A nastala zmena...TČ namiesto elektrických uhlíkových fólií

Boli sme na 100% rozhodnutí, že do novostavby pôjde podlahové kúrenie formou elektrických uhlíkových fólií, ale včera po rozhovore s profestistom nastala zmena...dosť radikálna a to, že sme sa nakoniec rozhodli pre Tepelné čerpadlo.. a včuľ buď múdry...zem/voda....vzduch/voda????
Odpovedať
1
2
Ak sa ti podarí dostať ku nejakým cenovým ponukám, tak bude výber jednoduchší. Vzduch/voda je výrazne lacnejšie, ale vlastnosti sa menia spolu s vonkajšou teplotou. Zem/voda a voda/voda sú drahšie, ale účinnosť je stabilná. Toľko z teórie.
Odpovedať
@roboza ďakujem...vedel by si mi prosím aj teoreticky povedať, ktoré má dlhšiu životnosť?
Odpovedať
Profilova fotka
@kattikka Gratulujem k dobrému rozhodnutiu, každú chvíľu sú tu diskusie kde sa porovnávajú tieto dva systémy a vždy sa tam strhne veľká diskusia a pritom stačí napísať nech sa človek čo sa nevie rozhodnúť opýtal na názor profesionála. Čo sa týka otázky asi ste sa aj na toto mali spýtať profesistu lebo argumenty za a proti TC vám napíše hocikto alebo si ich prečítate na internete ale vybrať konkrétny typ je optimálne konkrétne podľa daností vášho pozemku, napríklad ideálne by bolo TC zem-voda dosahujú najvyššie účinnosti ale ak si na pozemku nemôžete dovoliť urobiť zemný výmenník nedá sa použiť, to isté aj pri čerpadle voda-voda ak na pozemku nemáte dostatočný zdroj vody z ktorého by TC bralo energiu tiež je zbytočné nad týmto typom uvažovať. Tak ja by som odporučil opísať profesistovi možnosti pozemku a opýtať sa ho aj na túto otázku.
Odpovedať
@kattikka zem/voda
Odpovedať
@kattikka Tak čisto teoreticky bude mať kratšiu vzduch/voda prípadne vzduch/vzduch, lebo je vonku na slnku a mraze, ale obrátime sa na radšej na skúsenejších @majkoj :)
Odpovedať
@roboza to bych neřekl, že jsou výrazně levnější: http://www.eltex-km.cz/ceny. Ješte dám pro porovnání ceník vzduch/voda: http://divamse.cz/therm/. Samozřejmě se nejedná o dodání celku na klíč, ale zase ty ceny jsou zajímavé a návratnost reálná. Neznám ceny SK trhu, ale v ČR jsou TČ hodně předražené. 150.000,-Kč a víc je nesmysl. Také hodně záleží na tepelných ztrátách domu. Já mám kolem 3.5kW/-15 a původně jsem chtěl TČ + podlahovku, ale momentálně se přikláním k jedné klimatizaci do největší místnosti a zbytek domu dotápět olejovýmí přímotopy 1.000,-Kč/ks.
Odpovedať
@kattikka elektrokotol. ;-)
Odpovedať
@martosko pozemok máme dosť veľký, 1000m2, dokonca je aj vykopaná studňa, minimálne nám na konci tečie potok, takže vody a miesta je dostok, len financií keby bolo ako tečúcej vody... :-)
Odpovedať
@kattikka jaké jsou tepelné ztráty domu?
Odpovedať
podľa výpočtu projektanta sme na tom takto:
Odpovedať
@rabies alebo este niečo iné treba pridať?
Odpovedať
@kattikka ak bude dom velky zem voda
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto99 poschodový...11.7x9.1m..pravidelna kocka
Odpovedať
Profilova fotka
@kattikka pokial je moznost, zem voda a to ma zaroven aj dlhsiu zivotnost, pretoze vzduch voda je jednak v externom prostredi a pracuje na vyssich tlakoch. PS: mas skoro pasivny dom, ten ti prejde aj s elektrokotlom. PS2: kocka to nebude, ked to ma rozne strany :)
Odpovedať
Profilova fotka
@kattikka Normálne mi príde ako by ste na tieto stránky ani nepatrili máte pozemok 1000 m2 a plánujete poschodový dom, pritom 90% užívateľov by napchalo bungalov aj na polovičný pozemok dokonca pár dní dozadu tu bol človek čo chce štvorizobvý bungalov na pozemok s cca 375 m2. Ale k téme TC si nikto nedáva do domu pre jeho vstupné náklady, lebo sú vyššie ako u iných systémov, ale kvôli úsporám ktoré dosiahne počas svojej životnosti. A zdroj vody na pozemku by musela byť nejaká podzemná voda nie povrchová tak ak je dostatok miesta aj ja by som odporučil TC zem-voda.
Odpovedať
@kattikka AK nie je plyn, urcite zem voda, ak nie su financie, zacat elektrokotlom a zistit realnu spotrebu. Ale urobit pripravu na zem voda. Usetrit sa da kachlami, v prechodnom obdobi klimou, ale ciel je zem voda. Ak mas dobru studnu, prichadza do uvahy aj voda voda, ale cenove ponuky su 12 az 15 tis. Ja mam hotovu pripravu, ale v takej sume sa nikdy nevrati, lebo rocne by usetrilo 200 E. Alebo nastala zmena k lacnejsiemu? @majkoj
Odpovedať
@majkoj ďakujem za zapojenie...teba som si už naštudovala.../aj vtipné videjká/ :-) Však prejsť možno prejde,ale ... ide aj nam aj o mesačnú finančnú zataženosť budovy...isto budú náklady na vykurovanie a ohrev vody pri TČ menšie ako cez kotol, či?
Odpovedať
@peto99 plyn nemáme...je ďaleko..Kachle tiež nechceme..to si radšej zakúrim v altánku v krbe... :-) @martosko no to áno..všetci riešia bungalovy...my sme od začiatku chceli poschodový, príde mi krajší, úspornejší,aj čo sa týka nákladov na prevádzku, aj úspora voľnej prírody...keďže chceme úžitkovú záhradku... ;-)
Odpovedať
@kattikka mesačne áno. Treba si však zratat obstarávacie náklady cerpadla zem-voda a elektrokotla. Nasledne návratnosť. ;-)
Odpovedať
@megdesign hm....bože..nikdy by som nepovedala, že je také ťažké postaviť dom...podľa mňa, sú takéto rozhodnutia oveľa ťažšie, ako dvíhať kvádre pri stavbe... :-|
Odpovedať
@kattikka postup som opisal, zacat elektrokotlom a pripravou na TC podla moznosti. V najhorsom pripade zostanes pri ekotli s klimami /cca 2000 za vsetko/, to vsak zistit v prevadzke. Ak je penazi dost, tak hned TC, ale zrejme pod 10 tis nebude
Odpovedať
@peto99 ďakujem za radu...ešte by som chcela vedieť..len približne...aké budú náklady na vykurovanie + ohrev TUV pri ekotli?ale bavme o vnútornej teplote viac ako 21st., pri takejto teplota nám je zima...potrebujeme minimálne 23...máme malé dieťa..Ďakujem
Odpovedať
@majkoj majko..neštvi ma...ak poznáš aspoň trošku základy matematiky, mal by si vedieť, že kváder je tiež kocka...len s rôznymi dĺžkami strán :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 A nieje to trocha zbytočné urobiť všetku prípravu teplovodné vykurovanie zemný register a nakoniec čerpadlo nekúpiť. Ak si aj vybrali TC napríklad zem-voda asi by bolo teraz na mieste zistiť ako výkonné potrebujú a koľko bude stáť čo ak cena čerpadla bude 5000 či si zoberú pôžičku alebo hypo o 5000 viac už pri cene celej stavby nieje až tak veľký peniaz. Mňa by skôr od takého polovičného riešenia odrádzala tá dvojitá robota.
Odpovedať
@kattikka podla papierov 400 az 500 Eur rocne, ale moze to byt aj 800. To vsetko su nizke cisla, takze TC by som nekupoval, ale nechal by som jeho najnutnejsiu pripravu. Elektrina drazie. Aj vzduch voda je moznost /od 3000/, to sa vsak v mrazoch trapi a dost huci. Da sa dokupit neskor a nepotrebuje ziadnu pripravu.
Odpovedať
@peto99 fúúha...400-500 ba dokonca 800 nie je až tak málo..
Odpovedať
@kattikka 500 znamena 40 E mesacne, ci chces byvat zadarmo? :-D . Teoreticky by to mohlo byt menej, ale bude ti zima. Elektrokotol stoji 500 E, prikuris klimou.
Odpovedať
@peto99 Idea je zadarmo.... :-D
Odpovedať
@peto99 ale nie..vsak chapem, ze nieco to bude stat...len cakam mensie sumy :-(
Odpovedať
@martosko mas pravdu...Ja si radsej počkám na sedačku a nábytok niekolko mesiacov...ako potom lamentovať, že sme sa nafigu rozhodli...juuuj...začínam sa meniť asi na chlapa, lebo ešte pred niekoľkými mesiacmi som premýšľaľa nad vybavením domácnosti, ako nad dôležitejšími vecami... :-N
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?