Zmena výšky vodnej prípojky

Zdravím, mám menší problém s výškou vodnej prípojky, jedná sa o rozvod užitkovej vody z kopanej studne vzdialenej cca 10m od prestupu prípojky do domu. Ide o to, že pri betónovaní základov som umiestnil nerezovú rúru, cez ktorú sa potom prípojková HDPE rúra prevliekla, až na samé dno základov. Podľa projektu by som mal od miesta prechodu cez základ smerom k studni s HDPE rúrou už iba klesať... Problém je, že v ostatnom období voda v studni vystupuje už na 170cm pod okolitý terén, čiže ak by som s prípojkou smerom k studni klesal, tak prieraz cez skruže by musel byť už de facto pod vodou... Okrem toho by sa musela kopať ryha pre rúru HDPE v hĺbke na úrovni a pod úrovňou základovej škáry (prieraz je na dne základov), čiže ryha by šla pozdĺž steny vo vzdialenosti cca 1m..., jej hĺbka by bola aj do 2 metrov..., no nemám z toho dvakrát dobrý pocit... Chcem sa spýtať, či je možné, nakoľko je to rozvod nepitnej vody, urobiť nasledovné: smerom od základu von rúru HDPE zdvihnúť asi do výšky 100cm, tam urobiť šachtu a odtiaľ spojiť kolenom s takou istou HDPE rúrou, ktorá by už z toho 1 metra klesala smerom k studni... Proste v oblasti prechodu HDPE rúry základom mi vznikne také písmeno U na rúre - predstavuje to problém z vodárskeho hľadiska?
Odpovedať
@beginner7 Čítal som to viackrát, ale nepochopil som, v čom konkrétne je problém. Spomínaš výšky a klesania potrubia. Moja základná otázka je - ako dostaneš vodu zo studne do toho potrubia?Budeš tam mať nejaké čerpadlo? Ak áno, kde? A načo ti je nejaká šachta? Však ak bude potrubie pod tlakom, čo asi bude, tak môže ísť hore dole a voda pôjde stále. A v dome bude aké ukončenie potrubia? Bude priamo napojené na vnútorný rozvod? Alebo tam budeš mať kohútik. Prečo by muselo potrubie od domu klesať k studni? Na tvojom mieste by som len dbal na to, aby potrubie od studne do domu bolo uložené v nezámrznej hĺbke, t.j. aspoň 70 - 80 cm pod povrchom. Ak som niečo zle pochopil, tak ma oprav alebo to vysvetli lepšie.
Odpovedať
@chrobak7 V princípe ide o to, že som myslel, že existuje nejaký vodárenský predpis/princíp, podľa ktorého to potrubie musí k studni stále klesať (úplné vypustenie potrubia samospádom, zabránenie zavzdušňovaniu - tvorbe bublín, nejaký iný tlakový princíp... - netuším), resp. musí stále klesať smerom od zariadenia (umývadlo, WC...) k vodnému zdroju. V tej studni som samozrejme plánoval čerpadlo, na rošte, ktorý by bol kotvený do skruže. Tlakový zásobník (darling) by bol v dome, resp. v prípade lepšieho riešenia na tom rošte v studni spolu s čerpadlom. Šachta bude len na to, aby som mal prístup k spoju HDPE rúr..., tým umelohmotným spojkám verím asi tak ako Zajac v posledný súd :), to by bol jediný význam tej šachty, len niečo jednoduché plastové.
Odpovedať
@beginner7 k tym spojkam nemusite mat pristup ak su spravne zlozene a dotiahnutd neexistuje aby z nich nieco unikalo. Co myslite v meste pod asfaltom sa ake spojky nachadzaju
Odpovedať
@beginner7 Ako gkrivanek napísal - pokiaľ je ten spoj riadne urobený, tak drží roky a nepustí. Robil som si externé rozvody sám a tu je pár rád, na čo si dať pozor: - HDPE rúru zasunúť dostatočne hlboko do kolena. Pri zasúvaní prvý krát narazí do tesnenia, to treba pretlačiť až na doraz do kolena - pri zasúvaní pozor - 2x sa mi stalo, že to tesnenie sa pri zasúvaní zdeformovalo, resp. vytlačilo sa zo svojej polohy. Potom je spoj netesný a tečie. - Aby sa mi nestalo, že pri zasúvaní tesnenie opustí svoju polohu, tak som koniec rúrky zaobľoval. - Aby sa mi ľahšie nasúvala rúrka do kolena, tak som tesnenie aj koniec rúrky namazal. Spád má logiku iba pri kanalizačných potrubiach - v nich nie je tlak a voda musí odtiecť samospádom. Ale pri prívode vody je jedno, či potrubie klesá alebo stúpa. Voda ti na koniec príde tak či tak, veď je pod tlakom. Pokiaľ je potrubie riadne utesnené, nemá sa prečo zavzdušňovať.
Odpovedať
Dík chlapi. To o tom zasúvaní HDPE rúry do tej plastovej spojky som už čítal v nejakom manuále, že koniec treba trochu zbrúsiť, lebo pri nasúvaní to môže poškodiť to tesnenie a potom je spoj na draka. Zrejme s tým súvisí aj rezanie tej HDPE rúry, ktoré by malo byť presne kolmé, aby čo najlepšie dosadol koniec rúry do tej spojky. Tú šachtu si tam radšej osadím, predsa len som v tomto amatér... Okrem toho je do budúcna možnosť sa napojiť aj na rozvod pitnej vody.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?