Vŕtaná studňa 115 alebo 125?

Ahojte, mám kontakty na dve firmy / živnostníkov ,ktorí vŕtajú studne. Jeden vŕta za 45€ / m - v cene je vrt 125 + rúra + obsyp štrkom. (je možnosť aj vrt 150 mm za 50 € / m) Druhý vŕta za 70€ / m - v cene je vrt 115 + rúra + obsyp + čistenie studne. Studňu chceme využiť pri stavbe domu + potom na zavlažovanie a na splachovanie a možno TC voda-voda, ak bude dobrá výdatnosť...ale to teraz neriešim. 1. Akú studňu vy ste dali pri týchto podmienkach vyvŕtať? Aké sa dávajú ? nie je 115 málo? a dokonca sú aj drahší, akurát v cene aj studňu vyčistia. 2. Dali by ste to spraviť radšej tým drahším 70/m, keďže vyčistia studňu? Ďakujem
Odpovedať
@peto125 115 je velmi malo, akurat tu v dedine (okres HC) vrtaju priemer rury 195 za 65€ meter...
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 jedna vec, a to ze je dobre ze vies aky priemer vrtaju, toto je info ktoru som si ja nepreveril, a slepo veril tomu co mi znami odporucil vrtacov. Cena zostala ako bola aj u neho, akurat priemer mal on 200 a ja mam 160... tak za mna ak sa da dal by som aj vacsi priemer. Co sa tyka cistenia tak neviem, myslim ze keby mas priemer 200, tak tam zmestis aj kalove cerpadlo a pocas stavby by si si ju vycistil aj sam.
Odpovedať
Ja mam 115mm a nemam s tym najmensi problem. Cerpadlo tam das 3"-3.5" bez problemov. Vsetko zavisi od podlozi, hlavne kvalita vydatnost vody. Hlavne aby ti dali modre srobovacie rury a nie kanalizacna, na to sa ich spytaj a podla toho sa rozhodni.
Odpovedať
@rkorba a preco nie standardne KG?
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba modra srobovacia a kanalizacna? Chapem spravne ten pojem kanalizacna? Znamena to ze existuju vrtaci co tam daju cervene kanalizacne? Mi sice mame modru ruru ale nebola srobovacia, len ich nasunuli do seba, nyvrtali a znitovali. Vraj sa to tak robi.
Odpovedať
@stanleykoooo @rkorba asi myslel tieto: https://www.prodoshop.sk/studniarska-... ja len nevidim velmi rozdiel medzi tou modrou a oranzovou ;-)
Odpovedať
@sgi320 KG rúry sú štandardne pre kanalizáciu. Modré sú štandardné pre studne - sú určené aj pre pitnú vodu. Modré rúry majú iné spoje- bez gumového tesnenia.
Odpovedať
Profilova fotka
Este ak smiem doplnit otazku ohladom studni. Vybracne cerpadlo: ako zistim ze je vybracne? Ide o to ze studnu mame vyvrtanu od novembra a teda je nova, tak som chcel kupit na vycistenie studne uplne najlacnejsie cerpadlo, a problem je v tom ze jedze to je cinsky vyrobok tak sa tam neviem docitat ci je vybracne alebo snekove. No ked ho spustim tak citim take impulzi na hadici co ide od cerpadla zo studne...
Odpovedať
@marek_norway @rkorba @stanleykoooo Ďakujem, tí čo sú lacnejší a zároveň vŕtajú 125, dávajú modré rúry, to mi povedal, tí drahší to je pán Patka, už tu bol viac krát spomínaný, myslím, že dáva tiež modré, ale vŕtajú len 115. Do tej 115 alebo 125 vopchám kalové čerpadlo na vyčistenie? respektíve bude to teda stačiť aj na splachovanie, polievanie... prípadne na TČ?
Odpovedať
Profilova fotka
@sgi320 tak presne taku modru mame aj mi.
Odpovedať
@chrobak7 ale ano, urceniu rozumiem, ale ked chcem polievat zahradu alebo splachovat a nebudem to pit, tak stacia asi aj KG-cka, ci?
Odpovedať
len pre info - mame v obci 2 dodavatelov studni, obidvaja to robia uz x rokov, obidvaja maju rovnaku cenu za meter, obidvaja vrtaju rucne 20cm priemer a 13m hlbku a obidvaja tam pchaju oranzove rury, nespominam si, ze by sa niekto stazoval na nieco, preto sa pytam ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rkorba Čo všetko máš na to napojené? Je možné použiť aj na vodu do domu? Vopchám tam aj kalové čerpadlo, keby bola tá voda špinavá? Ďakujem
Odpovedať
KG rúry nie sú na pitnú vodu problém. Je to PVC. Aj my máme takú v studni. A ak spoje nitujú, tak gumičky netreba. Ale radšej väčší priemer, ako menší...
Odpovedať
Kanalizacna rura je na odvod hovna a modra studniarska na pitnu vodu ;-) Zober Patku je dobry. Na zaver vrtania ti ju s vykonnym kompresorom odpieskuju a daju papier o vrte.
Odpovedať
@dedo758 aj polystyren sa pouziva na fasady a iny polystyren v potravinarskom priemysle ;-)
Odpovedať
@dedo758 @rkorba Priemer 125 je použiteľný pre pripojenie vody do domu na splachovanie a na závlahu v záhrade? Je možné použiť bežné čerpadlo, ktoré bude plne postačujúce bez obmedzení? Budem si môcť vyčistiť studňu bežným čerpadlom, tka, že budem s tou vodou polievať platňu? Ďakujem
Odpovedať
@peto125 vsetko zavisi od spodnej vody a nikto ti do toho nevidi. Popytaj sa susedov naokolo. Vrtanu studnu takeho maleho priemeru cerpadlom nevycistis, na to potrebujes vykonny kompresor. A doporucujem ponorku namiesto samonasavacieho cerpadla.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 čím užšia rúra tým užšie čerpadlo a tým pádom vyššia cena
Odpovedať
@poliacik321 neni pravda, 3 palcove stoja tak isto ako 4 palcove, len mozu mat nizsi cerpaci vykon pri rovnakom vykone, ale existuju i vynimky, len treba pozerat parametre pri vybere.
Odpovedať
Ide aj o to, aký vysoký bude vodný stĺpec, či výdatnosť. Pri 20 metrovej studni a 15 metroch vody v nej bude aj tých 125 dosť, ale môže byť aj 160 málo. Záleží od výdatnosti prameňa, podložia, cez ktoré sa bude vŕtať - čerpadlo už bude to najmenej...
Odpovedať
@rkorba - to co hovoris je pravda iba do urciteho vykonu. Silne kvalitne cerpadlo nad urcite parametre nezozenies 3" alebo 3,5" a ak ano tak su vyrazne drahsie. Navysse tie cerpadla maju aj logicky viac obeznych kol a inych ND na dosiahnutie pozadovaneho tlau a tak je aj oprava drahsia. @peto125 - Jednoznacne cim sirsi vrt tym lepsie, studna sa vrta raz a navzdy nema zmysel tam setrit na uzkom vrte.
Odpovedať
@peto125 Prikláňam sa k názoru, ktorý má dedo758, že záleží od výdatnosti zdroja. Zober si tak - pri rúre 115 mm máš na 1 meter stĺpca 11 litrov vody. Pri 20 cm priemeru rúry je na každom metri 31 litrov vody. Ak máš slabú výdatnosť, tak pri rovnakej hĺbke vody, napr. 10 metroch (10 metrový stĺpec vody) vyčerpáš pri rúre 115 mm vodu za necelé 2 minúty. Pri hrúbke 20 cm môžeš čerpať 5-6 minút. Ak ti stihne dotekať voda aspoň 1liter/s, tak je jedno, akú dáš rúru. Potom záleží na tom, aby mala dostatok zárezov, ktorými doteká do rúry voda. NA fotke vo fotoblogu vidno tie zárezy na rúrach. JA mám rúru 20 cm a som úplne spokojný. Plocha rúry v zemi je dostatočne veľká, aby stihla dotekať voda plynule. Môžem polievať pri výkone čerpadla 3600 l/h aj niekoľko hodín. Čerpadlo mám hore, vodu ťahá z hĺbky 7 metrov. Pozri môj fotoblog, ako mi vŕtali studňu. Ešte k tomu čisteniu studne (čo si spomínal, že je v cene). Čistenie nie je žiadny zázrak. Len spustia hadicu a čerpajú vody dovtedy, kým ide kalná. Tak ti na pozemok vypustia hektolitre vody a budeš tam mať blato ešte pár dní. TO si môžeš aj sám urobiť - kúpiš kalové čerpadlo a necháš vyčerpať kalnú vodu. Aj to čistenie je v mojom fotoblogu. @sgi320 Dajú sa použiť aj kanalizačné rúry. Akurát majú širšie spoje, tak môže byť problém pri vsúvaní. Tie modré majú úzky ten spoj.
Odpovedať
@chrobak7 ja už mám vyvŕtané, ďakujem za info ;-) 20 cm, 13 m a KG rúry
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?