Zrusenie plynu v byte v bytovom dome

Zdravim, chcela by som sa opytat, aky je postup, ak chcem zrusit plyn v byte v bytovom dome. Nejedna sa o klasicky panelak, kazdy byt je samostatna jednotka a kedysi sa kurilo gamatkami. Gamatky su preč, zostali po nich len trubky, ktoré chceme odstranit. Treba zavolat poskytovatelovi plynu a on sa o to postara? Dakujem!
Odpovedať
on len preruší a zaslepí/zaplombuje hlavný prívod v byte. a odtiaľ si potom s trubkami už môžete robiť čo chcete :-) u nás to trvalo asi 5 minút v byte aj so skúšaním čohosi vo vzduchu či neuniká plyn a prišiel 3 dni od zaslania požiadavky.
Odpovedať
Profilova fotka
Asi tak nejak, plynári sa starajú maximálne po plynomer, a čo máte za ním, je vaše a vaša starosť.
Odpovedať
Uplne zrusit? Aj do sporaka? Potom staci na SPP zavolat odpoja plynomer a zablenduju ruru. Vsetko ostatne si odstránite na vlasne naklady. Samozrejme treba dodavatelovi vypovedat zmluvu o dodavke, normalny standardnym postupom. Ked chcete nechat aspon sporak, tak potom treba kontaktovat nejakého plynara aby zachoval, prerobil privod ku sporaku a ostatne rozvody odeleli od zostavajuceho rozvodu.
Odpovedať
@zita19 fuj, plyn nie, smrdí A ničí vaše pekné nové hrnce. 😊😊😊😊😊
Odpovedať
@kovondro tak s nim nevies podkurovat pod hrncom
Odpovedať
Profilova fotka
nenici, len to treba vediet a nie vypalit tomu na plne gule :)
Odpovedať
Ja som povodne chcela ze plyn na varenie aspon ale zbytocne ked mame v celom byte elektrinu tak uz spravime komplet. Ale popravde na elektrine variť nie som zvyknuta, taka indukcna doska zerie vela elektriny?
Odpovedať
@natger Ako ďaleko je sporák od plynomera?
Odpovedať
@natger spapká síce dosť , ale má najvyššiu účinnosť na varenie zo všetkých ohrevov 60%, plyn tak polovičnú, takže na samotné varenie len niečo viac cenovo, záleží od sadzieb
Odpovedať
@duzu 1kWh z plynu je priblizne 2,5 krat lacnejsia, takze ten to urcite cenovo vyhrava ale zase na indukcii je to pohodlnejsie, hlavne to cistenie :-)
Odpovedať
@danculd oproti ktorej sadzby? plyn od 3,65-5,2 cent podľa sadzby , elektrina od 8-14 cent , +poplatky za OM,účinnosť pri plyne na varenie 30% na indukcii 60% takže najdrahšia sadzba za plyn vyjde drahšie ako najlacnejšia za elektrinu
Odpovedať
@duzu Tak ale ty to tiez porovnavas ucelovo. Indukcna doska stoji minimalne o 200EUR viac ako plynova, takze ked tam zacnes pocitat aj zriadovacie naklady tak to zase ekonomicky nevychadza. A ked ma niekto v dome zavedeny plyn, tak nim s najvacsou pravdepodobnostou aj kuri a ohrieva TUV, takze sadzba za OM mu moze byt ukradnuta. A ked budem kurit plynom tak urcite nebudem mat dvojtarif s najlacnejsou elektrinou ale obycajnu DD2 kde elektrina v pripade SSE-D vychadza na 12 centov. Ano, mat plyn len kvoli vareniu je ekonomicka blbost na tom sa zhodneme ale v inych pripadoch to tak uz nie je. Ak by teda niekto kto ma plyn aj na kurenie isiel tvrdo po financnej stranke tak by plyn urcite vyhral. Komfortom to zase vyhrava indukcia, ako aj v mojom pripade. Sice mam plyn, kurim nim aj ohrievam TUV ale varim na indukcii :-).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@danculd to nie je účelovo , jednoducho len fakt podľa cien energií, investičné náklady sa ti po dlhšom používaní vrátia napr. oproti el. platni tá je najlacnejšia,plyn i ked vyjde najlacnejšie má zároveň najnižšiu účinnosť do hrnca a potom je to porovnanie iné, najviac ľudí používa plyn na varenie v bytoch v panelákoch, tam majú kubík najdrahší,teplo a teplú vodu tiež, el v sadzbe D2 , zas náklady na varenie nie sú až tak vysoké v porovnaní s kúrením či ohrevom vody, naviac teplo ktoré nejde do hrnca sa nestratí vykuruje miestnosť, i ked pri plyne je to diskutabilné , musíš viac vetrať vo vzduchu je po varení menej kyslíka a viac CO2
Odpovedať
Tak nam sa plyn na TUV a kurenie nevydaril, lebo nemame kam vyviest dymovod, kedze je to bytovka a sme na spodnom poschodi. Susedia by boli jednoducho proti. Boiler tam uz je tak ci tak elektricky, tak aj kurenie budeme riesit infrapanelmi. Cize plyn jedine na varenie...a revizie a mesacna sadzba atd... @dedo758 cez stenu cca 30-40 cm
Odpovedať
@natger Tak to treba za plynomerom zrušiť celé a natiahnuť napr. Eurogas...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
neviete ake su prosim poplatky za odstranenie plynovej pripojky v byte (panelak, BA)
Odpovedať
@matej_chrenko ak sa nemýlim, tak žiadne, resp. ak sa niečo nezmenilo. Požiadate SPP-D o odstránenie a dohodnete si termín. Príde človek z SPP-D a demontuje plynomer a uzatvorí rozvody plynu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?