Vŕtaná studňa-odkalenie

Vyvŕtal som si studňu cca 4m hlbokú a vodu mám už asi v 2 metrovej hĺbke, vložil som 250mm rúru a obsypal štrkom. Teraz by som chcel studňu vyčistiť nejakým kalovím čerpadlom, ale som zistil že žiadne do tej rúry nezmestím. Mal som jedno požičané ale musel by som ho ťažko natlačiť a bojím sa že ho nevytiahnem. Dnes som v Baumaxe hľadal niečo menšie, ale na každom je ten vývod (kolienko)na hadicu dosť veľký. Keby bolo kolienko o cca 2cm kratšie tak ho tam dostanem. Ako na to poradí niekto? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@erikson03 tak to som sa teda pobavil - 4metrová vŕtaná studňa!!! Nechcem ti nejako kaziť ilúzie, ale studne sa vŕtajú preto, aby tam nebola a ani nestekala povrchová voda - čo v tvojom prípade asi moc nespĺňa účel. Neviem na čo chceš tú vodu používať - ak len na polievanie, tak si to vykop na metrové skruže a budeš tam mať vody podľa všetkého dosť. Ak chceš vodu používať na pitie, tak si vyvŕtaj studňu aspoň 10m hlbokú a skús nájsť prameň hlbšie a nie brať spodnú vodu z dvoch metrov.
Odpovedať
Na polievanie má pol dediny vyvŕtanú takúto studňu, kde je samý štrk lebo tu tiekol niekedy potok ktorý teraz tečie asi 50m od mojej studne. Nepíšem dotaz na pobavenie ale na pomoc pri riešení problému.
Odpovedať
ešte by išlo pumpovať vodu na dno studne aby vytačalo vodu až na povrch a tak by nečistoty vytlačilo napovrch,možno hasiči alebo niekto s cisternou
Odpovedať
Profilova fotka
@erikson03 bez pobavenia ti píšem, že ak chceš tú studňu používať na polievanie, tak si ju normálne vykop. Skús mi prosím ťa vysvetliť čo máš zo štvormetrovej vŕtanej studne v priemere 250mm ak tam máš dva metre vody? Šak keď to začneš čerpať a polievať, tak máš za chvíľu po vode, či nie? Ak si ju normálne vykopeš, tak na spodok dáš jemný štrk a studňa by sa ti mala vyčistiť sama a môžeš si tam dať hocijaké čerpadlo. Myslíš, že ti radím zle?
Odpovedať
Štrk začína cca v 1,8 m hĺbke a je až po dno studne a keby som vrtal hlbsie tak este viac. Takuto studnu ma v dedine vela ludi a co som sa pytal tak sa nepodarilo vycerpat vodu ani z metroveho stlpca beznym cerpadlom. Bratranec ma kopanu a tomu sa to podarilo, ale so silnejsim cerpadlom. Proste iba potrebujem vediet cim by som mohol tahat vodu aby som nezadrel cerpadlo pokial nie je studna vycistena.
Odpovedať
Ja mam 16m vrtanu studnu na priemer 200mm. Tiez som riesil zacitsenie (a stale riesim). Mal som tam male vybracne cerpadlo ktore islo cez spinacie hodiny asi 2 tyzdne (kazdy den 5-6hodin) ale nicomu to nepomohlo. Po pozicovniach som nic nenasiel tak som si kupil ponorne cerpadlo (pumpeq). Po jeho "zadreti" sa len vymeni vreteno a stator (cca 40eur) a ides dalej. S tymto cerpadlom som zatial vytiahol cca 10m3 vody a vidim zlepsenie co sa tyka cistoty, ale na druhej strane prietok cerpadla klesol o 50%. Predpokladam ze este 10m3 to zvladne a potom vymenim vreteno a stator.
Odpovedať
@quako2 a to ponorne cerpadlo si zmestil do 200-ky rury? Ja mam na dne studne iba piesok a strk a predpokladam ze ked odcerpam piesok a male kamienky tak budem moct zapojit nejaku malu vodarnicku s filtrom a bude to fungovat ak sa nemylim.
Odpovedať
Ano, ten moj pumpeq vojde uz tusim do 160 rury. Dnes som bol na stavbe a pri odchode ked som bol pozriet aka voda tecie tak je to zas o kusok lespie... Hadam to taky tyzden este potaham a uz pojde cista (dufam). Potom vymenim tie nahradne diely na cerpadle. Ja mam po celej dlzke (teda hlbke) iba il. Takze spociatku som tahal "kakao". Teraz ked naplnim ciste vedro, tak voda je este kalna a je to ovela lepsie.. Ty, kedze mas strk, tak na jednej strane predpokladam ze budes mat cistejsiu vodu (strk je ako filter) ale na druhej strane skor znicis vreteno+stator. U svokrovcov sa studne vylocne narazaju (voda v hlbke od 3-4m a strkove podlozie). Po narazeni sa namontuje klasicka rucna pumpa a 3-4 chlapy sa pri nej 3-4 hodinky striedaju aby isla v kuse. Tej pumpe jemny piesok az tak neskodi (a kedby aj, tak kozene tesnenia stoja do 10e). Po takomto "preplachnuti" uz ide cista voda.
Odpovedať
Ahojte, vcera mi vyvrtali studnu 16m hlboku. Kazali mi ju odkalovat kalovym cerpadlom, kym nepojde cista voda. Treba to robit hned po vyvrtani studne, alebo to moze pockat? Zatial nemam kupene kalove cerpadlo, studnu neplanujem pouzivat hned, ale az za pol roka. Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero Bolo by dobre z nej zacat cerpat a cistit ju/odkalovat/ co najskor.
Odpovedať
Dakujem. Viete by poradit, ake cerpadlo kupit na odkalenie studne? Niekto mi vravi, ze kalove, niekto ze kupit obycajne ponorne a ked sa znici, tak ho vyhodit. Rura ma priemer 16cm, takze vyber malych cerpadiel nie je velky, co som zatial pozeral.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je vrt velmi spinavy a zakaleny,odporucam presne nieco lacne trebars z Lidlu a potom vyhodit a zakupit uz ostre :-) Ak nieje velmi zakaleny,rovno by som volil to ostre.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dakujem. A ake parametre si mam vsimat? Studna je hlboka 16m, z toho voda je hlboka 6-7 metrov.
Odpovedať
Co hovorite na toto? http://www.nay.sk/zipper-membranove-p...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
vibracne membranove cerpadlo nie je velmi vhodne do pieskoveho/iloviteho podlozia. Vibracie sposobene cerpadlom sposobuju, ze sedimenty v okoli vrtu sa uvolnuju a upchavaju pritok v okoli rury! Tieto cerpadla nie su urcene na trvalu zataz! Jednoznacne najlepsia volba na cistenie studne je vretenove cerpadlo (napr. Sigma EVGU, Noria Terca, Pumpeg GSK, a pod.), kde nahradny diel hydrauliky (stator) stoji cca 30€, vymenite si to lahko sami (4 skrutky) a cerpadlo funguje spolahlivo dalej ako nove. Moje cerpadlo ma 25 rokov a stale funguje. Aj ked som sa uz poistil a kupil nove, rovnake, ale nerezove.
Odpovedať
ludia co si to volate za majstrov ktori vam navrtaju studnu a potom vam povedia ze si ju odkalte??? dakujem neprosim. ak ste uz niekomu takto naleteli tak si skuste pozicat od hasicov benzinove cerpadlo s poriadnym prietokom a vopchajte savicu uplne na dno a nechat odcerpat dostatocne mnozstvo vody a voda bide cistucka. v mojom pripade ked studniar navrtal studnu spravil obsyp atd tal tak vytiaho to benzinove cerpadlo napojil hadicu a v pribehu cca 40min vycerpal nieco cez 50m3 vody. potom som studnu nejake 2 mesiace nepouzival. ked som kupil ponorne cerpadlo a spustil studnu tak ani po 3-4 mesiacoch vo filtri ani zrnko piesku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@quako2 a vibracne cerpadlo nezanesie tu studnu este viac? tvrdia mi ze si vibracnym cerpadlom znicim vrtanu studnu..? JE to tak?
Odpovedať
@matus158 zdravim, takze nemam vobec pouzivat do vrtanej studne vibracne cerpadlo? na precistenie ?? kupil som pre majstrov aby mali vodu ale ide zakalena.. zozaciatku asi cca 100 litrov ok a potom zacalo mutit. taha sa asi cca 10 min za den.. Kolko by treba tahat? cistit vodu? @quako2 Dakujem za nazor a skusenosti
Odpovedať
@verky5 vrtana studna sa cisti velkym kopresorom cize stlacenym vzduchom. Vibracne cerpadlo ti vibraciami akurat tak pomoze zaniest spodok studne pieskom, ktory tak ci onak nevytiahne.
Odpovedať
Profilova fotka
Este je tu moznost zaobstarat si vretenove (šnekove) cerpadlo a “obetovat” ho na vycistenie studne. Nahradne diely su relativne lacne, v podstate len staci potom vymenit tu hydraulicku cast. Tak som to robil u seba ked sme odpieskovali studnu. Nevyhoda je ze nenasava odspodu ale zvrchu, cize 100% vycistenie sa neda, ale aj to sa da vyriesit, no nie je to uplne easy. Mozno by to slo aj s obehovym cerpadlom ale s tym nemam prakticku skusenost. Uplne najlepsia moznost je tzv. airlift, to je pomocou silneho kompresora, ako bolo spomenute vyssie. Zavisi vsak od hlbky studne. Povacsinou tie fitmy maju vybavenie do 30m.
Odpovedať
Pri vrtani, ked narazis na piesok, musis ho prevrtat az po strkove lozko. Firmy na to pouzivaju tkz. Plunžer a po nom nastupuje ponorne cerpadlo na hrube necistoty s ktorym vrt precistit. U nas je totizto problem sa k takymto vrtakom "plunscherom" dostat, Ak pojdes na zahranicne stranky, tam je to aj vysvetlene.... Ponorka na vycistenie ta moze stat aj vyse 1000,-ecok... Kalove cerpadla z "Lidla" ti vrt neprecistia...a nezmestia sa do vrtu, nakolko maju bocny vystup...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?