30% zastavanosti

Nevie mi nekto poradit aka je oficialna definicia zastavanej plochy a ci taka je niekde definovana v zakonoch? Mame podmienku 30% zastavanost. Stavabne firma mi povedala ze by sa to malo ratat bez zataplenia. Ale ked som volala na stavebnu urad tak mi bolo povedane ze sa to rata aj so zateplenim. Ide o to ze ak by som dom napr postavila bez zateplenia tak mam mury 30cm hrubka a dala zateplit az po kolaudacii tak by sa to uz neriesilo ale ked dam zateplit hned tak bude mat mury 50cm a tym stracam. Mame pozemok 600m2 a kedze chceme bungalov a dvojgaraz tak nam tych 30% vychadza len len ale skor budem musiet asi zmensit garaz. Poprosila by som aby tu nezacala diskusia podobna ako ''nemali ste taky pozemok kupovat, alebo stavajte poschodovy'' pretoze o take rady velmi nestojim. Vopred dakujem
Odpovedať
@petra7825 AK nezateplíš, budeš mať menší pôdorys, lebo geodet ti zameria dom podľa aktuálnych stien. Logicky, keď tam nie je zateplenie, tak nemôže zamerať "vzduch". Ak potom zateplíš, pôdorys už nebude korešpondovať s tým, čo bude zapísané na katastri. A môžeš mať problém s čiernou stavbou. Ak je v projekte zateplenie, tak by si mala zatepliť a potom sa počíta zastavaná plocha ako pôdorys aj so zateplením. Radšej sa dohodni s projektantom, aby sa pohral s rozmermi domu, aby to vyšlo. Ak budeš mať zastavanosť 31%, tak to ešte stavebné úrady akceptujú. Nám vychádza 25,05% pri max. zastavanosti 25%. Tiež sme v projekte zobrali 10 cm z najdlhšej steny domu - to hneď zmenšílo pôdorys o 1,7 m2.
Odpovedať
@petra7825 pozri na to takto, ak chces dodatocne zateplovat, tak menis podorysne rozmery stavby, menis objem stavby (ako aj pri nadstavbe, alebo pristavbe), menis vzhlad fasady, to su zmeny, ktore vyzaduju stavebne povolenie, pri zatepleni sa vyzaduje aj projekt poziarnej ochrany a bezne stavebne konanie, musis dodrzat regulativy aj zastavanosti, takze by sa mohlo stat, ze stavba (dodatocne zateplenie) sa nepovoluje. Nechcem riesit urady, ich postup a realitu, no pre stavbu bungalovu na malom pozemku si sa rozhodla sama, musis sa sama (alebo v spolupraci s projektantom) s touto situaciou vysporiadat. Suhlasim s dodrziavanim maximalnej zastavanosti na malych pozemkoch, pretoze tie obytne zony co teraz vznikaju je nieco hrozne a v buducnosti sa to ukaze v plnej ,,krase,,. Bungalov na malom pozemku, z kazdej strany vysoky betonovy plot a okolo domu 3-4 metrovy pas zelene, je to este stale byvanie v rodinnom dome? Cim dalej sa mi to podoba na panelak na plocho. Ked je definovana max. zastavanost, aspon zostane na pozemku plocha pre zelen, pre zitie aj mimo domu, pre uzivanie si vyhod byvania v RD. Riesenim je stavba mensieho domu, alebo poschodoveho domu. Bohuzial tieto veci si ludia neuvedomuju, pred kupou pozemku.
Odpovedať
@petra7825 no pokial viem tak sa to rata so zateplenim a bez zateplenia uz by si asi ani nemala skolaudovat lebo ti nevyjde energeticky certifikat. este mi napadla taka moznost ci nechcete postavit drevodom, ten ma tensie steny. ak nie tak zmensit garaz.. ja by som ju teda zrusila uplne ale kazdy mame svoje preferencie :)
Odpovedať
riesil som tento problem so zastavanostou 25 percent. okrem mierneho zmensenia projektu som tiez vyhodil z osadenia zateplenie, lebo uz logicky - zateplujes "nad zemou", nemas v zemi po obvode 150mm hrubu izolaciu aby sa to mohlo brat ako zastavana plocha.
Odpovedať
@autoholik nespravna uvaha
Odpovedať
@spiderhst bud konkretnejsi. Sedliackym rozmyslanim to tak je. Vonkajsi polystyren nepolozis na ornicu a nezastavas tak plochu. Ked som riesil moj problem, oslovil som vela ludi, ktori riesia stavby,povolenia,projekty a vsetci mi to zhodne potvrdili.
Odpovedať
@autoholik Tak konkrétne, zastavanou plochou napr. podľa zákona 582/2004 je: Základom dane zo stavieb je výmera zastavanej plochy v m2. Zastavanou plochou sa rozumie pôdorys stavby na úrovni najrozsiahlejšej nadzemnej časti stavby, pričom sa do zastavanej plochy nezapočítava prečnievajúca časť strešnej konštrukcie stavby. Základom dane pri stavbe hromadných garáží umiestnenej pod zemou je výmera zastavanej plochy v m2, pričom zastavanou plochou sa rozumie pôdorys na úrovni najrozsiahlejšej podzemnej časti stavby. Podobne je to definované aj v iných zákonoch, napr. 492/2004 ("plocha pôdorysného rezu v úrovni horného okraja podlahy tohto podlažia, ohraničená vonkajším okrajom obvodových konštrukcií tohto podlažia vrátane omietok"). Vo všeobecnosti teda možno povedať, že zastavanou plochou je plocha tých častí budovy, ktoré sú nad úrovňou terénu pri premietnutí na horizontálnu rovinu. Takže nie podzemné konštrukcie budovy, ako uvádzaš ty. Tiež som to riešil so stav. úradom, čo je pre nich zastavaná plocha, lebo som potreboval presne naprojektovať stavbu. NA stav. úrade mi to nevedeli definovať. Jeden referent povedal, že pre neho % zastavanosti, teda zastavanej plochy je pôdorys, ktorý uvedie geodet pri zakreslení stavby do geometrického plánu pre zakreslenie stavby do katastrálnej mapy.
Odpovedať
ked clovek jazdi po Slovensku, hlavne v satelitoch BA, nema sancu uverit 30% zastavanosti. ps: co tak dvojagaraz do pivnice? ;)
Odpovedať
Dakujem vsetkym za rady, nic ine mi z toho nevyplyva len ze musim zmensit dom alebo garaz. Drevodom je tiez v nasich planoch ale je to zatial 50/50 kedze cena by nas vysla asi rovnako s tym ze dervodom bude robit cely firma ale murovany mozeme aj mi prilozit ruku k dielu. Garaz do pivnice by sa asi dost predrazila.
Odpovedať
@petra7825 Veď drevodom si môžete objednať ako hrubú stavbu - následne budete mať kopec možností priložiť ruku k dielu :)
Odpovedať
@autoholik vysvetlenie podal @chrobak7 Ale pre lepsiu predstavu: mas 2 podlazny dom, spodne podlazie je mensie a horne je vykonzolovane (vysunute oproti spodnemu), tak do zastavanej plochy sa pocita aj plocha tej vysunutej casti druheho podlazia aj ked nijako nieje spojena s terenom v urovni prveho poschodia. Balkon je vysunuty ale nezapocitava sa, ale tiez len do urcitych rozmerov, ak presiahnes definovane rozmery, musis zapocitat aj balkon atd.
Odpovedať
@petra7825 to je velkorysa zastavanost. Ale nechcete ponechat vacsi podiel zelene? Na tak malom pozemku, ak zastavias plnych 30%, vela zelenej plochy Ti nezostane. =-) Inak, nam architekt povedal, ze tento koeficient zastavanosti sa da napr. obist garazou so zelenlou strechou. Ta sa tiez rata k zeleni, dodrzis podiel zelene a aj koeficient zastavanosti bez nevyhnutnosti zmensovat dom. :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?