Vrtana studna - isla cista voda, teraz je kalna

Ahojte, pred troma tyzdnami nam navrtali studnu s hlbkou nieco cez 50 metrov. Vsetci nam odporucali, aby sme studnu cerpali co najdlhsie, aby sa vycistila. Snazil som sa ju cerpat kazdy den, aspon po dve tri hodinky, cez vikendy islo cerpadlo aj 7 hodin. Doteraz to vyzeralo tak, ze voda uz ide takmer uplne cista, no teraz zrazu zacala zo studne tiest kalna voda a vidno v nej dost vela piesku, resp. malých ciastociek. Čo sa mohlo stať? Cerpam cerpadlom vodoley, rýchlosť cerpania co som meral je priblizne 0,7l/s. Priemer studne je 125 mm, pricom cerpadlo je umiestnene priblizne 4 metre nad dnom.
Odpovedať
Profilova fotka
@feriicko no ja som cerpal vodu z vrtanej studne 7 dni bez prestavky po vyvrtani :-)
Odpovedať
@palincak a cely cas ti isla kalna voda? Mna prekvapilo to, ze uz isla viac menej cista, dokonca som z nej uz aj pil, ale teraz je zakalena a ked napustim do flase, tak je jasne vidiet zrniecka a spinu.
Odpovedať
Profilova fotka
@feriicko laickými radami môžete akurát zničiť vrt. Vrtači keď už nerobili skúšku výdatnosti mohli aspoň orientačne povedať koľko pritekalo pri vrtaní, viac sa čerpať nemôže, pretože sa narušia priepustné vrstvy, zvýši rýchlosť prúdenia a začnú prinášať piesok a kal do vrtu. Je možné, že kým sa stačil kal usádzať v priestore 4 m išla čistá , ten už je zanesený, odteká priamo. Ale to je len úvaha. V dome budete potrebovať denne 50l vody, to je chod čerpadle cca 5 min. na polievanie je to viac
Odpovedať
@jan45 pri vrtani povedali vydatnost orientacne 0.5l/s ale cerpadlo cerpalo 0.7l/s ale studnu nevycerpalo, takze ten pritok musi byt vyssi. Neviem presne v com moze byt problem, nemoze to byt aj tym, ze ked sa cerpalo, ze sa pri prudeni vody uvolnili dalsie necistoty a len treba dalej cerpat aby sa ten pritok vycistil?
Odpovedať
@feriicko Čerpal si viac ako je vydatnosť vrtu. Pri 50 m hlbke by mala byť rezerva pod čerpadlom aspoň 15 m. 4 je žalostne malo. To je tak pre 15 m vrty.
Odpovedať
Profilova fotka
@feriicko preklep 500 l vody denne,
Odpovedať
Profilova fotka
@feriicko voda je v podzemí rozložená v nasiakavých vrstvách a kavernách, priteká z vyššie položených častí, spočiatku stíha a preto čerpadlo nevyčerpalo odhad, ale po odtečení sa vytvorí nevyplnený priestor a voda v ňom dosahuje vyššiu rýchlosť, vtedy strháva drobné častice. nad 0,5 l by som s čerpadlom nešiel. Teraz potrebujete vrt vyčistiť, odkaliť. Keď chcete výdatne poliať 500m2(20 mm) potrebujete 10 m3 vody , to je čerpanie za 5 hod. ale také polievanie sotva budete používať. Dal by som prednosť pitnej vode pred polievaním trávnika. Čerpanie vrtu sa myslí vyčistenie okloia po vŕtaní a obsypaní, ale to je jednorazová krátkodobá záležitosť, nie sústavné prečerpávanie vrtu.
Odpovedať
Profilova fotka
@feriicko nie co si...zo zaciatku isla kalna voda, no potom uz len mutna a na konci cira...no moze povedat ze moj vrt je velmi vydatny...vid. moja hladina vody v rure ktora sa pohne o 10 cm aj keby som cerpal tyzden :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@feriicko podarilo sa vam vyriesit ten problem? Tiez som mal z vrtu uz viac menej cistu vodu a teraz po niekolkolkych mesiacoch je vo vode viacej piesku
Odpovedať
@martin1234567 mame to iste
Odpovedať
vodu musis vytahat az po uplne dno az do zeminy
Odpovedať
@santos950 ..až do Antarktídy :-D :-D :-x
Odpovedať
Článok sa načítava...
@martin1234567 ja som mal taky problem...dal som vycistit studnu tlakom vody...pomohlo ciastocne...potom asi 2 mesiace spinilo s znicoho nic prestalo...ako prislo tak odislo...voda uz je bez sedimentov... Ps:nerobil si ziadne upravi na povrchu???
Odpovedať
Mne zakladne cistenie spravili tlakom vody a nasledne cerpat tak, pri mensom tlaku, aby voda klesla o 1-2 m a nasledne si drzala svoju vysku aj cely den.. jasne len pri mensom pritoku..
Odpovedať
@martin1234567 cerpal som dalej co najviac vody a potom sa znova vycistila, a teraz uz tecie cista. Zrejme sa tam pri cerpani nieco uvolnilo. Akurat po nejakom case zacne voda trochu zapachat, ale trochu Sava do studne to vyriesilo. Resp. uhlikovy filter zapach odstrani este.
Odpovedať
@feriicko SAVA? :O
Odpovedať
@palkovci Ano, na dezinfekciu studni :), bezne sa to robi. na 2000l vody v studni sa dava jeden vrchnacik alebo tak nejak. Je to poriadne zriedene ale pozabija to pripadné bakterie ak voda v studni dlsie stala.
Odpovedať
Vdaka za info. Skusim v jari dalej cerpat a aj to savo na dezinfekciu. Mimochodom akym stylom ste cerpali? Dlhsie vkuse alebo skor po menej?
Odpovedať
@martin1234567 vytahaj to vkuse hoc aj cely den budes tahat
Odpovedať
Neviete mi povedat este cim moze byt sposobene ze ked cerpadlo taha vodu tak najprv ide voda silnym prudom potom slabsim a tak opat silnym? Neskor po par mesiacoch pouzivania ked som uz zapojil aj tlakovu nadobu sa stavalo ze isla silnym prudom a potom uz len slabsim. Pripadne sa stalo ze sa nevypol tlakovy spinac aj ked cerpadlo islo lebo nevytvorilo ten tlak. Chybne cerpadlo ci skor kolisa hladina vody v studni? Cerpadlo je hlboko cca 70m a ma vykon aby to potiahlo. Pripadne ako odtestovat ci kolise hladina? Dakujem za rady
Odpovedať
@martin1234567 na taku hlbku ak sa nepouzili frekvencny menic tak cerpadlo trpi ako pri zapnuti tak aj vypnuti..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?