) s architektom. Predite sa tak niektorym problemom pri samotnej realizacii. Isto nie vsetkym, ale myslim, ze tym podstatnym sa predide.
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem vsetkym za typy ;-) poradim sa z druhou polovickou, ako dalej postupovat. vanda, prepac, ale musim s tebou nesuhlasit. projekt pasivneho domu bez toho aby dany projektant robil aj stavebny dozor podla mna nema zmysel. ak dany architekt nebude aj dohliadat nad stavbou svojho projektu, potom su sance podla mna mizive, ze z toho bude aj pasivny dom. |-|
Odpovedať
1
2
15
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?