Vodomerna šachta betónová - osadenie a montáž

Dobry den, potrebovala by som detailný návod ako zriadiť vodomernu šachtu kedze som úplný amatér a vobec sa nevyznám. Chapem ze musim dat vykopať jamu a osadiť šachtu na štrkové lozko, ale co nechapem je ako je to s hadicou co trčí na pozemku. Tu musim vložiť do sachty alebo to spravia vodári sami? Kedze hadica co mi trčí na pozemku je krátka a bude sa musiet nadpojiť a tak isto aj hadica s vodomernu von zo šachty tu si zabezpečujeme sama ci vodári? Dalsia vec šachtu zakopnem az ked pridu vodári a osadia hodiny ci necham dokopaní len tie hadice. Dakujem za odpovede =-)
Odpovedať
1
2
@veisbarbi Napojiť? Nie potrubie z prípojky k vodomeru nesmie biť prerušené. Musí končiť v hotovej šachte. Pred pripojením by malo byť cele prístupne pre vodárov. T.z. že by sa výkop mal zasypať až po pripojení.
Odpovedať
@ruren Ok a ako je to stou hadicou co sa dava do šachty? To mam zabezpečiť ja alebomto spravia majstri s vodárni?
Odpovedať
@veisbarbi kde staviate? Každá vodárenská spoločnosť to má trochu inak. V BVS bolo potrebné namontovať aj konzolu na uchytenie vodomeru. Samozrejme do šachty pretiahnuť hadicu z vodovodu a druhú hadicu, ktorá môže byť vytiahnutá kam len chcete. Obe je potrebné napojiť na guľové ventily na spomínanej konzole a vodári už len nahodia vodomer
Odpovedať
@veisbarbi Potrubie musí byť v šachte tak ako prívod ako aj vývod, s dostatočnou rezervou. U mňa to bolo tak, že všetok potrebný materiál som mal pripravený, t.j. prechody na kov, gulaky, šrubenia, a vodári to cele skompletizovali. Akurát som to po nich musel všetko podoťahovať, lebo všetky spoje tiekli.
Odpovedať
@miroslav33 @ruren este sa chcem opytat aka hadica ma ist do tej sachty? hdpe 32 lebo su rozne 32x3, 32x2 a tak isto rozne bary
Odpovedať
@veisbarbi mne prichádza z ulice HDPE 32x2 a ja som na prívod vody do domu použil 32x3. Je to v podstate jedno, 32x3 má hrubšiu stenu a preto si myslím že vydrží viac. Podstatné je aby bola určená na pitnú vodu
Odpovedať
@miroslav33 Dakujem a kolko barová? A scim utesniť hadicu co ide do šachty?
Odpovedať
@veisbarbi 16 barové sa robia a dá sa k ním kúpiť zátka
Odpovedať
@miroslav33 Dakujem uz len posledná otázka ked dam tu hadicu co je s potrubia do sachty musi ist kolmo na šachtu? Alebo ju mozem aj nejako ohnúť? Lebo mne to vychadza ze priamo pred vchodom do domu je vytiahnutá hadica. Dakujem.
Odpovedať
@veisbarbi nie, nemusí ísť kolmo na šachtu, môže byť aj ohnutá. Ale samozrejme len tak aby sa nezlomila. Len je dôležité aby sa konce tých dvoch hadíc v šachte stretli a tam si ich vodári už skrátia ako budú potrebovať a osadia vodomer
Odpovedať
@veisbarbi inak toto je tá konzola na ktorú sa uchytí vodomer. Na obe strany ešte musia ísť guľové ventily
Odpovedať
@miroslav33 super Dakujem pekne 🙏
Odpovedať
Článok sa načítava...
a ešte kde má byť šachta -taby samali stretnuť obe rury
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, ako ste utesnili prechody cez betónovú stenu šachty? Nejakou špeciálnou prechodkou alebo tesniacou hmotou?
Odpovedať
@marian_8 a na co to ma sluzit? Proti zemnej vlhkosti, ci tlakovej vode? Ci si len zle spravil otvor :-)
Odpovedať
@rkorba Zatiaľ som ešte nič nevykonal. Ide o to, že v betónovej šachte budú dva kruhové otvory a otázka je akým spôsobom zabezpečiť tesnosť tohto prechodu aby sa mi do šachty nedostávala voda. Hladina podzemnej vody bude nižšie ako predmetné otvory.
Odpovedať
@marian_8 nema sa ti tam aka voda dostat, pokial ti nenatecie z poklopu, alebo nebudes mat havariu vody. Ked sa jej bojis, tak si kup polyuretanovy tmel
Odpovedať
č @rkorba teda ak si nechám vyvŕtať otvory rovnakého priemeru ako je vonkajší priemer vodovodnej hadice tak sa mi do šachty nedostane voda ani počas dažďa? Poistím to ešte teda tým tmelom.
Odpovedať
@marian_8 kolko vody by muselo naprsat na 1m2, aby sa ti dostala voda a tiekla 1m hlboko? Veeela :-p
Odpovedať
@marian_8 Tie prechodové diery nemusíš nijako riešiť. Aj keby si mal hladinu spodnej vody vyššie, ako je dno šachty, tak utesnenie tých dier ti nepomôže. Voda sa do šachty dostane. Jedine treba dať pozor, aby tie diery neboli príliš veľká a nepadala cez ne dnu zemina. @rkorba Ako som písal, cez tie diery sa ani dažďová voda nedostane dnu. Skôr naopak. Ja som mal situáciu, že vždy som mal v šachte na dne vodu po tie otvory. Myslel som, že mi tam nateká spodná voda. Ale hladina bola vždy po tie otvory, takže spodnú vodu som vylúčil. Do dna som navŕtal asi 2 cm hrubú dieru a voda zmizla. Z toho som zistil, že dnu natiekla dažďová voda popri poklope a keď dosiahla výšku po tie vstupné otvory pre potrubie, tak tadiaľ vytiekla. Preto bola len po tie otvory.
Odpovedať
@chrobak7 , @rkorba Páni, ďakujem za rady a vysvetlenie, pomohli ste mi 🙂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@miroslav33 @ruren @chrobak7 riešim akurát otvory pre vstup do šachty a keď pozerám tú konzolu, tak sa mi zdá že ak mám otvor 20cm od kraja, kde bude konzola uchytená, tak je to dosť ďaleko, vodomer bude musieť byť ďalej od kraja, kým sa ohne rúra. Tak či ten vstup nedať bližšie ku kraju? A ešte druhá vec, možno mi budete vedieť poradiť - chcem mať hore niekde v priestore nad šachtou vyvedenú vodu na polievanie či umývanie bicykla - urobím okrem vstupného a výstupného otvoru pre hlavný prívod vody ešte ďalší otvor, aby tadiaľ mohla ísť hadica k tomu kohútiku hore? lebo ak tam tú dieru neurobím, tak potom už jedine nejakým vykružovákom, teraz to režem karboškou (6x6cm šachta skladačka). Vďaka
Odpovedať
@erik8989 Však keď to bude v zemi, tak vrtákom do betónu o priemere 25 - 30 mm tam urobíš dieru a tadiaľ vyvedieš len vodovodnú pozinkovanú trubku, na ktorú dáš kohútik.
Odpovedať
@chrobak7 no áno, ale ten "kohútik" nechcem mať priamo nad šachtou, ale trochu bokom, +- 1m.
Odpovedať
@erik8989 Ale aj tak ti stačí šachtu prevŕtať tým vrtákom 25 - 30 mm. Tadiaľ potom prestrčíš rúru, ktorú si už dovedieš kam chceš. Nemusíš uhlovou brúskou robiť dieru 6x6 cm.
Odpovedať
@chrobak7 jasné rozumiem, ja vlastne ešte neviem čím vyvediem tú vodu, či plastovou rúrou alebo nejakou medenou.. ale asi skôr plastovou a hore ju prichytím k nejakému stĺpiku a dám na ňu kohútik s tým bajonetom na hadicu na polievanie.
Odpovedať
@erik8989 Však existujú aj elegantnejšie riešenia - dajú sa kúpiť také záhradné stojany na vodu. Ja mám taký aj pred domom aj pri záhrade. To ti stačí zo šachty vyviesť len 3/4 " vodovodnú hadicu. https://www.aldoshop.sk/stojan-na-vod...
Odpovedať
@erik8989 a rovno tam daj i plastovú nádrž na vodomer a nemusíš sa babrať s betonovaním
Odpovedať
@chrobak7 vďaka za tip, pozriem sa po niečom podobnom. @duzu mám betónovú, ale skladačku, projekt bol taký, ale to je fajn.
Odpovedať
No niečo som porobil, tak sa idem opäť pýtať 😄 Šachtu mám poskladanú, otázka je, či a ako uchytiť vrch šachty - on je síce ťažký a bude obsypaný zeminou, ale videl som fotku kde to bolo aj "vypenené" alebo to bolo nejaké lepidlo? Lebo potom je tu to hrdlo vstupu a aj to tam je len tak položené, no to sa ľahko pohne - to musím nejak uchytiť.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?