3-izbový poschodový dom na malom pozemku

V prvotnej diskusii http://www.modrastrecha.sk/forum/proj... som riešil návrh 3-izbového bungalovu o zastavanej ploche 96 m2 na malom pozemku. V niekoľkých príspevkoch zazneli odporúčania stavby poschodového domu. Pripájam vizualizáciu poschodového domu o zastavanej ploche 53 m2. Opäť privítam cenné rady a návrhy, úpravy, prípadne porovnanie vhodnosti bungalov vs. poschový dom.
Odpovedať
1
2

Odpovedať
@epdv18 Zaujímala by ma dispozícia prízemia a poschodia. aha ty si vložil ďalšie obrázky, ktoré som ja predtým nevidela :-)
Odpovedať
@yasna Rozmery a dispozičné riešenia sú zobrazené na vizualizáciách
Odpovedať
@epdv18 Ako prvý nástrel ok, ale nie je to dispozične ešte ono. Najviac mi vadí, že kúpelňa je na prízemí, pričom izby sú na poschodí a na poschodí je potom iba toaleta bez možnosti sprchy. Alebo čo je to tam v hornej toalete? Sprcha? Priestor pod schodiskom treba tiež využiť. Len otázne je, či to umiestnenie schodiska je najlepšie. Ja by som ho dala ku vstupu do domu, priestor pod ním by sa dal využiť na toaletu alebo úložný priestor na kabáty, topánky a pod. Oproti tomu bungalovu je to rozhodne priestrannejšie, aj pozemok pôsobí teraz väčší. Aký pocit máš z toho ty?
Odpovedať
@epdv18 Poschodie môže byť aj väčšie ako prízemie a svojim presahom môže vytvoriť príjemné tienenie teraske na západe alebo juhu, prípadne aj aj. Neboj sa toho, buď kreatívny a vytvor si štedrý priestor na tom malom pozemku ;-)
Odpovedať
@yasna Na poschodí je vpodstate technická miestnosť, v ktorej sa nachádza RJ a práčka, ktoré sú prekryté posuvnými dverami. Ak by somchcel kúpeľňu na poschodí bolo by to na úkor krajnej izby. Umiestnenie schodiska je zámerne, strop prízemného podlažia bude tvorený montovaným stropom z porobetónu, pričom je limitované umiestnením stropných nosníkov. Obývacia izba s kuchyňou sa mi zdá priestrannejšia, na pozemku vznikol priestor na garáž.
Odpovedať
Tak toto vyzerá jednoznačne lepšie. Zastavaná plocha oveľa menšia,ale páči sa mi to oveľa viac. V podstate nemám výhrady. :-)
Odpovedať
@epdv18 No nebola by som nadšená, že musím ísť do sprchy cez celý dom a ešte aj z poschodia na prízemie a cez zádverie. Táto predstava na mňa nepôsobí príjemne, ale to je môj subjektívny pocit. Preto som aj písala, že poschodie môže presahovať cez prízemie kľudne aj na viacerých stranách (napr. juh/západ), čím by sa už mohol vytvoriť priestor pre kúpeľňu na poschodí. Skús o tom ešte popremýšľať ;-) Schodisko musí byť len popri stene, ak som dobre pochopila. A môže byť aj do tvaru L?
Odpovedať
@yasna Popri stene je schodisko z dôvodu absencie nosných múrov mimo obvodových múrov. Ak uvažujeme nad schodiskom v tvare L bude potrebný nosný múr. Presah je zaujímavé riešenie minimálne z dôvodu tienenia, realizačne však bude takéto riešenie zložitejšie. @siska1313 Vďaka
Odpovedať
@epdv18 Rozumiem.
Odpovedať
Za mna ok, v spalini v casti priestoru nad schodiskom by sa dala umiestnit vstavana skrina.
Odpovedať
@epdv18 k bungalovu som sa ti už vyjadril a tento by som spravil o meter dlhší, teda 9x6,6m. Po polmetri by som pridal izbám, lebo 3,2m je zlý rozmer, pretože pomedzi posteľ a skriňu sa zle chodí, mám to odskúšané. A aj tej spodnej obývačke by ten meter prospel. Hore treba dať sprchu a dolu namiesto sprchy radšej práčku, kotol, bojler, rekuperačku a pod.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@epdv18 to viac okien tam nebude? schodisko nemusí byť pri nosnej stene, na tak malý domček by som hľadal riešenie skôr v točitých schodoch (zaberú menej miesta a pekne by tvorili dizajnový prvok v obývačke) alebo samonosné zalomené schodisko ale vzdušnejšie. Schodisku by bolo lepšie bližšie pri vstupe do domu. horné izby by som zmenšil na úkor kúpelne na poschodí, dole by stačilo vecko s umývadlom. Ale hlavne viac okien, prepoj ten dom s exteriérom, veď tam budeš ako v brlohu. Odporúčal by som ti poradiť s niekym fundovaným, lebo sa ešte veľa natrápiš kým to bude dávať zmysel. Veď architekt ti spraví štúdiu za pár stovák.
Odpovedať
@jakino Predĺžiť dom o 1 m nie je problém. Prehodiť kúpeľňu na poschodie nebude problém, menší problém môže byť v tepelných stratách potrubia vody medzi kúpeľňou a bojlerom (dĺžka potrubia cca 3 m). Väčší problém však bude v rozvodoch RJ, ak ju umiestnim na prízemie bude potrebné v kúpelni na poschodí vytvoriť priestor v ktorom budem potrubie ťahať k stropu, neviem si predstaviť ako esteticky vyriešiť takýto kastlík. @slavoslav Točené schodisko nechcem z dôvodu nepravidelnosti stupňov a obtiažnosti ich realizácie. Pri schodisku mám podmienku v jednoduchosti zhotovenia, pričom materiál, z ktorého budú zhotovené je železobetón. Z tohto dôvodu, keďže strop spodného poschodia bude montovaný nie je možné schodisko umiestniť inak, ale k sa mýlim opravte ma. Kde by bolo dobré ešte pridať okná? Čo si mám predstaviť pod pojmom prepojenia domu s exteriérom? Na druhej strane nechcem to s oknami preháňať z dôvodu nežiaducich solárnych ziskov v lete. @roman_x Vytvoriť priestor nad schodiskom 1,2x1 m a použiť ho na šatník?
Odpovedať
@epdv18 tak teraz nechápem, lebo chceš schodisko jednoducho realizovateľné a zvolil si najkomplikovanejšiu formu zo žb, ktoré robíš defacto dvakrát. Nemuselo by byť vyslovene točené mohlo by byť aj zalomené ale samonosné a tým pádom montovaný strop by nebol problém - neriešiš statiku. Okná pridať na západ a východ. Prepojiť dom s exteriérom oknami, napr. Tvoje riešenie je skôr bytového charakteru, ale ak ti to tak vyhovuje...sú ľudia čo s tým vedia žiť. Solárne zisky treba riešiť v zime nie v lete. V lete slnko zatieniš, ale to je časť architektúry, ktorá tvojmu návrhu ešte chýba. Riešiš zbytočnosti ako straty tepla v 3m potrubí a máš tam dosť veľké priestorové disproporcie, hluchý priestor, dlhé schodisko, čo ti zaberá celú jednu stenu na dvoch podlažiach, skoro 5m dlhú chodbu... možno aj 10m2 by sa dalo ušetriť. Také veci ako wcko oproti dverám, tmavé schodisko, možno aj kuchyňa, nelogicky umiestnený nábytok (pracovňa, alebo detská)... Takýto malý domček by sa dal navrhnúť aj tak aby si nemal skoro žiadne vodorovné rozvody vzduchotechniky, ale musel by si začať tvoriť koncept tak, že niekde pri centre domu, by si umiestnil všetku technológiu a odtiaľ rozvíjať najprv funkčné miestnosti a potom zbytok. Ale možno tvoj návrh vychádza zo skúseností a vkusu, v takom prípade všetko vyššie uvedené je irelevantné a ber to len ako informáciu pre toho komu pomôže.
Odpovedať
@epdv18 nerieš statiku. Navrhni si dom podľa svojich predstáv (ak to chceš riešiť sám), technické veci už vyrieši kvalitný projekt. Teraz sa neobmedzuj a tvor.
Odpovedať
@slavoslav Beriem to zo svojho pohľadu, žb schodisko ako ho tu prezentuje, je pre mňa jednoduchšie realizovateľné ako točené, alebo samonosné, negatívom sú však jeho priestorové nároky. Okná pridať na západ a východ nie je problém. Nerozumiem čo presne znamená prepojiť dom s exteriérom oknami? Snažil som sa o čo najjednoduchší návrh domu predovšetkým z hľadiska realizácie a následného užívania. Umiestnenie nábytku nie je definitívne, ide len o prvotý návrh, ktorý počíta s mnohými chybami, cieľom je ich čo najviac odstrániť. Samozrejme pri centrálnom umiestnení RJ možno skrátiť rozvody, nebránim sa tomu. @spiderhst Statiku riešiť ani nechcem, musím však prihliadať aj na zložitosť samotných riešení hlavne z hľadiska ich realizácie. A v neposlednom rade, prípadný neskorší predaj nehnueľnosti musím brať taktiež do úvahy
Odpovedať
Pamätám si tú prvotnú tému a musím povedať, že rozhodne sa zmena projektu na bungalov vyplatila.Viac miesta ti ostalo a tak isto aj priestor v dome je lepšie vymyslený. Rozhodne by som sa teda držala tohto návrhu ;-)
Odpovedať
Vyzera to celko fajn. Ozaj sa mi to paci takto viac. Teda hlavne to, ze na zahrade vznikol vacsi priestor, lebo podla mna je zbytocne stahovat sa do domku bez zahrady :-|
Odpovedať
@epdv18 kupelna nemoze byt pri vchode, radsej hore, dlhe potrubie neries, bol som odporca tocenych schodov teda v tvare U, dal som ich ale do domu a je tu uplne v pohode, tie schody su vacsie ako bezne, ano ked sa obchadzaju dvaja vtedy je to povededze horsie ale pre jedneho cloveka su dokonca poholdnejsie, a to som zvyknuty na mega velke schody s velkou plosinou. Zvacsil by som tendom trochu meter navyse stoji malo
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 mozes sa so severnou stenou prilepit na hranu pozemku?
Odpovedať
Profilova fotka
poschodie v tomto prípade je lepšou voľbou, najmä aspoň časť pozemku si aj užijete, že to nie je napratané na celom pozemku, ale je tam aspoň nejaký priestor, to sa mi páči. Kúpeľňa nie je dobre umiestnená, bola by fajn umiestnená, keby je hore ešte jedna plnohodnotná ;-)
Odpovedať
@klaudik_1 to, ze tam vznikne priestor na dvore je fajn, to kvitujem, ale rozlozenie miestnosti v dome, nie je dobre premyslene ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
celkom fajn ste to nakoniec vymysleli,m podľa mňa vám ten poschodový dom bude aj viac pasovať
Odpovedať
Profilova fotka
Pozri ku mne,ako to budeme mať my.tiež 3 izbový, málinko väčší.rozhodli sme sa pre poschodovy aby sme nezapratali pozemok. A samozrejme lahšie sa vykuruje poschodový.
Odpovedať
@all Zverejnilo sa tu zopár postrehov, na základe ktorých som upravil svoj pôvodny návrh: - dom som predĺžil na celkovú dĺžku 10 m - v prízemnej časti som vytvoril pracovňu, ktorou sa dom pretransformoval na 4-izbový - kúpeľňa bola presunutá do nočnej časti na poschodí - priestor pod schodiskom som využil ako sklad potravín Zariadenie nábytku nie je definitívne, zatiaľ ide stále len o hrubý náčrt, opäť poprosím o pripomienky, rady, návrhy. Vďaka
Odpovedať
@eis4 Zaujímavý projekt, okná na poschodí budú osadené zábradlím? Aké tvárnice sa použijú pre obvodové múry?
Odpovedať
@epdv18 ked chces usetrit na podlahovej ploche, tak sa urcite pozri na vapenno pieskovcove tehly, ziskas cca 10% priestoru navyse (nosne steny su uz 175 a vnutorne priecky su nosne uz 115tky). cize bud budes mat dalsich par m2 k dispozicii. alebo si zvysis zateplenie.
Odpovedať
@m168 Nosné steny by som rád riešil z EPS tvárnic, vnútorné priečky z betónových murovacích tvárnic.
Odpovedať
@epdv18 to sa ti neoplati, plus zbytocne to prekombinujes. ked uz budes brat VPC (jedno ci od km beta, silpro, alebo kalksandstein) tak ti pri dobrom projekte poslu aj kompletny kladecak a tam je lepsie mat od nich vsetko, teda aj preklady aj vnutorne priecky. betonove murovacie tvarnice maju oproti VPC len nevyhody, ked sa rozhodnes ist tym smerom. jedine na co si pri projekte treba dat pozor pri VPC je projektovat v oktametre (teda po 125 mm ) a potom nemesis ani rezat a stavas to ako lego. popripade si pozri sem ako na tomto VPC dome (pasivnom) porisili detaily schodov a podobne http://www.projektydomu.cz/projekty-d... resp http://www.projektydomu.cz/projekty-d...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?