Zriadenie elektrickej pripojky

Zdravím, v priebehu ďalšieho roka sa chystáme začať stavať dom. Pôvodne to malo byt toho roku, ale nakoniec to nevyšlo, bohužiaľ. Tak by sme chceli využiť čas a urobiť elektrickú prípojku, aby sme nemuseli riešiť elektrinu centrálou. Mame podpísanú zmluvu o pripojení a zaplateny poplatok, včera som ho uhradil. Takže som sa chcel opýtať na zopár veci, ktoré mi nie sú úplne jasné. 1.Môžem teraz začať s osadením elektromeroveho rozvádzača? Alebo musím ešte čakať na nejake potvrdenie? 2. Kedy mi prídu namontovať na stĺp poistkovu skrinku? Prídu hneď po uhradení, alebo až keď budem mať všetko pripravené? 3. Kto namontuje kabel do poistkovej skrinky, ktorý ide od elektromeroveho rozvádzača? 4. Aký kábel použiť, aký typ? Nikde som to nenašiel v podkladoch, ktoré mi poslal projektant. 5.Ako hlboko sa ma osadiť kábel do zemi? Elektrina bude krížovat prípojku vody, ktorá je osadená 1 meter v zemi. 6. Mam kúpiť aj chráničku na kábel v tom mieste ako pôjde po stĺpe hore. Alebo to donesú ti, co budu montovať prípojkou skrinku. Vďaka za info, ak sa niekto nájde, kto mi poradí.
Odpovedať
1
2
1. čakaj, kým nedostaneš kladné vyjadrenie od distribúcie a zároveň zmluvu o pripojení. . Tam ti presne určia bod napojenia, podmienky pripojenia, možnú garantovanú kapacitu a tech. podmienky pripojenia. Potom asi do mesiaca prídu osadiť poistkovú skrinku na stĺp, pokiaľ máš vzdušné vedenie. 2. potom si musíš urobiť PD prípojky. 3. reálne urobíš prípojku, výkop v hĺbke min. 70 cm, osadíš kábel v chráničke, v pieskovom lôžku, 20 cm nad to fólia, celé potiahneš až k poist. skrinke na stĺp. Typ káblu sa vyjadrí distribútor, predpokladám min. AYKY 4Bx16mm2 4. Kábel sa môže s vodou križovať, podmienky uloženia som napísal 5. Kúp chráničku FXKVR 40, v jednom kuse od poist. skrinky až po elmerovú skriňu. Kúp aj 3 ks páska na stĺp
Odpovedať
1. Zmluvu o pripojení som poslal elektronický a už som zaplatil poplatok. Takže, mi ju pošlú späť? Tie podmienky, bod napojenia a ich vyjadrenie mam už v dokumente Stanovisko prevádzkovateľa distribučnej siete. 2.Co je to PD prípojky? 3. A môže sa krížovat tak blízko voda s elektrinou cca 20 cm od seba, lebo tak nejako to vychádza? A ten kábel ku poistkovej skrini mi kedy napoja? Keď prídu dat elektromer, či skôr? 5. Ta chránička nemá byť len v zemi? Lebo si všímam, že ľudia majú väčšinou celú plastovú, ako na vodu alebo potom kovovú. Tu červenú som na stĺpe ešte u nikoho nevidel. Tak len pre istotu.
Odpovedať
Bol by problém, keby som si to všetko pripravil a obsadil ER ešte predtým, ako prídu oni namontovať poistkovu skrinku?
Odpovedať
PD je projektová dokumentácia 🙂 voda sa môže križovať, reálne nik ti nebude merať hĺbku kábel do skrine ti napoja keď budeš mať pripravené odberné miesto a schválené čestné prehlásenie o pripravenosti odberného miesta elektromer ti príde osadiť predajca energií to je jedno, môžeš si dať na stĺp aj pozinkovanú rúrku, plastovú hladkú, alebo červenú, šedú, akú kúpiš nebol by problém, sú to obyčaní chlapi, čo prídu namontovať SPP.
Odpovedať
@patoooo 1. Áno, v podstate ti nič iné ani neostáva. 2.pridu keď budeš mať všetko pripravené. Keďže máš zaplatený poplatok, potrebuješ nahrať do systému revízny správu. Tu ti zabezpečí elektrikár, čo ti bude robiť prípojku. 3.kabel od el. rozvadzaca na stĺp dodavas ty, resp elektrikár, čo ti bude robiť prípojku. 4. Pre vsd je to zvyčajne ayky-j 4x25, ibaže by si mal veľkú vzdialenosť potom to treba vypočítať. 5. 70cm 6. Chranicka na stĺp dodavas ty, resp elektrikár čo ti bude robiť prípojku, zvyčajne sa používa kovová pozinkované.
Odpovedať
@topfield stredoslovenská distribučka nepotrebuje revíznu správu, iba čestné prehlásenie, že je všetko urobené podľa požiadaviek prevádzkovateľa. Rev. správu potrebuješ až pri kolaudácii domu.
Odpovedať
@topfield 1. Tak teraz môžem kľudne začať s jej realizáciou? 2. Takže oni prídu až vtedy, keď budem mať všetko hotové, všakže? Takže poistkovu skrinku namontuju a môj kábel do nej zapoja v ten istý deň? Ci prídu namontovať poistkovu skrinku, aj keď ešte ja nebudem mat pripravené ostatné veci, keďže bolo hore spomenuté, že chodia zvyčajne do mesiaca. 4. A kto vlastne určuje aký typ kábla? Kto ma na to oprávnenie? Lebo projektant mi to neuviedol a v papieroch od VSD to nie je spomenuté. Vzdialenosť ER od stĺpa sú 3 metre. Dáva sa medený alebo hliníkový kábel? 6. Takže ta červená bude v zemi a kovová na stĺpe. Nemôže sa poškodiť kábel v tom mieste napájania chráničky z plastovej ku kovovej? Vdaka
Odpovedať
@patoooo tak máš mať projekt na prípojku a nie projekt na stavebné povolenie...
Odpovedať
@insed ok ale dotyčný má v profile bardejov
Odpovedať
@patoooo 1.ano 2. Prídu keď budeš mať všetko hotové a budeš od toho mať revíziu 4. Ayky 4x25 6. Môže, ak to bude robiť dáky babrák
Odpovedať
@topfield jasné, nehádam sa. Len som uviedol SSE-D 🙂 Profily nesledujem 🙂))
Odpovedať
Takze, urobit to musis podla projektu. Mal by si ho mat. Mas vytycene vsetky siete? -voda -kanalizacia -plyn -telekom Po zaplateni ti distribucna posle postou vsetky podmienky Pri realizacii si rob fotodokumenaciu, tu mozu vyzadovat Chranicka je snad uz standard.
Odpovedať
Článok sa načítava...
...no a pokial sa dobre pamätam, bez reviznej spravy ti nepridu osadit istic na stlp, takze je potrebna
Odpovedať
@m1lan0 pre VSD nepotrebuje projekt na takúto jednoduchu prípojku.
Odpovedať
@topfield Riešil som to s projektantom. On mi tiež povedal, že projekt ku takejto prípojke netreba. Ze on mi nevie povedať takéto info, že to mám riešiť s oprávnenými osobami. Ta asi tak.
Odpovedať
@topfield Vďaka za odpovede. Ale ešte by som sa opýtal na ten kábel. Je lepšie dat ten hliníkový Ayky 4x25, alebo by bol lepší nejaký medený? Rozdiel v cene nehrá rolu, len ktorý je lepší a vhodnejší od stĺpa ku ER. Ich vzdialenosť od seba sú 3 metre.
Odpovedať
Profilova fotka
@patoooo typ kábla ti predpisuje norma STN 33 3320:2002 článok 2.7.4 a to v tvojom prípade je AYKY-J 4x25, poprípade CYKY-J 4x16.
Odpovedať
@merak Aký je rozdiel medzi nimi v životnosti, resp. kvalite? Ktorý z nich je vhodnejší? Ci je to úplne jedno a rozdiel je len v cene?
Odpovedať
Mimochodom, chcel som sa ešte opýtať, či sa dá zohnať teraz elektromerova skrinka zo zásuvkou na 380 vo vnútri rozvádzača? Chcel by som ju tam mat natrvalo a aby nebola volne prístupná zo zadu ako je na iných. Najlepšie s plechovým podstavcom, aby som ju mohol neskôr zabudovať do plota. Ako na obrázku. Pýtal som sa v dvoch predajniach, no neúspešne
Odpovedať
Profilova fotka
@patoooo lepší je asi hliníkový, z hľadiska ceny je lacnejší čo sa týka elektromerovej skrine, tak so zásuvkou nenájdeš, jedine že by si si ju tam zabudoval
Odpovedať
@merak Z hľadiska kvality alebo čoho je lepší hlinikovy? Viem, že medeny kabel je o dosť drahší. Nakoniec som dal do zeme medený Cyky 4x16. Môže byť, je to v poriadku? Je to legálne mat takto zásuvku vo vnútri rozvádzača? Dajú sa kúpiť niekde také plechové podstavce na rozvádzač, ako na obrázku, čo som pridal vyššie? Lebo kabel mam uz v zemi a potrebujem ešte osadiť skrinku na podstavec.
Odpovedať
Nikde som také podstavce na eshopoch nenašiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@patoooo hliník ti lepšie rozvádza teplo pri prehrievaní čo sa týka podstavca, čo tak si kúpiť ER skrinku priamo s podstavcom?
Odpovedať
@merak Takže som nespravil dobre, že som dal nakoniec do zeme Cyky 4x16? Ci aj to je v poriadku? Nechcem takúto s podstavcom, lebo by som ju chcel neskôr osadiť do betónového plota, tak som chcel len nejaký plechový podstavec, ktorý v plote nebude vidno.
Odpovedať
Ako na obrazku
Odpovedať
ahoj, my mame nedavno osadenú skrinku..na nohe, ktorá je usadená do DT a zasypaná zo zeminou, aby sa dala neskôr presunuť..
Odpovedať
@reso Presne niečo takéto chcem. Kde ste kupovali tu plechovú nohu? Na nete to nemôžem nájsť a v predajniach mi povedali, že už nemajú. Aj mi to chceme obsypať iba zeminou a nebetonovat to, aby sme mohli skrinku neskôr posunúť a osadiť do plota do vhodnej výšky.
Odpovedať
@reso Môžem sa spýtať, aký kábel ste dávali od rozvádzača do poistkovej skrinky?
Odpovedať
@patoooo Je to elektrokanál-žlab plný-nedierovaný+ dekel.../plechová noha/ ;-)
Odpovedať
@patoooo kupoval mi to elektrikár...napíšem mu...a kabel by mal byť CYKY 4x10..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?