Aké sú vaše názory na projekt CASA IDEAL 7500?

Profilova fotka
Už nejakú chvíľu chodím na tieto stránky a čo to projektov som aj okomentoval a snažil sa poradiť, dosť vecí sa mi nepáčilo a hlavne bungalovi na malých a úzkych pozemkoch ma doslova iritovali, tak som sa ako budúci projektant pokúsil ukázať moju predstavu ideálneho domu na úzkom pozemku. Vyšiel my s toho štvorizbový poschodový dom s rozmermi dom 7,5m x 15,5m, rozmery by sa dali ešte o málo zmenšiť ale išlo mi aj o určitý komfort bývania a nie len o čo najmenší rozmer to vidieť hlavne na schodisku keďže je mnohými brané ako zlo chcel som aby bolo aspoň pohodlné. Zaujímavé na tomto projekte je že skoro ktorákoľvek časť domu sa dá zväčšiť predĺžením pôdorysu, čo sa týka situácie a svetových strán projekt nieje na žiaden konkrétny pozemok a svetové strany som si zvolil ako by vyhovovali mne aj keď ideálnejší by boli v zrkadlovom obraze alebo si ho viem predstaviť s úplne inou orientáciou, čo sa týka odstupov počítal som s nedodržaním povinných hraníc hlavne kvôli tomu aby bol aspoň z jednej strany prístup autom za dom, po bokoch pozemku som uvažoval dnes tak populárne betónové ploty do výšky 2,5m. Samozrejme že na projekt chcem počuť len samú chválu ale rád by som vedel či by si v takom dome niekto vedel predstaviť žiť prípadne aké úpravy alebo vylepšenia by si kto žiadal a trocha dúfam že niekoho inšpiruje a odradí od bungalovu na pozemku ktorý sa preň nehodí. PS: Vizualizácia sa pripravuje, uvažujem nad typom strechy pre druhé poschodie rozhodujem sa medzi pultovou, rovnou ako na spodnom podlaží a sedlovou
Odpovedať
mne sa to v celku páči, len pár drobných výhrad: naozaj je nutné mať v rodičovskej kúpelni vaňu aj sprchu? A príde mi, že v tej spálni nie je moc miesta na oblečenie. Takže ja by som vaňu zrušila a namiesto nej radšej dala šatník. A to horné poschodie by som dala nad tú rodičovskú časť domu. Takže v tej obytnej časti by mohol byť zvýšený strop.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko ak sa možem teda vyjadrit za 5 člennú rodinu: 1. Garáž by som chcela pre 2 autá murovanu, chyba tam úložný priestor na kufre, biky a 1mil iných veci. 2. Rodičovská spálňa by mala byt na rovnakom poschodi ako detské spálne ( tiez som si to ako mladá dala inak, ze však nech su Mladi hore a my mame pokoj) lenže po 4 rokoch nočných výbehov po schodoch k deťom sme to mali plne zuby. Ideálne riešenie: nechať jednu spálňu dole napríklad najskôr ako šatník s použitím ako príležitostná hosťovská a z nej na staré kolena urobiť geriatricku spálňu. 3. Tu premostim- do tej spodnej kupelky so vstupom zo spálne určite este jedno wc, resp aj bidet. Radšej ako vaňu. Vybehnúť z postele v pyžame, v trenkách na wc a stretnúť návštevu rovno pri dverách- nic moc. A keď uz tam ta Kupelka je, jedno wc navyše ju nezabije. 4. Naopak do hornej detskej kupelky by sa žiadala aj Vana- tu totiž využívajú hlavne malé deti. Rodičia Malých deti uz na to nemajú čas-)) 5. Schody kvitujem, vyzerajú byt pohodlne a bezpečne. Dala by som tam niekde aj okna nech su na nich kvety a nech sa stúpa s výhľadom... 6. Chyba mi tu na prízemí technická s práčkami, susiarnou, skladmi...ci je to miestnosť pri špajzy?? Pracku určite dole. 7. Kuchyňa- nad varičom okno určite nie, ale digestor, varič trochu ďalej od umývadla, nech je miesto rozložiť sa s hrncami aj po stranách, ale inak v pohode. Barový pult je nepraktická vec, ani sa mi nepáči to vyvýšenie ale skor ostrovček cely vo výške pracovnej dosky a u VSETKYCH ludi s barovým sedením sme zistili, ze je to úplne nepohodlne sedenie, nikto tam nechce sedieť ani ho nepoužívajú a navyše to zavadzia. 8. Šatník Walk in ( je lepsi ako skrine) určite v každej spálni je plus, ku tomu este spoločný kabatovo- taskovo-topankovy dole. 9. Súhlasím s komentárom vyššie s možnosťou galérie, resp zvýšeného stropu v obývačke. 10. Naše schodisko je od obývačky oddelene dverami a tym sa odhlučni horné poschodie. Deti majú vačšiu chodbu a v nej taku hernoobyvacku s TV, keď im pride návšteva, oslava- je to na nezaplatenie, oni si vreštia hore a my dospeli mame dolu svoje diskusie. Tu vyhrava praktickosť pred estetikou. 11. Strecha- pokrývac strechy mi povedal, ze pultová- plech vydrží aj vyše 50 rokov, kdezto rovná- fólia sotva 15 a treba striehnuť-))) kedže teraz mame sedlovú a tie podkrovne izby su nepraktické, budeme mat určite pultovú. Celkovo sa mi paci prístup autora ze ide do poschodia, niečo ine, bungalovy tiez nemusím, len je to dom cislo1. Az dom číslo 3 by mal stavať pre seba, keď uz ma deti a vie co mu kde treba. Prajem vela úspechov. Tiez sme vela prerabali-)))
Odpovedať
@martosko clovece ten navrh ma taku uroven jak Tvoj text plny gramatickych chyb, to fusujes vsetko. Ja chapem ze mlady clovek je vacsinou sprosty, ale netreba sa tym chvalit, ze. To neni myslene na Teba konkretne, len mi to privanulo taku nahlu myslienku. Je vidno ze samostatne nebyvas, alebo ak tak kratko. Nemas zivotne skusenosti a podla toho vyzera ten akoze projekt. Sak aka to blbost vsetko tam! Kupelna na prizemi jak za prvej republiky, svet to nevidel take chudobne priestory. Co nesledujes trendy v byvani? Toto aky looser Ti kupi? Ved v RD chce mat clovek poriadnu kupelnu aspon 8 stvorcov, trendy su aj vacsie plochy, buducnost urcite, kupelne sa stanu sucastou relax a obytnej zony a nie jak po vojne ze umyt sa v kamrliku nehostinnom skaredom a padat odtial. Ked nejaka dama bude chciet samostatne stojacu vanu, relax ratan kreslo vedla, kam to da? Na strop? A haha pracka na poschodi. Odhliadnuc od toho ze vela ludi chce aj susicky, dajme tomu ze to tam daju na seba. Ale. No nechas trepat sa zenu zdola zo spalne obriadovat pracku a pradlo? Kde das kose na pradlo? A hajzlik. Otvaranie dvier dovnutra ako v podnikoch zo 70ych rokov. Stratil a prehajdakal si akurat 1m2. Spajzicka bez okna. Vivat potraviny pri 30 stupnoch dusenych. Kuchyna. Ok. Zenske Ti ju obrblu, lebo kto uz dnes chce mat trapny pult s barovymi stolicami. IN je varny ostrovcek, aby baba alebo domaci pan mohol robit show-cooking pred obecentstvom, ze. A pekne samostatny digestor zo stropu. To by ocakaval clovek od mladeho nadejneho projektanta a nie panelakovu zvacseninu, alebo imitat videny kedysi pred 20 rokmi u bohateho sudruha. Okna v obyvacke, roztrusene prditka. Trapne. Sucasny svetoobcan chce mat aj doma panoramaticky vyhlad, velke okno/presklene posuvne dvere po celej dlzke stenya nie drazdit takymito malomestiackymi okieneckami zenske fantazie a tuzby povesat tam kadejake cipkove hadry na tyce z merkury marketu. Schody su nocna mora vo dne aj v noci, ziadne prirodzene svetlo, brrr, ako v starych komunistickych RD. Detske izby hore, nevidim metraz ale odhadujem standardnych slovenskych po 12 m2? To uz mozno pre take deti odrastene co uz su castejsie mimo domu ako doma? Vies vobec ako vyzera zivot rodiny s detmi od 0 do 10 rokov? V prvych cojaviem 3-4 rokoch zivota zabudni na to, ze hocaka mater strci dieta na poschodie a ona spi dole v spalni. Zabudni. To hore su izby ako za trest. Iba na spanie a na ucenie. Ver tomu ze zase vacsie decka od 4 rokov Ti stravia s hranim a vacsinu casu dole v obyvacke, nebudu chciet byt hore samy pocas dna. Takze aj Tvoje detske izby su o nicom. A to su len zakladne veci, nemam cas ani chut dalej rozpisovat. Cest praci.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 Ej, ale si mu nakládol... ]-( Bolo až tak treba... 8-( Ani si neviem predstaviť, ako by si nakládol mne, ak by som Ti poslal pôdorys domu, ktorý sme porodili s kamarátom architektom a práve je 1 rok, čo v ňom bývame... :-S
Odpovedať
Profilova fotka
ono sa to takto lahko kresli ked sa niekto len hraje, ale ked ide do tuheho a kreslis svoje byvanie , a manzelka ti da nejake poziadavky + tvoje poziadavky + deti chcu nieco vtedy len to je zaujimave :)
Odpovedať
Môj dedo hovorieval : " šuster drž sa svojho kopyta". Ak si naozaj projektant, moja rada znie : nefušuj do remesla architektom a dizajnérom !. Okrem toho, že tvoj návrh má 100+1 architektonických nezmyslov, sám ako projektant musíš vedieť, ako projekčne, no hlavne stavebne náročný a aj energeticky uletený je tento druh stavieb. Ale aspoň chápem, prečo je tak ťažké vysvetľovať investorovi, že neplatí čo Slovák to architekt ! Prajem ti v tvojom pravom remesle veľa úspechov !
Odpovedať
Profilova fotka
Vidím že som urobil tri zásadné chyby a to že do názvu som dal slovíčko Ideal namiesto nejakej Lagúny drhuhá že som zo srandy hore napísal že chcem počuť len chválu a najväčšia že som napísal že študujem za projektanta viem že týmto som si sám nabehol ale videl som že existuje aj česká verzia týchto stránok tak to skúsim dať tam ako katalógoví projekt na úzky pozemok a asi dostanem relevantnejšie komentáre. @zoja17 Dvojgaráž by som pred dom asi nedával lebo by bola široká ako samotný dom a prišiel by som o výhľad do ulice čo sa týka zvýšeného stropu už takto mi niekto písal že by realizácia bola náročnejšia tak aj keď som nad ním zo začiatku uvažoval rozmyslel som si to @bambula626 Keďže sú v dome len štyri postele určite je len pre štvorčlennú rodinu a uvažoval som tak že takýto pozemok si človek nekupuje iba za veľmi dobrú cenu skôr sa takéto pozemky zdedia napríklad po starých rodičoch a kým sa tak stane uvažoval som že deti by boli už staršie preto absentuje vaňa v hornej kúpelni a ani izby nie sú dostatočne veľké pre na hranie pre malé deti. WC do rodičovskej spálne som tiež riešil ale prišlo mi zbytočné mať dole dva hneď vedľa seba rátal som s tým že sem tam môže byť človek pristihnutý v trenírkach ale nerátal som s tým že by to bolo tak často aby sa ešte jedno WC oplatilo @snowy66 Tebe sa hlavne ospravedlňujem za pravopis viac sa sústreďujem na obsah ako na gramatickú správnosť čo sa týka vecí čo si mi vytkol keďže dom by mal byť alternatívou k nejakým slim katalógovým projektom tak samozrejme že sa tam nenachádzajú samostatne stojace vane a kúpeľne veľké ako izby čo sa týka rozmerov izieb rodičovská má 13 m2 a detské okolo 1 m2 čo sú odporúčané rozmery pre dom z rekuperáciou čo sa týka okna do špajze príde mi úplne zbytočné doma máme na spodnej a hornej stene prieduchy a špajza je vetraná a chladná v tomto prípade som ich ale nedal kvôli riadenému vetraniu preto na špajzy nie sú ani dvere aby nemusela mať zvlášť rozvod. @leonardom Aspoň niekto čo sa ma zastal a vie že kritizovať vie asi každý ale niečo vytvoriť aby to malo hlavu aj pätu nie je tak jednoduché ak ťa môžem poprosiť o vyjadrenie sa k projektu stačí aj do súkromnej správy. @pripad001 Ako stavbár viem že realizácia takejto stavby by bola asi náročnejšia ale nie nemožná ak by išiel človek len po nenáročnej realizácii asi by mu zostali len tie obdĺžnikové alebo štvorcové bungalovi ak ťa môžem poprosiť vymenovať aspoň tie najväčšie architektonické chyby keď je to tak strašné. Ďakujem za komenty určite sa zamyslím na zrušením barového sedenia nemám s tým osobnú skúsenosť ale ak to ľudia naozaj nepoužívajú nie je problém to zrušiť, ešte sa zamyslím nad ďalším oknom na schodisko to bol dobrý postreh a možno ešte dvere do špajze by neboli zlá aby mohla byť chladnejšia ako kuchyňa. Kľudne komentujte ďalej možno ešte nejaké postrehy pomôžu.
Odpovedať
@martosko rodicovska spalna 12 m2? Detske 10m2? To Ti kupi akurat nejaky mlady proletar co k uzkemu pozemku prisiel necakanym dedicstvom po prababicke. Zvysok za zadlzi na cely zivot hypotekou na nezmyselnu haraburdu. Aky nazov? Co? Laguna? Ideal? To je uplne irelevantne aky nazov tomu das, sak to musi byt obyvatelne. Ze v panelakoch maju spalne 12 stvorcov a detske 10 to je ako norma ze toto sa budes riadit pri RD? To keby si oko senilny projektant koncil, ok, ale Ty chces mlady zacinat! Aj na uzky pozemok mozem dat spalnu 18 m2, detske po 15 stvorcov a kupelnu 10m2. Aj obyvackokuchyna o minimalne 40 stvorcoch je mozna, ak mas chochmes a invenciu. Len to by sa musel trochu myslienkovo posunut, poobzerat. pozistovat ako vyzera taky zivot rodiny. To co sa teraz deje v katalogovych domoch, to akurat tam ludia chodia prespavat a trpiet, hladia iba aby stale dakam vypadli, lebo sa tam neda vydrzat. Idealny domov je taky, ze clovek ma vsetok luxus doma a netuzi nikam chodit, iba ak musi. Ja by som tomu Tvojmu projektu dal nazov Mlady proletar verzia 1.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Ok pokial je to dom pre zrelých ľudí po 50 kde s deťmi na VS, budiz, tie nároky su uz potom ine. Len to tam nikde nebolo uvedené-))) ak si mladý a budes stavať pre seba, stavaj podľa skúsenosti ľudí s viacerými malými deťmi.
Odpovedať
@martosko Byl bych v klidu, někdo by to určitě koupil. Já se asi pohybuju jen mezi proletáři, ale většina mých přátel se chodí do ložnice pouze vyspat a do koupelny pouze umýt.
Odpovedať
Profilova fotka
@snowy66 Pripadáš mi ako keby si si chcel kúpiť mercedes a prídeš do predajne škoda a začneš im vravieť aká je fábia zlé auto oproti s-class. Vieš že som videl projekt od architektov na radovú výstavbu kde sa striedali dvoj a troj izbové poschodové domčeky na pôdorysnej ploche cca 30 m2 a keď som sa opýtal prečo tak malé tak povedali že po takých je dopyt. Nebol by problém ani tu pridať 5 metrov štvorcových kúpeľniam izbám a obývačke 10 to by bolo 35 m2 viac pri cene na kľúč cca 1000 eur m2 to máš cenu vyššiu o 35000 eur a funkčnosť zostala tá istá. Síce mne vyčítaš že nesledujem dnešné trendy v bývaní ale príde mi to skôr že ty lebo dnešný ľudia žijú aktívne a nezvalia sa po práci pred televízor a nepresedia doma všetok voľný čas . Alebo je tu ešte jedna možnosť skús šesť rokov architektúry potom tri roky praxe u niekoho a môžeš pod svojím menom navrhovať vili svojím movitým kamarátom a sebe. @bambula626 Ja som myslel skôr že by to mohlo byť tak pre 35-40 ročných ľudí z 12-15 ročnými deťmi ale určite ešte trocha pridám na tých horných izbách 11 m2 je síce odporúčané že stačí na izbu pre jednu osobu ale vidím že každému tu sa to zdá malé.
Odpovedať
@martosko pravdupovediac ani som neocakaval, ze moje rady zoberies konstruktivne. Ale dufal som. Ono, kazda doba ma svojich expertov ze. To chces povedat ze mas 6 rokov architektury a 3 roky praxe u niekoho a s takymto vysledkom? Snad neni pravda. Za komunizmu miliony ludi si odtrpeli panelakove kralikarne, dnes za kapitalizmu maju ludia uz len stastie natrafit na kralikaren v takejto podobe, co je kvantitavivne menej obeti, chvalabohu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?